Закарпатські журналісти та активісти влаштували УСБУ "допит" за підбурювачів, сепаратистів і диверсантів (ФОТО, ВІДЕО)

Понад 50 закарпатських журналістів та активістів влаштували у четвер, 31 липня, пікет біля споруди Управління СБУ в Закарпатській області з вимогою реагування на прояви сепаратизму та диверсійної роботи іноземної аґентури на Закарпатті та притягти винних до відповідальності. Підставою для акції стали випадки очевидної дестабілізації ситуації у регіоні, що мали місце протягом тижня - панічні настрої, пов'язані з мобілізацією, перекривання доріг, а також сепаратистські заклики у соціальних мережах.

Закарпатські журналісти та активісти влаштували УСБУ "допит" за підбурювачів, сепаратистів і диверсантів (ФОТО, ВІДЕО)

Аби "локалізувати" захід, представників ЗМІ і громадськості одразу запросили всередину споруди УСБУ.

Насамперед активісти продемонстрували керівництву управління скріншоти сторінок окремих осіб в соціальних мережах з явним сепаратистським змістом і вручили звернення із переліком запитань до працівників СБУ.

Журналісти повідомили про факти керування стихійними мітингами певними особами, підбурення місцевих мешканців та, головне, бездіяльність обласної влади та силових структур в запобіганні цим явищам та їх виявлення і нейтралізації.

Крім, власне, бездіяльності самої СБУ, найбільше претензій прозвучало на адресу закарпатської міліції. Імпровізоване голосування показало, що з усіх учасників зустрічі закарпатським правоохоронцям під керівництвом С.Шаранича довіряє тільки одна особа. Тим не менше, СБУ в сфері своєї компетенції і в цьому плані не вживає заходів впливу на ситуацію, яка загрожує національній безпеці.

На кількаразово поставлене запитання представники СБУ не змогли навести жодного факту виявлення і покарання осіб, винних за дестабілізацію ситуації в регіоні. Журналісти та активісти акцентували на деструктивній діяльності окремих священнослужителів у спілкуванні з паствою, відсутності чіткого контролю переселенців і відпрацювання їх в плані можливості виявлення в їх середовищі провокаторів і диверсантів, перевірки інформації про те, що певні групи провокаторів нагнітають у населення паніку через інсценування силових захоплень чоловіків призовного віку.

Окремо йшлося про військкомати, корупція серед працівників яких стала одним з приводів до збурення населення, про нездатність створеного батальйону територіальної оборони виконувати бойові завдання, про реальну незахищеність стратегічних об'єктів на Закарпатті - продуктопроводів, мостів, тунелів тощо. Наголошувалося на тому, що така безпечність є особливо проблемною перед початком постачання основних обсягів реверсного газу зі Словаччини, від якого прямо залежить здатність України протиставитися викликам, перед якими поставила нашу країну неружня політика Російської Федерації

На запитання учасників акції відповідав начальник УСБУ в Закарпатській області Віктор Любенков та його заступники, а також керівники підрозділів управління. Відповіді здебільшого зводилися до загальних пояснень, що відповідна робота здійснюється, всі факти і конкретні особи в зазначеному контексті - відомі, ведеться певна робота і є ряд кримінальних проваджень.

Утім, такі відповіді не задовільнили представників ЗМІ та громадськості, які наголосили на тому, що, попри запевнення силовиків, ситуація в краї не заспокоюється, а, навпаки, дедалі більше розбалансовується.

З конкретики за увесь минулий період Віктор Любенков повідомив присутнім про те, що наразі у слідчому відділі перебуває три кримінальні провадження за ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України. Одне кримінальне провадження - за ст. 113 (диверсія). Крім того, з його слів, слідчі Управління завершили досудове розслідування кримінального провадження за ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) та скерували матеріали до суду.

У відповідь на вимогу медійників, в УСБУ погодилися активізувати роботу з населенням. Для цього запровадять «гарячу лінію» закарпатського УСБУ з номерами не тільки стаціонарних, але й, для зручності та оперативності реагування, мобільних телефонів і навіть оперативно, одразу після завершення зустрічі, створили сторінку УСБУ у соціальній мережі Фейсбук. Журналістам пообіцяли періодичні зустрічі та інформування.

Учасники акції після понад годинної дискусії висловили готовність підтримати спецслужбу у збереженні стабільності на Закарпатті та територіальної цілісності України та сподівання, що найближчим часом структура продемонструє громадськості реальні результати своєї роботи у цьому напрямку.

01 серпня 2014р.

Теги: сепаратизм, деверсії, УСБУ, Любенков

Коментарі

4290 2014-08-02 / 15:55:25
треба спитати й з усіх відділів СБУ в Закарпатті про їх роботу зі збереження стабільної ситуації, упередження деструктивних проявів.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини