Поїзд «Говерла» сполученням Київ – Рахів може продовжити маршрут до Румунії (РОЗШИРЕНО)

Під час тематичної зустрічі, на якій обговорювалось питанням щодо нового поїзду зі сполученням "Київ-Рахів", підіймалась також і тема можливого відновлення пасажирського сполучення з Румунією через прикордонний залізничний перехід Берлибаш – Валя Вішеулуй. За умови реалізації таких перспектив Рахів стане залізничними воротами між Галичиною та Трансільванією. І першим кроком на цьому шляху може слугувати саме запуск поїзду "Говерла" зі сполученням Київ-Рахів.

Поїзд «Говерла» сполученням Київ – Рахів може продовжити маршрут до Румунії (РОЗШИРЕНО)

Упродовж останнього року ініціативна група у складі відомого політика, уродженця Рахівщини, а нині – голови Федерації роботодавців транспорту України Ореста Климпуша та громадського активіста Івана Шостака інтенсивно працювала над питанням призначення курсування поїзда сполученням Київ – Рахів. На адресу міністра інфраструктури України двічі надсилали відповідні звернення із залученням переконливих аналітичних матеріалів. Зрештою, востаннє зверталися й до Кабінету міністрів України.

Використавши ситуацію зі зміною генерального директора Укрзалізниці, ініціативна група, до якої долучився Федір Гамор – заступник директора Карпатського біосферного заповідника (м. Рахів), який теж неодноразово звертався до урядовців з аналогічним питанням, ініціювала зустріч із новим генеральним директором Укрзалізниці Борисом Остапюком, щоб особисто викласти головному залізничнику країни суть питання та його соціально-економічну значимість. Ця ідея виправдала себе.

Зустріч з Борисом Остап’юком відбулася 4 липня. Головне питання зустрічі – призначення курсування поїзда «Говерла» Київ – Рахів через Вінницю, Хмельницький, Тернопіль, Чортків, Заліщики, Коломию, Яремче, Ворохту, Ясіня. За задумом ініціативної групи цей поїзд повинен забезпечити Рахівщину, Яремчанщину, Покуття та південну частину Тернопілля зручним сполученням з Києвом. Цільовою територією для цього поїзда також будуть Тячівський, Верховинський, Косівський райони та частини Надвірнянського, Тлумацького, Путильського, Вижницького та Заставнівського районів.

Генеральний директор Укрзалізниці Борис Остапюк схвально сприйняв ідею проекту і відзначив, що це буде добрим розв’язанням на перехідний період – до моменту запровадження руху сучасних рейкових автобусів та створення мережі пасажирських хабів. Добра обізнаність головного залізничника України із реальним станом залізничної інфраструктури в гірських районах Прикарпаття та Закарпаття, а також із транспортними проблемами тамтешніх мешканців неабияк посприяла ухваленню ним довгоочікуваного та вкрай необхідного рішення про призначення курсування поїзда Київ – Рахів.

Разом із Генеральним директором Укрзалізниці в зустрічі брали участь директор із організації пасажирських перевезень Євгеній Дихне та начальник Головного пасажирського управління Ігор Бреус, які уважно вислухали пропозицію ініціативної групи та висловили готовність щодо якнайшвидшого виконання доручення Бориса Остапюка – призначення курсування поїзда Київ – Рахів. Для подальшого координування проекту та співпраці у вирішенні технічних питань було призначено відповідальних осіб: від Укрзалізниці – Миколу Козака – першого заступника начальника Головного пасажирського управління, від ініціативної групи – Івана Шостака.

Принагідно ініціативна група обговорила з Борисом Остапюком подальші можливі кроки розвитку залізничного сполучення на Рахівщині, зокрема, про можливе відновлення пасажирського сполучення з Румунією через прикордонний залізничний перехід Берлибаш – Валя Вішеулуй. За умови реалізації таких перспектив Рахів стане залізничними воротами між Галичиною та Трансільванією.

Нагадаємо, що крізь Рахів проходить найкоротший залізничний маршрут між Львовом – столицею Галичини та Клужем – столицею Трансильванії. Відстані залізницею такі: Рахів – Клуж – 220 км, Рахів – Львів – 279 км; а загалом довжина маршруту Львів – Рахів – Клуж становить всього 499 км. Символічним є й те, що неподалік Рахова у селі Ділове розташований географічний центр Європи. З огляду на це, створення прямого залізничного сполучення було би важливим кроком у налагодженні контактів з Європою, як в глобальному значенні, так і в локальному – для комунікацій з історичною батьківщиною румунських громад України та українських громад Румунії. Адже тільки в Рахівському та Тячівському районах Закарпатської області проживає понад 32 тисячі румунів, а в Румунії українці становлять четверту за чисельністю етнічну спільноту після румунів, угорців та циганів, зокрема, понад 60% українців Румунії проживають у сусідньому з Рахівщиною повіті Марамуреш – понад 31 тис. осіб.

Початок курсування поїзда Київ – Рахів очікується в першій декаді серпня – по завершенню підготовчих робіт. Поїзд Київ – Рахів обслуговуватиме пасажирів на ділянці Тернопіль – Чортків – Заліщики – Коломия – Делятин Яремче – Ворохта – Ясіня – Рахів, як єдиний поїзд далекого сполучення, яким можна буде зручно користуватись як для поїздок до Києва чи інших міст України, так і у зворотному напрямку.

Ініціативна група «Київ – Рахів» Орест Климпуш, Федір Гамор та Іван Шостак для Закарпаття онлайн

09 липня 2014р.

Теги: поїзд, Київ, Рахів, Климпуш, Гамор, Шостак

Коментарі

Отак 2014-07-10 / 10:27:06
Файно є, сподіваємося, що пророблена робота не була даремною, Рахів чекає на поїзд)

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини