Клопи, холод, заміна місць – пасажири скаржаться на неналежний сервіс у потягах RegioJet українського напрямку

Пасажири із захопленням сприйняли відкриття сполучень RegioJet з Праги до Чопа й Перемишля, але у вагонах і з квитками є проблеми

У потязі компанії Regiojet взимку було дуже холодно
У потязі компанії Regiojet взимку було дуже холодно

Пасажири виявили дрібних жуків-паразитів – клопів у потязі RegioJet, який прямував з Праги до словацького міста Кошиці і далі до українського Чопа. Їх знайшли у постільній білизні та оббивці. Провідниця пересадила пасажирів із постраждалого купе в інший вагон. Але це не одна проблема, з якою зустрічаються пасажири потягів компанії в українському напрямку. Взимку багато людей неодноразово скаржилися на неймовірний холод у вагонах нічного потяга цієї компанії, який прямує до польського Перемишля.

Покусані руки та ноги пасажирів нічного спального потяга RegioJet Прага-Чоп. Фото: Войтєх Б. / для Чеського радіо

Пасажирів вагона кошицько-чопського потяга покусали клопи. Дорогою до станції Кисак у східній Словаччині пара пасажирів виявила неприємних комах у своїй постільній білизні та оббивці в поїзді, який відправився з Праги 2 травня о 21:52. RegioJet повідомила, що помітила цей випадок і активно займається ним.

Клопів дуже важко позбутися

«Приблизно через дві години їзди у мого партнера почала свербіти рука. Увімкнувши світло, ми помітили, що на руках і ногах у нього великі червоні укуси», – розповів Чеському радіо один із пасажирів, який також задокументував клопів на фото. Отримавши інформацію, провідниця пересадила пасажирів із постраждалого купе в інший вагон. «Ми звернули увагу на цей випадок і зараз активно ним займаємося», — відповіла речниця RegioJet Александра Яноушек Костршикова.
Позбутися постільних клопів непросто. Їх легко можна принести додому в багажі або одязі. Паразити легко розмножуються та поширюється навіть з однієї квартири в іншу в багатоквартирних будинках. У таких випадках рекомендується викликати на допомогу фахівця з дезінсекції. Позитивним є хоча б те, що постільні клопи не пов’язані з передачею небезпечних інфекцій, однак їхні укуси є надзвичайно неприємними.

Клопи у вагоні потяга RegioJet. Фото: Войтєх Б. / для Чеського радіо

Транспортний інформаційний сервер zdopravy нагадав, що клопів помічали у минулому і у нічних потягах державної компанії “Ческе драги”, зокрема, у 2018 році вони з’явилися на сполученнях із Будапештом. Після ретельної дезінсекції уражені вагони були відставлені на місяць — щоб всі стадії розвитку жуків були знищені.
Постільні клопи також є проблемою громадського транспорту Франції, і через це міністр транспорту скликав екстрену нараду з перевізниками у вересні минулого року. Жуків знаходили і у 2019 році у вагоні-люкс потягу “Укрзалізниці” Рахів-Київ, чи у 2021 році у потязі з Харкова до Трускавця.

Холод у потязі до Перемишля:
справою зайнялася Торгова інспекція

Однак це далеко не єдина проблема, яку мають “жовті вагони” чеського залізничного лоукосту. Торгова інспекція Чехії (ČOI) розслідує справу про можливу дискримінацію людей на маршруті з Праги до Перемишля в Польщі. Цим сполученням їздять переважно вихідці з України. Від зими 2022/2023 років цей маршрут став звичайним платним нічним потягом. Вже тоді виникали проблеми із непрацюючим опаленням та електрикою у спальних вагонах. Однак минулою зимою ситуація стала вкрай критичною. Пасажирам доводилося їхати вночі в потязі без опалення, а іноді температура в потягах була близькою до нуля. При цьому в потягах були переважно жінки, часто матері з маленькими дітьми, або люди похилого віку, які прибували до Праги замерзлими, і точно хворими унаслідок цього. Редакція газети “Форум 24” навіть повідомила про випадок хворої на лейкемію жінки, стан якої нібито погіршився після минулорічної багатогодинної поїздки у льодовому вагоні.

SMS із попередженням від RegioJet, що вагон не опалюватиметься і не матиме електрики.

Пасажирів попереджали про проблеми з опаленням — через SMS, але лише за кілька годин до відправлення. У цей час вони вже прямували зі Львова до Перемишля потягом “Інтерсіті” від УЗ, або проходили прикордонно-митний контроль. Дехто отримував SMS навіть за кілька хвилин до відправлення, адже сигнал на кордоні переключається і не завжди його можна вчасно “зловити”. Компанія пропонувала пасажирам відмовитися від поїздки і скасувати квиток, але це означає терміновий пошук можливості ночівлі в Перемишлі.

Багатьом із тих, хто їхав у замерзлих вагонах, персонал не видавав теплих напоїв і навіть ковдр. Ніхто не хотів допомогти із написанням претензій і не пропонував інший вихід із ситуації. У деяких вагонах, крім опалення, не працювала електрика чи туалети.

За два дні або навіть за кілька годин до відправлення на пошту пасажира може прийти повідомлення, що компанія RegioJet (раніше Student Agency) не змогла придбати квиток на українську ділянку подорожі, і, фактично, пасажир має думати сам, як йому дістатися до або з Перемишля. Скрін: Катерина Шестак / Facebook

Як не холодно, то душно, або заміна вагона, або невикуплений квиток на УЗ

Деякі незадоволені пасажири вимагали повернути хоча б кошти за проїзд, але нічого такого не отримали. Компанія RegioJet вказувала, що за загальними умовами максимальна ставка відшкодування тарифу становить на цьому маршруті лише 25 відсотків.

У соцмережах пасажири часто скаржаться сервіс компанії RegioJet – і не лише українські, але й чеські. Наприклад, компанія може продати квиток, однак вагон, на який проданий цей квиток, може бути несправним або взагалі відсутнім. У такому разі персонал потяга пересаджує пасажира в інший вагон, який може бути нижчої категорії, іншого типу (наприклад, сидячий замість спального, відкритого типу замість купейного тощо), і здебільшого заповненим чи переповненим. У літню спеку там може не працювати кондиціонер, а вікна здебільшого не відчиняються. Також пасажири у напрямку на Перемишль скаржилися, що компанія RegioJet не забезпечувала їх квитками із Перемишля в Україну на потяг “Укрзалізниці”, хоча обіцяє таку послугу на своїх сторінках або рекламних плакатах. У зв’язку з цим досвідчені пасажири радять купувати квитки окремо.


ДО ТЕМИ:

Пасажирам потяга з Чопа до Праги загрожують штрафи до €5000 євро

Олекса Лівінський, ProUkrainu

14 травня 2024р.

Теги: RegioJet, клопи, холод, Прага, пасажир, вагон

НОВИНИ: Соціо

23:40
Спостерігати вагітність безоплатно можна у 23 медзакладах Закарпаття – НСЗУ
19:44
В парках Ужгорода відновили роботу частини атракціонів, зупинених після НП в мотузковому парку
18:54
/ 1
На війні полягли Олександр Костриця з Ракова і Олексій Тирпак з Тур'я Пасіки Тур'є-Реметівської громади
15:54
У Великому Раківці Білківської громади провели в останню дорогу Володимира Поповича
01:26
/ 2
У Руській Мокрій Усть-Чорнянської громади попрощалися з Генадієм Лісовенком, який вважався зниклим безвісти з вересня 2022 року
00:14
Оприлюднено графік літніх канікул в усіх школах Ужгорода
00:10
"Укрзалізниця" призначила на 1-2 червня "гірський шатл" зі Львова до Рахова
21:54
В Ужгороді проходить Всеукраїнський з’їзд серцево-судинних хірургів
21:22
/ 1
На Запоріжжі поліг Едуард Федор з Перечина
20:40
На румунський берег Тиси навпроти Великого Бичкова винесло 10-го з початку травня потопельника
19:45
/ 2
У п'ятницю на КПП "Ужгород – Вишнє Нємецьке" запрацює модернізований пасажирський напрямок
18:13
/ 5
В Ужгороді повертатимуть громаді стоянку для літаків в аеропорту, передану в приватну власність
14:36
/ 1
Цьогоріч на Закарпатті влаштувалися на роботу 5 італійців, 5 румунів і 3 британці
11:29
Ляльковий театр та безкоштовна солодка вата: у "Світі Велетнів" відзначать День захисту дітей
10:58
/ 1
У Великому Раковці Білківської громади попрощаються з полеглим на війні з росією Володимиром Поповичем
21:10
/ 4
Закарпатська обласна станція переливання крові повідомила про "велику потребу в крові всіх груп Rh- для ЗСУ"
19:52
/ 1
На Донеччині поліг Юрій Бойчак з Розтоків Богданської громади
17:45
/ 1
На Харківщині поліг Андрій Малицький з Невицького Оноківської громади
16:01
У вівторок у Сасівці Неліпинської громади, що на Мукачівщині, прощатимуться з Віталієм Хомою
15:56
У Мукачеві відновлюють роботу роботу комунальні термальні басейни
20:31
У Ясіні на Рахівщині зареєстровано ще одну громаду ПЦУ
16:22
/ 2
Брати Рамачі і сербські руснаки
11:12
/ 1
Внаслідок ран, отриманих у бою, і після операцій, що тривали місяць, помер Олександр Трощак із Верхнього Коропця на Мукачівщині
11:27
У Берегові попрощалися з полеглим Героєм Василем Канайлом
20:55
/ 1
У Тисі виявили ще одного потопельника – закарпатця 1975 року народження
» Всі новини