Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри

24-25 квітня Закарпатський обласний театр драми та комедії з міста Хуст завітає до Ужгорода з гастролями, в межах яких зіграє дві вистави – "Гуцулка Ксеня" та "Остання ніч у Хусті". Прем'єрні покази анонсували під час брифінгу в пресцентрі Закарпатської ОВА.

Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри

Директор департаменту культури, заслужений артист України Євген Тищук нагадав, що на Закарпатті, у відповідь на значний суспільний інтерес, вирує театральне життя – чи не щомісяця відбуваються прем’єри, фестивалі, інші театральні проєкти. Хустський театр, хоча й розташований віддалено від обласного центру, не стоїть осторонь цих процесів. "Так, нещодавно на його базі відбувався Всеукраїнський фестиваль незламних театрів "FantaziaFest", а ще театр спільно з департаментом культури працює над відновленням і осучасненням обласного фестивалю імені Всеволода Майданного. Паралельно – підготував нові вистави. Це дуже цікаві творчі роботи: мюзикл "Гуцулка Ксеня" та історична драма про Августина Волошина "Остання ніч у Хусті". Я бачив їх і рекомендую – дуже професійно, емоційно, дійсно є про що подумати і чому повчитися".

Першою театр представить виставу "Гуцулка Ксеня", створену за мотивами однойменної оперети Ярослава Барнича. "Наш театр має в своєму складі високопрофесійний оркестр, наші актори співають і ми розвиваємо цю співочу складову, й саме тому ми замахнулися на таку грандіозну річ, як мюзикл. За рекомендацією Євгена Тищука, в нас з’явилася чудова співпраця з талановитим київським режисером Іваном Войтюком. У результаті маємо виставу, що вже зібрала сім аншлагів у Хусті, на покази до нас приїжджали і глядачі з сусідніх районів. А зараз мюзикл побачать мешканці та гості Ужгорода", – розповіла директорка-художня керівниця Закарпатського обласного театру драми та комедії Олеся Чепелюк.

Робота над музичною частиною вистави тривала майже пів року. "Ми писали партитуру, підлаштовували під наш оркестр, адже в нас досить нетиповий склад оркестру – він у нас більш естрадно-симфонічний. Та зрештою, ми змогли передати увесь той колорит карпатської музики. У виставі представлено 19 музичних творів – це і сольні, і дуети, і ансамблева музика. Протягом усього мюзиклу лейтмотивом є пісня "Гуцулка Ксеня", яка на початку звучить лірично та ніжно, перетворюється, і до кінця стає танговою, пристрасною", – каже музична керівниця театру Тетяна Бунчикова.

Друга вистава – історична хроніка "Остання ніч у Хусті", прем’єра якої відбулася нещодавно, з нагоди відзначення 150-річчя від дня народження Президента Карпатської України Августина Волошина та 85-річчя з дня проголошення незалежності Карпатської України. За словами Олесі Чепелюк, такі вистави потрібно створювати, аби не тільки з підручників історії, а й через мистецтво, через яскраві засоби художньої виразності показувати молоді, що наша історія є не просто вагомою, але й цікавою та різноманітною. "Ми показали Августина Волошина і як величну постать, і як живу людину, котра теж має сумніви, має свої вагання, переживання, живі емоції, які є не чужими жодній людині. В цій виставі ми також проводимо паралель між минулим та сучасним, тим очікуванням перемоги і теперішнім, навіть наприкінці вистави в нас буде такий собі місточок із сучасністю, який не залишить глядачів байдужими".

Історичну драму за однойменною п’єсою, написаною драматургом Олександром Гаврошем на замовлення театру, поставив режисер Володимир Завальнюк. Він є і виконавцем головної ролі – Августина Волошина. Хоча Карпатська Україна припинила своє існування, та її ідеї продовжують жити й відлунювати в наших серцях, надто зараз, коли за існування своєї держави українці так само платять найвищу ціну – свої життя. "Подивившись виставу, по закінченні люди підходили і казали: "Боже мій, зараз те саме повторюється…", – поділився Володимир Завальнюк.

Принагідно режисер запросив усіх шанувальників театрального мистецтва здобути власні глядацькі враження, відвідавши дві різнопланові прем’єри в Ужгороді.

24 квітня о 18:00 – "Гуцулка Ксеня" в Закарпатському академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв.

25 квітня о 18:00 – "Остання ніч у Хусті" в Закарпатському академічному обласному театрі ляльок.

20 квітня 2024р.

Теги: театр, вистава, прем'єра, Хуст, Тищук, Чепелюк

НОВИНИ: Культура

19:14
У День Європи на сцені облмуздрамтеатру кияни представлять балет "Сойчине крило"
18:11
/ 1
Андрій Любка написав книжку казок у "співавторстві" з 3-річною донькою
10:57
/ 1
В Ужгороді відкрито персональну виставку робіт художниці Нати Попової "Хранитель візерунка"
19:11
/ 9
В Ужгороді обговорюють проєкт спорудження на однойменній площі пам’ятника князю Федору Корятовичу
06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
» Всі новини