Окупаційна влада Закарпаття

Уже більше року в Закарпатській обласній державній адміністрації на почесному місці висять портрети керівників краю. Хай би собі висіли, нічого не маю проти, окрім одного нюансу: поміж цих «вождів» виставили й очільників Закарпаття часів угорської окупації 1939-1944 року.

Окупаційна влада Закарпаття

В іншій країні це би сприйняли як анекдот або марення божевільного. Однак у нас це – потворна реальність. Чи можна собі уявити у Празі, Варшаві, Парижі у державних органах влади портрети керівників часів німецької окупації? Ні, бо ці народи себе шанують.

Чи можна уявити в холі президентської адміністрації на Банковій портрет рейхскомісара України 1942-1944 років Еріха Коха чи в Одеській обласній держадміністрації – портрет румунського губернатора Трансністрії Георге Алексяну? Так би мовити, для збереження принципу історичності. Та першого, хто би таку думку висловив, стерли би в порох. А в Закарпатській обласній державній адміністрації, очолюваній Партією регіонів, окупанти висять.
 
Угорська армія у березні 1939 року увірвалася в Карпатську Україну, зустрічаючи опір на всіх керунках. Сотні патріотів загинуло зі зброєю в руках, намагаючись зупинити окупантів. 5 років угорської окупації – це п’ять найчорніших років в історії Закарпаття.
 
Міклош Козма, який нині красується у холі Закарпатської обласної адміністрації, був один із керівників диверсійних операцій проти Підкарпатської Руси і Карпатської України. Диверсанти підривали мости і будинки, вбивали вояків і мирних жителів, робили все, аби завадити спокійному життю закарпатців. Ба більше, у своїх щоденниках цей політик зізнається, що був особисто присутній при розстрілі полонених карпатських січовиків у Перечині і навіть дозволив це варварство фільмувати.
 
Саме на настійливе прохання Міклоша Козми 18 тисяч закарпатських євреїв було відправлено у 1941 році на неминучу смерть до Кам’янця-Подільського. Окрім того, він був ідеологом заборони української мови і української ідентичності на Закарпатті. Тепер вдячні представники держави Україна вивісили його портрет.
 
Правління його наступника Вілмоша Пала Томчані увійшло в історію репресіями проти комуністичного й українського національного підпілля. Сотні людей було засуджено, десятки страчено. Публічні страти проводилися навіть у центрі Ужгорода.
 
Переслідування євреїв
 
Саме за часів цього «вождя» понад сто тисяч євреїв Закарпаття були зігнані в гетто.
 
В Ужгороді майже 9-тисячна єврейська громада за тиждень була виселена в два гетто – на цегляний завод та деревообробний, де вони перебували в жахливих умовах просто неба, майно євреїв було конфісковано, будинки відібрані. Тільки з Ужгорода в Угорський національний банк відправлено ящиків із єврейськими коштовностями на суму 400 тисяч крон.
 
Тих нещасних, що не підкорилися наказу окупаційної влади, розшукували і карали. Так, у підвалі колишнього домініального будинку пивного заводу, відомого під назвою «Совине гніздо», поліція виявила 19 членів родини Штерн і Міттелманн: чоловіків, жінок, дітей, що переховувалися у виїмках стін, бочках, загорожах. Євреїв знаходили на горищах будинків, а дівчинку Алісу Фішер відшукали навіть у комині. Тих, хто допомагав євреям переховуватися, нещадно карали. Десятки ужгородців за це були відправлені у концентраційні табори. «Єврейська» операція на Закарпатті була настільки успішною, що її навіть ставили іншим у приклад.
 
Завершив «розв’язання» єврейського питання на Закарпатті, що розпочали Козма та Томчані, наступний угорський «вождь» Ондраш Вінце, за правління якого всіх євреїв Закарпаття було вивезено із гетто в табори смерті. За часів угорської окупації загинуло понад сто тисяч місцевих євреїв, із них – десятки тисяч дітей. У світовій спільноті це називають злочином проти людяності, який не має строку давнини.
 
Ондрашу Вінце в Закарпатській обласній адміністрації чомусь «забули» повісити портрет. Зате всі його попередники спокійно висять, мовби випробовуючи владу не тільки на присутність здорового глузду, але й те, наскільки низько може впасти мораль можновладців, які вшановують тих, хто приніс краянам тільки війну, кров та злидні.
 
Партія регіонів, яка так дбайливо плекає міф про Велику вітчизняну війну та перемогу на нацистськими загарбниками, у регіональній адміністрації вивішує портрети представників окупаційної влади. Тієї влади, яка послала цілу армію на Східний фронт, що пліч-о-пліч воювала з німцями проти радянських військ та партизанів. Як це закарпатський голова облдержадміністрації Олександр Ледида пояснить ветеранам, якими Партія регіонів так опікується 9 травня?
 
Зрештою, чому мовчать єврейські організації України, що так люблять вишуковувати антисемітизм чи не в кожному сказаному слові? Адже йдеться про пам’ять знищеної стотисячної громади – кожного шостого мешканця Закарпаття у ті страшні роки.
 
Чи справді, як уже жартують, до Ужгорода повинен приїхати Олег Тягнибок із народними депутатами від «Свободи», аби зняти парсуни представників угорської окупації зі стіни облдержадміністрації й тим самим захистити вигублених євреїв від такої публічної наруги?

 

Олександр Гаврош, Радіо Свобода

14 лютого 2013р.

Теги: Козма, окупація

Коментарі

УКР 2013-02-26 / 21:25:23
Саша, а дійсно чому тільки російські ви нам виклали силки? Виходить, що ми маємо вчити історію тільки з погляду росіян? Це занадто примітивно.

муза 2013-02-17 / 19:16:00
до Це я: 1)порівняння не коректне;2) про "курорт" не мої слова;3)до того ж, як мені відомо Бандеру відпустили "не просто так".

Це я 2013-02-17 / 16:40:53


Тролінг. Коментар видалено. Адмін


Це я 2013-02-17 / 16:13:37
до муза 2013-02-16 / 12:25:45
Виходить Заксенгаузен також був курортом? Бандедеру ж відпустили! Правда, більше нікого!

Саша 2013-02-16 / 14:42:01


Коментар видалено. Адмін


Саша 2013-02-16 / 14:02:38
Я вам показую реальні факти а не писанину одного чи двух писаків!І Теж саме є і в закордоних історичних книгах Американських чи Англійських !А ви мені Гринжо доського !І хто з нас зазомбований на бандерівьких міфах???

саша 2013-02-16 / 13:59:46


Тут не місце для вивішування метрових текстів антиукраїнської пропагандистської лупини з російських сайтів. Прийдіть, трішки, до тями. Видалено два коментарі. Адмін


сорри 2013-02-16 / 12:43:58
Саша, з вами безперспективно говорити, бо ви не розумієте (або не хочете розуміти) різницю між історією як НАУКОЮ, фактами і доказами з одного боку, і тією псевдонауковою і псевдоісторичною дурнею, якою переповнений інтернет. Ви говорите про "концтабір для угорців", а коли я кажу, що такого не було, ви з інтернетного смітника відкопуєте препарований російськими спецслужбами варіант давновідомого факту про "Думен". Так ніхто й не заперечував, що "Думен" існував - виключно як місце концентрації, де всі жили в курортних умовах, але не мали змоги займатися підривною діяльністю. От тільки концтабору для угорців - не було. Як вбивств січовиками угорців до 15 березня 1939-го року, які, за вашою інтертрепацією, послужили підставою для окупації Карпатської України. Натомість, документально підтверджені узгоджені терористичні дії на території Карпатської України, що їх організовували угорці (Козма) і поляки. Тому я і відіслав вас до книжки Даріуша Домбровського, де це показано документально. Так само були масові і невиправдано жорстокі вбивства угорськими окупантами полонених українців, що їх з прізвищами і всіма страшними обставинами наводить Ґренджа-Донський і купа інших джерел. Однак вас цікавить не правда, а великі і кольорові таракани у вашій голові, що їх виплодили угорська історична міфотворчість та угорська й радянська пропаганда.

Якщо вам комфортно жити з такою пропагандистською кашею в голові. то живіть собі. Але не вилазьте з такою дурнею в цивлізоване товаритво. Бо виглядаєте смішно...

То як, Бандера був "посібником Гітлера", чи, все-таки, сидів чотири роки у Заксенгаузені? :)

муза 2013-02-16 / 12:25:45
до Саша: Доводити,що к.т."Думан"був-дурня через те, що це і так- факт.Але порівнювати його із фашистськими чи совєтськими- це дилетанство.Наведу один приклад- директора Севлюшської окружної лікарні Стефана Рокицького доправили у к. т. "Думен",як пізніше з"ясувалося через наклеп, у листопаді 1938р,але достатньо було поручительства та прохань інтелігенції до А. Волошина як до кінця грудня того ж року він повернувся у Севлюш.Докладніше можете ознайомитись,якщо зайдете до бібліотеки і візьмете "Збірник архівних документів та матеріалів..." по цьому періоду.А взагалі-то вам просто треба захотіти бути об"єктивним і знаючим історію цього періоду.

Згоден 2013-02-16 / 10:33:29
Одні окупанти (партія Регіонів) вішють портрети інших (мадярські фашисти)

Як закінчили одні, так закінчать й інші.

345 2013-02-16 / 09:32:44


Коментар видалено. Адмін


Саша 2013-02-16 / 00:49:15
Я вам довів що був Концлагер!Ви казали це Фантазіі!Коли стаття не відповідає вашим інтересам то це пропагандиська підробка і дурня і яки перші джерела ви мені довели?щоденники поета Ґренджі-Донського??? І книга Полського історика???Надобраніч!

Саша 2013-02-16 / 00:22:28


Тут не місце для популяризації інтернетної писанини Петра Гецка. Коментар видалено. Адмін


сорри 2013-02-15 / 23:37:24
Саша, я не збираюся лікувати вас від тієї дурні, яку ви стягуєте з усього інтернету. Я вам не доктор. Востаннє акцентую: я вас відсилаю до першоджерел і документів, а ви мене - до пустопорожніх, нічим не підтверджених фраз, аґентурних підробок і пропагандистських обманок, якими переповнені інтернетні смітники. Валяйтеся в цій дурні самі. Я вам не помічник. Добраніч

Саша 2013-02-15 / 23:28:35
. В последнем бою с венгерскими войсками у с. Воловец полностью погиб отряд "Каpпатской сечи" под командованием полк. М. Колодзинского.????Поясніть будласка Колодзинського не в Солотвині ростріляли і кинули в шахту???Здаєтся пан Тягнибок про це кричав рік тому коли ставили памятник! http://wap.militera.borda.ru/?1-20-800-00001187-000-0-0????

Саша 2013-02-15 / 23:17:13
http://bigthink.com/strange-maps/57-carpatho-ukraine-independent-for-only-24-hours Це Американській сайт !!!А не Угорський!!! В итоге, первое правительство возглавил Андрей Бродий. Тогда же, в сентябре 1938 года, образовалась парамилитарная организация закарпатской молодёжи — Украинская национальная оборона. 19 октября 1938 года на заседании правительства был поднят вопрос о вхождении в Венгрию, а 24 октября 1938 года Бродий был арестован разведкой Чехословакии, которая обвинила его в сотрудничестве с венгерской разведкой (11 февраля 1939 года амнистирован Гахой, в мае стал депутатом венгерского парламента).



26 октября 1938 года правительство возглавил Августин Волошин, и Подкарпатская Русь получила новое название — Карпатская Украина (чеш. Země Zakarpatskoukrajinská). 2 ноября 1938 года состоялся Венский арбитраж, согласно которому Восточная Словакия и Карпатская Украина должны были войти в состав Венгрии. Уже 20 ноября в южную часть автономии вторглась венгерская армия. 26 октября 1938 года начались провокационные атаки регулярной польской армии, которая в этих делах была союзником Венгрии и противником Чехословакии. Поляки взрывали мосты, нападали на части чехословацкой армии. В этих условиях на основе Украинской национальной обороны была сформирована армия Карпатской Украины — Карпатская Сечь (командующий Дмитрий Климпуш). Начались репрессии против сторонников русо-и русинофильской ориентации, был создан специальный лагерь Думен для их интернирования.[3] В этих условиях 12 февраля 1939 года состоялись безальтернативные выборы в Карпатоукраинский сейм, на которых была представлена лишь одна партия — Партия Украинского единства. 14 марта 1939 года провозгласила свою независимость Словакия, в этот же день собрался карпатоукраинский сейм, но уже на следующий день Германия объявила о создании в Чехии Протектората Богемии и Моравии. Волошин просит чехословацкого генерала Прхалу об организации обороны, но тот отвечает: «Войска продолжают эвакуацию, правительство автономии может с вопросами обороны обратиться к немецкому консульству за помощью». В этих условиях 15 марта 1939 года Карпатская Украина провозгласила независимость.

Согласно принятому Соймом Конституционному закону, Карпатская Украина провозглашалась республикой. Возглавлять её должен был президент, избираемый парламентом — Соймом Карпатской Украины. Государственным флагом объявлялся сине-жёлтый, гимном — «Ще не вмерла Україна…», гербом — существующий краевой герб (на рисунке) и трезубец князя Владимира. Президентом был избран Августин Волошин, председателем Сойма — Августин Штефан (его заместителями были избраны Федор Ревай и Степан Росоха), председателем правительства — Юлиан Ревай. Правительство Волошина предприняло шаги по превращение «Карпатской Украины» в государство правототалитарного типа, по образу соседней Словакии. Среди прочего, был создан концентрационный лагерь «Думен», куда заключались противника режима — без специального над ними суда. На территорию «Карпатской Украины» массово прибывали из соседней Галиции сторонники и члены Организации украинских националистов (ОУН). Волошин сразу же обратился с телеграммой лично к Адольфу Гитлеру с просьбой о признании Карпатской Украины под охраной Рейха и недопущении её захвата Венгрией.http://ru.wikipedia.org/wiki/Карпатская_Русь

сорри 2013-02-15 / 22:47:06
Саша, Думен не був концтабором у радянському і нацистському розумінні. Це був власне концентраційний табір, де просто зібрали тих, хто явно шкодив. Завважте, це було в найдемократичнішій державі тогочасної Європи - Чехословаччині. Тоді як угорські "європейці", що вторглися в нашу землю, розпорювали військовополоненим животи, намотували кишки на палиці і най не розповідаю те, що робили з жінками (ґвалтування, це було найлегше з цілого набору "європейських" звірств угорців). Не випробовуйте мої терпіння і толеранцію дурницями. Почитайте щоденники Ґренджі-Донського за наданим вам посиланням і пізнайте свою націю і її історію з невідомого вам боку...

сорри 2013-02-15 / 22:39:41
Саша, ви читати вмієте? Чи ви працюєте ретранслятором угорської історичної міфотворчості? Почитайте книжку поляка Домбровського, де розповідається з посиланням на документальні джерела, хто і як організовував терористичні акти на території Карпатської України. Окупація Карпатської України, що супроводжувалася потоками крові, не має жодних виправдань. Українці вас не просили захоплювати їх землю і вбивати їх. Тим більше, як виправдання не можк служити тисячолітнє загарбання нашої землі угорцями...

Саша 2013-02-15 / 22:36:58
Ну що пан Сорри 1-0??

Саша 2013-02-15 / 22:34:41
сорри 2013-02-15 / 17:14:52
2 Саша

1. ніяких свідчень про концтабір для угорців нема. Це фантазії!!!Я вам це довів і навів докази!!!!А як може концтабір бути курортом я не знаю але я знаю те що новостворенна держава як Карпатська Україна яка існувала декілька днів як може першім ділом створити Концлагерь???Це нормально???

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини