Гайдош визнав, що двомовні вивіски в Берегові досі були незаконними

Тепер залишається з'ясувати, чому на це не реагували відповідні державні служби, наскільки правомірно у місті та в районі використовують назву Берегсас, а на під'їзді до угорських населених пунктів Закарпаття стоять рунічні вказівники, встановлені угоською праворадикальною партією Jobbik.

Гайдош визнав, що двомовні вивіски в Берегові досі були незаконними

Як уже повідомляло Закарпаття онлайн, 7 вересня сесія Берегівської міської ради Закарпатської області ухвалила рішення про регіональний статус угорської мови.

— Ініціаторами ухвалення рішення виступили депутатські фракції Демократичної партії угорців України та Партії регіонів, а також міська рада, — сказав в розмові з кореспондентом газети "День" міський голова Берегова Іштван Гайдош. — Частина з того, що передбачає новий мовний закон, у нашому місті вже діяло. Наприклад, таблички з назвами вулиць, вивіски на громадських будівлях та приміщеннях двомовними були давно. Зараз усе це просто узаконено.

Слово "узаконено" в даному контексті цілком очевидно вказує на те, що те, що творилося з вивісками у Берегові та на Берегівщині досі, було незаконним. Але, чомусь, не покараним.

Дивною в цьому контексті залишається ситуація використатнням у Берегові подвійної назви цього населеного пункту , зокрема і на вивісках державних установ. Офіційно українською мовою місто називається Берегово, однак в угорському перекладі чомусь використовується угорська назва Берегсас, хоча навіть на міському референдумі городяни не підтримали ініціативу міської влади по перейменуванню. Аналогічною, до речі, є і ситуація з незаконним використанням угорської назви Ужгорода – Унґвар.

Крім того, державні органи України на Закарпатті не роблять нічого, аби зупинити процес встановлення на в'їзді до заселених переважно угорцями населених пунктів вказівників, написаних давньоугорськими рунами – письмом, яке реально ніде не використовується.  На Закарпатті встановленням цих незаконних знаків, які відволікають увагу водіїв, самочинно займається праворадикальна партія Jobbik з Угорщини, яка ратує за входження Закарпаття до так званої Великої Угорщини.

11 вересня 2012р.

Теги: Берегово, Берегсас, руни

Коментарі

Угорець 2012-09-13 / 11:18:11
Не треба брехати та вводити читачів в оману. Ніхто не збирається приєднати Закарпаття до "Великої Угорщини". Гайдош, який сидить у ПаРаші, бреше. Вивіси та надписи на Закарпатті - відповідно законодавству - дво- або навіть трьомовні тому, що тут проживає близько 150 тисяч корінних угорців вже 1000 років. Це факт. Ужгород мав назву Унґвар та Берегове - Береґсас вже тоді, коли, м'яко кажучи, українська мова ще не виділилася із старослов'янської мови. Підіть хоч раз в архів та роздивіться. А щодо праугорських рун, то їх встановлення можливо і не узгоджене із Україною, але ніякий закон цього не забороняє. Це лише орнамент - символ самобуття угорської нації на Закарпатті - поряд з іншими національностями.

Пан Баклажан 2012-09-13 / 00:32:34
"Тому більш аніж дивним є, скажімо, використання назви Берегсас на вивісці прокуратури Берегівського району, яка має наглядати за законністю."

Логічно. Якщо дублювати угорською (згідно нових законів), то писати все одно треба "Beregove", хоч я цьому й не радий.

Щодо Йоббіка - то "це я" правий. Ніякого Йоббіка в Берегові немає. Є благодійний фонд (!) "Приймальня" депутата Європарламенту Бейли Ковача (не плутати із Міклошем). Він там бувай вкрай рідко, і діяльності як один з лідерів "Йоббіка" не проявляє.

Це я 2012-09-12 / 16:25:14
До адміна:
Вам щось відомо про діяльність Йоббіка на Берегівщині? Бо мені абсолютно нічого. Одна вічно заперта приймальня депутата Європарламенту.

Адмін 2012-09-12 / 14:56:25

2 Пан Баклажан У випадку, про який ви говорите, йшлося б не про "узаконення", а, як варіант, про "легітимізацію", чи щось таке. Однак, самим паном Гайдошем вжито термін "узаконено", який в українській мові не є двозначним. Тобто, як і у вападках з гаражами, узаконити можна тільки те, що раніше не було законним.

Але вивівски – це лише привід до розмови. Незважаючи на те, що ви є відомим прихильником назви Берегсас, ви не можете не визнати, що зараз її використання є АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННИМ. Бо більшість населення на референдумі не підтримала ініціативу по перейменуванню, а відповідні органи, які на те вповноважені, також не приймали відповідних рішень. Тому більш аніж дивним є, скажімо, використання назви Берегсас на вивісці прокуратури Берегівського району, яка має наглядати за законністю.

Про діяльність на Берегівщині праворадикального угорського Йоббіка взагалі мовчимо...

Пан Баклажан 2012-09-12 / 13:51:38
Адмінові: наскільки я розуміюсь в юриспруденції, бувають казуси, коли не можна однозначно стверджувати, законне це чи ні. Вочевидь, так і було з мадярськими вивісками усі 20 років. Адже ніхто не піднімав питання щодо їхньої незаконності.

Хоча мене подвійні вивіски зовсім не турбували - навпаки, вони були (і є) родзинкою міста, яку десяткі разів бачив в різних блогах гостей Берегова.

Куди більше "напрягають" незаконні гаражі у дворах, на які Гайдош дозволу не давав, але запропонував їх також узаконити. Тобто, хто відхопив 12-20 метрів спільної землі, хай тому й буде...

Це я 2012-09-12 / 13:27:30
Узаконити можна те, що досі було не врегульовано законом.
Ще раз, покажіть закон, який забороняв двомовні вивіски.

Адмін. 2012-09-12 / 12:16:23
Не фантазуйте. Узаконити можна тільки незаконне.

Це я 2012-09-12 / 11:58:20
У заголовку статті говориться про те, що "Гайдош визнав, що двомовні вивіски в Берегові досі були незаконними".
Однако у тексті його слова зафіксовані наступним чином: "Зараз усе це просто узаконено".
Або не точно процітували Гайдоша, або заголовок не відповідає змістові статті.
Бо те що зараз узаконено, не означає що раніше було протизаконним. Було би протизаконним у тому випадку, якби двомовні таблички були заборонені. Тоді покажить законодавчий акт, який забороняв тих табличок.

марина 2012-09-11 / 18:00:22
Відволікають увагу водіїв.НЕБОРЯТКО є кафешка коло світлофора зайшовши помітив старі фотографії міста це колись було райське місто а тепер бомжатник.Суть не в надписах а як ви зберегли то що вам в спадщину попалося.Менталітет неможливо вкрасти -купити.Це має бути в крові.Віддтворіть місто покажіть як ліпше робиться менше красти треба і любити свій край

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини