Закарпатська ОДА витратила перед виборами 25 тисяч на соціологічні маніпуляції – соціолог

Нічого не має таємного, щоб з часом не стало явним. Соціологічний скандал, який розгорнувся в області під час парламентських виборів, згодом отримав своє продовження.

Закарпатська ОДА витратила перед виборами 25 тисяч на соціологічні маніпуляції – соціолог

Інтернет-видання Закарпаття онлайн вже публікувало розпорядження голови Закарпатської ОДА Олександра Ледиди, на підставі якого за державний кошт були проведені передвиборчі опитування, та деякі коментарі до нього. Але паралельно редакція надіслала запит в ОДА, щоби отримати результати тих досліджень. Натомість редакція отримала відповідь аж на 154 сторінках. Але даних, які з посиланням на це дослідження публікувалися в пресі від імені ОДА напередодні виборів, там не знайшла. Щоб прояснити ситуацію, ми звернулися з проханням проаналізувати надіслані матеріали і прокоментувати ситуацію до соціолога Віктора Пащенка.  І він також підтвердив, що у 154-сторінковому звіті не має головного – власне тексту анкети та первинних результатів досліджень, на підставі яких оприлюднювалися кінцеві результати. Тому редакція направила повторний запит в ОДА і отримала наступну відповідь з Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Закарпатської ОДА:

«На ваш запит щодо проведення соціологічного дослідження відповідно до розпорядження голови Закарпатської ОДА №541 від 12.10.2012 року повідомляємо наступне.

Закарпатським відділенням Соціологічної асоціації України (керівник О.Пелін – ред.) за сприяння Закарпатської обласної державної адміністрації проводилось соціологічне дослідження. Соціологічний прикладний полінг, як складова дослідження, спрямований на поточне вивчення динаміки суспільної думки, тому зміст (текст) анкети варіативний, відтак результати відповідей на запитання анкет узагальнені і надані Вам у вигляді звіту про проведення дослідження. Питання методології та деталі проведеного дослідження можна з’ясувати у виконавця.

Начальник управління  В.Дупелич»

Отже, прокоментувати подібну бюрократичну переписку ми попросили соціолога В.Пащенка:

«Практика закритих соціологічних досліджень є доволі розповсюдженою і нічого дивного в тому, що замовник, витративши значні кошти, хоче розпоряджатися інформацією ексклюзивно, немає. Але в даному випадку ми маємо іншу ситуацію. По-перше, дослідження проводилося за коштом обласного бюджету, а отже громадськість має право знати його результати. По-друге, частково ці результати були оприлюднені 17 жовтня 2012 року в прес-центрі газети «Неділя». І є підстави припускати, що зроблено це було з маніпулятивною ціллю. Оскільки головною метою влади було залишити якомога більше опозиційних кандидатів у списку, то рейтинги А. Сербайла і, особливо, Р.Буланова свідомо завищували. Зрештою владі вдалося домогтися свого і через комплекс маніпулятивних технологій вона провела свого кандидата.

Для наочності порівняймо результати оголошені О.Пеліним 17 жовтня з підсумковими результатами виборів.

 Кандидати

 О.Пелін 17.10.12

 Результат ЦВК

 Ковач

 20,6

 31,4

 Ратушняк

 17,6

 19,5

 Буланов

 14,3

 6,6

 Чучка

 14,0

 16,8

 Сербайло

 12,3

 12,1

 Брензович

 2,3

7,7

 Казьмірова

 2,3

 1,7

Однак, справа зараз в іншому. Чому влада навіть зараз не хоче дати отримані результати? Бо тоді виявляться її маніпуляції? Звіт на 154-х сторінках є типовим бюрократичним прийомом заплутати ситуацію і потопити суть в словесному болоті. Суто технічні статистичні викладки, вторинні зв’язки, намагання зв’язати соціологію з психологічними характеристиками, звичайно,  можуть бути цікаві вузькому колу професіоналів, але такі дослідження не повинні оплачуватися ОДА, бо не її справа займатися науковими диспутами. Тим більше, що висновки, м’яко кажучи, неоднозначні. Наведемо лише один абзац, який стосується довіри до державних структур та суспільних інституцій:

«Виходячи із проведених розрахунків, можна стверджувати, що найбільш ефективний вплив на громадян області мають профспілки, а церква, незважаючи на високий абсолютний рівень довіри, дещо поступається їм. Місцеві державні адміністрації та місцеві ради небагато програють лідерам ефективної діяльності.  Достатньо ефективною є діяльність правоохоронних структур: міліції, судів і прокуратури. Незважаючи на низький абсолютний рівень довіри до міліції, судів та прокуратури, ефективність їх діяльності значно вище, ніж у ЗМІ. Розбіжності між частотою користування і рівнем довіри ЗМІ доводить невисоку ефективність їх діяльності. Високий абсолютний рівень довіри громадян Закарпаття до ЗМІ обумовлений більшою доступністю до населення» . Залишимо читачам  самим прокоментувати таку словесну еквілібристику.

Насамкінець відзначу, що лукавства, маніпуляцій, хитрощів в політиці завжди було і буде достатньо. Але, принаймні, нехай партії та політики роблять це за власний рахунок, а не громади. Невже В.Ковач, І.Бушко, М.Ланьо, С.Деркач та їх обласний очільник О.Ледида не могли знайти власних 25 тисяч гривень для своїх передвиборчих ігор. А ця історія є красномовним прикладом дрібної жадібності, професійного невігластва та громадянської байдужості наших можновладців».

25 квітня 2013р.

Теги: соціологія, Пелін, Ледида, вибори, Пащенко

Коментарі

ужгородець 2013-04-30 / 18:15:08
А коли Пелін був соціологом? Надувати щоки, то не роботу робити. Такий собі заробітчанин на соціології, обслуговувач інтересів цієї паскудотної влади.

Адмін 2013-04-30 / 09:14:04


З вашої подачі дискусії не було, а було, натомість, розмивання предмету дискусії анонімним переходом на особистість автора. До побачення.


виборець 2013-04-30 / 09:11:13

Зрозуміло. Дискусія закрита. Але неприємний осадок, повірте, залишився. Інших площадок звісно багато. Успіхів.

виборець 2013-04-30 / 08:35:54


Флуд. Коментар видалено. Тема статті абсолютно конкретна і не треба намагатися її розмити, тим більше - анонімним переходом на особистості. Адмін


Віктор Пащенко 2013-04-30 / 01:41:00

Ви знову напрошуєтеся на дурню. Вавілов за словами його слідчого у порівнянні з Лисенком був г..но. Наберіть за своїм вибором перелік прізвищ соціологів в google й Ви побачите результат їхньої роботи. А також «Демократичні ініціативи», «Рейтинг» чи «Разумкова».
Олександр Гаврош дійсно представляв нашу структуру у 2003 році. І немає проблем якщо це буде робити зараз. Але він зайнявся більш важливими на його погляд проблемами – літературою. Тому політикою та соціологічними дослідженнями займався я і відповідно керував. Формально ми по вважали необхідним це повідомити. Перебачте. У наскрізь корумповану структуру ВАК документи не подавав, бо не нема кому платити. Дізнатись про інститут Вам знову допоможе пошук для не зовсім освічених – google.
P.S. Знову поки набирав коментар зник попередній тому???

виборець 2013-04-29 / 23:04:55


Флуд. Коментуйте по суті. Адмін


Віктор Пащенко 2013-04-29 / 01:29:48

Заради точності. О.Пелін має диплом філософа і кандидата філософських наук. А Ф.Шандор саме кандидат соціологічних наук при дипломі історика.
Відтак можна заперечити будь-що. І М.Вебера, і З.Фрейда, і М.Коперника, і І.Ньютона, і тим паче Сократа, тому що жоден з них не мав диплома відповідно соціолога, психолога, астронома, фізика, філософа. Та й взагалі колесо не повинно крутитися, бо його винайшов не інженер.
Хоча, по суті, я коментував лише факти. Якщо хочете говорити глибше, то відкрийте принаймні «вікіпедію», щоб знайти визначення соціології, чи дані Пащенка, які доступні на цьому сайті. Але «троль» чомусь впевнений, що його анонімне словоблуддя є дуже цінним. Приємного вам самозадоволення.:)
P.S. Поки писав свій коментар, з’явився попередній ж-т. Вже хотів власний не давати, але потім вирішив, що працюю все-таки не для «тролів».

ж-т 2013-04-29 / 00:05:31
А що краще, дипломований журналіст, чи недипломований? Якщо Бог дав іскру таланту і бажання чесно займатися справою, то диплом - ні до чого. І навпаки - наявність диплому не є гарантією професійності і чесності. Що і бачимо за підсумками цієї публікації. А Пащенко - єдиний закарпатський соціолог, який в процесі і після кожних виборів робить публічні звіти.

виборець 2013-04-28 / 22:23:32

Як на мене, коментарі до посту в інформативному плані цікавіші за сам пост.

«…ця історія є красномовним прикладом дрібної жадібності, професійного невігластва та громадянської байдужості наших можновладців» (О.Пащенко). Повністю погоджуюсь. Незаперечний факт.
Розтринькано державні кошти на потреби ПР - злочинний факт для кримінального переслідування, який, як на мене, має не погану судову перспективу для позову.

Але..

В.Пащенко, при всіх його талантах, на відміну від О.Пеліна, - недипломований соціолог чи політолог, як і міністр юстиції Зварич при Ющенко. І це теж вагомий факт для наукового спору спеціалістів, і не тільки.

Те, що В.Пащенко відверто симпатизує, м’яко кажучи, В.Балозі – це факт взагалі «по умолчанію», підтверджений багатьма постами з його блогу на ЗО, і не тільки.

Якщо проректор Шандор такого ж наукового рівня, як і «соціолог» Шандор, то гріш ціна всім його «потугам» взагалі в УжНу - це теж факт.

Те що гроші давали не лише за В.Ковача, але і за П.Чучку, шановний «ЗвіздЄЦ ПР 2013-04-26 / 13:59:38» - це теж факт, в якому я переконався особисто, але це тема іншого посту.

Ну, і хто за кого «святіший»?
На мою думку, не визнаючи (ухиляючись) власні помилки, навіть з політичних причин, важко залишатись об’єктивним і бути у довірі в очах думаючої громади.

депотат 2013-04-26 / 15:09:23
всьо бабло пожрав Ригго Аннал Володько Закурений ун бив начальником штаба у Анналыив1

ЗвіздЄЦ ПР 2013-04-26 / 13:59:38
Для безмозглих тролів з Партії регіонів факти надто складна річ, аби ними оперувати, або використовувати в запереченні опонетові.

Ну, дурилки віртуальні, хто дасть відповідь на запитання, яка, справді, довіра до "опитування", якщо воно не підкріплене реальними анкетами, а намальоване Пеліним з голови і на прохання влади? Яка, в такому випадку, ціна його диплому? Яка довіра до цієї влади, яка за бюджетні кошти замовляє такий обман громадськості?

челядник 2013-04-25 / 20:27:34
Хах, а Шандор тут взагалі до чого? Він же з ПР співпрацює. Проректором у ПР-ректора Ващука. По суті є що сказати? На що витратили 25 тищ народних грошей, якщо анкет нема? На взяті з плофона цифірьки? МІ-ЛІ-ЦІЯ! Де справа проти Ледиди і Пеліна?!.

ЗвіздЄЦ ПР 2013-04-25 / 20:06:44
Потята регіональні, та не занизив Пелін Ковачу, а завищив. Інша річ, що ви в день виборів так накупували голоси для Васі-Кіловольта за ті відомі 200 гривень, що далеко переплюнули несміливі фальсифікації від Пеліна. :)

Михайло 2013-04-25 / 19:42:06
Погоджуюсь із коментарями Андрія. Пащенко немає диплома. А про Шандора я подивився цю річ і був вражений!

Андрій 2013-04-25 / 19:35:08
Хай покаже пан Пащенко свій диплом соціолога або хоча б політолога, тоді хай робить коментар. А його коментар на даний момент є суто заангажованим.
Пелін хоча б кандидат наук - і це про щось говорить!
А тепер по суті опитування. Ковачу - рейтинг занизив на 11%, що в цьому доброго для влади? А Буланову підняв на 8%. А все ж інше добре!
Чому не показуєте дані пана Шандора? Соромно його дані показати!? Треба бути щирим докінця.
Кому цікаво раджу подивитися посилання цього сайту
http://zakarpattya.net.ua/News/102628-Za-danymy-ekzyt-polu-na-Zakarpatti-lidyruiut-Balohy
Подивіться ці результати! І скажіть мені як на окрузі №70 Каменяш - 33%, а Ланьо - 24%, якщо є тільки вони ДВА і суму 33%+24%=57%, де ділося 43%?!
Чому нема статті про такі махінації? Чому? І коли будуть барати коментарі від людей які щось мислять у цьому питанні?

севлюшський 2013-04-25 / 16:50:55
Но, што хочете: при владі єнна жебрач. Ледидові на коні не стає, а ви хочете, жеби вун уняв гроші з жеба і дав соціологови. Не фіґлюйте так

НОВИНИ: Політика

03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
» Всі новини