ПАРЄ засудила Росію за приєднання Криму

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію із засудженням дій Росії щодо приєднання Криму.

"Асамблея рішуче засуджує російську військову агресію й анексію Криму, що відбулася за нею, що є явним порушенням норм міжнародного права, зокрема положень Статуту ООН, Гельсінського акта ОБСЄ і статуту та основних правил Ради Європи", - йдеться в резолюції, ухваленій на пленарному засіданні ПАРЄ в середу.

За її ухвалення було подано 154 голоси, 26 - проти та 14 утрималися.

На думку асамблеї, "жоден з аргументів, які використовує Російська Федерація для виправдання своїх дій, не відповідає дійсності".

У резолюції стверджується, що ультраправі сили не захоплювали центральну владу в Києві, "й не було ніякої безпосередньої загрози для прав етнічної російськомовної меншини в країні, зокрема, й навіть особливо, в Криму".

"Асамблея вважає, що прагнення до відділення (Криму) та приєднання до Російської Федерації ініціювала і спровокувала російська влада під прикриттям військового втручання", - йдеться в документі.

ПАРЄ також висловлює побоювання щодо російської військової присутності на кордоні з Україною. "Асамблея висловлює серйозне занепокоєння у зв'язку з нарощуванням російської військової присутності на кордоні з Україною", - зазначається в резолюції.

"Асамблея рекомендує державам, що підписали Будапештський меморандум, а також іншим зацікавленим державам Європи розглянути можливість укладення реальних угод з питань безпеки для забезпечення незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України", - йдеться в документі.

Крім того, в резолюції фактично стверджується, що за снайперами, котрі стріляли в людей на Майдані, стояла колишня влада України.

"Асамблея жорстко засуджує залучення снайперів і застосування вогнепальної зброї проти протестувальників українською владою. Такі дії неприйнятні", - зазначається в документі.

У ньому також наголошується на необхідності провести ретельне розслідування всіх смертей, а також усіх випадків порушення прав людини у зв'язку з подіями на Майдані та виявити винних, передусім тих, хто віддавав команди, та притягнути їх до суду.

У резолюції референдум у Криму 16 березня визнається таким, що не відповідає Конституціям Криму та України. "Крім того, заявлена явка та результати є неправдоподібними", - йдеться в документі.

Як зазначає ПАРЄ, "результати референдуму й незаконна анексія території з боку Російської Федерації не мають юридичної сили й не визнаються Радою Європи".

У документі зазначається, що асамблея повністю визнає легітимність нової влади в Києві та законність рішень, які вона ухвалює.

Водночас ПАРЄ визнає, що в результаті останніх політичних подій, включаючи розпуск Партії регіонів, багато груп населення України побоюються, що їхні інтереси або не представлені, або недостатньо представлені у Верховній Раді та в центральному уряді.

"Для того, щоб гарантувати максимальне представництво Верховної Ради, що сприятиме єдності та стабільності в країні, необхідно провести найближчим часом, якщо дозволять технічні можливості, дострокові парламентські вибори", - зазначено в документі.

Згідно з резолюцією, політична конфігурація, що склалася після подій на Майдані з 18 по 21 лютого, які привели до зміни влади, дала можливість "створити справді демократичну систему управління країною за участю широких прошарків суспільства, яка стане гарантом сили та єдності країни".

Крім того, стверджується, що Верховна Рада дотрималася основних положень домовленостей між Віктором Януковичем та опозицією 21 лютого.

"Верховна Рада відіграла важливу та конструктивну роль у вирішенні цього конфлікту, і, виявивши згуртованість і взаєморозуміння, зуміла впоратися з важким моментом зміни влади та забезпечити дотримання основних положень домовленостей від 21 лютого 2014 року і в повній відповідності до Конституції України", - йдеться в резолюції.

Інтерфакс-Україна

09 квітня 2014р.

Теги: ПАРЄ, Крим, Росія

НОВИНИ: Різне

19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 1
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 10
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
» Всі новини