Віктор Балога про події в Мукачеві: Упевнений, що цією операцією керував Аваков

Конфлікт в Мукачеві, за яким країна слідкувала всі вихідні, дехто називає ледь не ключовим для нинішньої влади – або держава доведе своє ексклюзивне право на насилля, або ризикує перетворитися на Сомалі у центрі Європи. Нагадаємо, що в суботу в Мукачеві сталася стрілянина, в якій брали участь бійці «Правого сектору» та люди з оточення народного депутата Михайла Ланьо, які зібралися на «стрілку» на території спорткомплексу «Антарес». У наслідку двох представників «ПС» було вбито, ще четверо отримали поранення. Дісталося і міліції, яка почала переслідування «правосеків» – у результаті перестрілки поранено шістьох міліціонерів (одному відірвало три пальці, кілька отримали поранення в руки та ноги) та трьох цивільних, які випадково опинились на місці бою. Три міліцейських автомобіля було підірвано.

Віктор Балога про події в Мукачеві: Упевнений, що цією операцією керував Аваков

Влагодженням ситуації займаються всі-всі-всі – Президент, МВС, СБУ, особисто лідер «ПС» Дмитро Ярош, який веде перемовини. Бійці «Правого сектору» передали свої вимоги та ховаються по лісах. До перемовин з ними зокрема долучився нардеп Віктор Балога, якого називають господарем Закарпаття...

Свою версію резонансних подій, що відбулися в рідному місті, Балога виклав у розмові з «Главкомом».

– В інтерв’ю одному з телеканалів ви сказали, що сценаристом конфліктної ситуації є начальник УМВС в Закарпатській області пан Шаранич. Звідки у вас ця інформація? Чому саме він був зацікавлений в конфлікті?

– Буду з вами відвертим, про це я дізнався від міського голови Мукачева. Йому доповів начальник міліції міста про те, що Ланьо запросив в гості «Правий сектор» і будуть нібито якісь розборки.

Я був категорично проти, щоб озброєні люди їхали на ці розборки. Мер Мукачева зустрівся з начальником міліції і сказав, що вони повинні забезпечити безпеку і в ніякому разі не давати двом сторонам зійтись. В п’ятницю я отримав безліч повідомлень, зокрема , з СБУ, що ця зустріч пройде, і звернувся до начальника міліції, щоб її не допустити. Я взагалі виїхав з міста. А коли дізнався в суботу, що там йде стрільба, був шокований і повернувся назад.

Чому чотирьом джипам з озброєними людьми дали проїхати? Чому зібралися стільки людей з боку депутата Ланьо? Відповідь на це ніхто не захотів давати, але в мене склалося враження, що була задача спіймати в пастку і Ланьо, і «Правий сектор» і знищити останніх.

Мені здається, що там якісь суб’єктивні стосунки між обласним начальником міліції і «Правим сектором». Але чому на цю наживку клюнув Ланьо? Я не розумію. Напевне, думали, що «правосеків» оточать і просто знищать.

– Пан Аваков, на вашу думку, був в курсі такого плану?

Упевнений, що він цією операцією керував. Не могло бути, щоб він про це не знав. Просто і Ланьо дуркуватий, і хлопці з «Правого сектору» дуркуваті – тож розраховували, що вони підуть на самознищення. Сто відсотків.

– А що ж тоді пішло не так?

– Міліція мала їх знищити прямо біля будівлі Ланьо, але далі все пішло не по плану.

– Ви написали в «фейсбуці», що, в принципі, конфлікт вичерпаний. Що дає вам підстави так казати?

– СБУ попрацювала – тут на місці сотні спеців, броньована техніка… Місцеве населення каже, що вже нема нікого – ані хлопців з «Правого сектору», ані зброї. Село пусте.

– А куди всі поділися? Казали ж про оточення…

Це треба в них питати, але там нікого немає. Я вважаю, треба зробити фільтрацію, обійти всі хати і приступити до нормального життя. А у нас два дні поспіль то (нардеп Антон) Геращенко, то прес-служба СБУ заявляють, що якщо вони не здадуться, то будуть штурмувати. Кого штурмувати, коли нікого нема? Вчора я довго розмовляв з Ярошем – вони з владою домовились, що їм віддадуть «трьохсотих». Хлопці з київського «Правого сектора» поїхали туди, взяли двох поранених і передали в СБУ, щоб їх передали у лікарні.

– Пан Ланьо стверджує, що саме ви платили «Правому сектору» в регіоні, а Ярош взагалі не має впливу на нього. І, по суті, цей конфлікт фактично відбувається між вами та Ланьо.

– Приїхавши в Закарпаття, Ярош одразу зустрівся зі мною. Ми переговорили і оцінили ситуацію. Я не хочу коментувати ці заяви, тому що все, що відбувається в Закарпатті, обов’язково пов’язують зі мною. Зараз я нібито фінансую «Правий сектор» – ну хай буде так, по його версії. Але я не розумію, про що розмова.

– Але ви ж самі кажете, що зустрічались з Ярошем. Чому саме ви вели переговори між сторонами конфлікту, у якому статусі?

– По гарячих слідах комбат Стойка подзвонив в СБУ і сказав, що хоче говорити зі своїм батьком, який є «сбушником» у відставці, і з Балогою, бо він мене знає. Я просто не міг не піти, бо я відповідальна людина.

– Кому саме з керівництва держави ви передавали вимоги хлопців з «Правого сектору»?

– Я розмовляв з Президентом, якому передавав їхні вимоги. Хлопці, зрозуміло, були збуджені і психологічно неврівноважені. Коли я був на переговорах, дзвонив Грицак і просив здати зброю, але вони очікували команди Яроша, який на той час її не давав.

– Цей скандал має «контрабандний» шлейф. Чому він відбувся саме зараз? Це просто випадковість чи він кимось був спланований, враховуючи, що ви заявляєте про плани деяких пропутінських сил?

– Начальник обласного управління міліції, можливо, і не розумів, що робить, але він знаходиться в дуже хороших стосунках з паном Медведчуком. Це не секрет. Можливо, той йому щось підказав. Можливо, Шаранич не розумів, що робить. Можливо, Аваков, коли давав добро на цю операцію, цього також не розумів. Ланьо та дурні з «Правого сектора» теж не розуміли. Тож цим скористалися люди, які спілкуються з начальником УМВС.

– Тобто ви натякаєте на роль Медведчука та його соратника Шуфрича в цьому конфлікті?

– Не думаю, що Шуфрич там щось вирішував. Кажу тільки про давні стосунки Медведчука та Шаранича. Останній по своїй розумовій відсталості пішов на це, а Аваков затвердив, не розуміючи наслідків.

– Губернатор Закарпаття в прямому ефірі сказав, що «перерозподіл контрабандних потоків має йти законним шляхом». Він має відношення до цієї ситуації?

– Може, оговорився хлопець (сміється). Слухайте – де губернатор, а де оці речі.

– Які у вас зараз стосунки з Ланьо?

Після того, як він надавав купу інтерв’ю про мене, я тихо посміхаюсь і не розумію, від чого всі ці «гівномети». Я так розумію, що людина захищається. Послухайте, в рамках кримінального провадження всі дзвінки з телефонів відновлять і легко буде побачити по розмовах двох-трьох місяців, хто з ким спілкувався. В тому числі, спливуть стосунки «Правого сектору» із Ланьо. І тоді буде все ясно.

– Після цієї резонансної історії якось вирішиться проблема контрабанди на Закарпатті?

– Проблеми контрабанди, корупції і наркотиків лежать у площині ефективної роботи органів центральної влади. Якщо вона буде і далі закривати на це очі, нічого не зміниться.

– Арсен Аваков на своїй сторінці в Фейсбук анонсував ваш допит в ГПУ.

– Поки що з прокуратури зі мною не зв'язувалися. Але якщо в цьому буде необхідність, я, звичайно ж, піду на допит і як законослухняний громадянин буду всіляко сприяти слідству. Благо, мені приховувати нічого.

Главком

14 липня 2015р.

Теги: Віктор Балога, Михайло Ланьо, Сергій Шаранич

Коментарі

Цильо 2015-07-17 / 15:42:58
СБУ спрацювала бо там родак, а міліція нє, бо там Шаранич??? З тероризмом хто бореться ппс-ник, чи що???

Тотош 2015-07-16 / 22:49:38
То всьо Володьки з Кремля забавки. Нияк не може успокойитися шо пудкарпатські русини не хочут по його сценарію грати.

Чатина 2015-07-15 / 09:08:56
Правильно робити Вітьок, що онаджит Авакова. бо тота свиня сама у 20000 роках біла у бігах у Італії. Типирь став главарьом ментів та їх мусит кришувати

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини