Скаліченого циганчука із Закарпаття виходили лікарі у США (ВІДЕО)

Тепер Ігор Лакатош і сам хоче рятувати людей. «Я буду лікарем», – впевнено заявляє хлопець, коли хтось питає його про плани на майбутнє.

Скаліченого циганчука із Закарпаття виходили лікарі у США (ВІДЕО)

Ігор Лакатош із неблагополучної ромської родини після страшних опіків і років недогляду у власній родині знайшов порятунок за океаном. Його одужання було б неможливим без участі директора Вільшанського будинку-інтернату, де малий, врешті-решт, опинився, й співпраці українських й американських лікарів. Останні приймають 11-річного закарпатця втретє.

Хлопчик отримав страшні опіки удома й, на жаль, не мав належного лікування. Навіть більше: батьки дитини не дбали про неї й постійно принижували. Коли українські колеги попросили про допомогу американських лікарів, тих глибоко вразив стан дитини. Нині Ігор лікується в бостонському госпіталі.

Під час нашої зустрічі в Бостоні 11-річний Ігор Лакатош із Мукачева заправляє грою в будинку американської вчительки-пенсіонерки Кеті. На час лікування Ігоря вона прийняла його з фізіотерапевтом Світланою Конар у своєму домі. Малий аж іскриться від радості. По-перше, тітка Кеті не грає в піддавки і змагання у них чесне, а ще сьогодні в гості завітав волонтер Майк Ліві, який для Ігоря – як рідний батько.

Майк пригадує, як прочитав про українського хлопчика в бостонській газеті й вирішив йому допомагати. Каже, Ігор приніс у його життя світло: «Він у дитинстві один сидів у кімнаті, тому що не говорив, не ходив. Він просто дивився на людей, а люди з ним мало спілкувалися. І тепер, як хтось починає до нього говорити, то йому  так радісно, що звертають на нього увагу! Він любить все, що для нього робиш».

Сильні опіки Ігор отримав під час пожежі, коли йому було всього чотири роки. Його мама, яку згодом позбавили батьківських прав, про дитину не дбала. Через брак необхідної допомоги обпечена рука малого приросла до тіла, а через побиття й недоїдання, Ігор у свої дев’ять важив як дворічний малюк. Все це вразило американських лікарів, які взялися за випадок закарпатського хлопчика на прохання українських колег. Своїх рятівників дитина не забула. Тепер Ігор і сам хоче рятувати людей. «Я буду лікарем», – впевнено заявляє хлопець, коли хтось питає його про плани на майбутнє. 

Волонтер Кеті Коплік зізнається: їй важко було зрозуміти – як попри все, що з ним сталося, малий залишився життєрадісним.

«Фізіотерапевт Світлана і я говорили сьогодні зранку. Я запитала її – «Ігор бачив так багато лиха у своєму житті, але він виглядає, як надзвичайно щаслива дитина: як таке може бути?». На що Світлана відповіла без жодних вагань: «Будинок, в якому він живе в Україні, хороший, він любить дітей, і ті люблять його у відповідь. Він любить учителів і директора і ті теж його люблять. Він має любов – саме тому він щасливий», – ділиться волонтерка Кеті Коплік.

Саме директор Вільшанського будинку-інтернату й львівські лікарі були тими, хто шукав допомоги скаліченій дитині. Фізіотерапевт Ігоря – Світлана Конар каже хлопець не забуває зроблене йому добро.

«Він скучив дуже за всіма. Він згадує їх щодня. Навіть перераховує імена всіх дітей і інших людей, які працюють в інтернаті. В першу чергу це для нього директор. Директор для нього як батько, як людина, яка подарувала йому щось прекрасне у житті», – ділиться Світлана Конар.

Якби не любов до людей – малий би просто не вижив, - переконаний лікар зі «Шрайнерс госпіталю» Геннадій Фузайлов. Саме він ініціював перевезення дитини до США після того, як до нього звернулись українські колеги.

«Коли я його вперше побачив … Він мав вигляд пса, якого забили, поламали всього, а тоді взяли і викинули. Ось так він виглядав, і вижив він лише тому, що у нього була посмішка на обличчі, і він привертав увагу людей до себе. Якби він їх відштовхував – він ніколи б, ніколи б не вижив», – пригадує лікар Геннадій Фузайлов.

Пластичний хірург Деніел Дріскол разом із лікарем Фузайловим не раз бував під час місій в Україні. Хірург переконаний: багатьох українських дітей можна було б врятувати від страшних опіків, якби батьки були більш свідомими, яку біду може принести пожежа.

«Для цього потрібна велика просвітницька кампанія про те, якої шкоди можуть завдавати пожежі й чому так важливо запобігати їм. Нам би дуже хотілось бачити, когось в Україні, хто ініціював би таку кампанію, – розповідає Деніел Дріскол. – Для цього потрібні гроші й жертводавці, які їх виділили б, але нема жодних сумнівів, що її необхідно робити. Адже коли вже є опіки – ми дивимося на те, як ми можемо допомогти в ситуації, яка склалася».

Цієї осені лікар Фузайлов та ще кілька його колег знову планують приїхати до України для обміну досвідом, операцій та консультацій тим дітям, які їх потребують. Загалом, за останнє десятиліття «Шрайнерс госпіталь» надав допомогу двадцяти сімом маленьким пацієнтам із України.

Геннадій Фузайлов каже, що готовий допомагати і більшій кількості дітей із України, що мають серйозні травми. Зокрема, тим, що отримали серйозні опіки чи осколочні поранення. Більше інформації про ці можливості можна довідатися на сайті організації Doctors Collaborating to Help Children (www.dctoch.org) або, на пряму звернувшись до Геннадія Фузайлова за електронною адресою: gfuzaylov@yahoo.com

Дивіться також: Українського хлопчика, якому не давали шансів вижити, врятували лікарі у Бостоні

Тетяна Харченко, "Голос Америки"
21 квітня 2015р.

Теги: опіки, Ігор Лакатош

Коментарі

вопросік 2015-04-24 / 02:18:11
О, *ля, радєтєлі і блюстітєлі кошерності української мови знайшлись!.. А нічо, що перше речення тексту один-в-один повторює суть заголовка: "Ігор Лакатош із неблагополучної ромської родини після страшних опіків і років недогляду у власній родині знайшов порятунок за океаном"?

Віра 2015-04-22 / 23:19:25
Пані Кабацій, справді, даремно ви

Админу 2015-04-21 / 23:51:15
Не обращайте внимание на всякого рода зацикленных грантоедов. Именно через них Украине навязывают чужие ей поведенческие схемы и язык.
В заглавии этой статьи нет ничего проблемного и адекватные люди воспринимают его адекватно

Адмін 2015-04-21 / 23:24:05


Пані Кабацій Наталія, ви не маєте жодного відношення до професійних журналістських кіл, а отже - не можете робити висновки про професійну журналістику. А мова ворожнечі - виключно в вашій голові. Зайдіть в бібліотеку, візміть 11-томний Словник української мови, знайдіть там слово "циганчук" і переконайтеся, що само по собі воно не є негативно забарвленим, і негатив тут продукуєте виключно ви. Позицію ж редакції чітко видно з того, навіть, факту, що редакція винесла цю публікацію як позитивний приклад у топ-тему. Будете продовжувати експплуатувати тут тему ворожнечі - змушені будемо заборонити вам доступ до коментування.

Допобачення...


Кабацій Наталія 2015-04-21 / 23:06:51
Шановна редакція. Заголовок Вашоі статті, в професійних журналіських колах називають - мовою ворожнечі. А назва статті підлягає під дію закону Украіни "Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні".

Адмін 2015-04-21 / 21:52:39
Якщо ви не філолог, то займайтеся, будь ласка, дітьми і квитками, і залиште мовні питання - мовникам, а журналістські - журналістам.

Ганебним, в даному випадку, є ваше ставлення до української мови, в якій слово "циганчук" не є негативно забарвленимю.

З повагою та з надією на порозуміння.

Кабацій Наталія 2015-04-21 / 21:17:01
Шановна редакція. Безпосередньо маю відношення до цієі дитини і вважаю як найменше образливим назву статті. Так як в Ігор Лакатош є громадянином Украіни, а не циганчуком. І від імені своєі організацііі БО "Комітет Медичноі Допомоги в Закарпатті", яка оплатила квитки цій дитині до США прошу Вас змінити цю ганебну назву статті! З повагою та з надією на порозуміння.

Адмін 2015-04-21 / 16:45:10


А де тут паплюження, окрім як у вашому власному ставленні? Слово "циганчук" тут вжито як важливе інформаційне доповнення - в тому, якраз, сенсі, що і до циганської дитини, та ще й інваліда, в ІНШІЙ СИСТЕМІ КООРДИНАТ є добре ставлення. Тоді як у нас превалює інший суспільний досвід.

Саме тому редакція розмістила цей матеріал, ще й на топ-тему.

Тому не приписуйте, будь ласка, власні комплекси і стереотипи мислення іншим.

Чи вам треба було розмістити цей коментар виключно аби артикулювати слово "русин"?


Читач 2015-04-21 / 16:32:22
Циганчук,румун,мадяр,русин...., це ДИТИНА. Він має право на життя і він його заслуговує. Для чого паплюжити істинний репортаж, лікарям США народність ні до чого. Нам треба змінити ставлення до себе та оточуючих.

дякую 2015-04-21 / 16:21:16
тепла стаття. добре, що не про війну і не про політику

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини