Від прем’єри до прем’єри. Театральна весна закарпатських лялькарів

Нинішню весну Закарпатський академічний обласний театр ляльок проводить надзвичайно напружено та продуктивно, незважаючи на складний час, в якому опинилось українське суспільство. Адже не секрет, що сьогодення ставить нелегкі завдання перед колективами, котрі так чи інакше напряму залежать від державних бюджетних коштів. Зокрема це стосується закладів культури та мистецтва, до яких належить і театр ляльок.

Від прем’єри до прем’єри. Театральна весна закарпатських лялькарів

Незважаючи на труднощі, колектив продовжує наполегливо працювати. Тільки в березні цього року театр порадував глядачів новою прем’єрою, присвяченою 200-річному ювілею Тараса Шевченка – художньо-публіцистичною виставою «Сторінки щоденника поета» за п’єсами Олександра Гавроша, що дістала схвальні відгуки поціновувачів, а одразу після цього колектив вирушив на гастролі західноукраїнськими містами - Рівним, Хмельницьким, Тернополем, про що також було повідомлено читачів. А вже у третій декаді березня колектив провів театральний тиждень, присвячений Міжнародному дню лялькаря та Міжнародному дню театру, протягом якого представив глядачам свої кращі роботи. Крім основного, маленького глядача, демонструвались спектаклі  для старшої аудиторії, а саме «Лісова пісня» та «Недотепа із Вертепа».  Вистави мали змогу переглянути студенти університету, коледжу, учні Ужгородської духовної семінарії.

Не менш напружено і повноцінно у творчому плані минув у лялькарів і другий весняний місяць. У квітні колектив спрямував свою діяльність на роботу з глядачами районів області. Вже традиційно, упродовж десяти років,  склалася традиція планування перегляду вистав  дітьми  районів Закарпаття  у першій та четвертій чверті навчального року. За словами заступника директора обласного театру ляльок Любові Кажоциної, гастрольна робота в області проводиться згідно з графіком, затвердженим та погодженим управліннями освіти та культури ОДА, тому гастрольні і виїзні вистави проходять злагоджено впродовж багатьох років. Відчутне позитивне ставлення до театру з боку тих, від кого залежить успішне проведення гастролей – управління освіти районів, директорів та завучів шкіл. Система в роботі дає конкретні результати, зокрема з естетичного виховання. Як правило, діти підготовлені до сприйняття лялькової вистави, поступово спільними зусиллями виховується справжній театральний глядач, освічена та культурна людина.

Протягом квітня пройшли гастролі у Виноградівському, Іршавському районах та місті Хуст з виставою «Дід Кузьма та юрба» талановитого українського драматурга Олександра Кузьмина, а у Тячівському районі було показано виставу «Як їжак і дітвора рятували гусеня» за класичною ляльковою п’єсою Н.Гернет і Т.Гуревич.

Якщо проаналізувати гастрольну роботу в окремо взятому Тячівському, найбільшому після Рахівського  районі області, то можна констатувати, що активна системна робота  по організації глядача особливо відчутна у  загальноосвітніх навчальних закладах наступних населених пунктів – смт Тересва,  Дубове, селах Руське Поле, Буштино (школа і гімназія),  Діброва, Грушово, Ганичі, Калини, Добрянське, Нересниця,  Терново, Солотвино (україномовне навчання), Бедевля, а також Тячівських школах № 1,2, 3 та дошкільних виховних закладів м. Тячів, смт Тересва, сіл Буштино і Солотвино. Якщо заглянути у плани на травень – то відповідні гастролі мають відбутися у Міжгірському та Хустському районах.

Крім гастролей по області, протягом квітня проводилась активна планова робота зі школами та навчально-виховними закладами. Діти Ужгорода переглядають вистави театру ляльок по абонементній системі протягом навчального року. Учні перших-четвертих класів та дитячі садки зустрічаються з театром чотири рази на рік, учні середніх класів – два рази на рік. Репертуар наперед узгоджується та підбирається з урахуванням вікових категорій та навчальної програми. Абонементною системою охоплено практично всі школи міста, за одне коло переглядів вистав охоплено більш тридцяти двох тисяч глядачів, що, на думку директора театру Мирослава Петія, є цілком непоганим показником. Частина учнів дивляться вистави на стаціонарі, а до більш віддалених – а це школи №№ 8, 19, 12, 15, 20, НВК «Гармонія», «Первоцвіт», «Престиж», «Пролісок», «Ялинка», «Веселка» - актори виїжджають з виставами і працюють у закладах. У роботі з дитячими садками в театрі також є певна система, зокрема, по перегляду прем’єрних вистав. У виїзних та гастрольних виставах цього разу були задіяні актори театру ляльок Лариса Кривчик, Павло Проданюк, Андрій Опіок, Світлана Кобзиста, Світлана Котик, Олена Пишка, Микола Карпенко, Ярослава Яник, Елла Григор’єва.

До речі, наприкінці квітня відбулося нагородження переможців минулорічного конкурсу  на отримання обласної премії імені братів Євгена та Юрія-Августина Шерегіїв, що присуджується за досягнення у галузі театрального мистецтва - за акторські роботи у виставі «Попелюшка»  лауреатами премії  стали актриси академічного обласного театру ляльок Світлана Кобзиста та Світлана Котик.

Попереду, у травні, багато роботи. Крім вже згаданих гастролей – заплановані зустрічі із закордонними друзями на Міжнародних фестивалях, розробка нових театральних проектів, підготовка до міжнародного дня захисту дітей.

Крім квітневих гастролей  та виїздів з виставами, недільних вистав на стаціонарі для сімейного перегляду, тобто звичної театральної роботи, головний режисер театру, заслужена артистка України Наталія Орєшнікова з акторами Юлією Чеховською та Дмитром Малим провела репетиції  нової інтерактивної постановки для найменших «Раз хатинка, два хатинка…» Миколи Шувалова, прем’єра якої на стаціонарі відбудеться в неділю,  4 травня, як завжди - об 11.00 та 13.00 годинах. Колектив Закарпатського академічного обласного театру ляльок гостинно чекає своїх друзів, глядачів разом зустрітися з новою виставою!

Ніна Малишка для Закарпаття онлайн

28 квітня 2014р.

Теги: Бавка, гастролі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини