Ужгородська "Кірпічка" як ілюстрація корупційних схем у "Коригуваннях генплану м. Ужгород"

Все почалося з «Кірпічки». Вже близько п’яти місяців Ініціативна група громадян «Кірпічка» робить все можливе і неможливе, щоб зберегти середовище свого існування, а саме – єдиного серед багатоповерхових житлових кварталів міста масиву зеленої зони загального користування, який ще за радянських часів було відведено для облаштування ландшафтного парку ім. 40-річчя Перемоги.

Ужгородська "Кірпічка" як ілюстрація корупційних схем у "Коригуваннях генплану м. Ужгород"

Із 13,8 га, враховуючи штучну водойму, на сьогодні залишилось лише 7 га зеленої зони. Однак і та, за новими містобудівними документами «Коригуванням генплану м. Ужгорода» та планом зонування території м. Ужгород, іде під тотальну забудову. Зеленим зонам за цими документами тут місця немає.

Сьогодні місто живе за генпланом від 2004 року. За цим генпланом – місто ще досить зелене і необтяжене багатоповерхівками у зелених зонах та на прибудинкових територіях. Все вже не зовсім так у реальності: у деяких, колись зелених, двориках прибудинкових територій у житлових кварталах раптом виросли багатоповерхівки. Територій зелених зон також поменшало – там з’явились заклади громадського харчування, культові споруди. Звісно, незаконно, бо в супереч чинному генплану. Тож для прикриття своїх незаконних рішень Ужгородській міській раді необхідно терміново внести зміни до чинного генплану. Так народився документ «Коригування генплану м. Ужгород». Його завданням є не вирішення проблемних питань промислових зон міста, розвитку транспорту та інфраструктури чи сучасного житлового будівництва та реконструкції застарілого житла, не визначення стратегії майбутнього розвитку міста на десятиліття. Його завданням є – узаконити те, що є незаконним. І все.

Ужгородська міська рада прийняла б «Коригування генплану м. Ужгород» ще у червні цього року, але найшла коса на камінь, точніше, на «Кірпічку». Рішення про затвердження «Коригування генплану м. Ужгород», яке було прийняте сесією міської ради з порушенням чинного законодавства, було оскаржено в суді. Аж до 20 жовтня 2015 року діє ухвала суду про заборону Ужгородській міській раді вчиняти будь-які дії щодо затвердження корегувань до генерального плану Ужгорода. Прокуратурою Закарпатської області розпочато кримінальне провадження за фактом підроблення документів службовими особами Ужгородської міськради (ч. 1 ст. 366 КК України), які надали дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки в оренду площею 6 га, що знаходиться в м. Ужгороді на території парку «Перемоги» для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, на підставі якого, в подальшому, укладено договір оренди вказаних земель. Прокуратурою також встановлено, що містобудівний документ «Коригування генплану м. Ужгорода», який ставиться на голосування, суперечить ЗУ «Про мораторій на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в містах та інших населених пунктах» та Державним будівельним нормам. Від Ініціативної групи громадян «Кірпічка» надіслано відкрите звернення до голови Закарпатської ОДА Г. Г. Москаля з проханням допомоги у пошуку іншої альтернативної ділянки в Ужгороді під будівництво госпісу в тому числі на території вивільнених медичних закладів, а також ініціювати розвиток мережі комунальних госпісів з відповідним цільовим фінансуванням на 2016-2020 роки. Розпочата робота з фахівцями водного господарства щодо збереження штучної водойми у центрі парку «Перемога» та виготовлення паспорту водойми, який захистить цей водний об’єкт від незаконних будівництв та здачі в оренду в супереч чинному законодавству.

Тим часом мешканці кварталу «Кірпічка» протягом червня-вересня регулярно й наполегливо демонструють владі міста, що територія котловану – це не місце для корупційних земельних оборудок, а місце для відпочинку громадян. Тут було проведено фестиваль, масові акції з прибирання території, облаштування її та розчистки джерел. Узгоджено з управлінням архітектури та містобудування Ужгородської міської ради план розташування лавочок та урн для сміття  і незабаром ці лавочки з урнами будуть розставлені на свої місця. Активістами Ініціативної групи «Кірпічка» розглядаються можливості встановлення інклюзивного майданчика на території парку Перемоги для дітей, зокрема дітей з особливими потребами. Це стане особливим подарунком для них та їхніх батьків, адже для таких дітей в Ужгороді не пристосований жоден дитячий майданчик. При цьому усі сподіваються на створення сучасного парку у центрі густонаселених житлових кварталів, якого так не вистачає місту.

На черговому засіданні сесії Ужгородської міської ради, яке відбудеться 24 вересня 2015 року, знову планується голосування за внесення змін до генплану м. Ужгорода. На цей раз, міський голова терміново відкликав усіх депутатів з відпусток і є високий ризик ухвалення змін до генплан.

Заради майбутнього міста і наших дітей, варто прийти хоча б раз на зустріч з депутатами на 10 год. ранку 24 вересня!

Оксана Станкевич-Волосянчук, член Ініціативної групи «Кірпічка»

 

Довідка

Ініціативна група Кірпічка є проявом самоорганізації місцевих жителів однойменного кварталу та неформальним об’єднанням громадських організацій міста.

Цілями громадянської кампанії є збереження парку «Перемога» у місті Ужгороді. Парк розташований в центрі густозаселеного житлового кварталу. Він був закладений ще у 80-х рр. як ландшафтний парк із штучною водоймою у центрі відомою в народі як «Кірпічка», де мешкає понад 7000 ужгородців із загальною площею понад 13,8 га. Інших зелених зон у цьому житловому кварталі немає. На сьогодні, не забудованою залишилось тільки 7 га зеленої зони.

У коригуваннях 2013 року до генерального плану міста територія парку віддається повністю під забудову. Юридичної основи для відновлення (реновації) парку не буде після ухвалення міською радою такого рішення.



До теми:

Громаду Ужгорода закликають зупинити свавілля влади щодо прийняття генплану
 
В Ужгороді від озера в центрі міста до мерії стартує марафон-естафета "Кірпіч"
23 вересня 2015р.

Теги: Кірпічка, озеро, парк

Коментарі

ха-ха 2015-10-08 / 19:10:00
Терлецькі цілим сімейством рухаються у депутати. Тільки незрозуміло чому це люди із пропискою аж в Середнєму позіціонують себе як ужгородці? Чому б цій горластій родині не відстоювати інтереси рідного села? Язиками мотиляти не землю копати. ПонАЄХАЛІ...:-)

пышта 2015-10-07 / 18:01:01
1. Андріїв як секретар ради погоджує всі рішення в тому числі і земельні, чому не пише зауваження?
2. Він керує архітектурою і земельним по розподілу обовязків, очолює дерибан, і з його відома певними архітекторами вносились відповідні зміни.
3. Тандем Терлецьких використовує дане питання в своїх цілях: безплатний піар перед виборами; їх помешкання межує з болотом, а хоспіс перекриє їм "краєвиди".
4. Ні парку, ні рекреації, ні ні зони відпочинку, поки її не створять люди які мають гроші, а не довгі язики і рупор, там не буде!

коротко 2015-10-06 / 18:32:22


Ось, а ви казали, що активісти не працюють по оренді :) Ви думаєте, що прокуратура сама до цього дійшла і проявила ініціативу? :))

http://zakarpattya.net.ua/News/146043-Prokuratura-prosyt-sud-vyznaty-nezakonnoiu-orendu-6-ha-zemli-v-parku-Peremoha-v-tsentri-Uzhhoroda


коротко 2015-09-30 / 15:41:43
Ну от і залиште це новій команді, а не підставляйте плече дерибанщикам.

Оксана 2015-09-30 / 14:55:54
А без хамства аж ніяк? Вам треба задокументований факт фінансової "стимуляції цєї родини"? Спробуйте з ними поговорити - може самі покаяться :-) або на поліграф погодяться піти.
Щодо договору оренди, то найвеселіше що орендарі не порушують його умови (!!!). Кошти сплачують і згідно умов договіру "не погіршують стан території" (за що можуть подякувати й активістам). До слова належного акту обстеження цих орендованих 6 га, на яких і розсташоване озеро, немає. Так що довести навіть і гіпотетичне можливе погіршення земель - НЕМОЖЛИВО. Законних підстав для розірвання договору оренди (НЕМАЄ!!!) Чомусь про це мовчать захисники озера. Не знають чи НЕ ХОЧУТЬ про це говорити?
А щодо мрій про бюджет міста, то переконана, що в першу чергу, будуть вирішуватися питання більш нагальні для Ужгорода. І нова команда, дійсно, буде професійною незаангажованою і порядною.

коротко 2015-09-30 / 12:20:53
Оксано, ви таки хамка))

1. Якщо у вас є якісь документальні підтвердження зацікавленості в дерибані цих земель Терлецькими, Станкевич чи Андріївим, то наводьте. А як нема, то перестаньте маніпулювати прізвищами, бо вже дістали повторювати те саме.

2. Договір оренди закінчиться або, за недотримання його умов, може бути розірваний достроково.

3. Парк можна облаштувати коштом міського бюджету. Але це має зробити вже нова влада. Саме за цей шанс і борються активісти.

4. Вирости там монстру вже ніхто не дасть. І навіть натяків на це нема. Тому не спекулюйте малюванням страшних картинок.

Взагалі, своїм повторюванням надуманих страшилок ви вже стали схожі на папугу. Агресивного папугу ))
Важко знайти в темній кімнаті чорну кішку, а особливо, якщо її там нема))

Оксана 2015-09-30 / 11:32:30
Точно І Андріїв тут ні до чого, і Терлецькі, і навіть Оксана Станкевич :-). Дуже шкода що "...Я не входжу до жодної з груп і навіть не була на жодній з акцій по захисту". А те що орендарям "нічого не світить" Ви дуже помиляєтесь. По закону вони мають повне право і далі господарювати на цій землі (уважніше треба було слухати юристів під час громадських слухань у міськраді). Але ж Вас, напевно , теж там не було? І якщо "громадськість цікавиться" орендарями, то чому цих орендарів активісти не примушують повернути землю місту? Їх влаштовує, те що десятиліття тут суцільне болото? Чи може активісти продадуть квартири і на ці кошти облаштують парк? Чи таки під словами "зона відпочинку" знову виросте черговий торгівельний монстр з парою карусілів для зимилювання очей містянам? І якщо Ви не в "долі" з родинним дуетом, то Вас просто використовують всліпу :-). Продовжуйте й надалі "працювати" на цих людей...

Моніторинг земель 2015-09-30 / 11:18:16
В мене зустрічна пропозиція! Запропонувати церквам Московського патріарахату яких в Ужгороді повно (навіть захопили чималу частину Боздошського парку про що чомусь акутивісти сором'язливо мовчали) побудувати хоча б один хоспіс. І утримувати. І годувати, і опікуватися, і духовно підтримувати людей. Чи може вони залучать кошти від Путіна? Чи тільки навчились з людей вимагати на будівництво чергового цибулькоподібного потворства та покращення власного добробуту? А ще було б непогано провести інвентеризацію земель з оприлюденням в пресі - яка церква, якого патріархату скільки має будов та землі на території Ужгорода (в оренді чи такому популярному у Московського патрархату "самохопленні"). І чим, окрім збагачення священників і требовиконання вони займаються. А щодо цього будівництва, то скрізь в Європі біля храмів гуртуються люди з добрим відкритим серцем. І хто б що не говорив, але католицька церква (з різними протестанстьким напрямками)робить набагато більше для нужденних і найнезахищеніших... А тут - кошти відриваються не від людей українських, а надає Європа. Для ужгородців, чиїхось дідиків та бабів, онкохворих дітей готові побудувати повний комплекс і раптом - дивний спротив. Комусь дуже католицька благодійність око муляє...

коротко 2015-09-30 / 11:02:54
1. Роздратованість не в мене, а у вас. Відстежте стилістику наших коментарів і побачите, де роздратування.

2. Тема виплила перед виборами, бо саме тепер конаюча влада Погорєлова вирішила влаштувати дерибан цієї території, під що підтягнули Генплан.

3. Яке відношення до цього маєДо чого тут Андріїів?

4. Орендарями землі в парку громадськість цікавиться точно так, як і тими, хто лобіює тут хоспіс. Особисто для мене рівними є всі. Просто, орендарі розуміють, що їм нічого не світить, і тому не рипаються, а ви поводитеся агресивно.

5. Яке небажання відкритих дискусій, якщо сам таке ініціюється групою "кірпічка"? Подивіться сьогоднішню стрічку новин на цьому сайті.

6.Яке лобіювання і до чого тут Терлецькі, якщо лобіюється виключно звільнення цієї території від будь-яких забудов?

7. ЯК ЦЕ ОРГАНІЗОВАНО в світі організовуйте будь-де, а не тут, в зеленій зоні.

8. Я не входжу до жодної з груп і навіть не була на жодній з акцій по захисту. Це моя приватна думка як МАРІОНЕТКИ))

9. Ви тут найбільший крикун. І теж не громада... ))

Оксана 2015-09-30 / 10:48:04
До "коротко". Ваша роздратованість чітко вказує на рівень виховання і що грамотно опонувати і розібратися в ситуації Ви не має жодного бажання. Чомусь мрії про "Центральний парк в Нью-Йорку" з'явилися саме напередодні виборів і коли Андріїв вирішив з цим шматочком землі свої питання проштовхнути... Бігайте "зеленою зоною" навколо озера, впорядковуйте - хто ж Вам не дає? А питання щодо власників і зобов'язань орендарів озера з 6 га території "зеленої території" вперто ігноруєте? Це ж вони мали б привести у цивілізований стан землю і створити парк. Та й стара розвалюха цегляного заводу чомусь не приваблює активістів. А там же можна зробити сучасний центр активного відпочинку. Чи родині Терлецьких заплачено тільки за лобіювання інтересів чітко визначеної території? З решти ж людей (а таких, на щастя, небагато) зробили непоінформаваних маріонеток, яких активісти використовують для реалізації своїх сімейних фінансових оборуток, прикриваючись ніби-то "благою метою". Чого ж таке вперте небажання відкритих дискусій? Зніміть шори з очей. Подивіться ЯК ЦЕ ОРГАНІЗОВАНО в усьому цивілізованому світі. А спекулювати "громадською думкою" - не треба. З десяток крикунів, які ввели людей в оману - це ще не громада.

коротко 2015-09-30 / 09:43:13
Оксана, ви хамка. )) Це по-перше.

По-друге, це не активісти не розібралися, а ви. Це ЗЕЛЕНА ЗОНА. І забудовувати її не можна під будь-яким приводом. Навіть найблагороднішим. Місць для хоспіса - повно, а місць для парку в загазованому Ужгороді нема, все вже роздерибанили. От і в цьому випадку влада свідомо змішала комерційні інтереси з темою спорудження хопісу, аби проштовхнути мутну тему цієї території. Тому, аби не було прецеденту, будувати там не треба нічого. Це місце має стати для Ужгорода своєрідним Центральним парком в Нью-Йорку. Тобто, там, у зеленій зоні, а не по загазованих вулицях мають бігати ужгородці, які сповідують здоровий спосіб життя, гуляти мами з дітьми і т.д. А для кількох пацієнтів хоспісу легко знайти інше місце.

Оксана 2015-09-30 / 09:30:07
Хоспіс парку не заважає!!! Чому захисники озера спотворюють інформацію? Адже подивіться на карту, де за планом має розташовуватися хоспіс. Активісти ллють воду на млин Андрієва, який вже на цю землю давно "поклав око". І шкода тих людей, які не до кінця розібравшись в ситуації несвідомо підігрують бізнесовим інтересам непорядних людей. 6 га разом з озером заходиться в оренді. Де ж дії орендаря по впорядкування та облаштувнаню території???!!! І, дійсно, всі мовчали десятиліття доки біля храму не зібралися облаштувати хоспіс. Нехай ці активісти-протестанти поїдуть подивляться ЩО ТАКЕ ХОСПІС (хоча б на Франківщину чи в Польщу), а потім вже кричать що хоспіси повинні бути у лікарнях. Це НЕ МЕДИЧНИЙ ЗАКЛАД (!!!)Тетяна Козак неодноразово запрошувала актвістів поїхати і на власні очі подивитися як ця робота органівавна і ДЕ розташовані хоспіси у європейських містах. Але жоден з активістів навіть і слухати не хотів. Як можна бути таким сліпими, глухими та обмеженими?

До 12345 2015-09-24 / 17:40:50
НЕ зрозуміло, чому, справді, ви такі безсердечні і хочете забрати озер і парк у 117 тисяч ужгородців під, начебто, проблему 10-ти, яку можна вирішити у зовсім іншому місці.
Яку тему коли порушувати - не ваша справа. Для розумних людей очевидно, що такі теми треба порушувати по мірі їх надходження, а не тоді, коли вирішувати їх вже не буде змісту. Тема порятунку озера зараз є навіть пріоритетнішою з огляду на те, як активно чиновники взялися реалізовувати цей дерибан.
Бабло, схоже, якраз відробляєте ви, бо, начебто лобіюючи землю під хоспіс (який, повторюся, може бути розміщений в будь-якому іншому місці), ви, насправді, пакетом лобіюєте крадіжку землі в цьому місці під бізнес-інтереси.
А ще виступаєте за те, щоби ужгородці хворіли і вмирали: як відомо, наше місто - найбільш загазоване з усіх обласних центрів, бо має специфічне місце розташування - в ямі, в оточенні гір. ТОму, вбиваючи зелену зону, ви вбиваєте тисячі людей. Щоби потім лікувати їх в хоспісі? Дуже "благородно".
НА завершення: це земля громади Ужгорода, а не якоїсь релігійної громади. Тому, вона є спільною власністю всіх ужгородців.

12345 2015-09-24 / 16:00:22
Чоми ми такі безсердешні? Чому коли хтось хоче та і вже допомагає хворим, згадали про парк? де ви (ініціативна група ) були раніше? Чому самі ніколи не прибирали цей так званий парк? Це черговий піар. Де була Станкевич раніше? від одного проекту -гранту до іншого? Що вже будівництво малих ГЕС не цікавить? закінчте одну тему, а потім приступайте до іншої. І не дай вам бог бачити хворими своїх близьких. Виховуйте у своїх дітях милосердя. А не взяли собі в помічники двох незрозумілих людей (Терлецьких) і виступаєте. за що боретесь? Люди хочуть зробити добро, а ви відробляєте бабло......

izumrud777 2015-09-23 / 12:46:58
важко уявити- госпіс та дві школи поруч, а також розважальний центр. В першу чергу батьки діток, що навчаються і будуть навчатися у школах у майбутньому, подумайте про це.

безпартійна 2015-09-23 / 09:49:27
Доречі "розумній" ЦИРК НА ДРОТІ хочу сказати, що прибирали на озері не тільки Демальянс, я також. Відношення до будь-якої партії чи громадської організації немаю. Але про тебе цього не скажеш...

Олена 2015-09-23 / 09:44:58
Дякуємо ініціативній групі «Кірпічка» за захист зелених зон міста Ужгород!

цирку на дроті 2015-09-23 / 09:36:01
Якби ти, глупий, під цією темою двадцятий раз не піарив Демальянс, ніхто би і не знав, що він піариться :)

цирку на дроті 2015-09-23 / 09:31:11
Тепер ми знаємо, хто систематично виносив своє сміття на озеро біля ЗОШ № 12 і за ким доводилось постійно прибирати...

цирк на дроті 2015-09-23 / 09:26:35
О відколи сміттєзвалище та болото у нас парк?. Там жителі роками кидали сміття та не прибирали за собою, коли йдуть дощі все тоне у воді. Про який парк йде мова. згадую ще ученицею школи № 12 була то нас на фізкультурі виганяли туди прибирати бо жителі навколишніх будинків лиш гадили . А тепер коли там щось захотіли побудувати вже парк?. на цьому піаряться перед виборами демальянс.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини