Руслан Ігнатоля. Жив у Лісабоні, помер на війні в Україні

Під таким заголовком 18 липня 2015 року в португальській газеті "Expresso" з'явилася стаття Hugo Franco та Iryna Shev про вбитого міліціонерами у Мукачеві члена "Правого сектора" Закарпаття Руслана Ігнатолю.

Руслан Ігнатоля. Жив у Лісабоні, помер на війні в Україні

Перший з Португалії учасник бойових дій, що загинув в конфлікті між Києвом та проросійськими сепаратистами. Покинув Лісабон у квітні цього року.

15 років життя в Португалії сформували у нього нові звички: посмакувати равлики з пивом, добре одягнутися, вболівати на матчах "Спортінгу", або подорожувати по всій країні, яку вже почав потрохи відчувати як свою. Та все ж його серце продовжувало жити в невеличкому українському місті Мукачево. І навіть перспективна кар'єра в геологорозвідувальній компанії з Лісабону не запобігла тому, що Руслан Ігнатоля купив квиток до Києва лише в один бік.

В Україні приєднався до Добровольчого батальйону Правого сектору, що дає відсіч проросійським сепаратистам, і де пройшов військові тренування. Але військова кар'єра не тривала довго. Минулого тижня він загинув в місті, де народився 36 років тому. Інформація про його загибель появилася на сайті Правого сектору, підтверджена відео з YouTube. Це була холодна смерть швидкості пострілу влучної кулі. Хто її вистрілив? Підозрюється, що вбивця має відношення до проросійських сил, але є і версія, що це були українські сили правопорядку. Офіційна версія, ще не озвучена.

"Ми дізналися про смерть Руслана в цю середу. Два тижні тому я мав з ним розмову по телефону і намагався переконати, щоб він повернувся в Португалію, але він був непохитний і лише сказав, що повернеться, коли все скінчиться", - розповів нам Бруно Мата, власник фірми, де українець працював понад сім років.

Українська громада в Португалії вже надіслала відкритий лист Президенту України Петру Порошенко з вимогою відкритого і об'єктивного розслідування трагедії, що сталася 11 липня в Мукачеві, розташованому неподалік кордону з Словаччиною, Угорщиною та Румінією, і яке стало зоною нового збройного конфлікту.

Лісабон стежить за подією

Правий сектор заявляє, що випадок мав місце в результаті викриття членами організації корупційної схеми контрабанди сигаретами в ЄС з України. За версією ВВС, ПС чи його регіональне відділення мали також контроль над цією контрабандою і трагедія сталася в результаті спроби перерозподілу контролю над нелегальним бізнесом. Хоча і не виключають, що в цьому могли бути замішані російські агенти для дестабілізації України. Але всі ці версії не мають переконливого підтвердження. Правий сектор, що також є політичною партією, сприймається частиною українців як справжні патріоти, що захищають Батьківщину від московської агресії, але є і ті, хто вважає їх ультранаціоналістами чи екстремістами.

В Португалії силові структури уважно стежать за подіями, пов'язаними з конфліктом на Сході України. Правий сектор, що має близько півтисячі симпатиків в Лісабоні та Порто, є під ретельним контролем силовиків через інформацію в соціальних мережах про рекрут добровольців і збирання коштів для цієї організації, що воює на Сході Украіни, і де вже загинуло більше ніж 7 тисяч людей. "Ми в курсі останніх подій і знаємо, якими були зв'язки Руслана Ігнатолі з Україною", = повідомили Expresso джерела, що займаються розслідуванням цього випадку.

Випадок з Русланом не виглядає як рекрут через відповідну сторінку в Facebook. Його друзі стверджують, що рішення їхати на війну він прийняв через особисті причини і жодні організації, що воюють в зоні АТО, не мали до цього відношення. Своє рішення він не прийняв за один день, а довго до нього готувався.

Приготування до війни

Геологу знадобився цілий рік, щоб спланувати всі деталі свого від'їзду в Україну. Розлучення з коханою, з якою не склалися відносини, тільки підштовхнули до рішення і вся його увага сконцентрувалися на війні в Україні. В Португалії у нього не було близьких родичів. І навіть відчуваючи себе на 100% інтегрованим в португальське суспільство і досконало володіючи португальською мовою, він не прийняв португальське громадянство, що в деякому сенсі порушило би його відчуття зв'язку з Україною, яку залишив у 2000 році.

Проводячи відпустку в Україні минуло року, він вже почав вивчати можливість і способи взяти участь у війні. Пізніше, на Різдво, ще повернувся, щоб залагодити останні деталі, розповів нам його співробітник на фірмі Geoplano - українець Ігор Наконечний.

У січні, Руслан почав остаточно готуватися до від'їзду: переслав в Україну особисті речі, завершив проекти, в яких брав участь на фірмі, не залишаючи нічого, що б могло комусь створити якісь незручності через його від'їзд. Пізніше звільнився, попрощавшись зі всіма співробітниками та великим жалем для мене, розповів нам Бруно Мата.

Ніхто з його близьких не зміг переконати змінити своє рішення. "Ми пробували з ним говорити і просили багато разів не їхати на війну, але він був твердий у своїх переконаннях", - розповів його кращий друг в Португалії Олександр Цуркан. І добавив: "Ми знали, наскільки це небезпечно, і що він може загинути. Сам Руслан це дуже чітко усвідомлював, але вважав, що його місце зараз в Україні, захищаючи її від ворогів.

Ще перед від'їздом отримав лист з Міністерства оборони України, в якому йшлося про дозвіл брати участь в операціях АТО. Військовий досвід він отримав, проходячи 2-річну строкову службу в лавах української армії. Друзі кажуть, що його вибір випав на Добровольчий Український Корпус Правого сектору. 

У квітні співробітниця фірми, де працював Руслан, відвезла його в аеропорт. Він подякував їй за веселі вечоринки, які вона організовувала. Попрощався також з португальським звичаєм ранкової пробіжки і велоподорожей (мав дорогий і добротній bike). "Для звичайного португальця, що звик жити в мирі, рішення Руслана йти добровольцем на війну виглядає дуже дивним. Але ми знали, як сильно він любить свою Україну" - підтвердив Бруно Мато.

З Мукачева Руслан часто телефонував своїм друзям в Португалію. Казав, що не шкодує про своє рішення. "Вдало пройшов всі підготовчі тренування," - розповів Олександр Цуркан. Його нова місія не була тривалою. Рівно три місяці. Війна забрала ще одне життя. Ще одна смерть для статистики. Це було перше поверненя з Лісабону захищати землю за більш ніж три тисячі кілометрів.

19 липня 2015р.

Теги: Руслан Ігнатоля, Правий сектор, Португалія

Коментарі

дюси 2015-07-30 / 13:04:52
Толiк! А чого лиш (такои) людини? Люди доведени до ручки.Тому любий жест (бандюкив) сприймають я подарок

Толік 2015-07-21 / 11:49:22
Життя одної такої людини варте 1000таких п....ів як блюк і мусора( п.с.було би мукачево містом, а не рагульським збродом,вчорашніх свинопасів із навколишніх хуторів,то в нас не було б вулиці безграмотного бандюка ґєші(токаря),а вул.ГЕРОЯ УКРАЇНИ Ігнатолі. А так на жаль чекаємо вул.ім.блюка(((

Ievgen Terekhov 2015-07-21 / 11:25:04
Ось посилання на статтю: http://leitor.expresso.pt/#library/expresso/semanario2229/expresso-2229/sociedade/vivia-em-lisboa-morreu-na-guerra-da-ucrania--

Solaris 2015-07-21 / 09:36:08
Або дайте посилання на статтю. Або не брешіть. Я такої статті на сайті Expresso не знайшла.

для ZZZ 2015-07-20 / 14:29:49


Ліпше наркотики продавати діточкам у Паланку коло школи у Мукачеві ? Не ту організацію вибрав? Треба було бандитську Блюкову? Під***е ти, гнойний ви розлізетеся як і гнойник бо ваш сліпак_Блюк уже лопнув.


патріот 2015-07-20 / 00:43:45
У Лісабоні поліція не дала би зійтися озброєним бандитам і радикалам. А в нас допомагала бандитам і організовувала бойню. А начальника потім за це повисили

ZZZ 2015-07-20 / 00:12:18
А в Лiсабонi не знавуть коли мiлiцiонер кричить стiй - стрiляти буду, треба остановитися, а не стрiляти в нього з гранатомета. Не кажiть що там такi тупi не знавуть закон. Не вту органiзацiю собi вибрав, хотiв легкого життя, треба було продовжити роботу в Португлiї.

Ivor 2015-07-19 / 11:08:13
З годину тому над вулицями ужгорода, зі сторони аеропорту в сторону мукачева пролетіли два гелікоптери… знову
На обшивці жовтий кружечок.
https://naarika.opendrive.com/files/Nl82MzY5MTM5Nl9oZnFHSF9hMGQw/DSC06034.JPG
https://naarika.opendrive.com/files/Nl82MzY5MTQwN19CTk1GQl8yNmFm/DSC06038.JPG

НОВИНИ: Соціо

17:33
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
» Всі новини