Поки закарпатка працювала на заробітках на дім для дочки, та незаконно продала її квартиру

Сьогодні в редакцію Закарпаття онлайн прийшла 70-річна жінка, з вуст якої прозвучала жахлива трагічна історія родинної зради і нелюдської поведінки окремих дітей по відношенню до батьків. Магдалина Берчені розповіла: більш як 10 років вона важко працювала у наймах закордоном, аби допомогти дочці збудувати в Ужгороді власний будинок. А, коли вирішила повернутись на батьківщину, виявилось, що повертатись нема куди: квартиру дочка незаконно продала, а матір буквально вигнала на вулицю, кинувши напризволяще.

Поки закарпатка працювала на заробітках на дім для дочки, та незаконно продала її квартиру

У США, де проживає її старша дочка, Магдалина Михайлівна поїхала на заробітки на початку двотисячних років. Придбану раніше на виручені від продажу власного будинку у Виноградові трикімнатну квартиру лишила для проживання дочці з зятем та двома дітьми.

Пані Магдалина розповіла, що її дочка Наталя із родиною постійно «мандрували» зйомними квартирами, бо ж власного житла в Ужгороді не мали. «Я вирішила посильно допомогти дитині – вони з чоловіком планували побудувати будинок в Ужгороді. В Америці у мене живе старша дочка, тож я і поїхала туди заробляти гроші. Квартиру в Ужгороді лишила на дочку – щоб вони там з родиною жили, поки заробляється на новий будинок. Звичайно ж, залишила тут і всі документи на квартиру, і свій внутрішній паспорт», – розповіла Магдалина Михайлівна.

В Америці жінці довелось важко працювати більше 10 років – вона прибирала квартири, працювала гувернанткою, доглядальницею. Увесь цей час регулярно надсилала гроші для дочки із зятем, які нібито займались будівництвом власного будинку. В 2010 році вирішила повернутись додому – вже і вік поважний, і фінансово чим могла, таки допомогла.

Але от коли Магдалина Михайлівна приїхала в Ужгород, то жити їй вже було ніде – квартиру дочка із зятем продали, а на виручені з продажу кошти звели новий будинок. До всього, квартиру, яка була власністю пані Магдалини і в якій та була прописана, продали шахрайським шляхом: підробивши довіреність із нібито підписами Магдалини Михайлівни, а затим – знищивши її внутрішній паспорт.

«Вони спочатку пропонували мені жити з ними в їх новому будинку, але прописувати, звичайно ж, не збирались. А, коли я почала вимагати чесно віддати належне мені майно, вирішили мене позбутись – возили в психіатричний диспансер, розповідали, що я хвора… Лікар, котрий мене оглядав, сказав, що йдеться лише про нервовий стрес і, вислухавши мою історію, порадив більше в той будинок не повертатись», – розповіла Магдалина Михайлівна.  

З того часу і вже впродовж трьох років вона раз по раз міняє дешеві закутки-кімнати у Виноградові, куди повернулась після зради дочки. Пройшовши кола пекла, добилась виготовлення нового паспорту, за яким її прописали в Ужгороді, в гуртожитку по вул. Загорській. Живе на мізерну пенсію у трохи більше як 900 гривень і чекає суду, який, сподівається, зобов’яже шахраїв повернути належне їй житло.

Всі три роки поневірянь тривало слідство у кримінальній справі проти дочки Магдалини Михайлівни, що була порушена за підозрою у шахрайстві. Свого часу справу навіть закривали за відсутністю складу злочину, але адвокату пані Магдалини вдалось добитись її поновлення. 

«Довіреність на продаж квартири, нібито мною підписану, й акт купівлі-продажу оформлявся у приватного нотаріуса, яка знала, що я тих підписів не ставила. Однак, підозрюваною вважається лише моя дочка. Ці 3 роки я з нею не розмовляла – Наталя навіть не цікавилась, що зі мною, і чи взагалі я ще жива. З’явилась тільки минулого тижня, пропонувала кімнату в їх будинку, але я не погодилась туди повертатись. Просила, хай повернуть мені квартиру. На що почула від неї, що вона має адвоката, «у якого весь Ужгород і весь Київ в руках», що я нічого не отримаю і так і вмру під чиїмсь під парканом... Але Бог їй суддя», – з гіркотою розповіла Магдалина Михайлівна.

Кілька засідань у судовій справі вже були перенесені, наступне призначене на 10 липня. Жінка каже: вона не бажає тюрми своїй дитині, хоче лише повернути те, що у незаконний спосіб віроломно в неї було відібрано її ж рідною дочкою у спільності із зятем та, очевидно, за згоди нотаріуса.

А поки так і продовжує жити у маленькій винайманій кімнатці без води, а взимку – і без тепла, яку називає «клопівня». На пенсію у 900 гривень. Одинока, без підтримки рідних та близьких. Сподіваючись на адекватність суддів і не втрачаючи віри у вищу справедливість.  

 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

03 липня 2013р.

Теги: квартира, заробітки, шахрайство, Ужгород

Коментарі

VVV 2014-01-04 / 04:34:34
Мама судиться з дочкою? І має старшу дочку в Америці і живе в клопівні? Як треба відноситись до тих дітей щоб вони тебе так не любили? Якщо не виганяють на вулицю, нащо Тобі в 70 років та прописка? напевно боїться що запишеш хату на когось. Помагала - це теж відносне. люби дитину, а не судися з нею.
ти привела її а цей світ, сама виховала, тому люби такою як є, а не позор на всю країну.

Gist 2013-07-17 / 22:22:28
Tak, opyblikyjte familiyu notariysa, bydj-laska

Цікавий 2013-07-03 / 17:38:24
А прізвище нотаріуса?

НОВИНИ: Світське життя

20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 2
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
10:55
В Ужгороді виготовляють натуральну косметику із квітів і трав
11:34
Школяр із Донеччини вигуляв в Ужгороді службового собаку Нацгвардії й отримав у винагороду шкільне приладдя
11:27
Волонтери в Ясінях на Рахівщині шиють маскувальні сітки для бійців на передовій
17:52
Спортсмен із Мукачева Богдан Черепаня став чемпіоном України з бойового самбо
19:00
Дитячі табори відпочинку, квест-екскурсії, туристичні походи: активно й насичено проводять літо на Закарпатті "Щасливі діти"
15:11
/ 2
На Закарпатті врятували лелеку з поламаним крилом
10:39
Вихідець із Лисичанська заснував в Ужгороді першу роликову школу
» Всі новини