У закарпатській «Бавці» відзначили ювілей актриси Тетяни Сударєвої (ФОТО)

У неділю, 17 лютого, на Театральній площі в Ужгороді було велелюдно. Черга до каси Закарпатського академічного обласного театру ляльок сягала Пішохідного мосту. Поки діти гралися на лютневому сонці, батьки чесно вистоювали можливість придбати квиток на виставу-бенефіс «Красуня і Чудовисько», організовану з нагоди ювілею актриси театру ляльок Тетяни Сударєвої.

У закарпатській «Бавці» відзначили ювілей актриси Тетяни Сударєвої (ФОТО)

 

Юною дівчинкою Тетяна приїхала в Ужгород в далекому 1984-му році після закінчення Дніпропетровського державного театрального училища за спеціальністю «актриса театру ляльок». За майже тридцять років творчої діяльності за плечима – безліч відіграних ролей, тисячі кілометрів  гастрольних доріг, виступи з виставами на професійних сценах, у театрах, будинках культури, клубах, шкільних актових та спортивних залах, в дитячих садочках, на відкритих майданчиках таборів відпочинку… Загалом – робота з ляльками різних систем і в живому плані.

Доля актриси нерозривно пов’язана з історією Закарпатського театру ляльок, його багатим  репертуаром. Не перераховуючи вистав, згадаємо лише персонажі, що їх довелося зіграти актрисі Тетяні Сударєвій: представники «пташиного» світу – Курчатко, Курка, Страусиха, Папуга, Пташка Коло-коло, звірятка – Кошеня, Порося, Коза-Дереза, Заєць, Тигреня, Бегемотиха, Жирафа, Бегемотик, Мишеня, Лисичка, Мавпочка, казкові персонажі – Кіт Базиліо, Карлсон, Колобок, Вареничок, Сніговик, Принцеса Б'янка, Фея, Баба Яга, Янгол, Чорна Дама, Старший Син, Молодший Син, Абориген, Баба, Оленка, Мадам Бухенбах, Німфа, Кумська Сивила.  В репертуарі актриси – ролі як для найменших, так і для дітей старшого віку та дорослих.

Повертаючись до подій недільної вистави, варто наголосити, що аншлаг був як на першому показі вистави об 11.00 годині, так  і на другому, що розпочався о 13-й. Та, судячи з реакції залу, глядачі не пошкодували за втраченими часом і грошами. Вистава «Красуня і Чудовисько» у постановці відомого білоруського режисера Олега Жюгжди належить до серйозних робіт останніх років як творчого колективу, так і, зокрема, Тетяни Сударєвої, яка у цій старовинній казці про відданість, кохання, зачарований замок та чарівну троянду виконує роль Чорної Дами.

Олег Жюгжда в основу відомого сюжету, на тему якого створили свої твори і Аксаков («Червоненька квіточка»), і Волт Дісней, поклав першоджерело – казку, написану у XVIII столітті прабабусею французького письменника Проспера Меріме мадам Марі Лепренс де Бомон. Образ Чорної Дами сповнений внутрішнього драматизму. Вона триста років кохає Принца, перетворює його на Чудовисько (артист Микола Карпенко), любов її егоїстична – краще згубить свого коханого, ніж віддасть суперниці – і у цьому вона повна протилежність жертовному коханню Красуні Белль (заслужена артистка України Наталія Орєшнікова).

Дія у виставі проходить в двох планах – в живому і з лялькою-маріонеткою, і Тетяна виконує складні завдання. У 2006 році актриса за роль Чорної Дами отримала премію обласної державної адміністрації у жанрі театрального мистецтва імені братів Шерегіїв.

Після закінчення вистави, яка у багатьох викликала неприховане хвилювання, довго не вщухали оплески. Багато глядачів принесли з собою квіти для артистів і Тетяни зокрема. Артисти – колеги ювілярки вивезли на столику величезний торт зі свічками у вигляді вогняних фонтанів. Начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації Юрій Глеба вручив ювілярці Почесну грамоту управління та обкому профспілки працівників культури, а також пам’ятну відзнаку управління культури. На завершення директор театру Мирослав Петій від імені колективу привітав Тетяну Сударєву і зачитав вітальну телеграму голови Львівського міжобласного відділення Національної спілки театральних діячів, народного артиста Федора Стригуна.

Кіт у чоботях у "Новорічних справах"

На репетиції "Енеїди"

У ролі мадам Бухенбах в "Цирку Івана Сили"

Чорна Дама у виставі "Красуня і Чудовисько"

Вітання ювілярки

Ніна Малишка для Закарпаття онлайн

18 лютого 2013р.

Теги: театр, Сударєва, Красуня і Чудовисько

Коментарі

НОВИНИ: Культура

16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
» Всі новини