"Реконструктор" площі Народної вважає, що всі, крім нього, відстали від життя

Сьогодні, 16 квітня, на засіданні ужгородської міської містобудівної ради вкотре обговорювали проект реконструкції площі Народної. Представляючи пропоновані зміни головного майдану обласного центру, їх автор Володимир Павлей зазначив, що одночасно з партером буде оновлено і ближні до будівлі ОДА скверики.

Володимир Павлей у прес-центрі
Володимир Павлей у прес-центрі

Сьогодні, 16 квітня, на засіданні ужгородської міської містобудівної ради вкотре обговорювали проект реконструкції площі Народної. Представляючи пропоновані зміни головного майдану обласного центру, їх автор Володимир Павлей зазначив, що одночасно з партером буде оновлено і ближні до будівлі ОДА скверики. 

Також відповідаючи на питання колег-архітекторів, членів містобудівної ради, пояснив, що планується на певних ділянках площі встановити обмежувачі руху – подекуди стаціонарні, в інших місцях рухомі – такі, що при потребі прибираються, як у Європі. Загалом же транспортну схему цієї території мають вирішити інші люди – перед ним замовник – Закарпатська ОДА– такої проблеми не ставила.

Щодо матеріалу, з якого пропонується зробити мощення нині зеленої зони, то, за словами Павлея, наразі розглядаються два варіанти – колотий камінь, така шашка, що нині оточує ОДА, і більші плити, але теж з природного матеріалу. Остаточно поки що проектом не визначено, але йдеться про види гранітів і, можливо, сірий карпатський базальт.

Кожен з присутніх на засіданні членів містобудівної ради коротко сказав про свій погляд на пропоновану реконструкцію. 

Петро Гайович, архітектор:

– Треба було б розглянути одночасно нехай не проект, а бодай транспортну схему розв’язки у межах площі -- вулиці Гойди з чітко визначеними місцями для паркування. Це має бути основою змін. Можна було б зробити парковку під усією площею, а тоді вже реконструювати наземну частину, можливо і за проектом Павлея. Але зараз, коли такий інтенсивний рух довкола чи хтось туди піде відпочивати?  Тепер пропонується зробити лише фрагмент того, що необхідно. Якщо будемо робити все такими фрагментиками, то у майбутньому замість цілісного архітектурного комплексу матимемо вінегрет. Я утримуюсь від підтримки проекту.

Ігор Броді, архітектор:

– Я мешканець цього району. Річний марафон обговорення проекту реконструкції уже демонізував цю проблему, тоді як втрачає, і дуже багато, все місто. Завдання архітектору було – прикрити сором. Автора загнали в кут, він іде на агресію, я не хотів би, щоб мене так загнали. Сама постановка завдання – неактуальна. Те, що зроблено на площі в 2000 році при нормальному догляді могло б існувати й далі. Просто не вміємо доглядати за тим, що маємо. Не своєчасно ставити це питання, краще гроші витратити більш ефективно. До речі, у нас є, виявляється, кафедра ландшафтного дизайну, то ж студенти щороку як курсовий проект могли б пропонувати рішення, можна було б робити ту площу як писанку. На даний час, вважаю, такий проект втілювати не треба.

Степан Багрій, архітектор:

– Кращого ніхто ще не придумав ніж нинішнє, треба тільки належно доглядати. Зробити подальше озеленення. Не можна забирати зелень, а додавати мощення. У місті чимало фонтанів, багато з них не працюють, це величезні гроші, звідки впевненість, що буде працювати там? 

Наталія Багрій, архітектор:

– Я категорично проти втручання в партер, треба завершити те, що почали 12 років тому. Ми ламаємо систему площ Ужгорода – Театральну тією новобудовою, яку там звели, вже «запороли», чіпати Народну – злочин. Я проти цього кітчевого проекту.

Петро Сарваш, архітектор:

– Йдучи на раду я саме зупинився, уважно приглянувся до Народної. Зараз там знову комунальники білять бордюри, мозаїчне покриття далі руйнується. На це, виходить, грошей нема, то хіба на інше є? І що з того буде через 5-7 років, коли інтерес пропаде? Якщо ми професіонали, то не можемо відкинути середовищний підхід. Не можна не вирішувати і транспортні проблеми. Словом, я проти.

Федір Осташ, архітектор:

– Довкола будівлі, вони мають вікна, а це очі. Ніхто не захоче сидіти там чи гуляти – на цих очах. Та й яке мощення? Його там вже достатньо. Я проти.

Олександра Вдовіна, архітектор:

– Архітектура – це міцність, краса і користь. Про міцність не говоримо, скажемо про користь. Зараз і сам  автор, і всі інші кажуть: з погляду рекреації оновлена площа не діятиме. А яка буде краса? Мощення вже маємо біля Шевченка – там росте трава, якщо зроблене після реконструкції  не буде використовуватися – теж буде неохайним. Пропоновані зміни не дають гарантії, що воно буде в належному стані. Це радянський підхід. Зараз партер недоглянутий. Треба відремонтувати те, що є зараз і довкола в сквериках. Я проти такої реконструкції.


Володимир Павлей насамкінець, зміг відповісти на всі зауваження і репліки колег, але, як зазвичай у таких дискусіях, почав зриватися на різкий тон. Він ще раз наголосив, що робив те, що хоче замовник, а, нагадаємо, найбільше хоче таки втілити реконструкцію голова ОДА Олександр Ледида. Також наполягав, що його проект тільки відновлює задуми Крупки, який вважається автором усього комплексу площі. Відтак доволі емоційно Павлей заявив: "Колеги, ви відстали від життя, я в авангарді!"

Головний архітектор Ужгорода Олександр Шеба зовсім нейтрально вів засідання містобудівної ради, намагався згладжувати гострі кути дискусії і вгамовувати пристрасті. Однак після закінчення в коментарі розвів руками: «Я неодноразово наголошував, що як архітектору мені не зовсім подобається проект реконструкції, але я не один і прислухаюсь до думки членів містобудівної ради Ужгорода. Сьогоднішнє засідання засвідчило: жоден з членів ради (а були абсолютна більшість за винятком кількох відсутніх з поважних причин), крім самого автора, не підтримує проект. Тому хіба може виникати питання чи підпишу я погодження?»

Як уже повідомлялося, на засіданні містобудівельної ради був присутній заступник голови ОДА, керуючий справами Антон Громовий.

16 квітня 2013р.

Теги: Павлей, площа Народна, архітектор

Коментарі

до Володимира Павлея 2013-04-17 / 15:01:04
Дуже добре,що сам пан Павлей публічно виступив на цьому поважному та незаангажованому інтернет-виданні, так як це один із ЗМІ, де ще можна знайти та прочитати незалежну та резонансну інформацію на різні болючі теми.
Крок сміливий,як на мене, висловили свою думку,з ваших слів...персонально я, як фахівець свою міссію виконав. В повній гармонії зі своїм сумлінням та фаховими принципами, але ж з думкою громади не погоджуєтеся,на жаль...Лише Ваше бачення є правильним та авангардним...

Володимир Павлей 2013-04-17 / 13:40:23
Шановні ужгородці, все так і було) Я надзвичайно вдячний автору цієї публікації за об'єктивне висвітлення засідання міської містобудівельної ради.
До цієї теми я вже не можу і не буду відноситись інакше , як з гумором.) І вам усім ужгородцям - саме так і раджу.)
Хіба в історії не було таких випадків, коли хтось іде в ногу з часом, а хтось ні?) Було і завжди буде так. Це об'єктивно. Життя йде вперед.
І як би не склалася доля площі Народної, персонально я, як фахівець свою міссію виконав. В повній гармонії зі своїм сумлінням та фаховими принципами.
Я вважав і вважаю, як фахівець, що потрібно повернути спадщину Крупки і надати площі функціональності - такої як є на майдані в Києві,
чи в інших подібних місцях - на площах громадсько-політичного призначення. Твердження про перетворення площі на рекреаційну є лукавим і не відповідає дійсності.
Рекреаційна функція додаткова, епізодична, для зручності горожан та відвідувачів ОДА. Як до цього проекту відноситись - це персональна справа кожного.
Кожен має повне право виказувати свої думки та своє відношення.
По цьому відношенню і конкретних вчинках майбутні покоління і складуть своє враження про нашу епоху і дадуть свою оцінку.
Шановні колеги висказали свої думки - аналітики матимуть, що аналізувати та робити відповідні висновки на майбутнє.)
Я за свої висловлювання не ганьблюся абсолютно. Навіть, за те, що - в авангарді.) А що ганьбитися, коли реально все так і є.)))
Щастя та удачі всім ужгородцям та колєгам!)

ВАДІЛА 2013-04-17 / 10:32:34
Ями най бись те ліпше засипали хотя й би глинов. та булш толку би було.

Читач 2013-04-17 / 09:55:25
А слабо реконструкцію, чи бодай нормальний ремонт зробити наприклад пл.Кирила і Мефодія (біля універмагу "Україна"), чи любої іншої площі в обласному центрі???

Ужгородеці 2013-04-17 / 08:50:51
Усіх членів партії регіонів і їх прислужників ввразила страшна хвороба - політичний кретинизм. Як це відноситься до даної теми читачі думаю самі проведуть паралелі.

читач 2013-04-17 / 07:50:08
Та якщо такий дуже "зарозумний" цей архтектор-реформатор,котрому думка громади до одного місця, вибачте за лексику,та може краще нехай піде добросовісно у відставку, незамінимих сьогодні немає, та ще "такого гатунку",як Павлей, пруд пруди.
Нехай у себе вдома реконструює оселю на свій хлопський розум!

Ужгородка 2013-04-17 / 07:06:26
Цитата : "Відтак доволі емоційно Павлей заявив: "Колеги, ви відстали від життя, я в авангарді!"- да это же диагноз ! Ему надо просить помощи у психиатров, скорее всего это лечится, ледиду тоже не плохо бы проверить ...

Віт 2013-04-17 / 02:56:08
Шматько в "авангарді", тепер цей, невже це заразно? )
А якщо серйозно то його напрямок зрозумілий, не буде реконструкції - залишиться без оплати...

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини