Мера Ужгорода підштовхують до відновлення системи хабарництва в пологовому будинку?

Міський голова Ужгорода Віктор Погорєлов виніс догану головному лікареві міського перинатального центру Андрію Чабану. Офіційно – через нібито неправильну кадрову політику. До таких висновків дійшла комісія, котрою керував заступник міського голови Володимир Фленько. Що криється за неофіційною причиною догани – можна лише здогадуватися. Очевидно, хтось дуже вже хоче бачити на цій посаді іншу людину.

Мера Ужгорода підштовхують до відновлення системи хабарництва в пологовому будинку?

І, як стало відомо з джерел, близьких до ужгородської мерії, причина догани  -- мовляв, Андрій Чабан не написав пояснювальної записки щодо висновків цієї комісії. Очевидно, на Поштовій не дуже розуміють діловодства, оскільки пан Чабан написав заперечення на результати проведеної перевірки. Пояснювальна, на відміну від заперечень, передбачає свого роду «виправдання», чому були допущені вказані недоліки, тоді як заперечення доводить, що їх не було апріорі.

Тим не менше, міський голова Ужгорода проігнорував «реагування» Андрія Чабана, і, традиційно, вислухав лише одну сторону – ту, яку особисто міському голові вигідно чути.

Що ж такого страшного  «накопали» на пана Чабана, що він, на думку Погорєлова, заслужив на догану?

Як інформують джерела у міській раді, комісія закидає, що за три місяці 2012 року до пологового будинку поступило 28,7% породіль без направлень. «Без направлення третинна медична допомога надається відповідно до медичних показань в закладах охорони здоров’я, з якими укладено договори (такого договору в МПЦ немає)», – констатує комісія. Втім «експерти» не врахували, що відповідно до медичного законодавства (зокрема, статті 38 ЗУ «Основи законодавства України про охорону здоров’я), пацієнт, якщо це виправдано його станом, може бути прийнятий у будь-якому медзакладі України, якщо цей заклад може надати йому допомогу. Себто, якщо до центру швидка привозить породіллю, у якої уже почалися пологи (!), а сама жінка не прописана в Ужгороді, то невже лікарі мають наказати швидкій везти її в інший заклад до місця прописки – скажімо, до Мукачева, Сваляви і т.д.?

Далі – більше. Комісія  міськради офіційно закидає керівництву пологового будинку, що там… брали мало грошей із породіль!

Про те, що медицина в Україні  далеко не безкоштовна, як це гласить  Конституція, знають усі. Але щоб  за недостатні побори з пацієнта виносили догану лікарям та ще й офіційним документом – це вже неабияке ноу-хау від ужгородської влади!

Отже, цитуємо документ комісії: «Згідно наданих до перевірки підтверджуючих документів, сплачено благодійних внесків протягом вересня 2012 року в загальній сумі 51 893 грн, у тому числі іногородніми в сумі 40 700 грн, що складає 78,4% загальної суми поступлень. Слід зазначити, що із загальної кількості 147 прийнятих іногородніх, «благородно» внески зробили тільки 89 осіб, або 60,5% від загальної кількості прийнятих мешканок інших районів області». Тобто, як бачимо, голова комісії Фленько офіційно незадоволений тим, що не всі породіллі платили благодійний збір. І це при тому, що лікувальний заклад (!) не має права вимагати від пацієнтів гроші, оскільки благодійний внесок є добровільним.

Втім, як стало нам відомо з джерел, близьких до ужгородської міськради, подана комісії інформація про благодійні внески однаково не відповідає дійсності, оскільки насправді за вересень надійшла сума у розмірі 69 138 тисяч гривень, а не 51 893, як стверджують у комісії.

Також комісія на чолі з  Фленьком натякає, що Андрій Чабан взагалі не може обіймати свою посаду, оскільки він не проходив стажування в органах управління вищого рівня і не має вищої категорії за фахом «Організація управління охороною здоров’я». Проте не ясно, на чому базуються такі висновки, оскільки згідно із законодавством головним лікарем пологового будинку може бути кваліфікований спеціаліст, який має вищу категорію спеціальності «Акушерство і гінекологія». Андрій Чабан повністю відповідає цій кваліфікації, більше того – він навчається у Львівському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України – таким чином, має стаж в органах управління.

Комісія також пред’являє у провину панові Чабану, що він  має заступника з поліклінічного розподілу роботи та експертизи тимчасової непрацездатності, який до того ж працює ще завідуючим жіночої консультації №2. І це при тому, що ця посада була введена попереднім головним лікарем, за погодженням (!) відділу охорони здоров’я. І тим не менше, 4 грудня цього року ця посада скасована, а комісія на чолі з Фленьком 12 грудня поінформувала Погорєлова, що ця посада й далі у штаті. Тобто тут бачимо очевидну брехню з боку перевіряючих.

Дійшли висновку члени  комісії, що у пологовий будинок  приймалися на роботу лікарі, при цьому не вказувалось, за рахунок яких ставок це робиться. Таким чином, вважають у комісії, порушено наказ міської ради: економити. При цьому у комісії чомусь забули, що прийняття кожного нового лікаря погоджувалося із відділом охорони здоров’я Ужгородської міської ради. Причому, нових лікарів приймали лише на вакантні посади, нових не створювалося.

З усього видно, що головний лікар перинатального центру Андрій Чабан став комусь неугодний із чиновників Ужгородської міськради та її голови. І тепер лікаря за будь-яку ціну намагаються вижити, вигадуючи для цього перевірки, шукаючи різні безпідставні приводи.

А може це усе з негласної вказівки Погорєлова, його заступником Фленьком робиться недарма?

Нагадаємо, паралельно через  суд на своїй посаді намагається поновитися попередній головний лікар  медзакладу Руслан Федько. Як відомо, свого часу колектив пологового будинку виступив проти Федька, сказавши, що той налагоджує у закладі систему хабарництва.

Схоже, в ужгородській мерії  готові зробити якісне підґрунтя  для поновлення старого лікаря, звільнивши під надуманим приводом Андрія Чабана. Очевидно, хтось на Поштовій таки дуже хоче поновити систему хабарництва в перинатальному центрі…

 

26 грудня 2012р.

Теги: пологовий, перинатальний, Чабан, Федько, хабар

Коментарі

3898 2012-12-26 / 21:49:23
Видно пан мер немає вже більше де заробляти грошей: пенсії не вистачає, премії щомісяця треба через виконком рішенням затверджувати, а ті кляті журналісти все очі клюють скільки можна бюджет грабити, сигінь уже геть кодус з"ївся: та де ж заробити? А тут ба: та в нас же є міський пологовий центр,який де-факто виконує функції обласного, так там не сіно косять, а пшеницю вищого сорту прямо мішками збирають, а мені? Треба б свого агента заслати, але ж я скоротив посади тільки два тижні тому: а як же агентуру заслати! Евріка: неугодних треба прибрати!!! Чужими руками, но звісно ж...

red 2012-12-26 / 15:15:19
спеціалісти перетворилися у здирачів грошей, може й не винні, бо зарплати малі! Але всеодно щось має бути святе!

3542 2012-12-26 / 09:38:13
Стаття заказна. Красиво навчилися писати. Тільки від правди нічого не залишили. Знаючи систему яка працює в пологовому можно просто прийти в розпач від цинізму посадових осіб та ставленням до життя матерів і дітей. Чомусь пан Чабан та його зграйка думають що перинатальний центр (роддом) - це іхня приватна клініка і брати можна скільки заманеться. Приймати або не приймати породіль. Висновок лише одина Чабан не погана людина, але понівечена системою хабарництва та підлабузництва. Ганьба Андрію та його шісткам за те, що люди їздять за кордон народжувати дітей маючи тут таку потужну установу.

яроцький 2012-12-26 / 08:30:04
В.Ю.Фленько -головний піхволаз м.Ужгорода

Олекса 2012-12-26 / 07:31:29
Тільки спокій почав панувати у пологовому - знову його лихоманить. Та лишіться того Чабана! Працює собі людина, нормальні стосунки в колективі, пара-трійка "незадоволених" - це ще не показник. І так прогриміли не один раз на всю Україну! А Фленько у нас що - головний гінеколог міста? Дивну позицію обійняв і мер міста - пояснення одне: хтось вже дуже переконливо "простимулював" своє майбутнє призначення на цю посаду. Окрім Федька є там ще пара-трійка претендентів. Амбіції грають, апетити розалюються... Коли ж цей цирк навколо пологового закінчиться?!

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини