Реформи «по-ващуківськи»: стипендію зрізати, басейн закрити

От тільки ніби заспокоїлися серця небайдужих до життя та долі найстарішого вузу Закарпаття, як розгорівся новий скандал.

Реформи «по-ващуківськи»: стипендію зрізати, басейн закрити

Як стало відомо цими днями, студентських колах захвилювалися: після завершення сесії в УжНУ несподівано підвищили середній бал. І тепер далеко не всі ті, хто розраховував мати стипендію у цьому семестрі, будуть її мати.

За словами самих студентів, вони неодноразово зверталися до своїх деканатів з приводу цього питання, і відповідь була незмінною: все залишається так, як і було раніше.

Як розповів нашому журналісту студент-першокурсник, у фойє гуртожитку ще з початку семестру висіла велика таблиця, згідно з даними якої «п’ятірка перекриває трійку».
— Нескладно підрахувати, що коли на сесії 4 іспити, а в тебе одна «трійка», одна «п’ятірка», решта – щонайменше «четвірки», то середня оцінка виходить «4». Отже, стипендія має бути. Зараз однокурсники кажуть, що така система більше не діє. «Трійка» виключає наявність стипендії, — розповідає першокурсник.

Загалом дані від різних осіб, які мають те чи інше відношення до вишу, суттєво різняться одні від одних. Дехто стверджує, що середній бал залишився на тому самому рівні — 4.0. Однак прийшла вказівка (!) скоротити кількість студентів, які отримують стипендії, мовляв, забагато таких, які добре вчаться. Тому довелося зменшувати число стипендіатів за принципом наявності «трійки» у заліковій книжці: якщо у студента 1-4 курсу їх є дві, а в студента 5 курсу — хоча б одна, стипендії не буде.

Тобто, на одних факультетах пішли таким шляхом, а на інших таки підвищили середній бал. За нашою інформацією, на фізичному факультеті показник змінився з 4,0 на 4,2,– на географічному та економічному — 4,5, на факультеті суспільних наук — 4,6.

Зменшення кількості студентів зі стипендією цілком вписується у програму економії університетських коштів нового ректора УжНУ Федора Ващука. Скорочення навчального семестру, збільшення канікул з метою економії на опаленні закладу — це далеко не межа. Це навіть не вершина айсбергу. Зекономити Ващук хоче на студентах, забираючи у них гроші, які вони заслужили і чесно заробили. Та і це ще не все.

Як розповів нам один із працівників університету, який забажав залишитися інкогніто, побоюючись можливого тиску з боку керівництва вузу, під «роздачу» потрапив і університетський басейн. Схоже, він більше не працює. Нібито в цілях економії, там почали на ніч відключати гарячу воду. Коли зранку туди приходили відвідувачі, вода у басейні була холодною, відповідно, плавати було абсолютно некомфортно і холодно. Діти, які там займалися, почали застуджуватися, і батьки перестали їх приводити. А тепер «Буревісник» припинив свою роботу взагалі. 

Яку ж мету переслідує ректор, закриваючи новенький, відремонтований басейн?

— Мушу зізнатися, що ситуація в університеті дуже змінилася за останні кілька місяців. Якщо на початку семестру педколектив був налаштований позитивно, спостерігаючи за позитивними змінами у закладі, то після обрання Федора Ващука ректором, все змінилося за один день. Нинішній ректор до і після призначення — це ніби різні люди. Політика у нього дуже жорстка. А страждати будуть від неї і студенти, і викладачі, — відзначив працівник вузу.

Що буде з УжНУ далі? На які ще радикальні кроки зважиться новий ректор? Очевидно, Ващук здатен на більше. Бо ж навряд чи він відклав на задню поличку і забув про своє бажання стати керівником одного величезного вищого навчального закладу, об’єднавши під однією назвою два вузи — УжНУ і ЗакДУ.

 

Новини Закарпаття

25 січня 2013р.

Теги: Ващук, студенти, стипендія, УжНУ

Коментарі

*** 2013-03-03 / 18:58:20
Ще трошки і на Закарпатті залишаться -церкви і кладбища - молодці освітяни , а ще котеджі у стилі кладбищ із 3 метровими заборами - повний тупізм !

914 2013-03-03 / 18:49:39
Навчальний заклад створений для навчання . Останні дні свого життя , ВЕПИКИЙ В. Ю. СЛИВКА КАЗАВ : " НІЧОГО НЕ ЗМІНЮВАТИ"! Він знав , що зміни - це жахливо , університет , ще не готовий !Він боровся за бібліотеку - ЦЕ БУВ ПОЧАТОК КІНЦЯ! Освіта -це робота над книгами та аналітичне мислення .шановні, батьки ,!заганяйте дітей до бібліотек ,нехай теоретично обгрунтовують свою професію ,без теорії і практичних - професії не буде.ЧИТАЙТЕ НАУКОВІ МОНОГРАФІЇ!

Ужгородець 2013-01-26 / 20:44:56
Федя в ударі... Днями, як головний рішала і заступник голови комісіїт ОДА по затвердженню концепцій ВУЗів заблокував затвердження таких концепцій усім ВУЗАМ області. Даже рот розкрив на богословський комплекс... Зрозуміло що лобіюючи інтереси тільки своїх ВУЗів - хоч це вже корупція і конфлікт інтересів... Цікаво чи Ледида вже повністю сліпий чи чекає нових скандалів в області, тепер уже на освітянській ниві! ???

Нік 2013-01-26 / 20:42:31
Гноблять студентів, гноблять і викладачів. Потрібно обєднуватись і відстоювати свої інтереси і долю університету. Разом ми - сила!

хантер 2013-01-26 / 20:39:51
Я би ще додав: на всіх робочих місцях середня температура 4-10 градусів по Цельсію. Працюйте, а ні то пишіть заяви.Мовчить профком, Суран не знає шо робити? а коли колективний договір підписувала то знала? а перевіряючі плювать хотіли на умови праці їх тільки цікавить, чи написали заяви на оптимізацію!

torent 2013-01-26 / 20:34:44
Студенти відпочивають, а поки Ніколайчук, Офіцинський, Лемак і ті хто ще не дістали того шо хотіли пресують співробітників УжНУ. Схема проста всі мають написати добровільно заяви на звільнення або на 0,5 ставки. Дехто так старається прогнутись, шо вже зібрав від підлеглих всі заяви і тепер чекає коли мазнути Ващуку і відрапортувати про оптимізацію. А наказ вийшов ще 12.12.2012 це буде знакова дата для УжНУ. Юристи УжНУ активно консультують як правильно звільняти тих, хто не хоче сам писати заяви на перехід на 0,25, 0,75, 0,5 ставки. Але саме цікаво - ніяких наказів і розпоряджень! все на словах. Перевірка на вшивість....Студенти ще місяць дома, а може і більше.....

На всяк випадок 2013-01-26 / 18:49:44
Тому і відправили студентів на вимушені канікули,щоб менше знали,чули- а тим часом пан ректор деребанить університет.Немає лідерів в УжНУ, а студенти завжди були, таким собі чутливим індикатором у суспільстві,це доведено історією.

Імя 2013-01-26 / 16:13:15
Правду каже студент УжНУ. Потрібно мітингувати, багато студентів УжНУ живуть в Ужгороді і думаю зможуть взятии участь у виступах.

студент УжНУ 2013-01-26 / 16:04:52
Вже ходять чутки що в березні ЗакДУ приєднається до УжНУ. Треба з цим щось робити. треба виходити на вулиці набридла вже ця політика регіоналовська. більша частина студентів на канікулах і нема кому сказати те що заслуговую ващук і його команда. інтересно що на це скаже наш продажний профком студентів.

Просто я 2013-01-26 / 15:23:26
А еще и экономический факультет переносят на Бам....уже начали дерибанить недвижимость..,, скоро возьмутся за юрфак, физфак, химфакии остальное..... Буревестник тоже скорей всего сначала заморозят, потом спишут с баланса и кому-то отдадут....Всех на горку свезут... Куда мы катимся? Куда катят универ?

мика 2013-01-26 / 14:39:03


********с він *******й! шоб його чорний влестелін на *** *******!


баба Фіскарошка 2013-01-26 / 13:53:05
Видиться мені, що хутко заболить державна копоня у верховних керманичів при таких корманьошах прирічанських.
Ну, то што будем робити?…

Марія 2013-01-26 / 10:14:56
Підвищення середнього балу є незаконним, оскільки в законодавстві зазначається, що середній бал для отримання мінімальної стипендії коливається від 4,0-4,99.З цим необхідно щось робити!!!

АндрійФізФак 2013-01-25 / 19:46:13
Потрібно щось з цим робити, акції протесту!!!!

СТуДеНт УжНу 2013-01-25 / 19:43:16
Студенти цього так не залишать,на стінах ректорату уже писали....

Віка 2013-01-25 / 19:29:50
Ми всі обурені і невдоволені, однак потрібно свої протести виражати не в коментарях, а на акціях протесту. Інакше, діла не буде, будуть продовжувати пити з нас кров, погіршувати умови і якість навчання, урізати стипендії і заробітні плати, прикриваючись завісою "Оптимізація роботи вузу".

Микола 2013-01-25 / 19:21:44
А що ви хотіли??? Це очкасте чмо з перших своїх днів почав робити все задля "пакращення" в УжНУ!

Гість 2013-01-25 / 17:47:49
У корпусах УжНУ (як і ЗакДУ), де на цілу зиму відключили опалення і температура знизилась до критичного мінімуму, постійно працюють люди (кафедри, бібліотека тощо). Але, на жаль, "мовчать ягнята".

роман 2013-01-25 / 16:26:50
Шшанови продажні шкури.ні.педколектив Ужну довів, що всі вони продажні шкури. Нічого: спочатку страждають студенти, потім піднімуться побори з батьків, і потім прийде ОПТИМІЗАЦІЯ факультетів та шкур-прєподів. і тоді полетять продажні голови. Так вам продажним шкурам і треба.Скоро скоро і МДу ляже під Федю.Нае просто так головою обласної освівти стала проректор ЗакДУ Кляп-ВОНА Ж СТАВЛЕНИК Федюні.СХАМЕНІТЬСЯ ЛЮДИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

патріот краю 2013-01-25 / 15:10:48
У четвер, 24 січня, відбулося засідання експертної комісії з питань ліцензування вищих навчальних закладів.Де пан Ващук на свій хлопський розум -кому хочу, а кому нехочу- зарубує концепції нових спеціальностей.Так як за любу ціну треба Мукачівський державний університет знищити.Пан Ващук спить і мріє...
Виникає питання-а чому розглядалося лише дві спеціальності??? А хто несе відповідальність за потужність кадрового потенціалу, захищенність науковців та майбутню перспективу для молодих вчених, які є в свою чергу патріотами краю?

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини