В Ужгороді свою творчість продемонстрували угорські митці Закарпаття (ФОТО)

Товариство угорських митців образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Закарпаття ім. Імре Ревеса відзначило свій 20-літній ювілей XVIII виставкою, що пройшла у Закарпатському обласному художньому музеї імені Йосипа Бокшая.

В Ужгороді свою творчість продемонстрували угорські митці Закарпаття (ФОТО)

21 грудня до художнього музею прийшло багато городян та гостей міста, щоб привітати митців з цією значною подією. Теплі слова прозвучали у вітальних промовах від директора музею Ф. Ерфана, угорських консулів в Ужгороді, Берегові, голови Закарпатського осередку НСХУ Б.Кузьми, мистецтвознавця М.Приходька.

На суд глядачів митці виставили бпонад 70 живописних робіт, виконаних різними методами та техніками  малярського мистецтва. Це – барвисті пейзажі, лірична графіка, кераміка, сакральні твори тощо. Чи не головна їх особливість – залюбленість у довколишній світ природи і чітко виражений колорит Закарпаття.

Засновниками та першими членами Товариства стали Людвіг Товт, Ференц Семан, Франциск Ерфан, Іштван Палфі, Ендре Гіді, Янош Рейті, Марія Янкович, Петер Вереш, Дьєрдь Бенке, Шандор Мадяр, Геллерт Кейс, Ласло Коложварі, Іван Абруш, Маргарита Берец, Петер Петкі у грудні 1990 року.

Основна мета Товариства – збереження та подальший розвиток національних культурних цінностей угорців на Закарпатті. Для назви Товариства митці вибрали імя Імре Ревеса недарма. Імре Ревес – відомий художник-реаліст, який є родом із Закарпаття, пройшов високу художню школу в Угорщині та інших країнах Європи, був учителем-майстром Йосипа Бокшая.

З часом життєві обставини і особисті причини зіграли роль у тому, що декілька членів Товариства виїхали за кордон. На жаль, назавжди покинули лави Товариства ім. Імре Ревеса і в різні часи відійшли в кращий світ Ференц Семан, перший голова Товариства Людвіг Товт, Петер Вереш, Марія Янкович – світла їм пам'ять. На їх місце прийшли люди, які були одної думки з «ветеранами», успішно продовжують та підтримують творчу лінію Товариства – Петро Матл, Ласло Сочка, Дьєрдь Рішко, Агота Вереш, Наталія Грабар, Агнеса Кулін, Атілла Коприва та інші.

Перша виставка Товариства ім. Імре Ревеса відбулася 1991 року в Ужгородському замку, цього ж року відбувся перший пленер у Виноградівському районі у селі Велика Паладь. Відтоді виставки та пленери проводяться щорічно. Вже чималий час головою  Товариства угорських митців образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Закарпаття ім. І.Ревеса є Ласло Мадяр, який успішно керує та веде митців до їх нових мистецьких здобутків.

Чимало виставок проводяться Товариством та окремими його членами протягом всіх років існування Товариства: Ужгород, Берегово, Мукачево, Виноградів, галерея «Неф» у Львові, галерея «Ідея» у Києві, м. Пейч, Пейчварод, Мезекевешд, Шарошпоток, Будапешт, Кестхей – Угорщина, Пряшів, Гуменне – Словаччина, Зонта – Сербія, Болгарія. У теперішні часи вже стало традицією закривати кожен рік звітними виставками, місцями проведення яких є Ужгород та Берегово.

Наразі до Товариства входять Дьєрдь Рішко, Дьєрдь Бенке, Франциск Ерфан, Янош Рейті, Михайло Ервін, Атілла Коприва, Петер Матл, Маргарита Берец, Агнесса Куліна, Агота Вереш, Наталія Грабар, Еріка Калітіч, Ласло Мадяр, Ласло Сочка, Роберт Товт, Ендре Гіді, Ендре Гіді-молодший, Ласло Коложварі, Янош Кліса, Іван Амброзій, Петер Петкі, Шандор Мадяр, Геллерт Кейс, Іштван Палфі.

Сьогодні Товариство діє та плідно працює на мистецькій ниві. Його члени постійно беруть участь  у численних домашніх та закордонних пленерах, симпозіумах, працюють над підвищенням творчої майстерності.

Вячеслав Попович, Севлюш-АРТ, для Закарпаття онлайн

23 грудня 2012р.

Теги: угорський, митці, Ревес, виставка

Коментарі

*** 2019-02-04 / 15:39:37
Бо виставками треба любоватися у натурі,безпосередньо,а не...

Revesz 2012-12-31 / 12:32:18
Odno ostalosj Tamara u vas v golove,ne na vustavku idite a v sex-sop.

тамара 2012-12-23 / 11:24:20
Судя по фотографиям, выставка стоит того, чтобы ее посмотреть.
P.S.
Смотрю на фото открытия выставки и думаю: Кузма и другие мужчины готовятся к штрафному удару на футболе? Простите за ассоциацию.))

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини