Скульптор Василь Роман пропонує відновити громадським коштом історичний купол Цегольнянської церкви (ФОТО)

І пропонує під цю ініціативу переконливі ілюстрації та свою власну першу тисячу гривень.

Скульптор Василь Роман пропонує відновити громадським коштом історичний купол Цегольнянської церкви (ФОТО)

"Після останніх подій і вашої публікації з коментарем Маріанни Собран (головний спеціаліст органу з питань охорони культурної спадщини Ужгородської міської ради – ред.) я не міг заспокоїтися, – каже Василь Роман в розмові з кореспондентом Закарпаття онлайн. – Адже під усю цю ситуацію з реставрацією купола Цегольнянської церкви Ужгород отримав шанс збагатити свій краєвид відновленим історичним шпилем. Тому пропоную оголисити збір коштів на відновленя колишнього вигляду вежі і започатковую таку громадську ініціативу власним внеском в 1000 гривень. Переконаний, що мій душевний порив  співзвучний багатьом ужгородцям, які мріють повернути рідному місту історичне європейське обличчя. Переконаний, що зібрати потрібні кошти – досяжна мрія". 

Свою ініціативу Василь Роман підкріпив й ілюстративним унаочненням. Вивчивши креслення по реставрації церкви, що його свого часу розробили фахівці Укрзахідпроектреставрації, і порівнявши їх з історичними фото будівлі, він зробив порівняльне зображення – як може виглядати відновлений історичний образ Цегольнянської церкви з історичним бароковим завершенням вежі, і як убого виглядає в порівнянні з ним те неповноцінне і куце завершення, яке свого часу звели з міркувань економії коштів чи часу.

"Така реставрація не була б надто затратною, – каже мистецтвознавець Михайло Сирохман.–  В ідеалі варто б було покрити купол міддю, тим більше, що в цьому випадку її треба не багато. Але, в принципі, можна би було обійтися і дешевшими варіантами".

Передбачати, як відгукнеться на таку ініціативу громада, яка розпоряджається храмом, важко. В будь-якому разі, оскільки пропозиція є щирою, настоятелеві церкви, як мінімум, варто би було зустрітися з її авторами. Бо, якби церква на Цегольні стала би одним із візуальних орієнтирів міста над Ужем, то і для самої парафії це стало би безумовним великим плюсом.

В якийсь спосіб долучитися до громадської ініціативи могла би і влада Ужгорода. Тим більше, що, як стверджують, прихожанином Преображенської церкви є і міський голова Ужгорода Віктор Погорєлов.

 
 
08 листопада 2012р.

Теги: Цегольнянська, бароковий, церква

Коментарі

Василь Роман 2012-11-10 / 17:00:53
До 050 - відмінності між фронтальною проекцією і робочими кресленнями дійсно задаються досвідченими фвхівцями-практиками, особливо це важливо в монументальній скульптурі.На прикладі існуючої конструкції на церкві , про яку ми ведемо мову - дійсно деформації, які не мають нічого спільного з розумінням суті питання, якого Ви доречно торкнулися.
А над кресленнями потрібно серйозно працювати , окрім загального силуету там ще багато невияснених деталей , які не проглядаються на фото.

050- .......... 2012-11-10 / 13:58:22
Пан Василий, искажение пропорций - специальный прием, который употребляется при проектировании высоких зданий и скульптур. Представте чертежи, иначе вся эта суета не стоит выеденного яйца.

Василь Роман 2012-11-10 / 08:21:44
Дуже дякую , по цій фотографії дійсно можна зробити більш точні креслення!

Більш точна форма турні 2012-11-09 / 22:18:30


http://s017.radikal.ru/i409/1211/0d/be939d9603fe.jpg


691 2012-11-09 / 14:59:49
Кажете, присутній в існуючій конструкції? Ні по приведеній тут фотографії, ні по поданих в попередніх матеріалах, посадки купола на турню не видно і близько. Там видно елементи конструкції, яка підтримує "напівфабрикат". Щоб купол нормально "сидів", вписувався в композицію, щоб його видно було знизу, (бо ж вірники і другі люди - не потята), потрібно підняти його десь на 2,5 метра від мурованого верха турні, тобто отой перехідний елемент покрівлі має бути. Інакше всякий купол - менший чи більший, спотворений чи ні, буде виглядати як на мусульманських культових спорудах.
А як на кресленнях?
Якщо Ви вже біля того крутитеся, то попросіть у "Замовника" креслення, накладіть на подані ескізи та старі фотографії, і тоді буде предметна розмова. Такі можливості сучасна техніка дає, надіюся, що Ви не журналіст і користуєтеся не тільки "вордом"...

Василь Роман 2012-11-09 / 14:19:05


До думки 691.Як не дивно , елемент , на який ви звернули увагу , присутній в існуючій конструкції . Але, як і вся композиція,в деформованих пропорціях.

Це каліцтво ,як і багато інших спотворень в естетиці нашого з вами сьогоденя , розїдає гармонії , закладені попередніми епохами.Ми "звикаємо".

Я й сам , щиро кажучи , був глибоко вражений , коли поклав поряж два зображення . Можливість порівнювати - велика сила!

Стосовно зауваження п.Олега - безумовно , корективи і уточненя до пропорцій і силуетів є необхідними, слава Богу збереглися зображення церкви , по яких можна проводити дослідження і виважено формувати проектну документацію.


691 2012-11-09 / 10:46:11
Пане Василю, наскільки видно з поданих Вами зображень, різниця між ескізом та фотографією з риштуванням є тільки у відсутності елементу покрівлі по відмітках 18.070 - 20890. Оскільки купол конструктивно не може лягти на стіни турні (башти), очевидно, що цей елемент буде добавлено в ході робіт і підйому та установки конструкції на місце. Чи не так? А різниця в формі хреста - різні конфесії, тут вже вибачайте, не наша справа...

ВасильРоман 2012-11-09 / 08:59:48
Кожен вільний займати позицію, яка відповідає його світогляду і стану душі. Я висловив свою мрію і зробив перший крок до її втілення. Дякую п.Сорри за конструктивну позицію. До п.Моя думка-я вірю , що в цій ситуації інші церковні громади Ужгорода охоче підтримають відродження історисного вигляду архітектурної памятки. А на майбутнє такий позитивний досвід міг би служити локомотивом в подальшому культурному відродженні нашого міста . Я щиро переконаний в тому , що церковна громада , до якої входять відомі представники ужгородської інтелігенції ,зокрема Народний художник,академік Володимир Васильович Микита,
Іван Юрієвич Коршинський і багато інших достойних ужгородців ,
в першу чергу зацікавлені в тому , щоб храм , в якому вони складають жертву Богу набув величі і краси.
Наступним кроком , який мені вдалося зреалізувати в цьому напрямку , було вчорашнє спілкуваня з співробітниками інституту Укрзахідпроект ,які свого часу працювали над проектом відновлення історичного вигляду Цегольнянської церкви.Вони готові максимально сприяти в питанні проектної документації , включно-конструктивними кресленнями і технологіями .

моя думка 2012-11-08 / 23:23:10


Не затівайте православно/греко-католицькі протистояння. Коментар видалено. Адмін


чужинець 2012-11-08 / 23:14:26
Сорри: ви не попутані, ви зашорені.
до Моя думка: 100%!

сорри 2012-11-08 / 23:06:04
чужинець, ви попутані. Ви сюда залетіли в перший матеріал, а я ще раніше відстоював, що зруйноване треба "відновити і понести відповідальність за несанкціоновані дії". І цього вже досягнуто. Але в цьому матеріалі йдеться вже не про відновлення, а про будівництво нового купола, зробленого за проектом того, що був знищений радянською владою. І тут можна спонукати, а не вимагати. На жаль. Тому я підтримую ініціативу п.Романа і готовий підтримати її фінансово.

Моя думка 2012-11-08 / 22:53:00
Реставрація та ремонтні роботи повинна робити згідно проекту!!! Уточнюю!!!

Моя думка 2012-11-08 / 22:49:42
Я думаю, що пропозиція пана Василя Романа не є поганою але вона може завтра пеерейти в шантаж з боку інших громад, тобто: якщо нам дасте кошти зробим як кажете, а якщо ні то так як хочем. Думаю, досить з того, що православна громада отримала греко-католицький храм, тож реставрацію і подальші ремонти повинна робити сама!

чужинець 2012-11-08 / 22:24:37
Сорри, з вами я точно не спілкуюся, поскільки ви самі витаєте в іллюзіях. Хто розбомбив - має, як мінімум, відновити і понести відповідальність за несанкціоновані дії, вам це зрозуміло?
Ніхто не збираєтся змушувати залишатись там громаду, яку щось не влаштовує в чинному законодавстві та процессуальних нормах. Окрім того Куполок, про який ви так зневажливо пишете, куди ближчий до тієї культури та епохи, до якої належить будова, аніж та краса, яку туди намірювались притулити "по-тіхому", як мобілу в провулку віджати.

сорри 2012-11-08 / 21:55:27
Чужинець, ви з ким спілкуєтеся? Нині Цегольнянська церква має купол(-ок), зроблений в 1992-му. Ніхто не може змусити православну громаду відновлювати старий, який був до війни. І максимум, що можна змусити їх зробити зараз, так це не дати поміняти його на "луковічку" і, як мінімум, відновити в нинішньому вигляді. А відновити купол відповідно до проекту реставраторів і колишнього вигляду можна лише переконуванням і підтримкою, відповідно до ініціативи п.Романа.

чужинець 2012-11-08 / 21:15:13
До сорри
Вибачайте, а при чому тут надія на розуміння тих, хто затіяв цей срач та "більші витрати"(які ви собі придумали)? Може ужгородцям не тільки грошей зібрати, але ще й вибачитись за доставлені "незручності" у публікаціях? Ви самі шановні в якому світі знаходитесь, якщо не секрет? А як щодо відповідальності щодо порушень процессуальних, інженерно- технічних, технологічних норм при руйнуванні архітектурної цінності? Чи для вас також закони та суспільні норми неписані???

сорри 2012-11-08 / 15:07:51
Ви таке говорите, ніби живете в якомусь іншому, ідеальному світі. Ви вірите, що в громади Цегольнянської церкви і її настоятеля є достатньо розуміння того, чому треба відновлювати історичний вигляд церкви і, відповідно, йти на більші витрати по ремонту купола? Та не будуть вони це робити, тим більше - власним коштом. Дай Бог, щоби погодилися на таку громадську ініціативу (в що не зовсім віриться). А тому, якщо збір коштів в рамках запропонованої п.Романом ініціативи підштовхне їх до цього, то це вже буде великим щастям. І не варто гробити такий шанс власним небажанням витратити на цю ініціативу копійку-другу з власної кишені...

Ужгород 2012-11-08 / 14:52:58
Погоджуюся: чому громадськість має збирати кошти? Хіба громадськість затіяла реставрацію? От хто замутив, той і хай встановлює те, що належить згідно історичної вартості обєкта. Адже це памятка нашої історії

чужинець 2012-11-08 / 14:32:14
А до чого тут народний збір коштів та благочинність??? Автор публікації взагалі відслідковував суть проблеми, чи зумисне переводить її в площину "реставрації"? Нагадаю, що коштів громади - користувача архітектурної пам"ятки вистачало навідь на те, щоб зробити його (купол) "трохи більшим" в сторону "нової федерації", начхавши на все. А ліричний реверанс в сторону Погорєлова (поскільки будучи прихожанином цієї церкви та мером він напевно не в курсі її прожекту) наштовхує на питання адекватності в оцінці світу нашою культурною богемою взагалі.
Ви ще оголосіть збір грошей на нове Межиріччя, мотивуючи це любов"ю до природи!
Таке почуття, що ми просто балдіємо від кривих дзеркал та перекидувань з ніг на голову...

Олег 2012-11-08 / 12:40:54
Підтримую ініціативу. Але, мабуть, потрібно ще відкорегувати проект - ескіз не дуже точно відтворює історичну форму куполу.

http://s017.radikal.ru/i408/1211/1c/6638a5e34f33.jpg

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини