Загибель дитини від ураження струмом біля ресторану "Венеція" з діяльністю атракціону не ув'язали

На запитання кореспондента газети «Закарпатська правда» відповів начальник територіального управління Держгірпромнагляду у Закарпатській області Михайло Саварин.

Загибель дитини від ураження струмом біля ресторану "Венеція" з діяльністю атракціону не ув

–  Яка кількість атракціонів нині розміщена в області?

– На  Закарпатті нараховується 26 суб’єктів  господарювання, які в установленому законом порядку отримали дозвіл на експлуатацію 149 одиниць атракціонної техніки (125 одиниць з них – пересувні). На сьогодні абсолютна більшість атракціонів (порядку 90 відсотків) здійснюють свою діяльність за межами нашого краю, переважно на Півдні України: в Криму, Миколаївській, Одеській, Херсонській, Запоріжській областях.На території Закарпаття діють три стаціонарні атракціони – у м. Ужгород (Боздошський парк),  м. Мукачево (ПП Маринець І.І.) та с. Пийтерфолво Виноградівського району (ПП Іллейш В.Ф.) Також в області експлуатують пересувні атракціони приватні підприємці Лавер Р.В., Порохнавець О.І. та Бреньо І.О.

–  Чи усі вони є безпечні для користування? Чи були випадки, що атракціони діяли без відповідних погоджень (акту введення в експлуатацію, паспортів  об’єктів, з персоналом, що не пройшов відповідного навчання)? Якщо так, то скільки і де саме?

 –  Згідно з чинним законодавством, допуск атракціонів до експлуатації здійснюється працівником, відповідальним за безпечну експлуатацію атракціонів на підставі технічного огляду. Зі свого боку державні інспектори територіального управління Держгірпромнагляду у Закарпатській області  з початку весняно-літнього періоду  перевірили роботу шести суб’єктів  господарювання. Під час перевірок було виявлено понад 20 порушень нормативно-правових актів, на підставі чого були видані приписи та розпорядження щодо їх усунення. Зокрема, під час перевірки у м. Мукачево було встановлено, що атракціони працюють без проведеного періодичного технічного огляду. Як наслідок, на  експлуатацію семи атракціонів довелося накладати заборону.

Чимало проблем маємо з діяльністю пересувних атракціонів. Її суть, на мій погляд, полягає в наступному. Як відомо, для зменшення тиску різного роду перевірок на підприємництво та бізнес, суб’єкти господарювання, які експлуатують атракціонну техніку, віднесені до незначного ступень ризику. У цих умовах, коли проведення планових перевірок суб’єктів господарювання фахівцями нашої служби передбачено не частіше, ніж один раз на п’ять років, основний тягар за наглядом щодо безпечної експлуатації ігрових атракціонів покладається, згідно статті 34 Закону України «Про охорону праці»,  на органи місцевої влади. Так от, з метою повної та безумовної реалізації державної політики у вказаній сфері керівництво Закарпатської облдержадміністрації ще на початку квітня ц.р. звернулося з відповідним дорученням до голів районних державних адміністрацій, міських голів нашого краю. Перед керівниками місцевої влади, зокрема, поставлено не лише завдання провести перевірку готовності суб’єктів господарювання, котрі експлуатують атракціонну техніку, до її безпечної експлуатації у весняно-літній період, а й забезпечити надання територіальному управлінню Держгірпромнагляду у Закарпатській області інформації про рішення з виділення земельних майданчиків для розташування атракціонів. На жаль, на сьогодні система оперативного інформування до кінця ще не опрацьована, що і дозволяє не зовсім, скажемо так, добросовісним суб’єктам  господарювання подібною обставиною користуватися. На практиці це виглядає наступним чином. Заїжджає  пересувний атракціон на територію якогось із районів, день-два попрацював, зібрав гроші і поїхав далі. От і доводиться нашим інспекторам «полювати» (у прямому значенні цього слова) за такого роду комерсантами-кочівниками, аби дізнатися, чи не несуть загрози здоров’ю чи навіть життю відпочивальників їхні атракціони. Останній подібний випадок трапився у Рахові,  де приватний підприємець Л. здійснювала у вихідні  експлуатацію атракціонів без відповідної документації, яка підтверджувала б безпечний стан техніки… Отож, користуючись нагодою, хотів би ще раз нагадати представникам органів влади на місцях про необхідність посилення контролю за дотриманням законодавства  під час експлуатації атракціонної техніки з метою запобігання різного роду нещасть і неприємностей.

–  Минулого року мала місце резонансна надзвичайна ситуація в Ужгороді, біля бару-ресторану «Венеція», коли дівчинка загинула від ураження струмом на березі р. Уж. Наскільки ретельно цього разу перевіряються атракціони, встановлені біля водойм, стан тимчасових електричних мереж, що прокладені для функціонування атракціонів?

– Наскільки мені відомо,  перевірки, ініційовані та проведені прокуратурою за наслідками минулорічної трагедії неподалік «Венеції», загибель дитини з діяльністю атракціону на воді напряму не пов’язали. Встановлено, що власником під час прокладання електромережі до насосу, який закачував воду з річки у басейн, було грубо порушено правила електробезпеки, що і призвело до ураження струмом дівчаток у річці.

Щодо перевірок подібних атракціонів… Вище вже йшла мова і про методи роботи пересувних атракціонів, і про роль і значення органів місцевої влади в організації безпечної експлуатації різного роду т.зв. розважальної техніки. Адже в абсолютній більшості суб’єкти  господарювання, що займаються експлуатацією атракціонів, підключаються до електромереж інших власників. Погодьтеся: важко, а то і просто неможливо перевірити їхню роботу, не маючи жодної інформації про місцезнаходження, без оформлення офіційних дозволів на виділення земельних ділянок тощо… Територіальне управління Держгірпромнагляду готове  до проведення тут спільних узгоджених заходів, у т.ч. через реалізацію положень, закріплених відповідним Планом спільних дій Закарпатської обласної державної адміністрації, територіального управління Держгірпромнагляду у Закарпатській області, Закарпатської обласної ради профспілок, Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Закарпатській області, обласного об`єднання організацій роботодавців "Закарпаття" з поліпшення стану промислової безпеки та охорони праці на підприємствах області на 2013-2015 роки.

–  Чи будуть проводитися перевірки експлуатації атракціонів упродовж літнього періоду?

– На виконання доручення Кабінету Міністрів  України від 15.05.2013 року фахівці територіального управління Держгірпромнагляду у Закарпатській області спільно з іншими контролюючими органами нині активно проводять   позапланові перевірки дотримання суб’єктами господарювання соціально-культурної сфери вимог законодавства щодо безпечної експлуатації атракціонів та інших об’єктів відпочинку дітей. Особлива увага звертається на наявність дозвільних і проектних документів на експлуатацію названого вище обладнання, документів щодо їхнього технічного огляду та експертного обстеження, дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці. Хочу також повідомити читачам «ЗП», що  для  підвищення ефективності роботи з реагування на пропозиції та зауваження громадян у територіальному управлінні запроваджено телефонну «гарячу лінію»  за номером 2-08-03 (код Ужгорода – 031).

09 червня 2013р.

Теги: атракціон

Коментарі

Ігор Баран 2013-06-10 / 07:06:19
Може саварину теба запхати 220 в гузицю і напряму із струмом не повязувати.

Прокурор 2013-06-09 / 14:25:26
Як не увязали " встановлено, що власником було грубо порушено правила електробезпеки, що і призвело до ураження струмом дівчат"

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини