Студентів УжНУ змушують щомісяця сплачувати 100 гривень за «тіньовою» схемою

З того часу, як Федір Ващук став до керівництва Ужгородського національного університету, студенти, що проживають у студмістечку, ЩОМІСЯЦЯ сплачують по 100 гривень готівкою. За свідченням самих студентів і працівників УжНУ, кошти оприбутковуються і використовуються в непрозорий спосіб. А це майже 400 тисяч гривень щомісяця.

Студентів УжНУ змушують щомісяця сплачувати 100 гривень за «тіньовою» схемою

Федір Ващук, щойно його призначили в.о. ректора УжНУ, відразу ініціював кілька обов’язкових зустрічей зі студентами, що проживають у гуртожитках студмістечка. На них він запропонував студентам розділити плату за проживання на два окремі рахунки: один – за комунальні послуги, а інший – для перерахунку коштів, що будуть використані для ремонту гуртожитків. При цьому в.о. ректора пообіцяв, що плата за проживання не збільшиться, просто оплачувати проживання доведеться двома окремими платежами. Також він пообіцяв, що наслідком такого нововведення стане капітальний ремонт в гуртожитках, котрого так давно вимагають студенти.

Коли настав час оплачувати проживання в гуртожитках, то виявилося, що ніяких двох рахунків не існує. Студенти оплачують певну суму у відділеннях банку, зазначаючи при цьому, що призначенням платежу є проживання в гуртожитку. Так званий «окремий платіж», про який говорив Ващук, здійснюється в комендантських приміщеннях гуртожитків і становить 100 гривень. Як розповіли інтернет-виданню Закарпаття онлайн студенти гуртожитків, вони неодноразово вимагали у комендантів надати бодай якийсь чек про оплату, котрий свідчив би про законність таких дій університету, і в якому було б вказано призначення цього «окремого платежа». Однак у всіх цих випадках студентам відмовляли. Комендант гуртожитку просто забирає гроші, записує студента у список і просить поставити його свій підпис. Без оплати цього «окремого платежа» студентів категорично відмовляються поселяти у гуртожиток.

Інформація про незаконні побори вже просочилася навіть у соціальні мережі, зокрема – Фейсбук:

«Легалізовано» ці побори і в доповіді самого ректора УжНУ у День знань 2 вересня, коли в присутності голови Закарпатської ОДА Олександра Ледиди Ф.Ващук подав масове збирання грошей зі студентів – мешканців університетських гуртожитків, як черговий успіх керівництва вишу: «Ще 2,5 мільйони гривень, отриманих як оплата за проживання в гуртожитках, вкладено в їх же розвиток».

Щоправда, не зрозуміло, чому Ф.Ващук у цьому контексті говорить тільки про 2,5 мільйони. Адже, як сам він констатував у своїй вищезазначеній доповіді, в гуртожитках УжНУ "проживає близько 4-х тисяч студентів". Тобто, тільки неофіційно отримана сума мала би становити щомісяця близько 400 тисяч гривень. Скільки загалом грошей мало бути отримано у такий спосіб за всі місяці в.о. і повноцінного ректорства Ф.Ващука в УжНУ – підрахувати не складно. А є ж іще аналогічного розміру офіційна плата за проживання в гуртожитку...

Судячи з тієї промови, інші залучені в подібний спосіб кошти ректор УжНУ Ф.Ващук чомусь називає благодійними: «Інші залучені кошти – понад 1 мільйон гривень – благодійницькі. Вони залучалися активними і діяльними керівниками – проректорами, деканами, завідувачами кафедр на ремонти приміщень, комп’ютерні класи, навчальне приладдя тощо».

Як саме "активні і діяльні" проректори, декани і завідувачі кафедр можуть залучати такі кошти у державній освітній організації – незрозуміло. Але, в будь-якому разі, відповідно до чинного законодавства благодійні внески у грошовій формі необхідно зараховувати на рахунок "Суми за дорученням" з наступним внесенням змін до спеціального фонду кошторису за напрямами видатків. Тобто, у даному випадку всі благодійні кошти мали би потрапляти на рахунок спецфонду вишу.

Однак, джерела в бухгалтерії УжНУ цього не підтверджують. Тобто, благодійницькі мільйони, раз про них говорить Ф.Ващук, справді існують, однак бухгалтерія до них жодного відношення не має.

Хто саме має відношення до цих величезних сум, в який, конкретно, спосіб їх освоюють і, зокрема, скільки і яких коштів є на рахунку «Суми за дорученням» в УжНУ, інтернет-видання Закарпаття онлайн обов’язково повідомить читачів. Або одразу після того, як ректор УжНУ виконає вимогу прокуратури Закарпатської області і, відповідно до закону, почне відповідати на інформаційні запити журналістів. Або в разі оприлюднення результатів роботи у цьому напрямку прокуратури Закарпатської області, для якої оприлюднена інтернет-виданням Закарпаття онлайн інформація, безумовно, мала би стати предметом особливого зацікавлення.

09 вересня 2013р.

Теги: кошти, гуртожитки, студенти, Ващук

Коментарі

Довбуш 2013-09-12 / 21:56:42
До Прутеня, академічної громади, адмін ЗО. Тільки так, шляхом щонайширшої медіалізації правдивої інформації про "неймовірні звершення та успіхи найталановитішого ректора-менеджера" можна чогось досягти в плані порятунку УжНУ від цієї пошесті. Хай закордонна академічна спільнота знає правду і соромиться за ті почесні звання та титули, котрими нагородила "генія вищої школи". При цьому не слід забувати і про його десять "апостолів": Пересту (найталановитішого і найдостойнішого послідовника ващукізма), Іуду Ніколайчука, Лемака (хоче з"їхати, бо розуміє те, чим усе може скінчитися), кримінальників Офіцинського, Фабіян, Мікловду а також Палінчака, Рошка, Фенича і Дуло... Ось Вам і ціла ракова пухлина на тілі УжНУ, котру слід невідкладно видалити, якщо хочемо врятувати нашу alma mater!!!

Прутень 2013-09-12 / 12:51:21
До всієї громади та адміна!
Наведену інформацію та "побрехеньки" ващука щодо 5-го місця в рейтингу "Скопус" та побори від студентів слід напрвавити до закордонних вузів-партнерів УжДУ (поки-що є на сайті УжНУ). Нехай бачать, з ким "дружать"...Особливо напередодні вільнюського саміту... І паралельно - до АП.

Знаючий 2013-09-11 / 19:46:03
Це питання до Завадяк Адріани, де вона Студентська профком? Де Студентська рада? Хоча студентське самоврядування Завадячка підгребує під себе!

Небайдужа 2013-09-11 / 17:23:30
Жах що коїться у рідному вузі. За роки мого навчання такого ніколи не було. Невже студенти і викладачі так просто віддали УжНУ у лапи цього злодія Ващука?Коли ж вже справедливість переможе?

айно 2013-09-11 / 15:22:37
Коли починає горіти,то тікають.Так буде і з ректором.Якщо за нього візьмуться,то захисту не буде.Прикладом є історія із колишнім нардепом Мельником,у якого друзів і важелів впливу було набагато більше.

Микита 2013-09-11 / 15:18:43
Коли я закінчував, УжНУ, то в голову би нікому не прийшло давати коменданту налічку. Зараз таке відчуття, що студенти або так залякані що бояться рота відкрити або вони стали тою сірою масою якій всіляко добре. Колись у 2004 Русина не пустили навіть до Ректорату, а зараз цей бізнесмен управляє як хоче і робить що хоче. Де Ваша свідомість шановні студенти, відстоюйте правду, честь і справедливість

вуйко 2013-09-11 / 15:06:12
Феді міліцейські перевірки до "фені" - у ньго в УжНУ завкафедрою фінансів дружина самого пана Варцаби працює. Все буде "хорошо"!???

Анця Коровайкова 2013-09-11 / 09:11:39
Бандитам - тюрми. Дивуюся з наших науковців, які є звичайнісінькими аферистами, а по факту потєряними людьми. Тільки що прилетіла з Америки,спілкувалася з американськими студентами, і нашими що там вчаться. Вони беруть наші порядки, як державний бандитизм і сміються на всі 32 зуби з нашої пасивності. Вони б за таке вже півамерики спалили

яник 2013-09-11 / 05:29:23
скоро я ся з ним розберу, раз най зроблю крок у європу

Віктор 2013-09-11 / 00:32:55
граблять студентів серед білого дня. зробили з університету нУжНУик, ні ганьби ні совісті .

няньо з вароша 2013-09-10 / 20:21:41
Ті що творять беззаконня піколи не діють без натхненної чи примусової підтримки інших.Це прописна істина злочинного світу,адже комусь стає добре ,а решта - пожинає плоди такого дійства.Нехай ректор ,професор,доктор наук і його команда діють по законам України,які чинні для всіх.

мункачи 2013-09-10 / 17:02:11
Я более половины века проработал в вышах обасти (кооперативный техникум в Мукачеве, УжДУ, МТИ). Однако такого дикого безпредела со стороны руководителя университета еще не видел... мало того что откровенно врет в присутствии зарубежных гостей, городской и обласно власти... Еще и обворовывает студентов. И это накануне подписания Украиной соглашения об ассоциации с ЕС! Где Администрация Президента?

ego 2013-09-10 / 16:19:17
Був УжНУ державний-став сімейний, а припече-змиється Федя в Словаччину,паспорт словака уже в кишені.

Суддя Дредд 2013-09-10 / 16:14:36
"Закарпаття-онлайн", раджу вам зробити звернення в Генпрокуратуру і МВС. Результат буде гарантований, бо кримінал у цьому випадку - стовідсотковий.

ego 2013-09-10 / 16:13:10

Суддя Дредд 2013-09-10 / 15:57:57
От цікаво: для закарпатських ментів і прокурорів інформація про мільйонні зловживання ректором державного закладу - не привід для відкриття кримінального провадження?

варош 2013-09-10 / 09:56:38
Того Ващук і сховав,"відбілив" Офіцинського,Фабіан,бо опплутав тіньовими схемами по грошових поборах усіх аж до студентів,а гроші ,як то кажуть знаючі люди,люблять тишу.Але УжНУ це не ЗакДУ,там тиші не буде гарантовано!

іис 2013-09-09 / 22:55:45
прийде і на ващука час. мельника грохнули, а ващук проти нього мелка сошка. але як на його костях будуть декани і весь УжНУ танцювати!!!

візажист 2013-09-09 / 22:43:53
а де доблесні правоохоронні органи, які без діла цілими днями тиняються по місту в надії бомбанути якогось лоха, а тут така малина намалювалася, крупняк в натурі з некоронованим папашею Ващуком.

виборець 2013-09-09 / 22:12:13

Чергове викриття на ЗО афер Ф.Ващука В УжНУ. Молодці. Реагування правоохоронців буде однозначно.
Проте, щоб воно не було красивою формальною відпискою, необхідні заяви студентів УжНУ, що проживають у гуртожитках, про те, що вони дійсно давали комендантам (іншим «уповноваженим» особам) ці гроші без квитанції прибуткового ордеру.
Чи знайдуться такі сміливці - велике питання.
Але якщо не знайдуться – правоохоронці відпишуться словами Ф.Ващука з його пояснень з цього приводу. І це гірка реальність.

НОВИНИ: Кримінал

23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 4
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 4
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
» Всі новини