За гроші ЄС у Виноградові будують хоспіс (ФОТО)

«Паліативна допомога: за і проти», - круглий стіл на таку тему пройшов у вівторок у Виноградові. Його організатори намагалися залучити до дискусії як прихильників так і противників ідеї створення у місті хоспісу. Втім останні до дискусії вирішили не долучатися. Участь в заході взяли голова Виноградівської райради Олег Любімов, голова РДА Михайло Кочіш, заступник керуючого справами виконавчого апарату облради Іван Бібен, директор комунального підприємства «Агенція місцевого розвитку Виноградівщини» Володимир Шевчук, єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік, благочинний Затисянського благочинного округу отець Михаїл Тегза та багато інших.

За гроші ЄС у Виноградові будують хоспіс (ФОТО)

Олег Любімов відзначив, що ідея створення паліативної служби виникла ще у 2006-тому році. Тоді депутатський корпус ради мав змогу відвідати хоспіс у Івано-Франківську. «Опісля, на сесії райради депутати одноголосно прийняли програму створення на Виноградівщині хоспісної допомоги. Перший крок, який нам вдалося реалізувати – створення хоспісної палати у райлікарні. Другий крок – запровадили виїзну паліативну службу, аналогів якої на той час ще не було в країні. І третій крок, який ми тепер реалізуємо – це будівництво хоспісу на 25 ліжок», - повідомив керівник ради.

1 липня у Виноградові вже розпочато роботи по реконструкції будівлі колишнього  штабу  військової   під  споруду  хоспісу. Реконструкція проводиться в  рамках  реалізації проекту «Інституційна співпраця між Виноградівським районом та Саноцьким повітом по  розвитку системи надання паліативної допомоги  за фінансової підтримки Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь - Україна 2007-2013. Вартість проекту, який фінансується коштом Європейського Союзу становить  майже 7,5 мільйона гривень. Заклад буде розрахований на 25 ліжок і буде центром з надання паліативної допомоги для мешканців Виноградівського, Берегівського, Іршавського та Хустського районів. Орієнтовно  хоспіс мають ввести в експлуатацію наприкінці наступного року.

Володимир Шевчук директор комунального підприємства «Агенції місцевого розвитку Виноградівщини», яке й виграло європейський грант розповідає, що об’ єкт буде унікальним на теренах країни. «Нині наша країна відстає з такими закладами, адже наприклад у наших партнерів з Польщі їх вже більше 1,5 тисячі, у нас – не більше двох десятків. Ми використовуємо американський та європейський досвід. Тут задіяний трикутник співпраці «влада-громада-бізнес» і він підтверджує свою ефективність. Основний помічник у цій справі є  церква, адже саме духовенство чи не найбільш ефективно вирішує питання надання паліативної допомоги», - каже керівник агенції.

В свою чергу духівництво, присутнє на круглому столі засвідчили свою готовність продовжувати цю роботу. « Я радий з того, що на Закарпатті буде відкрито хоспіс. Проблеми обездолених та важкохворих – проблема суспільства і її ми маємо вирішувати спільно», - зауважив єпископ Мілан Шашік.

Керівник паліативної виїзної служби на Виноградівщині Наталія Ільяш навела статистичні дані роботи служби за три роки  Фахівці здійснили понад 6 тисяч виїздів до хворих, у хоспісній палаті райлікарні надано допомогу 110 пацієнтам. «Більшість з тих, хто потребує допомоги – онкохворі. Люди помирають в страшних муках, тому допомогти їм – наш обов’язок», - вважає лікар.

За результатами засідання  було прийнято звернення до керівників місцевого самоврядування та виконавчої влади області з пропозицією долучитися співфінансуванням до реалізації проекту, надати допомоги з реєстрації юридичної особи та з формуванням штату і забезпеченням утримання хоспісу, - повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатської облради.

08 жовтня 2013р.

Теги: хоспіс, паліативна, Любімов, Виноградів

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини