Закарпатські депутати попросили парламент та уряд профінансувати протипаводкову програму

Закарпатська обласна рада звернулася до парламенту та уряду з пропозицією при внесенні змін до державного бюджету України на 2014 рік передбачити в повному обсязі фінансування з державного бюджету напрямку «Комплексний протипаводковий захист в басейні р. Тиси в Закарпатській області» . Відповідне рішення підтримала більшість депутатів обласної ради.

Закарпатські депутати попросили парламент та уряд профінансувати протипаводкову програму

«Питання захисту населених пунктів та сільськогосподарських угідь від шкідливої дії вод є одним з найважливіших для Закарпатської області. За останні 15 років Закарпаття пережило чотири катастрофічні паводки – 1998-го, 2001-го, 2008-го та 2010-го років, які завдали значних збитків і наслідки від яких досі впливають на розвиток краю.

Якщо раніше паводки такої сили траплялись на Закарпатті в середньому раз на сто років, то зараз по кілька разів на десятиліття. Що безапеляційно підтверджує необхідність послідовної і планової роботи з будівництва фундаментальних гідротехнічних споруд, що дозволяють мінімізувати можливі майбутні збитки.

Після останнього катастрофічного паводку в Закарпатті вдалось зробити багато щодо протипаводкового захисту. Однак протягом минулих трьох років протипаводкові заходи з державного бюджету практично не фінансуються – загалом область отримала 10 відсотків від потреби. Станом на 1 січня 2014 року обліковується кредиторська заборгованість за виконані роботи в сумі 21,8 мільйона гривень, з яких 9,7 мільйона – за роботи, виконані ще у 2012 році. Як наслідок, протягом 2013 року в області вдалось побудувати лише 1,6 км захисних дамб та 1 км берегоукріплень. Це найнижчі за останні роки показники реалізації протипаводкових заходів, що пов’язано з їх катастрофічним недофінансуванням із державного бюджету.

На сьогодні будівельні організації області, що спеціалізуються на водогосподарському будівництві, фактично призупинили свою діяльність, втрачається кадровий потенціал, а борги за виконані роботи їм погашаються вкрай незадовільними темпами.

Оцінюючи реальний стан державного бюджету, обласна влада активно працювала над залученням коштів Євросоюзу для вирішення водогосподарських проблем краю. Протягом останніх років таким чином було залучено понад 45 мільйонів гривень. Однак через нестабільну роботу органів державної казначейської служби ці кошти були поглинуті державним бюджетом, а виконані будівельні, проектні, науково-дослідні роботи за рахунок цих коштів у сумі 1,7 млн. гривень і досі не оплачені підрядним організаціям.

Вкрай незадовільним є і фінансування з державного бюджету заходів з утримання та експлуатації водогосподарського комплексу Закарпатської області: протягом останніх років фінансувалось всього 57 відсотків від потреби. Така ж ситуація і цього року. При цьому із цього загального обсягу на цей рік 86,2% видатків передбачено на заробітну плату, 13% – на оплату енергоносіїв і лише 0,8%– на інші поточні видатки.

Незважаючи на обмежене фінансування, басейнове управління водних ресурсів річки Тиса в Закарпатській області забезпечує технічне обслуговування і функціонування водозахисних споруд в технічно справному стані, а також проводить постійний моніторинг можливих паводкових загроз тощо.

Одним із джерел покриття дефіциту бюджетних видатків для водогосподарських організацій є надання послуг і отримання надходжень до спеціального фонду. Однак із жовтня 2011 року постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються бюджетними установами, що належать до сфери управління Державного агентства водних ресурсів України» виключено такий пункт, як видобуток і реалізація піску, гравію, щебеню внаслідок розчищення русел річок. На сьогодні водогосподарські організації, маючи спеціалізовану техніку і механізми, позбавлені можливості виконувати ці роботи, в той час як їх безконтрольно проводять різні господарські структури, знищуючи природну структуру річок.

Враховуючи те, що протипаводковий захист є одним із пріоритетних напрямів забезпечення життєдіяльності Закарпатської області, просимо при внесенні змін до державного бюджету України на 2014 рік передбачити в повному обсязі фінансування з державного бюджету напрямку «Комплексний протипаводковий захист в басейні р. Тиси в Закарпатській області» згідно із Законом України «Про затвердження Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року», - йдеться в тексті звернення.

Прес-служба Закарпатської облради

13 березня 2014р.

Теги: протипаводковий, Тиса

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
11:12
/ 1
У Сваляві 21-річний водій мікроавтобуса Ford, рухаючись задом, смертельно травмував 76-річну жінку
10:53
/ 2
Курсант-прикордонник врятував закарпатця, що намагався уночі переплисти Тису, інший потонув
19:13
/ 5
ФОТОФАКТ. У Бедевлі на Тячівщині легковик на узбіччі перекинувся на дах
» Всі новини