Пам’яті Василя Гангура

Суспільна пам’ять – явище цікаве й унікальне. Воно має свої певні закони, нерозгадані таємниці... Нерідко митця, який зажив слави й визнання за життя, відійшовши в світ інший чекає забуття. А буває й інакше, коли проходять роки, десятиліття, й із забуття у всій своїй величі до нас повертається митець. Його життя і творчість зацікавлює мистецтвознавців, письменників, журналістів, а врешті-решт й інших поціновувачів мистецтва, а роботи стають актуальними, вони цінуються, викликають захоплення.

Пам’яті Василя Гангура

Недарма кажуть, що час найкращий суддя. Він обов’язково справедливо розставить все на свої місця. Так було з Адальбертом Ерделі, якого повернули нам мистецтвознавці кілька десятиліть тому, так було з Павлом Бедзіром... й так, переконаний, буде  з Василем Гангуром, якого, нажаль, ми  вже трошки незаслужено призабули. 

10 грудня йому би виповнилось 70...Він відійшов у Вічність в розквіті творчих сил. Художник прожив недовге, але яскраве й плідне життя, залишивши нам у спадок чудові, самобутні роботи, що збагачуть мистецтво Закарпаття. Корінний краянин від діда-прадіда, учень Вільмоша Береца, Шандора Петкі, Віктора Демидюка талановитих педагогів, він, без сумніву, зробив вагомий внесок у розвиток крайової школи малярства, збагативши її як за формою так і за змістом.

 Усвоїх творах Василь Гангур нерідко поєднує, здавалося б, цілком полярні тенденції – зовнішю правдоподібність і умовні форми візуалізації, впізнаванність життєвих реалій і метафоричність творчих ідей та фантазій. Характеризуючи його творчість мистецтвознавець Олена Приходько відзначила, що  картинна образність сюжетних асоціативних композицій художника є гармонійною, узлагодженою і одухотвореною. Живописні рефлексії дійсності підносяться автором над проявами прозаїчності і буденності. Він прагне візуалізувати такі складні духовні категорії і неоднозначні етичні поняття як любов і творчість, одвічний колообіг життя і невичерпна життєдайність землі, щирість людських взаємин і здобутки та втрати людської цивілізації.

Пейзажі та натюрморти художника, виконані в техніці акварелі надзвичайно ліричні, сповнені душевного спокою, дзвінкої тиші, дарують умиротворення, налаштовують на романтичний лад. Йдеться про такі твори як “ Ранковий настрій Карпат”, “Світанкова пісня Карпат”, “Роздуми про осінь”, “ Пробудження від ночі”, “ Ліричний мотив”, “Польові квіти”, “Іриси”. Назви робіт чудово  відображають їхню сутність, розкривають характер.

Художник також любить зображати прості і звичні в нашому побуті речі, що нерідко оточують нас все життя, польові квіти, які зачаровують нас своєю скромною природною красою, фрукти з батьківського саду. Його натюрморти врівноважені композиційно, кольорова гама стримана, грає напівтонами, багата ньюансами.

Творчий доробок майстра надзвичайно різноманітний й багатий. Все життя художник шукав себе у мистецтві, пробував різні способи самовираження, постійно змінювався. І це природно, адже йому довелося формуватись у різних мистецьких середовищах, перебувати під впливом кількох мистецьких шкіл, що й визначило еволюцію його системи образотворення. Зокрема, спочатку помітно домінувала графіка, реалістична манера, а в останні десятиліття захопився модерними мистецькими течіями та напрямками, створивши свій оригінальний стиль і манеру письма.

Народився Василь 10 грудня 1945 року в селі Копашнево Хустського району в селянській багатодітній родині. Після закінчення середньої школи поступив в Ужгородське училище прикладного мистецтва на відділ художнього розпису, яке закінчив у 1971 році й отримав диплом художника-майстра. З 1977 – студент художньо-графічного факультету Одеського державного педагогічного інституту ім. К.Д. Ушинського. З 1980 по 1983 рік викладав рисунок, живопис та композицію в Ужгородському училищі прикладного мистецтва. З 1988 року – член Національної спілки художників України. 

Учасник всеукраїнських мистецьких виставок з 1987 року. Персональні виставки в Ужгороді ( 1980, 1983, 1995-96, 2000 ), Братиславі (1998 ), Гуменному (2000), Києві (1997).

Лауреат обласної премії ім. Й. Бокшая та А.Ерделі 2002 року.

Лауреат міжнародної премії “Карпатська корона” 2005 року.

Помер Василь Гангур 2005 року.

Володимир Мишанич для Закарпаття онлайн

16 грудня 2015р.

Теги: Гангур, пам'ять

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини