Названо дату єпископської хіротонії єпископа-ординарія МГКЄ Теодора і особи трьох святителів

Про це йдеться в офіційній заяві Управління Мукачівської греко-католицької єпархії (МГКЄ) щодо єпископської хіротонії владики Теодора Мацапули.

Названо дату єпископської хіротонії єпископа-ординарія МГКЄ Теодора і особи трьох святителів

Архієрейська Божественна Літургія та єпископська хіротонія призначеного Ватиканом  єпископа-ординарія МГКЄ владики Теодора (Мацапули)  відбудеться 16 липня 2024 року, в день Мукачівської Ікони Пресвятої Богородиці, в ужгородському Хрестовоздвиженському кафедральному соборі.

Згідно з традицією, єпископа мають висвячувати принаймні 3 єпископи. Відповідно, святителями владики-номінанта Теодора будуть:

головний святитель  Високопреосвященний кир Володимир (Війтишин), архієпископ і митрополит Івано-Франківський;

2-й святитель  Високопреосвященний кир Йона (Максім), архієпископ і митрополит Пряшівський, колишній ігумен Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ;

3-й святитель  Преосвященний кир Ніл (Лущак), теперішній тимчасовий Апостольський адміністратор МГКЄ.

Таким чином, цим вибором продемонстровано кінець ізоляціонізму та "підкилимній" українофобії, що були офіційним курсом єпархії при дотеперішньому керівництві.

До прикладу, серед святителів в часі єпископської хіротонії дотеперішнього Апостольського адміністратора вакантного осідку Мукачівської греко-католицької єпархії ad nutum Sanctae Sedis (до відкликання Апостольською Столицею) Ніла (Лущака) були виключно представники неукраїнської або й українофобської орієнтації – головним святителем був владика Мілан Шашік, ЗМ, єпарх Мукачівський, а співсвятителями – владика Вільям Скурла, митрополит Пітсбургський (США) та архиєпископ Циріл Василь, ТІ, Секретар Конгрегації для Східних Церков.
 

Біографічна довідка

Владика-номінат Теодор народився 21 серпня 1981 року у м. Івано-Франківськ. Виріс і проживав у селі Крилос Галицького району Івано-Франківської області. Навчався у Крилоській ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Юліана Романчука. 10 жовтня 2001 року вступив до новіціату Згромадження Воплоченого Слова, навчався в Італії. 23 жовтня 2002 року склав перші чернечі обіти. З 2002 по 2008 рік навчався у Міжнародній Семінарії Св. Віталіана, Папи Римського, у м. Сені (провінція Рима в Італії) та у Центрі вищих студій св. Бруно при Згромадженні Воплоченого Слова. 25 серпня 2007 року склав вічні обіти у ЗВС, а 10 лютого 2008 в м. Івано-Франківську митрополит Володимир Війтишин уділив йому ієрейські свячення.

У 2018 році завершив навчання у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника за спеціальністю «філологія», професійна кваліфікація «Філолог. Вчитель української мови та літератури». З 2020-2022 навчався в Українському Католицькому Університеті, де здобув ступінь ліценціата з Душпастирського Богослов’я.

Від 4 квітня 2008 по 6 лютого 2013 року призначений на служіння для греко-католиків у Російській Федерації. Священниче служіння звершував у м. Омську на парафії Покрова Пресвятої Богородиці та м. Саргатське Омської області на парафії Свв. Кирила та Методія. Також обслуговував вірних греко-католицького обряду в м. Хабаровськ та Владивосток.

З 2009 по лютий 2013 рік Владикою Йосифом Вертом призначений виконувати обов’язки координатора (декана) для католиків візантійського обряду, території відповідної римсько-католицькій єпархії Святого Йосипа в Іркутську (Далекий Схід).

З 6 лютого 2013 року призначений управою ЗВС на служіння в Мукачівську греко-католицьку єпархію, у смт Дубове, де по сьогоднішній день був настоятелем парафії Різдва Св. Івана Хрестителя, та Пресвятої Трійці у с. Красна Тячівського району.

У червні 2013 року Генеральною управою Зромадження Воплоченого Слова був призначений протоігуменом Делегації (тепер Провінції) Зарваницької Божої Матері, Згромадження Воплоченого Слова в Україні, УГКЦ. Після завершення першої каденції у липні 2016 року був знову призначений протоігуменом ЗВС на другу каденцію до червня 2019 року.

Від 13 квітня 2017 за призначенням владики Мілана Шашіка виконував обов’язки синкела у справах монашества Мукачівської греко-католицької єпархії.

Окрім рідної мови володіє також російською, італійською, іспанською, польською та  англійською.

Як зазначають у Згромадженні Воплоченого Слова, це призначення є для них історичним, оскільки єром. Теодор Мацапула став першим у світі священиком ЗВС, якого Церква покликала до єпископського служіння.

 

17 травня 2024р.

Теги: Мацапула, єпископ, ординарій, хіротонія, МГКЄ

НОВИНИ: Соціо

23:40
Спостерігати вагітність безоплатно можна у 23 медзакладах Закарпаття – НСЗУ
19:44
В парках Ужгорода відновили роботу частини атракціонів, зупинених після НП в мотузковому парку
18:54
/ 1
На війні полягли Олександр Костриця з Ракова і Олексій Тирпак з Тур'я Пасіки Тур'є-Реметівської громади
15:54
У Великому Раківці Білківської громади провели в останню дорогу Володимира Поповича
01:26
/ 2
У Руській Мокрій Усть-Чорнянської громади попрощалися з Генадієм Лісовенком, який вважався зниклим безвісти з вересня 2022 року
00:14
Оприлюднено графік літніх канікул в усіх школах Ужгорода
00:10
"Укрзалізниця" призначила на 1-2 червня "гірський шатл" зі Львова до Рахова
21:54
В Ужгороді проходить Всеукраїнський з’їзд серцево-судинних хірургів
21:22
/ 1
На Запоріжжі поліг Едуард Федор з Перечина
20:40
На румунський берег Тиси навпроти Великого Бичкова винесло 10-го з початку травня потопельника
19:45
/ 2
У п'ятницю на КПП "Ужгород – Вишнє Нємецьке" запрацює модернізований пасажирський напрямок
18:13
/ 5
В Ужгороді повертатимуть громаді стоянку для літаків в аеропорту, передану в приватну власність
14:36
/ 1
Цьогоріч на Закарпатті влаштувалися на роботу 5 італійців, 5 румунів і 3 британці
11:29
Ляльковий театр та безкоштовна солодка вата: у "Світі Велетнів" відзначать День захисту дітей
10:58
/ 1
У Великому Раковці Білківської громади попрощаються з полеглим на війні з росією Володимиром Поповичем
21:10
/ 4
Закарпатська обласна станція переливання крові повідомила про "велику потребу в крові всіх груп Rh- для ЗСУ"
19:52
/ 1
На Донеччині поліг Юрій Бойчак з Розтоків Богданської громади
17:45
/ 1
На Харківщині поліг Андрій Малицький з Невицького Оноківської громади
16:01
У вівторок у Сасівці Неліпинської громади, що на Мукачівщині, прощатимуться з Віталієм Хомою
15:56
У Мукачеві відновлюють роботу роботу комунальні термальні басейни
20:31
У Ясіні на Рахівщині зареєстровано ще одну громаду ПЦУ
16:22
/ 2
Брати Рамачі і сербські руснаки
11:12
/ 1
Внаслідок ран, отриманих у бою, і після операцій, що тривали місяць, помер Олександр Трощак із Верхнього Коропця на Мукачівщині
11:27
У Берегові попрощалися з полеглим Героєм Василем Канайлом
20:55
/ 1
У Тисі виявили ще одного потопельника – закарпатця 1975 року народження
» Всі новини