Ужгородські депутати дозволили державному вузу закласти під позики в банку комунальне майно (ДОКУМЕНТ)

Йдеться, зокрема, про об’єкти, що є предметом розгляду в судах і пообіцяні мером під сиротинець. А один з фіґурантів цієї оборудки свого часу вже отримав за аналогічною схемою у приватну власність нерухоме майно в історичній частині Ужгорода.

Ужгородські депутати дозволили державному вузу закласти під позики в банку комунальне майно (ДОКУМЕНТ)

На третьому засіданні Ужгородської міської ради, що відбулося 18 червня, в числі інших депутати проголосували «з голосу» ще одне рішення, яке можна віднести до числа безпрецедентних.

Так, відповідно до винесеного на сесію проекту рішення під завуальованою назвою «Про надання згоди» Ужгородська міська рада дала згоду на передачу в заставу майна територіальної громади Ужгорода під забезпечення короткострокових кредитів та позик Державного вищого навчального закладу «Ужгородський національний університет».

Зокрема, йдеться про такі об’єкти:

1. СЦД «Ювентус» ( вул. Мукачівська, 23)

2. Будівля адміністративно-господарської частини (вул. Замкові сходи, 4)

3. Будівля кафедри прикладної фізики ( вул. Капітульна, 11)

4. Будівлі гаражів та видавництва ( вул. Капітульна, 11)

Практика застави комунального майна для отримання короткострокових кредитів для Ужгорода не є новою. Свого часу в період так званих фінансових розривів, коли влітку надходження до міської скарбниці зменшуються, а, натомість, зростає потреба виплачувати відпускні освітянам та іншим бюджетникам, в заставу віддавали навіть споруду самої міськради.

Однак, у даному випадку йдеться про цілий ряд проблемних моментів, що їх не могли  не бачити ті з чиновників міськради, до чиїх обов’язків входить проведення відповідного аналізу проектів рішень на предмет їх відповідності вимогам чинного. 

Зазначене рішення суперечить положенням та порушує вимоги Конституції України, Бюджетного кодексу України, Закону України «Про місцеве самоврядування», Закону України «Про іпотеку» та низки інших нормативно-правових актів.

Зокрема, абзацом 3 частини 2 ст. 63 Закону України «Про вищу освіту» встановлено: «Майно вищих навчальних закладів державної та комунальної форм власності,  що забезпечує їх статутну  діяльність, не  може бути предметом застави».

Оскільки договір застави (іпотеки) передбачає одним з можливих наслідків відчуження заставленого майна, до даних правовідносин також підлягають застосуванню норми Закону України «Про місцеве самоврядування», ч. 6 ст. 60 якого встановлено: «Доцільність,  порядок та умови відчуження  об'єктів  права комунальної  власності визначаються відповідною радою.  Доходи від відчуження об'єктів права комунальної власності  зараховуються  до відповідних  місцевих  бюджетів  і  спрямовуються  на фінансування  заходів, передбачених бюджетами розвиток», а також ч.7 ст. 60 зазначеного Закону, якою встановлено: «Майнові  операції,  які  здійснюються  органами  місцевого самоврядування з об'єктами права комунальної власності, не повинні ослаблювати економічних основ місцевого самоврядування, зменшувати обсяг та погіршувати умови надання послуг населенню». Перелік істотних умов, які повинен містити договір іпотеки, для даного випадку визначено Законом України «Про іпотеку» та ст. 17 Бюджетного кодексу України, відповідно в даному випадку істотні умови договору застави (іпотеки) не погоджувалися сесією Ужгородської міської ради.

Рішення Ужгородської міської ради про надання в заставу майна також суперечить вимогам бюджетного законодавства України.

Бюджетний кодекс України, ст. 1 п. 151: «Гарантійне зобов'язання - зобов'язання гаранта повністю або частково виконати боргові зобов'язання суб'єкта господарювання - резидента України перед кредитором у разі невиконання таким суб'єктом його зобов'язань за кредитом (позикою), залученим під державну чи місцеву гарантію»

Частиною 2 Статті 17 Бюджетного кодексу України встановлено: «Місцеві гарантії можуть надаватися за рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, відповідної міської ради для забезпечення повного або часткового виконання боргових зобов'язань суб'єктів господарювання - резидентів України, що належать до комунального сектору економіки (Ужгородський національний університет не є комунальним підприємством), розташовані на відповідній території та здійснюють на цій території реалізацію інвестиційних програм (проектів), метою яких є розвиток комунальної інфраструктури або впровадження ресурсозберігаючих технологій.» Зазначена норма не передбачає можливості надання місцевих гарантій (застави комунального майна) на виконання зобов’язань суб’єктів, що  фінансується  з державного бюджету і підпорядковується  відповідному  центральному органу виконавчої влади та належать до державної форми власності в тому числі це стосується і Державного вищого навчального закладу «Ужгородський національний університет».

Статтею 19 Конституції України встановлено: «Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

Главою 18 Бюджетного кодексу України встановлено відповідальність за вчинені порушення бюджетного законодавства України. Зокрема статтею 116 Бюджетного кодексу України встановлено: Порушенням бюджетного законодавства визнається порушення учасником бюджетного процесу встановлених цим Кодексом чи іншим бюджетним законодавством норм щодо складання, розгляду, затвердження, внесення змін, виконання бюджету та звітування про його виконання, а саме: п. 12) здійснення державних (місцевих) запозичень, надання державних (місцевих).

Статтею 121 Бюджетного кодексу України встановлено:

Частина 1. Посадові особи, з вини яких допущено порушення бюджетного законодавства, несуть цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з законом.

Частина 2. Порушення бюджетного законодавства, вчинене розпорядником чи одержувачем бюджетних коштів, може бути підставою для притягнення до відповідальності згідно з законами України його керівника чи інших відповідальних посадових осіб, залежно від характеру вчинених ними діянь.

Зайво вже говорити, що зазначений проект рішення не було опубліковано у передбачені строки на сайті міськради, а деякі депутати отримали його лише зранку перед сесією.

Що суттєво, за інформацією Закарпаття онлайн серед об’єктів, дозвіл на заставу яких дала міська рада, є й такі, які колись належали Мукачівській греко-католицькій єпархії, були юридично сумнівно забрані в неї після приходу на Закарпаття радянської влади, а тому зараз є предметом розгляду у суді. Більше того, міський голова Ужгорода Віктор Погорєлов свого часу обіцяв повернути зазначені приміщення греко-католицькій громаді, яка має намір облаштувати там єпархіальний сиротинець.

Загалом, навіть попри озвучену юридичну та моральну небездоганність цієї оборудки, піддати сумніву її правомірність варто би було з огляду навіть на один-єдиний маловідомий момент: нинішній ректор УжНУ Федір Ващук за аналогічною схемою свого часу вже отримав у приватну власність майно в центрі Ужгорода.

27 червня 2013р.

Теги: позика, застава, Ващук, Погорєлов

Коментарі

Абітурієнту 2013-07-03 / 13:03:57
Приватний київський вуз - це так званий КУП - Київський університет права, філія якого діє в Ужгороді під керівництвом проф. Ващук О.М. Сімейний підряд, панове...

Ужгородець 2013-07-01 / 19:32:41
Коментар абітурієнта підтверджує лише те, що керівництво УжНУ - це в першу чергу комерсанти,які зроблять гроші з усього рухомого і нерухомого.Прапор їм у руки,тільки нехай вирішують комерційні та некомерційні проблеми УжНУ не за рахунок нерухомого майна Ужгорода!

абітурієнт 2013-07-01 / 18:21:23
В УжНУ напевно зовсім нема коштів ,бо сьогодні я був дуже здивований коли подаючи документи на навчання побачив як в приміщенні читального залу бібліотеки(де проходить оформлення документів для вступу)поряд з працівниками УжНУ що приймають документи на юридичний факультет,приймають документи на вступ до приватного київського вузу,також на юридичні спеціальності.Напевно добре заплатили.Якщо керівництво вузу дозволяє конкуренту агітувати абітурієнтів у власному приміщенні

небайдужий 2013-07-01 / 09:48:42
Інформація зі ЗМІ"ЗакДУ остаточно влився в найбільший навчальний заклад краю -- Ужгородський національний університет. Тепер УжНУ -- це загалом 17,5 тисяч працівників і студентів, а власне студентів -- 14 тисяч. Бюджет вишу -- близько 200 мільйонів гривень на рік."Для чого тоді потрібно жебрачому Ужгороду надавати в заставу своє майно під кредит для УжНУ?Явно щось не те.Кримінальна оборукдка в інтересах посадових осіб???

Прокурор 2013-06-28 / 17:09:10
На сайті прокуратури вже є з цього приводу інформація
http://zak.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_c=view&_t=rec&id=122474

тин дин 2013-06-28 / 13:22:48
Маразм крепчал. Погорєловські виродки геть знахабніли! І незчуються як за свої продєлки будуть гнити в казенном доме!

унгвар 2013-06-27 / 19:47:12
То вкінці мають ввиду Леон?

Адмін 2013-06-27 / 16:15:11
2 неравнодушный

А Гулан тут до чого?

неравнодушный 2013-06-27 / 15:49:10
Депутаты опомнитесь,думайте об интересах города.Ващук и МИНВУЗ через госбюджет пусть решают свои проблемы.В ужгороде масса проблем.Взять хотя бы транспортный мост. Плачевное состояние бетонного моста -главной транспортной артерии города -сквозь дыры в тротуарах видно реку, из светильников выпадают «внутренности», боковые стенки дали трещины... Вот-вот гляди не дай Бог случится ЧП.А доблестные депутаты во главе с мером этого не видят.Куда проще за денежное спасибо "отработать" чей-то комерческий интерес!

ПрЕзидент 2013-06-27 / 15:40:22
Последнее предложение разьясните.
Иначе Гулан - балаболка.

Ужгородець 2013-06-27 / 15:26:47
А в Ужгороді все гладко й сладко так ,що аж потрібно комунальним майном міста ризикувати задля сумнівних інтересів Ректора,професора,доктора наук Ващука!Що за депутати в Ужгородській раді,яким за непорожні конверти подяки зовсім відшибло память і вони не памятають чиї громадські інтереси вони повинні відстоювати в першу чергу.У місті ввечері вулиці темні не освітлюються,поскорочували лікарів,розбиті тротуари,брудно...В міській лікарні на одного хворого виділяється на день про все за все аж 4 гривні! а тут така щедрість!Ганьба таким обранцям від громади обласного центру.Дбайте за місто і виконуйте свої передвиборчі обіцянки,листівками з якими ви так щедро обліплювали паркани,підїзди будинків,ліфти багатоповерхівок!

Задовбали вже 2013-06-27 / 09:50:30
Ващук хоче розвалити УжНУ, попутньо заволодівши за безцінь його майном. Далі як карта ляже: красти доки лиш буде можливість, а потім або відкупитися, або втекти за кордон.
Для нього УжНУ це лише дійна корова, керувати НАУКОВО-ОСВІТНІМ закладом він НЕ ВАЛОВШНИЙ.
Доки викладачі і студенти будуть його слухати як барани?

ужгородець 2013-06-27 / 09:25:08
Тут скорше вже скаже Генеральна, ніж міська. І зразу - по Штефанюкові.Бо вже навіть з Києва видно, що прокуратура Ужгорода покриває злодійство Ужгородської влади.

ужгородець 2013-06-27 / 09:21:50
Міська прокуратура (Штефанюк) - по вуха в дерибанах разом з Погорєловим. Тому і мовчить.

сирота 2013-06-27 / 09:14:35
Цікаво, що скаже на це прокуратура. Спочатку м. Ужгорода, далі Закарпатської області й по необхідності ГЕНЕРАЛЬНА?

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 2
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини