На сайті УжНУ після публікації Закарпаття онлайн сфальсифікували текст виступу ректора

Учора, 5 вересня, на офіційному сайті Ужгородського національного університету з’явився черговий матеріал нетипового жанру. В силу специфіки цієї публікації її не підписано ні якимсь конкретним прізвищем, ні, навіть, просто прес-службою УжНУ. Однак, оскільки йдеться про колізії довкола постаті ректора УжНУ Федора Ващука і з огляду на той факт, що подібна публікація навряд чи появилася б на офіційному сайті вишу без погодження з його керівництвом, причетність Ф.Ващука до її появи є безсумнівною.

На сайті УжНУ після публікації Закарпаття онлайн сфальсифікували текст виступу ректора

Безпрецедентність випадку полягає в тому, що йдеться вже не про довільне поводження з  інформацією, характерне для нинішнього керівництва УжНУ, а про відверту фальсифікацію.

Нагадаємо, що в 3 вересня інтернет-видання Закарпаття онлайн опублікувало інформацію,  в якій йшлося про маніпуляції фактами у виступі ректора УжНУ на урочистому зібранні з нагоди «Дня Знань в УжНУ. У присутності колективу університету та гостей Ф.Ващук заявив, що очолюваний ним навчальний заклад за даними  міжнародної наукометричної бази даних Scopus піднявся на 5 місце серед вишів України, тоді як насправді жодних змін в цьому плані не відбулося і в рейтингу Scopus УжНУ, як і при попередньому керівництві, займає лише 10-те місце.

Невідповідність у виступі Ф.Ващука першими зауважили колеги з інтернет-видання Week-ua, яке опублікувало цей факт під заголовком "Ректора УжНУ зловили на брехні". Редакція Закарпаття онлайн переконалася у достовірності наведеної колегами цитати на сайті УжНУ і, оприлюднюючи  відповідну інформацію на своєму сайті, доповнила її посиланнями на першоджерела. Тому поява матеріалу під заголовком «Знову інтернет-наклеп: УжНУ спростував чергове недобросовісне «звинувачення» на офіційному сайті УжНУ викликала у журналістів Закарпаття онлайн, м’яко кажучи, здивування.

Як з’ясувалося, небезпідставне. Бо, як виявилося, за час, що минув між появою обох публікацій, зазначена промова ректора УжНУ повністю щезла з кількох «дружніх» до Ф.Ващука видань, а на самому сайті УжНУ зазнала суттєвого коригування. Причому, саме в цитованій сайтами Week-ua та Закарпаття онлайн частині.

За всю 8-річну історію свого існування Закарпаття онлайн вперше стикнулося з таким кричущим прикладом довільного поводження з інформацією, до того ж – на офіційному сайті вишу, на одному з факультетів якого виховують майбутніх журналістів.

Організатори фальсифікації на офіційному сайті УжНУ не врахували кілька моментів. Насамперед, той факт, що окрім видань, з яких було «зачищено» промову ректора, її було опубліковано й на інших ресурсах. Скажімо, її досі можна прочитати в невідкоригованому варіанті на сайті «7 днів», який редагується одним з викладачів відділення журналістики УжНУ. Крім того, через відсутність, ймовірно, координації всередині «команди» Ф.Ващука, фальсифікації наразі не зазнав і текст, розміщений на офіційній сторінці Ужгородського національного університету в соціальній мережі Фейсбук.

Попри те, що текст промови на офіційному сайті УжНУ було підкориговано, кеш відповідної сторінки в Google досі відгукується в пошуку на видалену фразу «Ужгородський національний університет, згідно з останніми даними міжнародної наукометричної бази даних Scopus, піднявся з 10-го на 5-е місце» і чітко вказує на її наявність в першому варіанті тексту.

Тобто, маємо справу з безпрецедентним в історії Закарпаття, УжНУ і закарпатської журналістики випадок прямого обману збоку державної посадової особи такого рівня.

Більше того, йдеться про грубу спробу звинуватити на основі цієї фальсифікації журналістів.

До того Ф.Ващук продемонстрував так само безпрецедентне небажання дотримуватися чинного законодавства про доступ до публічної інформації. Не зважаючи на те, що 25 серпня закінчився крайній термін, що зобов’язував його, відповідно до подання прокуратури Закарпатської області, надати відповіді на запити журналістів Закарпаття онлайн, він цього досі не зробив. Чим знову поставив себе вище прокуратури, закону і просто здорового глузду.

P.S. Аби запобігти подальшим фальсифікаціям, журналісти Закарпаття онлайн не тільки зняли прінт-скріни зазначених публікацій, але й зафіксували весь ланцюг пошуків зазначеної інформації в мережі Інтернет на відео.

«Відкоригований» текст виступу на сайті УжНУ:

Оригінальний текст на сайті «7 днів»:

Оригінальний текст на сторінці «Ужгородський національний університет» в соціальній мережі Фейсбук:

Пошук в Google:

06 вересня 2013р.

Теги: Вашук, обман, фальсифікація

Коментарі

Ясно як білий день 2013-09-10 / 11:59:28
Цей текст на сайті УжНУ писали не студенти, бо ріаень написання, використені мовні звороти і "перчинки" далеко не студенські, а тим більше не (як би це сказати, щоб не вийшло грубо?)недовчених студентів-"журналістів". Такий текст могли написати дві особи. Це або Гануся Тарканій-Твердохліб або Галина Шуміцька. Щодо першої, то тут усе зрозуміло: 0 совісті і професійності, покірливе виконання наказів = набиті кишені.
А от друга відверто дивує. Скільки втовкмачувала студентам про незламність, вірність професії, йти до кінця, етичні і моральні кодекси та норми, всиляла віру у якісну журналістику... А потім - трах, і на тобі, керівник шмедіа-центру - "пишу лабуду, лиш би ректору до ладу".
От мені цікаво, вона весь час брехала студентам (та й собі, мабуть) і чекала такого шансу чи пререосмислила сенс буття, своїх цінностей та морально-етичних якостей і зрозуміла, - не тим шляхом ідеш, мать, бери поки дають, тікай коли б'ють, а ще краще прогинайся, щоб усюди було добре. Ех, Галю, Галю, ти ж не просто свою репутацію з багном змішала, але й вщент розбила віру студентів у хоробрих, совісних і принципових викладачів...
Ну то таке, філософія...

Aaa 2013-09-08 / 11:51:48
Факт подачі неправдивоі інформації ректором є встановлено стовідсотково.
Спроба виправдати і заднім числом змінити текст доповіді на сайті УжНУ, а також
Звинуватити журналістів ще більше ускднює ситуацію для ректора.
На його місці потрібно ви бачиться про помилку, та нагороди ти того помічника свого який надав йому неправдиву інформацію для доповіді.

БАМчик 2013-09-08 / 07:31:27
і що ви хотіли від чиновника котрий
публічно захистив
хабарника... це якби
зараз Азаров захистив Мельника

для до 123 2013-09-06 / 19:00:07 2013-09-06 / 21:44:01
Протокол млжна "оформлювати" тільки щодо засідань, які мали місце, тобто відбулися. ЗАСІДАННЯ ВЧЕНОЇ РАДИ НЕ БУЛО! Навіть її новий склад (із "закдушниками") ще не сформований! Так можна оформити протокол про що завгодно, наприклад про те, що ВФГ уже не ректор :)

УжНУ 2013-09-06 / 20:04:20
Детепне формулювання "Можливо до того був якийсь розгляд на Вченій раді". :)
Та не було. Фєдя в ручному режимі "малює" все, що збреде в голову.
Ой, влипне сись чувак... Ой, влипне...

до 123 2013-09-06 / 19:00:07
Засідання Вченої ради оформлюються протоколом, а впроваджується ректором своїм наказом. Можливо до того був якийсь розгляд на Вченій раді

Віталій Завадяк до ужгородця 2013-09-06 / 18:15:26
Я на сайті "7 Днів" не працюю

123 2013-09-06 / 17:08:01
Між іншим, ващук ще раз крупно збрехав на тих зборах. Він показав рішення Вченої ради університету від 28.08 2013 про присвоєння звання Почесного доктора Ужгородського національного університетуХайді Шварцзовій. Так от, останнє засідання Вченої ради було в червні, а в серпні засідань не було!. Мабуть Вчена рада - це сам ващук :)

Ален Володимирович:) 2013-09-06 / 16:53:33
Гануся Тарканій-Твердохліб справно відпрацьовує свій хліб... :)

батько студента 2013-09-06 / 15:08:10

Однозначно, що цей підлог Ф.Ващук виконав не самостійно. Це однозначно зробило якесь «юне обдарування» - студент УжНУ.
Оце і є найстрашніше в освіті від Ф.Ващука разом з хабарниками Офіцинським, Мікловдою та Фабіан.

Чи знають батьки цього студента (студентки), чому їх дитину вчать в УжНУ ці «фахівці» хабарів, підлогу, маніпуляцій, фальшування та підлабузництва?
Не здивуюсь, якщо ще й за їх кошти!

студент 2013-09-06 / 14:30:03
Намагаючись воювати такими негідними методами з журналістами, Ф.Ващук руйнує залишки свого іміджу. На першотравневому концерті біля драмтеатра на згадку імені ректора УжНУ студенти відреагували одностайним "фу!"

УдДІІЕП 2013-09-06 / 11:53:13
Фєдя в лекварі :-)

Вуйко 2013-09-06 / 11:05:39
на коментар випускника.Нехай правоохоронці перевірять,чи немає корупційної складової в операціях щодо використання для потреб УжНУ приміщень,які належать приватним особам!

випускник 2013-09-06 / 11:01:23
Ващук боїться медійних засобів інформації,бо такі як Закарпаття онлайн висвітлють правдиву і чесну інформацію,його мета дискредитувати медійників.Мабуть найбільше його "зачепило" на яких підставах УжНУ орендує площі для відділів в будівлях,приватизованих його родиною.Скільки платить УжНУ за оренду нерухомого майна в центрі міста-Ужгород, Корятовича,13 ????

ужгородец 2013-09-06 / 10:56:45
Ващук, понятно, лошара и бычара. Он понятия не имеет, как работает информация - привык так работать в своей закДУшной "душегубке", а тут, вдруг, упало занять публичную должность.

Дело в другом. У этой заказухи есть конкретные исполнители. Те же журналисты. И, скорее всего, из числа тех, что работают в УжНУ.
По специфике своей работы мониторю все интернет-СМИ Закарпатья. Так вот, из всех сайтов эту ващуковскую муть (и то в сокращённом виде - потому как понимали всю гадость происходящего?)перепостил, если не ошибаюсь, только ващуковский "Заголовок". Ужгородскому пресс-клубу - как бы сам по себе минус. Но, если я не ошибаюсь, одна из этих девчонок у Ф.Г.В. ещё и пресс-секретарём работает?

И ещё. В самом деле интересно будет увидеть, с каким лицом будет подтирать на своём сайте "7 дней" речь Ващука преподаватель отделения журналистики Завадяк?

Генек 2013-09-06 / 10:03:13
Прикро те, що про ці методи дізнаються студенти журналісти на етапі формування своїх професійних якостей і хто знає, як вони цими знаннями будуть розпоряджатися у своїй майбутній професійній діяльності...

а Ващук "молодець", перевершує всі сподівання...

жур-т 2013-09-06 / 09:55:17
Сайту УжНУ не відкривається, а на 7 днів і у Фейсбуку ще не почистили.

Ващук брехло, зло і ворог журналістів. Пам"ятаємо ще, як його прихвостень Офіс поводився з журналістами під час виборів. Бог його покарав.

12345 2013-09-06 / 09:50:48
Це стиль ректора -перекручувати факти і інформацію, та подавати її в потрібному для Ващука вигляді.

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно вакцинуватися від інфекційних хвороб, тестуватися і виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини