Громадські діячі подали в суд, щоби повернути Ужгороду Водоканал

Громадські діячі Володимир Феськов та Олександр Солонтай подали до суду, вимагаючи скасувати рішення Ужгородської міської ради про передачу в управління приватним кампаніям Ужгородського водоканалу.

Громадські діячі подали в суд, щоби повернути Ужгороду Водоканал

В своєму позові вони зазначили, що приймаючи рішення №601 «Про надання згоди на укладення договору про спільну діяльність», міськрада порушила низку Законів України.

Перш за все, ужгородців позбавили права знати, як буде розглядатися міською радою питання подальшої долі Водоканалу. Тексти проектів рішень не оприлюднили для громади, як цього вимагає закон, а роздали тільки депутатам ради.

До того ж, законодавство в подібних процесах вимагає проведення конкурсу з пошуку державно-приватного партнера. Міська рада натомість почала переговори з конкретними інвесторами, таким чином надаючи їм безпідставне сприяння та перевагу.

В результаті, ужгородці тільки з повідомлень у ЗМІ дізналися, що найближчим часом Ужгородський водоканал фактично стане приватною структурою з монополією у сфері надання послуг водопостачання та водовідведення.

А це невдовзі може обернутись для споживачів завищеними сплатами по необґрунтованих тарифах. У той же час міська влада не зможе впливати на процеси ціноутворення.

За словами громадських діячів, наразі є достатньо фактів для того, аби стверджувати, що Ужгородська міська рада порушила Закони України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про доступ до публічної інформації» та «Про державно-приватне партнерство». Тому суд та прокуратура повинні надати правову оцінку її діям.

Олександр Солонтай, громадський діяч, керівник програми практичної політики Інститут Політичної Освіти, співавтор позову до суду: Прийняття будь-яких рішень про Водоканал Ужгорода без обговорення з громадськістю є неприпустимим. Питання навіть не стільки в порушених правилах та процедурах. Мешканці міста від самого початку розгляду цього питання, повинні знати, як буде змінюватися водопостачання, чи будуть зростати ціни за послуги, змінюватися якість водопостачання та графік, який план розвитку підприємства і так далі. І лише опісля можливі кроки щодо залучення інвесторів. Іншими словами, спочатку план інвестицій, показники та зрозумілі для всієї громади результати і лише потім розмови про конкурс для нових власників. Наразі все відбулося навпаки. Нам нічого невідомо з вищезазначеного, натомість назви приватних структур, які хочуть отримати міське майно, вже відомі загалу. Щоб утримати можливість налагодження в Ужгороді нормальної роботи Водоканалу, ми змушені були подати до суду та просити міську владу повернутися до розгляду питання реформування міського водоканалу.

Володимир Феськов, правозахисник, координатор Закарпатського «Громадського центру», співавтор позову до суду: Нам в чергове доводиться відстоювати в судовому порядку право людей знати, що робить місцева влада і як вона розпоряджається нашим майном та життям. Не дивлячись на численні законні процедури, наші депутати продовжують діяти приховано від громади, неефективно та злочинно розпоряджаючись нашим майном. Звісно, якщо частина з них стала депутатами скупивши горе-виборців на окрузі, то сьогодні жоден такий депутат нічого ужгородцю не боргує, бо розрахувався з людьми ще на виборах. Натомість чи вистачить тому виборцю грошей, аби заплатити за новими тарифами – нехай тепер замислиться. Однаково я та Олександр налаштовані на успіх судової справи. Адже все очевидно: міська рада прийняла рішення майже таємно від людей. Проект рішення мав проходити 20 робочих днів обговорення, натомість його не було оприлюднено до сьогоднішнього дня включно. Навіть саме питання не було заздалегідь внесено в порядок денний сесії, як того вимагає закон. Пропонуємо долучатись ужгородцям до судового процесу в якості третьої сторони. Якщо зараз не провчити владу, дарма потім на неї бідкатись!

Довідка

20 липня 2012 р. Ужгородська міська рада прийняла рішення №601 «Про надання згоди на укладення договору про спільну діяльність», яке дозволяє передавати майнові права в розмірі статутного фонду в якості внеску до договору про спільну діяльність. 28 грудня 2012р. Ужгородська міська рада змінила рішення №601 і в рішенні почали фігурувати назви приватних структур - ТОВ «Комунальні системи України» та ТОВ «Ужгородводоканал». Повний текст нової редакції наразі невідомий, оскільки Ужгородська міська рада уникає оприлюднення кінцевого рішення вже понад 2 тижні.

АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПОЗОВ

 про визнання незаконним і скасування акту

20 липня 2012 р. Ужгородська міська рада прийняла рішення №601 «Про надання згоди на укладення договору про спільну діяльність», яке дозволяє Комунальному підприємству «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ужгорода» передавати майнові права в розмірі статутного фонду в якості внеску до договору про спільну діяльність. Рішення міськради також уповноважує директора комунального підприємства на підписання договору та вчинення інших дій, необхідних для забезпечення спільної діяльності та уповноважує директора Департаменту міського господарства підписати договір з подальшим затвердженням договору на сесії міської ради. 28 грудня 2012р. міська рада внесли зміни в дане рішення.

Дане рішення було прийнято під час 13-ої сесії Ужгородської міської ради з грубими порушеннями чинного законодавства України. Прийняття рішення №601 «Про надання згоди на укладення договору про спільну діяльність» одночасно суперечить кільком законам, а саме Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про доступ до публічної інформації» та Закону України «Про державно-приватне партнерство». Таке рішення повинно бути скасоване.

Дане рішення стосується наших інтересів, як мешканців міста безпосередньо. Ми не тільки є членами територіальної громади та співвласниками майна, про яке фактично йдеться в рішенні, але також є постійними споживачами послуг Водоканалу м.Ужгорода, доля якого фактично вирішується.

Крім того, відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» саме на громадян також покладається здійснення громадського контролю за виконанням закону та забезпеченням доступу до публічної інформації.

Прийняття рішення Ужгородською міською радою та змін до нього грубо порушило право мешканців Ужгорода знати який стан справ, які рішення приймаються, які подальші перспективи та позбавило людей можливості стати учасником обговорення і вироблення рішення.

Порушено ст.46 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні»:

Так, відповідно до чинного законодавства (ст. 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»), місцева рада проводить свою роботу сесійно. Сесія складається з пленарних засідань ради, а також засідань постійних комісій ради. Рішення про скликання сесії доводиться до відома депутатів і населення не пізніш як за 10 днів до сесії, а у виняткових випадках - не пізніш як за день до сесії, із зазначенням часу скликання, місця проведення та питань, які передбачається внести на розгляд ради.

На виконання зазначених положень закону міський голова Погорелов В.В. підписав розпорядження № 198 від 04 липня 2012р. «Про скликання чергової XIII сесії Ужгородської міської ради VI скликання» з датою засідання 20 липня 2012р. (копія додається). Розпорядження належно було оприлюднене на сайті ради (http://rada-uzhgorod.gov.ua). Але питання «Про надання згоди на укладення договору про спільну діяльність» в затвердженому розпорядженні порядку денному було відсутнє, а під час засідання 20 липня 2012р. воно з’явилося.

Таким чином, розгляд питання «Про надання згоди на укладення договору про спільну діяльність» депутатами ради порушив встановлений законом порядок доведення до відома населення питань порядку денного, прийняття рішень та проведення сесій. Було порушено право громадян на участь в місцевому самоврядуванні, адже розгляд проекту відбувся всупереч принципам робити органів місцевого самоврядування - відкритість та гласність. При тому, виборців про інші питання порядку денного 7-ої сесії було повідомлено завчасно, в той же час питання «Про надання згоди на укладення договору про спільну діяльність» було приховано повністю.

Порушено ст.15 Закону України «Про доступ до публічної інформації»:

Як відомо, законодавство гарантує доступ громадянам до інформації. Так, проекти рішень, які надходять в місцеву раду, підлягають оприлюдненню (ст. 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» ). Після оприлюднення вони розглядаються радою. Але в результаті неправомірних дій посадових осіб Ужгородської міської ради, мешканці Ужгорода були позбавлені можливості ознайомитися з текстом проекту рішення №601. Це грубо суперечить ч. 3 статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації», яка гарантує виборцям право ознайомлюватися з проектами органів місцевого самоврядування за 20 робочих днів до їх розгляду.

Зокрема, Ужгородська міська рада прийняла рішення №601 «Про надання згоди на укладення договору про спільну діяльність» 20 липня 2012 р. В той же час, клопотання про необхідність розгляду даного рішення поступило до міської ради 11 липня 2012 р. під номером 986 (клопотання КП «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ужгорода» №986), про що зазначається в тексті рішення, абзац перший.

Посадові особи Ужгородської міської ради замість забезпечити оприлюднення та належне вивчення даного проекту рішення протягом 20 робочих днів, винесли клопотання на розгляд Ужгородської міської ради через 8 робочих днів. Разом з тим, якщо міська рада планувала розглянути дане питання 20 липня 2012 р., то ще 22 червня 2012 р. на веб-сайті Ужгородської міської ради повинен був бути оприлюднений проект рішення.

Більше того, Ужгородська міська рада взагалі не оприлюднила проект даного рішення. Що підтверджується сайтом Ужгородської міської ради: http://rada-uzhgorod.gov.ua/sesija/1/

Порушено ст.14 ЗУ «Про державне-приватне партнерство»:

Так, відповідно до частини першої статті 14 «Визначення приватного партнера» Закону України «Про державне-приватне партнерство» визначення приватного партнера для укладення договору (договорів) у рамках державно-приватного партнерства здійснюється виключно на конкурсних засадах, крім випадків, передбачених законом. Тим не менше, рішенням міської ради надано згоду на укладення договору, хоча конкурсу не проводилося.

Підтверджує це і Ужгородська міська рада, яка 28 грудня 2012 року прийняла рішення «Про проведення конкурсу» (проект рішення додається).

Повторне порушення всіх вищеперерахованих статей:

Такі дії посадових осіб Ужгородської міської ради призвели до прийняття рішення всупереч порядку передбаченому законодавством, а також в надзвичайно неякісному вигляді. Це підтверджується і самою Ужгородською міською радою, яка менше ніж через пів року прийняла рішення Ужгородської міської ради «Про зміни о рішення міської ради від 20.07.12 №601» 28 грудня 2012 р.

Причому 28 грудня 2012р. Ужгородська міська рада на своєму другому пленарному засіданні 15-ої сесії ради повторно порушила всі вищеперераховані закони, зокрема було змінено рішення №601 «Про надання згоди на укладення договору про спільну діяльність». Зокрема, знову ж таки, розгляд відбувся без попередження про розгляд даного питання мешканців міста, що підтверджується розпорядженням про скликання сесії №359 від 23.11.2012р. та розпорядженням про скликання другого пленарного засідання №411 від 27.12.2012р., в яких відсутня згадка про це питання. Посадові особи знову приховали розгляд даного питання від територіальної громади, адже проект рішення не був оприлюднений взагалі. Крім того, він і не міг бути оприлюднений в терміни передбачені законом, адже клопотання та лист надійшли в Ужгородську міську раду за номером №1943 тільки 17.12.2012р. Знову ж таки, посадові особи замість здійснення оприлюднення проекту рішення для задоволення конституційних прав громадян на отримання публічної інформації надали перевагу терміновому задоволенню інтересів ТОВ «Комунальні системи України» та ТОВ «Ужгородводоканал», що також суперечить Закону України «Про державно-приватне партнерство». 

Отже, рішення міської ради про передання та використання майна територіальної громади м. Ужгорода, що знаходиться в використанні Комунального підприємства «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ужгорода» (Водоканал м.Ужгорода) в державно-приватне партнерство повинно бути скасоване, а міська рада повинна розглянути це питання відповідно до процедур передбачених законодавством.

Клопотання про забезпечення позову:

У відповідності до ст. 117 КАС України, Суд за клопотанням позивача або з власної ініціативи може постановити ухвалу про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову, якщо існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі, або захист цих прав, свобод та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів, або для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, а також якщо очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень.

На наше переконання очевидність протиправності оскаржуваного рішення відповідача випливає з обставин викладених у позові, наявних матеріалів.

Відтак вважаю, що у даній справі є нагальна необхідність у вжитті заходів забезпечення адміністративного позову шляхом:

-   зупинення дії оскаржуваного рішення Ужгородської міської ради №601 «Про надання згоди на укладення договору про спільну діяльність»;

-    заборонити органам виконавчої влади та місцевого самоврядування м. Ужгорода здійснювати дії з передачі та використання майна Комунального підприємства «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ужгорода» (Водоканал м.Ужгорода);

Враховуючи викладене вище, на підставі ст.ст.19, 144 Конституції України, ст.ст. 26, 46, 49, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», керуючись ст.ст. 6-9, 17-20, 104-106 КАС України, просимо:

- визнати протиправними рішення №601 «Про надання згоди на укладення договору про спільну діяльність» та рішення Ужгородської міської ради від 28.12.2012р. «Про зміни до рішення міської ради від 20.07.2012 №601»;

-   скасувати рішення Ужгородської міської ради №601 «Про надання згоди на укладення договору про спільну діяльність»;

- скасувати рішення Ужгородської міської ради від 28.12.2012р. «Про зміни до рішення міської ради від 20.07.2012 №601»;

- судові витрати покласти на відповідача.

Додатки:
1. Рішення Ужгородської міської ради №601 «Про надання згоди на укладення договору про спільну діяльність» від 20.07.2012р.;
2. Розпорядження міського голови №198 від 04.07.2012р. «Про скликання чергової XIII сесії Ужгородської міської ради VI скликання»;
3. Розпорядження міського голови №359 від 23.11.2012р. «Про скликання чергової XV сесії Ужгородської міської ради VI скликання»;
4. Розпорядження міського голови №411 від 27.12.2012р. «Про скликання другого пленарного засідання чергової XV сесії Ужгородської міської ради VI скликання»
5. Проект рішення Ужгородської міської ради «Про проведення конкурсу» від 28.12.2012р.
6. Квитанції про сплату судового збору за подання до адміністративного суду немайнового характеру.
7.  Квитанції про сплату судового збору за подання заяви про забезпечення позову.
24 січня 2013р.

Теги: Водоканал, суд, позов, Ужгород

Коментарі

Полі 2013-01-24 / 14:05:28
Ужгородська міська ради і міський голова Ужгорода це усім відомі злочинці, які свідомо приволять до банкрутства комунальну сферу міста, а потім спродують її за відкат кримінально-олігархічним елементам. Причому такі процеси фінансуються всім відомою партією по всій Україні, що призведе до непоротних змін в Україні як в суверенній державі. Служба безпеки також сліпа.

мирослав 2013-01-24 / 12:46:20


Флуд і анонімний перехід на особистості. Висловлюйтеся по суті публікації.  Видалено два коментарі одного автора, написані під різними ніками. Адмін


НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини