Віце-прем'єр Вілкул зробив обліт «повеневого» Закарпаття

За інформацією Укргідрометцентру у зв’язку з очікуваними сильними дощами 12-14 квітня на річках Закарпаття формуватиметься чергова хвиля підйому рівнів води на 0,8 - 2 метри, порівняно з поточними відмітками. У зв'язку з цим віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул, який очолює Державну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, вилетів у Закарпатську область. Він перевірив хід проведення протипаводкових дій, зробив обліт регіону, перевіривши готовність водозахисних дамб та райони у басейні річки Тиса, а також провів виїзне засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Віце-прем

«Місцева влада повинна забезпечити повну готовність до протипаводкових дій. Урядом здійснюється цілодобовий моніторинг ситуації на Закарпатті», - сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що органи влади повинні своєчасно і широко інформувати громадськість у разі погіршення гідрометеорологічної ситуації під час пропуску паводка та можливого виникнення загрози підтоплення населених пунктів.

Як доповів начальник басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Володимир Чіпак, у Закарпатській області гідрологічна ситуація контролюється в постійному режимі за допомогою сучасної Автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи Тиса (АІВС ТИСА). Вона складається з 54 автоматизованих вимірювальних станцій. З них 48 знаходяться на території України, 6 – на території Угорщини. «Це приклад міждержавної співпраці з моніторингу паводків. Такий підхід  забезпечує якісний моніторинг ситуації та дозволяє проводити превентивні, попереджувальні заходи», - сказав Олександр Вілкул.

Віце-прем'єр-міністр України поставив завдання під час проходження повені та паводків забезпечити безперебійну роботу польдерних насосних станцій. Зокрема, на Закарпатті на відкачці паводкового стоку на польдерних меліоративних системах 25-ма стаціонарними насосними станціями щодоби відкачується 3,0-3,5 млн. кубічних метрів води. Із початку паводку відкачано вже 72,3 млн. кубічних метрів паводкових вод (для порівняння - за 2012 рік було відкачано 13,0 млн. метрів кубічних паводкових вод).

 Для оперативного реагування в умовах повені в Закарпатській області працює міжвідомче угрупування сил у складі 1775 осіб. Залучено 320 одиниць техніки та рятувальних засобів, організовано чергування вертольоту. Обласний штаб працює в цілодобовому режимі.

До міжвідомчого угрупування сил включені працівники від Держслужби України із надзвичайних ситуацій, Міноборони, УМВС, Басейнового управління водних ресурсів річки Тиси, підрозділів спеціальної служби транспорту Мінінфраструктури, Міненерговугілля.

Підготовлено 31 засіб подолання водних перешкод, 63 одиниці важкої та інженерної техніки, 149 одиниць насосного обладнання, 13 автономних електростанцій, 49 транспортних засобів, 10 одиниць рятувальної техніки, пункти життєзабезпечення та піротехнічні розрахунки.

В разі необхідності територіальне угрупування буде підсилене за рахунок сил із резерву Державної служби, який сформовано в Хмельницькій, Вінницькій,  Житомирській областях. Це 300 осіб особового складу, 55 одиниць різного призначення та 40 одиниць насосного обладнання.

Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул зробив обліт Закарпатською областю, оглянувши райони можливого підтоплення у басейні річки Тиса та перевірив готовність водозахисних дамб.

Зокрема, протягом 2010-2012 років у рамках «Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса у Закарпатській області» побудовано та введено в експлуатацію 24 км захисних дамб; 7 км берегоукріплень; 15 гідротехнічних споруд. На Закарпатті з 2010 року від паводку в місцях можливого підтоплення захищено 21,3 тис. га сільськогосподарських угідь та 19 населених пунктів.

Також Олександр Вілкул перевірив хід будівництва у селі Теребля житлового комплексу та об'єктів соціальної сфери для відселення мешканців смт Солотвино у Закарпатській області. В Солотвино внаслідок деформації земної поверхні відбуваються карстові провали. На сьогодні будівельна готовність об’єктів становить 85%, будівельні роботи тривають.

Довідка


Міжвідомче угрупування сил

Державною службою з надзвичайних ситуацій у рамках Плану пропуску повені та сходження криги у 2013 році для реагування на можливі надзвичайні ситуації, пов’язані із підтопленням населених пунктів і територій держави сформовано міжвідомче угрупування сил загальної чисельністю близько 42 тис. 500 осіб. особового складу, понад 5 тис. од. основної техніки, у тому числі, понад 3 тис. 400 од. основної техніки,  650 засобів подолання водних перешкод, 90 піротехнічних розрахунків та 8 од. авіаційної техніки.

Безпосередньо у Карпатському регіоні, куди входить Закарпатська, Львівська Івано-Франківська та Чернівецька області, міжвідомче угрупування сил включає понад 6 тис. 300 чол., 700 од. основної техніки, 100 засобів подолання водних перешкод, більше 200 од. насосного обладнання  та 9 піротехнічних розрахунків.

 

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

27 березня 2013 року на засіданні Кабінету Міністрів було прийнято рішення щодо призначення Віце-прем'єр-міністра України Олександра Вілкула головою Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Основним завданням комісії є організація та координація робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, забезпечення безпеки життєдіяльності громадян.

В комісію входять голова Державної служби з надзвичайних ситуацій, керівники міністерства оборони, екології та природних ресурсів, охорони здоров'я, енергетики та вугільної промисловості, економічного розвитку і торгівлі, регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, промислової політики, аграрної політики та продовольства, внутрішніх справ, закордонних справ, інфраструктури, фінансів, Державної санітарно-епідеміологічної служби, СБУ, Державного комітету телерадіомовлення, Державного космічного агентства. За згодою до комісії можуть входити керівники Ради національної безпеки і оборони України, Національної академії наук, Федерації профспілок, а також Президент Товариства Червоного Хреста України.

12 квітня 2013р.

Теги: Вілкул, повінь, польдер

Коментарі

Рято Вальщик 2013-04-15 / 11:07:31
А де главний наш наркоша- алканавт Мірко Щербей Воловецький шо дале в запой пушов чи Вілкул його через запах уд віскаря кажуть не взяв у вертольот

Анальний ідіотизм 2013-04-12 / 16:58:35


Главний анал Закарпаття тоже рятовальщик? покаталися на вертольоті спалили цистерну керосіну за державні кошти і по******ли на*** у Київ. А толку блять? Коври лизали за три дні. Ще й у вертальоті коврик настелили оби вельможи ся не умастили у багнови.


солотвино 2013-04-12 / 16:05:55
мені особисто подобається друге фото,де на передньому плані сидить "рятівник" із таким опущеним обличчям як все у нашій країні, та й у кутку там ще одна рятівниця, боже збережи нас від таких рятівників.

Цендра 2013-04-12 / 15:47:34
Цікаво чому Вілкул не прилетів в Міжгіря?Аджеж в Міжгірї надзвичайний стан дорога на Перевалі що веде до Перлини Карпат-Синевирського озера та дорога з населеними пунктами йде в провалля.Своїм життям ризикують сотні людей які їздять на роботу,навчання,в Центр зайнятості або до лікарів.А районне та обласне керівництво не займається відбудовою дороги.Може коли недай Бог станеться трагедія вони візьмуться до роботи?

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини