«Некорупціонер» Волошин «просвітив» громадськість Ужгорода, що має бути на місці колишньої «Корони»

І зробив це Іван Волошин, який свого часу у суді доводив свою непричетність до купівлі-продажу за ціною, на 10 мільйонів нижчою за реальну, пам’ятки архітектури місцевого значення «Корона», через соціальну мережу Фейсбук. Пояснивши свою обізнаність тим, що він «як громадянин і ужгородець, відслідковує все, що робиться у центральній частині міста».

«Некорупціонер» Волошин «просвітив» громадськість Ужгорода, що має бути на місці колишньої «Корони»

Обговорення в одній із груп в соціальній мережі Фейсбук ситуації довкола пам’ятки архітектури місцевого значення «Корона» призвело до деякого прояснення того, роботи якого штибу проводяться у будівлі.

Депутат міської ради Іван Волошин, який свого часу притягався до суду у контексті непрозорого продажу історичної споруди і лише через апеляцію був визнаний «некорупціонером», повідомив у дискусії, що запланована «повна реставрація комплексу» за проектом «Західпроектрестраврація». І нині, за його словами, «триває розчистка старих «совдепівських» прибудов, яких з самого початку тут не було». 

За 10 днів, повідомив Іван Волошин, реставратори презентують проект із широким інформуванням наступних заходів. Заразом – доклав світлину «Паспорту опорядження фасаду колишнього готелю «Корона».

Тим не менш, питання щодо погодження навіть і робіт з розчистки «совдепівських» прибудов з міською службою охорони культурної спадщини залишається відкритим. Як відомо, будь-які роботи на історичних пам’ятках повинні погоджуватись саме цим органом. Як і, власне, розроблені проекти. Тоді як проект реставрації «Корони», за обіцянками «некорупціонера» Волошина, планується до презентації лише за деякий час.

ART BUSINESS CENTER « КОRОNА» 

Відкриття в місті Ужгород, центру який би поєднував у своїй концепції чисто комерційні задачі ( готель, ресторан, бренд-бутіки, офісні приміщення, конференц-зали), з культурно-мистецькими (арт-галереї, туристичні центри, зали для організації модних показів, творчих виступів ), та був чітко асоційований з нашим містом, є давно на часі. Такі поєднання в нашій країні є досить новим видом приватного бізнесу, але в Європі та світі цей формат показав свою доцільність з бізнесової точки зору, а також являється інструментом більш динамічної інтеграції активної частини суспільства в культурно - мистецькі тренди. 

Відсутність конкуренції в нашому регіоні (в даному форматі), з одного боку, є великою перевагою, з іншого - цей вид приватного бізнесу є дуже ризикованим, як і все нове, незрозуміле. Тому, при складанні бізнес плану ми з особливою ретельністю підійшли до формування ідеї, принципів реалізації та на наповнення цього проекту:

Даний проект, ( згідно нашого концептуального задуму), має в собі мати наступні складові : Апарт – готель*, ресторан – кафе, арт – галерея, тур - інфоцентр, комерційні площадки бренд - бутіків, зали для організації модних показів, офіси.

(В зв’язку з великою конкуренцією на готельному ринку Ужгорода, а також беручи до уваги певні обмеження, які можуть виникнути в зв’язку з місцезнаходженням об’єкта приватизації (неможливість влаштування автомобільного під’їзду в пішохідній зоні, відсутність парковки і т.д.) планується взяти за основу ( при виконанні приватизаційних умов), концепцію апарт-готеля*. (Питання кількості номерів буде вирішене на етапі архітектурного проектування).

2. Ресторан, арт - кафе 

(Історично, в центрі Ужгорода завжди були сконцентровані найкращі заклади – ресторани, бари, корчми, кафе). Комплекс “Корона”, протягом багатьох років, з моменту свого будівництва, славився своїм рестораном, власником якого був ужгородський ресторатор Мано Фюреді. Вважаємо за доцільне відновити реноме “Корони” в контексті влаштування найкращого ресторана Ужгорода, та акцентування уваги в роботі на кулінарних традиціях Закарпаття. Також буде влаштовано арт - кафе з елементами літературної кав’ярні віденського типу.

3. Арт – галерея 

З огляду на серйозні здобутки нашого краю в сфері образотворчого та декоративно – прикладного мистецтва, ( в лиці таких корифеїв як А.Ерделі, Й.Бокшай, Г.Глюк, А.Коцка ), є доцільним та необхідним підтримання та популяризації серед сучасної молоді закарпатських мистецьких традицій, та тенденцій сучасного світового мистецтва. Особливо така підтримка буде актуальна для випускників закарпатського художнього інституту, та колледжу мистецтв. Даний мистецький арт – простір, зможе в певній мірі дати поштовх молодим, талановитим художникам, в контексті практичного застосування свого таланту, через продажу творів мистецтва, що на сьогоднішній день є великою проблемою для великої кількості творчих людей.

4. Тур – інфоцентр 

Туристичний інформаційний центр, як для Закарпаття в цілому так і для Ужгорода зокрема, є необхідним з точки зору туристичного потенціалу нашого регіону. Інформування гостей нашого міста про туристичні атракції, екскурсії, роздача інформаційних матеріалів про туристичні об’єкти, події – це лише частина завдань які зможуть вирішувати працівники інформаційного центру.

5. Зали для організації модних показів, творчих виступів та комерційні площадки

Одним із напрямків культурного розвитку , є також розробка дизайнерського одягу, театральна презентація колекцій, а в подальшому продаж в фірмових бутіках арт - бізнес центру «Корона». Також в даних зонах, буде можливість для молодих авторів ( які пишуть прозу та поезію ) ознайомлювати всіх охочих з своїми творами. 

6. Офіси 

Сучасні робочі зони, для комфортної роботи : банки, страхові компанії, рекламні агенції і т.д.

Будівля колишнього готельно-ресторанного комплексу «Корона» початку 20 століття, розташована в серці міста і тому є цікавою можливістю організації арт - бізнес центру «Корона». Для відповідності назві необхідно, перш за все, професійно віднестися до реставрації фасадів пам’ятника архітектури, та проведення робіт по сучасній адаптації приміщень до описаних умов. Великим недоліком є занедбаність пам’ятки архітектури місцевого значення, що потребує значних капіталовкладень та реставрації.

 

15 січня 2014р.

Теги: Корона, Волошин, некорупціонер

Коментарі

дауш 2014-01-18 / 14:38:16
Приезжайте туристи посмотреть на творения архитектора волошина, талант миравова значения. Осталось только ужгородский замок свалить, и артцентр построить. Бык.

bestik 2014-01-17 / 08:47:10
Y nad wo bu ne zrobulu vse rivno potim reklamojy zapaskydiat.Naw istoruchnuj zentr vugliadae jak zuganskuj tabir pru tomy wo e garno zbereweni abo vidremontovani bydivli

Ysr 2014-01-16 / 23:54:19
Не Волошин, А Погорелов з Ратою та депутатами!

знов 2014-01-16 / 22:53:09
Волошин дістав

Нік 2014-01-16 / 19:50:58
Ціна 4 млн грн, за 3000 кв м., та оренда 1 м.кв. в центрі мінімум 20 дол., множимо 3000 на 20 = 60 000 дол. США в місяць (мінімум) або 500 000 тисяч грн., а в рік 6 000 000 грн. От така математика, малята.

де Панов? 2014-01-16 / 19:11:07
ален панов та янко волошин - дві чижми із одного і того ж шифонера

Ален Панов 2014-01-16 / 16:26:01
Передусім хочу подякувати Олегу Дибі, що знову загострив увагу на тематиці Корони. Загальновідомо, що свого часу саме через принципову позицію моєї дружини під час виконання судового рішення стосовно мерії, громадськості Ужгорода стало відомо про непрозорий конкурс у приватизації "Корони". Велика честь журналістській спільноті, яка всупереч тиску міської влади не замовкла, а відкрила очі всій громаді.

Однак, через різного роду неправомірні схеми, цей псевдо конкурс вдалося узаконити. Нажаль це було очікувано, оскільки мер Погорєлов, який мав бути зацікавленим у відстоюванні інтересів громади, зайняв у судах позицію "прихватизаторів". Окрім цього, група зацікавлених осіб, найманим оператором яких виступив Волошин, мала достатню кількість коштів, які були витрачені "на адвокатів", що разом з мерією "переконали" суд у законності такої приватизації.
Звичайно, справа на цьому не закінчилася. До неї обовязково можна буде повернутися при зміні влади в місті, оскільки об'єкт є знаковий для Ужгорода. Прикладів реприватизації безліч, самий яркий - повторна приватизація кількох металургійних комбінатів, за який прийшлося доплатити кошти в бюджет. Маю надію, що в майбутньому так і станеться.

Але сьогодні є більш важливі завдання. Передусім - не дати зруйнувати, або "покращити" памятку архітектури. В цьому контексті словоблуддя у фесбуку, тим паче особи, яка начебто до нього непричетна - немає нічого спільного з встановленим порядком реставрації історичної споруди.

Натомість вже сьогодні, відбувається дике руйнування споруди - варварським способом збивається ліпнина, у споруді зявився новий магазин, видераються вікна, разом із рамами тощо.

Стосовно концепції - вона доволі спірна. Зокрема в частині влаштування "брендових бутіків", які як зазвичай можуть перетворитися на чергову барахолку під дахом. Взагалі не дуже розумію у чому принципова різниця такої багацільовості споруди сьогодні, від того що в ній перебувало за попередніх часів. Як на мене "шанхай" є "шанхай", навіть загорнутий у гарну оболонку.

Однак роздуми без дій безпредметні. Тому, я твердо вирішив, разом із групою небайдужих юристів, істориків, архітекторів, взяти процес реставрації під пильний контроль. Намагатимусь усіма доступними методами вимагати недопущення порушень, які можуть суттєво вплинути на стан памятки архітектури. Для цього використаю увесь можливий арсенал правових і адміністративних важелів, включно із зверненням до міжнародних юридичних інстанцій. Усім зацікавленим у співпраці - прошу контактувати за телефоном 0661747947

Тар 2014-01-16 / 09:50:11
Прийде ще реправитизація!

Знаючий 2014-01-16 / 06:38:48
Не смішіть моі сандалі!!! Поідьте у Чернівці і пройдіться по центральній пішохідній вул О. Кобилянськоі, ЖОДЕН фасад не спотворений , не врізані жодні додаткові двері, не добудований жодний поверх- так бережуть історію! Як реставрує Волошин- бик із Лучок, гляньте на Театральній, де будівля була знесена до останнього кирпіча , с нова будівля нічого спільного з попередьноі немае! Те, що мер Погорелов взяв у Волошина гроші за Корону, ще відомо з самого початку, тому всі дозволи будуть надані і погодження зроблені. Волошин поспішає, бо новий мер ніяких дозволів не підпише.... А на рахунок арт центрів і т д, то так само на Театральній, де Апріорі чомуст на 2,3 поверхах квартири для синів цього бика. Може художниками стануть. А Погорелов увійде в історію Ужгорода, як мер руйнівник історіі .

Кошмар 2014-01-15 / 20:49:57
Хай ці пацюки мерзотні ще розкажуть і покажуть як кінотеатр "Ужгород" "відреставрували". А взагалі-то в цієї дряні виходить тільки красти, знищувати і потім палити машини і помешкання тим, хто проти їх бандитського свавілля... Та "Корона" стане їм та їхнім діточкам навіки хрестом...

Ужгородський Майдан 2014-01-15 / 20:34:17
Ця справа не матиме строку давності. І коли влада зміниться, Погорєлов за це сяде, а Волошин або доплатить 10т мільйонів, або втратить Корону

сізо 2014-01-15 / 19:55:55
Горелий готуйся на нари

касперов 2014-01-15 / 19:54:08
Да волшин став власником через продажних суддів семерака в першу чергу

Богдан 2014-01-15 / 19:53:45
Бик лучківський може з цього обєкту лише генделик зробити.

Громадянка 2014-01-15 / 18:22:14
А ще краще - намалювати дурням цяцьку,зробити із громадян
німих невігласів,а вкрадені гроші вкладати в кишені
суддям...Чи хтось сумнівається?

злодіям Волошину і Погорєлову 2014-01-15 / 17:29:21
Дуже класно: недоплатити в бюджет 10 мільйонів гривень і вкласти їх в ремонт.

Мірко 2014-01-15 / 17:27:20
Погорелов та Касперов хочуть сказати що вартість цього обєкту 8 млн. гривень? так, якщо покласти ще стількиж в свій карман. А ужгородці? А що ужгородцям все побарабану!

ужгородець 2014-01-15 / 17:25:06
Якщо таке збудують як на рисунку,то флаг їм в руки!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини