В УжНУ вперше оприлюднили рейтингові оцінки науково-педагогічних працівників

Рейтингова оцінка науково-педагогічної роботи – невід’ємна частина внутрішньої системи забезпечення якості освіти й одна з нормативних вимог чинного Закону про вищу освіту. 29 жовтня під час Вченої ради проректор з науково-педагогічної роботи Володимир Фекета й проаналізував рейтинги викладачів вишу й оголосив деякі підсумки.

В УжНУ вперше оприлюднили рейтингові оцінки науково-педагогічних працівників

«Показник рейтингу є інструментом в руках керівника, тому що він демонструє, чи виконує працівник поставлені вимоги й обов’язки для його посади», - стверджує в.о. проректора.

Участь у рейтинговому оцінюванні взяли 957 працівників, з яких – 120 професорів, 502 доцентів, 335 старших викладачів, асистентів. Бали у викладачів різних факультетів дуже різняться. Це проректор пояснює різною специфікою факультетів. Тому в майбутньому користуватимуться різними критеріями для різних факультетів.

За напрямками найвищі рейтингові показники продемонстрували фахівці гуманітарних напрямків, менші – природничих та фізико-математичних.

Цей варіант моніторингу ще не є досконалим, його варто доопрацьовувати. Зокрема, проректор Володимир Фекета назвав декілька проблем, які наступного року потрібно подолати.

По-перше, значна частина викладачів не подала матеріали до рейтингової комісії, що негативно вплинуло на показники відповідних кафедр та факультетів. Таких осіб виявилося 37. По-друге, потребує підвищення об’єктивність інформації щодо науково-педагогічних здобутків викладачів. Вибіркова перевірка показала, що не всі показники мають документальне підтвердження. Для зняття всіх сумнівів, особливо стосовно тих працівників, які будуть матеріально стимулюватися, треба, щоб вони розмістили в електронному репозитарії університету всі друковані матеріали (публікації, монографії, патенти тощо) і всі охочі могли з ними ознайомитися. По-третє, рейтингова анкета, не повною мірою враховує специфіку факультетів, має деякі перекоси в бальній оцінці певних видів роботи. Очевидно, що робота з удосконалення цієї анкети має тривати, розглядатися на науково-методичних комісіях факультетів та науково-методичній раді університету.

Володимир Фекета запропонував, щоб 10 % викладачів, які посідають вищі позиції у рейтингових списках, матеріально стимулювати доплатами до їх посадового окладу впродовж року. Це буде стосуватися 95 викладачів, що представляють різні посадові категорії та напрями. Розмір цих доплат встановлюватиме ректор – відповідно до фінансових можливостей університету й, за попередніми розрахунками, становитиме 10–15% основного окладу. Кращі науково-педагогічні працівники почнуть отримувати матеріальні стимули вже з січня упродовж всього 2016 року.

За словами ректора, наукові здобутки викладачів, тобто кожна публікація у виданні з високим імпакт-фактором, також буде додатково оплачуватися.

Іванка Когутич, Медіацентр УжНУ. Фото Роберта Папп

01 листопада 2015р.

Теги: УжНУ, викладачі, рейтинг

Коментарі

Ніка 2015-11-12 / 07:07:27
Виходить, що проведення пар, підготовка студентів до різноманітних конкурсів і конференцій, численні перевірки модульних робіт, дипломних, публікації у фахових виданнях - це все - НІЩО, не варте премій і надбавок. ГОловне - статті в наукометричних базах, підручники і підготовка аспірантів (це приносить найбільше балів). При цьому, ніхто не враховує, що вартість однієї публікації, яка фіксується в наукометричній базі, може потягнути і на 500 євро. Підручник теж недешево коштує і видається на кошти самих авторів. А за аспірантів професорам й так оплачуються години. І не тільки... Так що система рейтингу в УжНУ таки недосконала. І чому з філологічного факультету в рейтинговому списку нема жодної людини? Там чимало викладачів з високими балами.

до дядька :))) 2015-11-01 / 22:45:24
1000 %%% !!!!! Абсолютна правда!!!

пан Лаборант 2015-11-01 / 22:09:37
нетреба нічого додатково оплачувати, досить лишити зарплату на рівні 1279 гривень вполнє хватає щоб займатися наукою, ще й много досить залишити 1051 гривню

дядько 2015-11-01 / 18:02:22
Ще плюс довідку про доходи, з яких оплачено було далеко недешеві публікації лідерів рейтингу. Бо із зарплати такі показники важко досягнути. Тоді може з"явиться ще один рейтинг. Правда його вже перевірятимуть інші "фахівці"...

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини