“Людину роблять людиною її думки і вчинки”. Павло Бедзір. Слово з приводу виставки

Мало художників своєю творчістю залишають слід у мистецтві свого краю, держави чи навіть світу. Павло Бедзір – один із них. Уже пройшло десятиліття, як майстер відійшов у Вічність, але його твори продовжують нас хвилювати, викликають цікавість, захоплення, а філософія життя і творчості донині має своїх адептів і послідовників. Під його впливом формувалося не одне покоління митців, які нині відомі далеко за межами Закарпаття, України. Серед них Іван Маснюк, Михайло Сирохман, Павло Ковач та інші.

“Людину роблять людиною її думки і вчинки”. Павло Бедзір. Слово з приводу виставки

Світогляд Павла Бедзіра формувався під впливом християнської релігії, Західної та Східної філософії. Він читав твори видатних філософів Світу, добре знав основи християнства, ісламу, буддизму, індуїзму, даосизму, іудаїзму та інших релігій, був освіченою людиною. Павло Бедзір, якщо говорити про філософію буття, найближче стоїть до Адальберта Ерделі. Їхні погляди на основні питання філософії майже повністю ідентичні, що дуже цікаво й спонукає до пошуків зв’язків. Вони разом йшли до однієї мети, але різними шляхами. Сутністю їхнього життя було самовдосконалення, пізнання через мистецтво себе і Бога. Мистецтво Бедзір трактував як шлях до самовдосконалення, як засіб для досягнення нірвани, повної свободи, до якої він прагнув все життя. В своєму останньому інтерв’ю, що записала Мирослава Мацо, він сказав: “Вдосконалення єства свого – це прагнення до вищого божественного ідеалу”. І це були не пусті слова. Бедзір наполегливо над собою працював із молодих років. Багато читав, займався самоосвітою, самотужки вивчив угорську мову, щоб мати можливість читати книги, що в Радянському Союзі були під забороною. Його внутрішня свобода, незалежність мислення, привертали увагу не тільки друзів, але й КДБ. В поле зору служби безпеки він потрапив ще тоді, коли йому було тільки 25 років. Гадаю, це не дивно, адже його батько був священником, зазнав репресій за радянської влади і провів у таборах 27 років. Несхитність волі, очевидно, Павло успадкував у свого батька.

Павло Бедзір – художник-філософ, мислитель, який мав великий вплив на формування художньо – естетичних принципів, що мають своїх прихильників донині. Він мислив глобально, переймався долею Землі, України, людства загалом, шукав і знаходив відповіді на наріжні питання всіх релігій Світу. Його цікавило, що є Бог, яка місія людини на Землі, в чому сенс життя, матеріальний й духовний бік буття тощо. Сам Павло Бедзір, вважав себе, перш за все, громадянином Всесвіту, Людиною планети Земля. Він був не від світу цього, вовком, що все життя залишався одиноким, чужим і незрозумілим для більшості. Митець жив у своєму, паралельному духовному світі, який сам же й створив. Він дбав про душу свою, а не тлінне тіло, матеріальні блага цікавили його менше за все. Суть свого життя бачив “у вдосконаленній свободі, вищому порозумінні своєї позиціїї”. Всіх нас закликав до подорожі на Голгофу, до самоусвідомлення.” Щоб творчістю нашою прийти до воскресіння. Свідомо стати синами Бога. Боголюдьми маємо бути – й жінки й чоловіки”. Сам Павло Бедзір свідомо й цілеспрямовано йшов і зійшов на свою Голгофу, а тому наприкінці свого життя мав повне право заявити: “Я все зробив що міг. Віддав усі свої таланти еволюції Духу”...

Днями в мистецькому центрі “Галерея “Ілько”, відкрилась ретроспективна вистака графіки Павла Бедзіра, що охоплює понад сорок років його творчості. Виставка символічно названа “Невідомий відомий. Павло Бедзір”, адже як зауважив Михайло Сирохман, організатори мали на меті репрезентувати маловідомі його твори. Його мистецтво донині залишається сучасним, бо було поза політичною системою, не служило їй, і апелювало до нашого розуму, почуттів.

Кураторами стали Михайло Ілько та Тарас Табака.До експозиції ввійшли також роботи молодих і перспективних митців: Павла та Данила Ковачів, Вадима Харабарука, Віктора Мельничука, Наталії Шевченко, Івана Небесника, Руслана Тремби.

Володимир Мишанич для Закарпаття онлайн

13 вересня 2013р.

Теги: Бедзір

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини