14-та сесія: Атака, що захлинулася

Закарпатським «регіоналам» знову не вдалося підім'яти під себе депутатську більшість, задовольнити бюджетними коштами свої партійні інтереси та приватні апетити і компенсувати обласним бюджетом неспроможність своїх однопартійців до ефективного управління на загальнодержавному рівні.

14-та сесія: Атака, що захлинулася

Перше пленарне засідання 14-ї сесії Закарпатської обласної ради, що відбулося 17 травня, засвідчило, що виконавчій гілці закарпатської влади, представленій Партією регіонів, попри всі спокушання та пресинги, активно застосовувані протягом останнього часу, так і не вдалося переламати баланс сил в депутатському корпусі на свою користь, аби отримати повномасштабну і безконтрольну можливість ґаздувати в області на власний розсуд, виходячи з особистих, партійних чи просто кон’юнктурних «пріоритетів».

Ключовим питанням цієї сесії стало внесення змін до обласного бюджету, викликане необхідністю перерозподілити призначення у межах затвердженого загального обсягу головних розпорядників коштів. На переконання більшості  депутатів, наявні кошти необхідно спрямовувати передусім на пріоритети у соціальній сфері краю. Однак запропонований «регіоналами» проект рішення, що передбачав розподіл грошей на конкретні проекти реконструкції, ремонту та побудови об’єктів, не здобув порозуміння і, як наслідок, підтримки.

Голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида очікувано наголошував на необхідності прийняття цих змін, мовляв, райони вже зачекалися цих коштів. Однак забув уточнити, що «райони» – це, передусім, призначені Партією регіонів голови РДА, котрі надавали пропозиції, виходячи з власних, не завжди щирих і прозорих мотивацій. А депутат Михайло Попович нагадав, що кошти були наявні вже на 1 січня і на середину лютого можна було розробити проект рішення, куди і як їх розподілити, однак до цього обласна влада дійшла лише зараз, бо не хоче ні з ким домовлятися. «Не було навіть бажання говорити, почути інших», — наголосив Попович.

Голова обласної ради Іван Балога додав, що розподіл коштів ведеться керівництвом ОДА області виключно за партійним принципом – хто не з «регіоналами», тим не дають. «Владі треба не ігнорувати тих, хто має свою думку і не звинувачувати фракцію Єдиного Центру у своїх прорахунках», — наголосив Балога і навів одну з найпромовистіших ілюстрацій  — запропонованим проектом змін до бюджету не передбачені навіть кошти на повномасштабне співфінансування об’єктів, ремонти та реконструкцію яких зі свого боку погодилися профінансуватии партнери Закарпаття з чеського краю Височина та Угорщини.

У цьому конкретному випадку йдеться, зокрема, про те, що щороку чеські друзі Закарпаття виділяли на співпрацю із Закарпаттям по 5 мільйонів крон. Цього року виділили більше – 6 мільйонів. У відповідь, за обопільною домовленістю, наша область зі свого боку мала виділити 2,2 млн. гривень теж на співфінансування 15 об'єктів – ремонт закарпатських шкіл, дитсадків. Натомість у сформованому «регіоналами» бюджеті пропонується виділити лише 735 тисяч гривень. Що демонструє повну відсутність поваги до закордонних партнерів Закарпаття, елементарної порядності і просто логіки здорового глузду.

Є й інші приклади, що їх за підсумками сесії не озвучать ані, зрозуміло, партійні «регіональні» ЗМІ, ані навіть державний телеканал «Тиса-1». Останній після призначення генеральним директором Віталія Мещерякова перетворився на рупор Партії регіонів. І навіть нову студію новин оформив у партійних блакитно-білих барвах. Закарпатські владні «регіонали» оцінили таку вірнопідданість у мало не мільйон – запропонованим проектом рішення на потреби ДЕРЖАВНОГО (тобто, фінансованого з державного бюджету) каналу передбачалося виділити з ОБЛАСНОГО бюджету 888 тисяч гривень. Чому «Тиса-1», яка має державне фінансування і безмежні можливості заробляти на рекламі, виявилася одним з пріоритетів по фінансуванню з обласного бюджету, «регіонали» пояснити не могли. Як не могли пояснити і те, чому ці гроші не можна спрямувати, як це пропонували опоненти, на потреби, скажімо, обласного центру нейрохірургії – установи, від якої залежить здоров’я або й життя тисяч закарпатців.

Бюджетна «логіка» «регіоналів» хибіла й іншими, цілком очевидними бюджетними прорахунками. Бо, виходячи партійної логіки можна зрозуміти, чому «регіонали» вирішили витратити протягом наступних 5 років на керований «регіоналом» Ф.Ващуком ДЕРЖАВНИЙ УжНУ більше 6,6 млн по програмі підтримки розвитку регіональної вищої освіти на 2013 - 2017 роки ( з них цьогоріч – майже мільйон). Це окрім того, що окремо на ремонт фасаду медичного факультету УжНУ з обласного бюджету передбачається виділити ще 998 тисяч.

У принципі, усе зрозуміло: на минулих парламентських виборах студенти УжНУ дивним чином вперше за історію закладу часів незалежності України більшістю голосів підтримали партію влади. «Успіх» треба закріпити, тим більше, що для того, аби Ф.Ващук зміг, нарешті, всістися в омріяне крісло ректора УжНУ, наобіцяно було чимало – явно більше, аніж можна виконати. Однак чому цей партійний «взаємозалік» має вирішуватися грошима з кишень усіх закарпатців – не зрозуміло. Тим більше – на тлі минулорічних обіцянок про, начебто, гарантовану фінансову підтримку з міністерства освіти і науки у разі обрання Ф.Ващука ректором…

І вже зовсім за незрозуміло якою логікою очолювана О,Ледидою влада вирішила "протянути" у змінах до бюджету 1 мільйон 21 тисячу на ремонт будівлі обласного архіву – державної установи, що мала би фінансуватися урядом Азарова. Архів – справа однозначно важлива. Однак, якщо Партія регіонів на рівні держави не справляється, а тому її прорахунки треба підфінансовувати з куцих бюджетів регіонів, забираючи гроші в шкіл, дитсадків, лікарень і амбулаторій – то про це треба говорити прямо. Аби українці швидше усвідомили необхідність міняти цю владу на іншу, більш відповідальну…

А наразі влада О.Ледиди намагається зберегтися і зміцнитися. А тому, коли в більшості сільських шкіл краю просто немає комп’ютерів, вирішує подбати передусім про себе, улюблену – запропонованими змінами до бюджету передбачається виділити 839 тисяч на придбання нової комп'ютерної техніки структурним підрозділам ОДА.

Це всього кілька «мільйонних» штрихів до фінансових апетитів закарпатських «регіональних» «радєтєлєй» за народ. У цілому ж запропонований на сесію варіант перерозподілу бюджетних коштів передбачав ще десятки інших, дещо менших, виражених у сотнях чи десятках тисяч гривень, спроб перетягти на себе куцу бюджетну ковдру.

Тобто, апетити – очевидні, але можливості та механізми їх задоволення – наразі обмежені. І саме завдяки тому, що планам і намірам виконавчої гілки влади наразі протистоять інтереси і здоровий глузд непідконтрольної їй влади представницької, Закарпаття ще зберігає шанс на подальший збалансований поступальний розвиток. Значно гірше би було, якби на перешкоді невгамовним апетитам нинішніх можновладців не стояло би вже нічого...

Так чи інакше, виходячи з ситуації, що склалася, на п'ятничній сесії депутати після вимушеної, викликаної протистоянням інтересів перерви проголосували за те, що б перенести голосування з питання перерозподілу бюджетних коштів на друге пленарне засідання сесії, яке запланували на 31 травня.

Хочеться сподіватися, що до цього часу обом гілкам влади і всім політичним силам вдасться досягти обґрунтованих і взаємоприйнятних компромісів. Безумовно, в інтересах Закарпаття і закарпатців...

 

18 травня 2013р.

Теги: сесія, бюджет

Коментарі

депотат 2013-05-19 / 14:27:53


як прикро ы неприэмно дивитися на "ТУШКАНЧИКИВ" Перест,Яйцканича,Сулиму,Мургу-Моржовича,тай всю решта Падлючу Шваль шо **** у Аннальной ,Партейки


Петрецький 2013-05-18 / 22:49:42
Та що ви тепер Пересту згадуєте - це ж Ваша людина була ще зовсім не давно!
Балога молодець зробив так, щоб у нас не було нічого, ні доріг, ні Тиси, нічого щоб не було.
Хочу одне щоб було в обласній раді особисте голосування кожного депутата, щоб я міг знати хто чим дихає!

кандидати пі*ари 2013-05-18 / 22:45:34
Кого обрали у того й сосіть

депотат 2013-05-18 / 16:46:12
доки ця бидлота Ригго аннальна Грицики,Ледиди,Щербейі, Перести перевертні та інша Шваль буде наших Закарпатців дурити і обманювати?????Гнати треба це кодло як і в 2004 році на Палю Катів України!

ТВі 2013-05-18 / 15:58:42
Мєщєряков - г****н

*****ц 2013-05-18 / 14:42:36
Дороги вже також всі поремонтовані? Ям нема. Обсталося потратити бабло лиш на Тису і фасад?

виборець 2013-05-18 / 14:35:40

А що славнозвісне «туалетне питання» від ПР у дит. садках та школах у ХХІ столітті на Закарпатті вже повністю закрите?
А ремонтувати ті ж дитячі заклади, школи, закуповувати машини «Швидкої допомоги» для райцентрів та смт, міняти двері, вікна, опалення в установах місцевого самоврядування на енергозберігаючі варіанти - вже не треба?
І що вже у кожній початковій чи загальноосвітній школі Закарпаття є комп’ютерний клас та Інтернет?

Яка «Тиса», який мед.фак.? Невже це і є «покращення»???

освітянин 2013-05-18 / 12:34:53
Раз вже хтось згадав Балогу, то при ньому на Закарпатті кожних кілька місяців відкривали новозбудовану школу. А зараз купу позакривали і не можуть добудувати те, що розпочато тоді. Це факт

журналістка 2013-05-18 / 12:12:47
А до чого тут Балога?

До чого тут помаранчева революція (хоча в ті часи на Тисі справді була свобода слова, не те, що тепер)?

Говоримо, здається, про те, що твориться зараз?

У дитсадках, школах і лікарнях протікають дахи і неремонтовані групи, класи і палати. Школярі - без комп'ютерів і підручників і, в деяких сільшких школах, ходять вчитися в сусіднє село, бо регіонали під "оптимізацію" позакривали школи. Ви при тямі? Яке фінансування Тиси? Чому ми маємо фінансувати мещеряковщину на ТБ, яка, в кращому випадку, має, справді, фінансуватися з державного бюджету; Чому маємо фінансувати вбивання освіти завгоспом Ващуком? Фасад медфаку - це пріоритет? В село поїдьте, в сільську школу. Там і побачите пріоритети. Злодюги кляті! Зовсім сором втратили!

читач 2013-05-18 / 11:57:13
Якщо бути об'єктивним, надайте статистику, скільки грошей витрачено за часів попереднього ректора на той же УжНУ. За чий кошт добудовували новий корпус? Міносвіти надало кошти? Чи може тоді можна було з облбюджету витрачати на УжНУ, а зараз не можна? Вже зупиніться, досить політики. Нехай люди працюють. А гроші залишаться на рахунках, це - добре? Та і кому від цього добре?

не поняв 2013-05-18 / 11:52:45
Лешканя і інші - то з 80-х?

Бориславський Андрій 2013-05-18 / 11:52:11
Люди добрі зупиніться!
У 2004 році перемогла Помаранчева революція! І що змінилося на Закарпатті? Вегеш став ректором, ну і що змінилося в УжНУ? Нічого ж не змінилося. УжНУ почав гнити, а ректор почав сидіти в Кілікіях. Що змінилося з Свободою слова? Скажіть будь ласка на Тисі відбулися якісь якісні зміни - ніякі!
Балога був царем, а що на Закарпатті відбулося за той час? Хіба не можна було ще за часів Балоги зробити ремонти в школах, хіба не можна було відремонтувати фасад Стоматологічно чи будь-якого факультету, хіба не можна було зробити ремонт на Тисі?
Люди добрі про що ви говорите? Про те який Балога хороший, що зберіг не проголосував?

Привіт з 80-х 2013-05-18 / 11:37:55
Працюй, Рома, хто не дає? Питання співпраці з режимом Мещерякова/Ледиди/Януковича - це питання колаборантства. Ти ще надто молодий, щоби пам'ятати, що витворяв Мещеряков в 2004-му разом з тодішнім медведчуківським губернатором Різаком. І далекий від адекватного сприйняття того, що робиться на Тисі зараз. Ти радий, що тобі дали потрапити на екран, але, насправді, поняття не маєш, що таке свобода слова і стандарти журналістики. У тебе біля Мещерякова довгий шлях по вилизуванню цієї влади. Працюй, хлопче.

Совяк Роман 2013-05-18 / 11:29:00
Мещеряков позвільняв старих які у 80 років працювали і завдяки цьому я можу працювати!
А скажіть як бути молодому спеціалісти? На ТИСІ зараз переважно молодь і це дуже добре!

??? 2013-05-18 / 11:11:17
Ха, а Ващуку з Мещеряковим гузиці не позлипаються? :-)

севлюшський 2013-05-18 / 10:38:10
Надавали Конюхови по смолях? Ну і добре

журналістка 2013-05-18 / 09:38:57


Що, Тиса-1 добре розвивається? Ти, Андрію, спитай з цього приводу думку тих професіоналів, яких цей урод позвільняв, бо не виконували його і Партії регіонів забаганки.

Ти, мабуть, і є Мещеряков. Хвали ня ротику, бо тя роздеру...


Ужгородець 2013-05-18 / 09:21:42
А дитсадки і школи ремонтів не потребують? А лікарні і амбулаторії? НЕдавно читав про школу в Ясінях - http://zakarpattya.net.ua/News/110207-Zakarpatskyi-radnyk-Azarova-dopoviv-iomu-pro-mytarstva-shkoliariv-v-IAsiniakh Що, фасаж медфаку більш пріоритетне, ніж школа в Ясінях? А таких проблем по області - повно. Це все потребує фінансування з обласного бюджету. А УжНУ і Тису хай фінансує держава. Як і передбачено законом. Справді, пам"ятаю, скільки Ващук з Ледидою обіцяли про налагодження співпраці з міністерством. Брехуни і злодії!

Анна 2013-05-18 / 09:09:24
Складається таке враження, що ЄЦ роздав би ці гроші по іншому. Просто б віддали б гроші на МДУ та на розвиток М-студії . Балогам не сподобалося те, що роблять регіонали і жертва в цьому Закарпаття!

Бориславський Андрій 2013-05-18 / 08:58:11
УжНУ потребує ремонту і тут все закономірно! Хто не був там той не знає про ситуацію яка там склалося за часів правління Вегеша! Там жах!
Щодо ТИСИ то останнім часом вона добре розвивається, нова студія, змінено вікна! А що змінювалися протягом 7 років, НІЧОГО! А коли людина почала працювати їй треба ламати крила!

НОВИНИ: Політика

17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
» Всі новини