Мер Мукачева Золтан Ленд’єл: "Життя у Радянському Союзі нас розбестило"

Днями НКРЕ підвищило вартість води на 8% із 1 березня поточного року, виходячи з того, що збільшилася плата за електроенергію. Населення вкотре жваво обговорювало цю новину.

Мер Мукачева Золтан Ленд’єл: "Життя у Радянському Союзі нас розбестило"

Як таку обставину сприйняла місцева влада, ми поцікавилися у міського голови Мукачева Золтана Ленд’єла.

Тарифи не повинні турбувати

– Золтане Золтановичу, прокоментуйте підвищення тарифу на воду.

– Одразу скажу, що високих тарифів не буває. Натомість вони повинні бути економічно обґрунтованими. Зауважу, що й однаковими у всіх містах тарифи також не можуть бути. Якщо, до прикладу, взяти воду, то десь її беруть із поверхневих джерел, а десь, як у Мукачеві, – артезіанську, якіснішу. Натомість для видобування останньої потрібно спожити більше електроенергії.

Чимало чинників собівартості залежать від того, наскільки система сучасна, автоматизована і комп’ютеризована, а також затратна. Ні для кого не є таємницею, що труби в нас дуже старі, саме через це втрачаємо велику кількість води. На заміну мереж потрібні чималі кошти. Державна програма «Питна вода» була успішно задекларована, але так само й похована через відсутність фінансування. Державою передбачено компенсувати різницю між собівартістю та існуючим тарифом, яку сплачують міста. Проте на ділі цього не відбувається.

Низькі тарифи на воду у Києві можна пояснити тим, що столиця живе за іншим законом про дохідну частину свого бюджету. Головне місто країни має можливість надавати більше дотацій на комунальні послуги, проте реальна собівартість у них вища.

Свого часу чималі дотації держава надавала всій Україні. У рік це складало близько 3 мільярдів, із них два спрямовувалось у Київ. Але ж стверджувати, що це, мовляв, неправильно, також не можна. У багатьох державах світу столиці мають окремий бюджет, який відрізняється від решти інших міст.

Держава допомагає не­платоспроможним

– Чи допомагають споживачам субсидії?

– Чомусь високі тарифи зав­жди пов’язують із розміром плати за комунальні послуги. А треба їх розділити, тому що це різні речі. У порівнянні з європейськими країнами, в Україні найнижча оплата за комунальні послуги. Частина жителів користується пільгами. До речі, в нашій державі найкращі стандарти субсидій. Залежно від соціального стану українці сплачують 10-15 % від сукупного доходу сім’ї за всі комунальні послуги. Чи є ще десь у Європі країна, в якій встановлені такі низькі розміри оплати? Наприклад, родина з двох пенсіонерів має сукупний дохід у 2 тисячі гривень і сплачуватиме щомісяця не більше 200 гривень. На прожиття залишається 1800. За підняття тарифів вони ні на гривню не платитимуть більше, якщо не збільшиться їхній сукупний дохід. До різниці оплати комунальних послуг держава доплачуватиме. Ця система працює безперебійно і задовільно.

Якщо сім’я має 10 тисяч сукупного доходу і сплачує не більше 15 % коштів за комунальні послуги, то на прожиття залишається 8,5 тисяч. Хіба це поганий стандарт? Думаю, достатній. Натомість люди, які пристойно заробляють, повинні сплачувати повну собівартість послуг. Якщо я платоспроможний, чому держава повинна мені допомагати?

Радянський Союз розбестив споживачів

– Як можна заощадити плату за комунальні послуги?

– Норма споживання житлової площі на людину складає 21 квадратний метр плюс 10,5 на родину. 52,5 кв. метри на сім’ю з двох чоловік – майже площа трикімнатної квартири у «хрущовці». Якщо ж житло має 100 квадратних метрів? То треба опалювати меншу кількість кімнат. Життя у Радянському Союзі нас розбестило. Ціни на все були мізерними. Врешті, не вміємо економити, як європейці.

Вже минулого року наше місто перейшло на індивідуальне опалення, бо так ціна на газ нижча удвічі. Тай економимо таким чином від 2 до 3 мільйонів кубометрів блакитного палива. При централізованому ж багато тепла втрачалося через обі­грів зайвих метрів труб і, відповідно, використовувалося більше газу. Так, при зовнішній температурі -10 чи +10 градусів за Цельсієм ми платили однаково. Тепер є можливість зменшувати споживання газу, коли сім’я на роботі чи навчанні і вдома певний час нікого немає. Тобто маємо шлях реальної економії. Крім того, частина жителів перейшла на електричне опалення з сучасними економними теплообмінювачами. Заощаджувати гроші при сплаті за комунальні послуги відтепер у руках самих споживачів.

У Мукачеві наразі у дії програма із заміни зовнішньої старої газової мережі на нову. Минулого року її було успішно  розпочато. Цього ж, гадаю, так само продовжуватимемо. Маємо забезпечити багатоповерхівки нормальним газо- та електропостачанням.

– Цьогоріч зима була холодною. Що робити, коли у підвалах від морозів замерзають водопровідні труби?

– Вже розроблена програма,  за якою замінюватимуть підвальні вікна на склоблоки. Вони без проблем витримають зимові морози.

Загалом, незважаючи на поточні проблеми, ми таки успішно перезимували. Це означає, що обрали правильний шлях. Міністерство ЖКГ багато років обіцяє реформи. Але реальні зміни робимо ми на місцях.

– У сусідній Словаччині рік у рік діяла програма економії тепла у багатоповерхівках. У заміні застарілих міських мереж опалення, водопостачання, електроенергії були зацікавлені як жителі, об’єднані у кооперативи, так і місцеве самоврядування, державна влада, банки і підприємці, які надавали послуги. Чомусь у нас такого немає…

– Для реформування «комуналки» потрібно, щоб банки надавали дешеві кредити. Держава мала би тут стимулювати. Загалом, є багато шляхів, які можуть змінити наше життя: від економних технологій до державних субсидій пенсіонерам і малозабезпеченим. Треба лишень усім цим навчитися користуватися.

– Що робити, якщо державні органи не зацікавлені?

– Ще вісім років тому вся бюджетна система Мукачева перейшла на індивідуальне опалення. Бо у малих містах, як на Закарпатті, воно більш ефективне, ніж централізоване. У наших планах продовжити цю програму, яка економить кошти бюджету і населення.

Розвиватимуться приватні ЖРЕПи

– Що зміниться для мешканців мікрорайону Росвигово, коли з березня почне працювати нова приватна структура, замість ЖРЕП-1?

– Маємо позитивний приклад вливання у комунальну сферу міста австрійської фірми «АVЕ». Місяць тому були підбиті підсумки, які показують реальний результат. Тепер привчатимемо населення до роздільного збирання сміття. Наше основне муніципальне завдання – культурно вивезти непотріб із міста. Далі нехай бізнес докладає власних зусиль щодо переробки. Мукачівці вже можуть побачити, що місто стає чистішим. Тому приватна ініціатива і комерційні стосунки зі споживачами повинні продовжуватися й в інших комунальних сферах. У перспективі маємо змінювати систему міськводоканалу. Хочемо залучити туди іноземні інвестиції. Міський бюджет необхідних коштів не має. Для цього проводимо переговори з різними установами сусідньої Угорщини.

Якщо фірма, що виграла тендер у Росвигові, покаже новий якісний рівень надання комунальних послуг споживачам, ми розширимо поле її діяльності.

– Що означає термін «комерційні відносини»?

– Споживач повинен отримати за кількістю і якістю вказані послуги, тоді він вчасно їх оплачуватиме. А сьогодні я сплачую в ЖРЕП невідомо за що. Якщо нові комерційні стосунки у всіх інших галузях господарства та економіки вже діють, то у комунальній сфері вони лише повинні розпочатися. Радянський принцип оплати «невідомо за що» має відійти в історію.

– А як щодо розвитку ОСББ?

– Теорія ОСББ, на жаль, не прижилася в Мукачеві. Були утворені 19 об’єднань, і на цьому справа загальмувала. Тому ми вирішили розвивати приватні ЖРЕПи. Сподіваюся, що через два роки говоритимемо про позитивні результати у цій сфері.

Олексій Філіппов

01 березня 2012р.

Теги: тарифи, субсидії, опалення, тепло

Коментарі

мукачівець 2012-03-10 / 10:45:11
Згадала бабка коли дівков була! А ще до радянськоіі влади була австро-угорщина, були київські князі, татаро-монгольска навала, атілла, готи, гунни і т.д. Я би дуже хотів і ці казки від мера почути. Під ці казочки лігше людей грабували, вони навіть не замітять скільки платять за неіснуючу воду, за неіснуюче сміття і хто набиває свої жеби нашими грошима.

РОсвигівський 2012-03-08 / 14:48:52
Мер у дечому і правий, але він не знає як все це можна робити при 1000-1500 грн зарплати, бо в нього доходи офіційні набагато більші, а є ще й неофіційні (будьте впевнені). Ліпше най іскуственно не доводять до банкрутства водоканал, бо ціна на воду у нас уже много років у кілька разів вища ! за Київські ціни, так що менше красти треба. Але і мер не виноватий, що водоканал займає велику територію у центрі, біля самої Ратуші і Зірки, тому його скоро чекає сумна доля (догадайтеся читачі самі: та сама, що і Зірку, ЦУМ, типографію, ЖРЕПи, та інші цінгні обєкти у центрі).

мукачівець 2012-03-08 / 10:10:16
Банківська влада на чолі з мером суттєво обмежила водопостачання для споживачів, хоча до виборів брехати про цілодобове водопостачання. Від "варешського" тепла відмовились, тепер і води треба. Буду ставити свою пумпу у підвалі. Але ж всі не зможуть так зробити і будуть платити дурні гроші за неякісну воду, якої нема. Наступний етап розвитку - побудова власної електростанції. Панове - готується до виборів і згадайте цим виродкам їх обіцянки!

читач 2012-03-07 / 11:13:35
усе брехня.Сміття...Ми платимо шалені гроші за те що фірмочка АВЕ собі СОБІ купила обладнання для бізнесу...У багатьох великих містах, де транспортне плече у рази більше за вивіз платять менше, до того ж у багатьох мукачівців є рідня по селах , куди і йдуть для курочок усі харчові відходи, а у сміття якийсь папір чи пластик.ЦЕ видно навіть по тому що великі контейнери стоять по два тижні поки наповняться...Про жек...Ходять заключати договора і носять папірці де вказано ніби то розцінки.При цьому - тарифи мовляв мінятися не будуть.( А чого ж їм мінятися!? На рівному місці вже підняли на 30 процентів квартплату і майже 50 ліфт). Не віримо. І правильно, бо коли порахувати, виявляться , що нове ПП( жек) хоче на 20 гривень більше ...При цьому що із загальної суми на 60 відсотків послуги насправді не надаються.Про опалювальну "рехформу" мовчу...Слів нема, одна нецензурщина.

чувак 2012-03-05 / 21:26:01
с псоріазом там тоже не место...твоему..

василь 2012-03-05 / 21:24:34

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

Лендяк 2012-03-04 / 14:26:34
що ви наївні паритеся. Ко такий мер Мукачева, старий секретар парторганізації Мукачівприладу, слуга Балог. Він нич не рішае, що папа повість, то і робить. Самі його вибрали.

Пан Баклажан 2012-03-02 / 14:09:45
А таки правий Лендєл, хто б він не був.
Про які такі високі тарифи на воду йдеться? В Берегові ціна куба води (з водовідведенням) - понад 9 грн. І це нормально. Бо це ТОННА води по ціні літру пива.
Взагалі не бачу логіки, аби встановлювати межу - наприклад, послуги не мають перевищувати 15 %. Чому, власне? Так само можна встановити межу цін на їжу - хай вони не перевищують 30 % бюджету сім"ї. І хай виробникі їжі роблять що хотять, а виконують цю норму. В Білорусі так і зробили - вигадали збиткове підприємствам "соціальне молоко", за яке реально бьються звиклі до фальшивого соціялізму пенсіонери.

Вчора показують по ТБ донбаського пенсіонера, який заявляє - я за воду платити не буду! За такою логікою можна прийти в магазин і брати собі хліб з ковбасою, і заявляти - я за них платити не буду.

Допоки будуть ці маразматичні субсидії та пільги, які тільки розбещують суспільство, ми нікуди не зрушимо. Є інші питання - справедливості пенсій (коли мільйони отримують жалюгідні 800 грн, а енна кількість - по 15-20.000 тощо) і обгрунтованості тарифів. Бо до цих тарифів дійсно часто виникають запитання - чи нема тут зловживання монопольним становищем?

BOBRINUS 2012-03-02 / 12:37:22
Боже какие тупые ответы,"Мукачево перешло на индивидуальное отопление" прям огромная заслуга мэрии,скоро будет переход на инд.водопостачання и газо-электро тоже,завалили Теплосеть руководством и ценами,так и остальное завалят,АВЕ фирма очень "удачная" в плане цен,хорошо,что нам не навешали вывоз мусора на вертолетах и оплату немецких пилотов.Лучше бы рассказал как он помог старикам и малоимущим установить эти инд.отопления,рассказал бы о ценах на запчасти,проэкты,рассказал-бы еще как много люди зарабатывают и где.чтобы все это оплатить-"они"ведь создали своим "умом"фантастические рабочие места с огромными зарплатами.В Мукачеве все заводы под "интуристами" сами то только то и могут что создавать умное лицо.Уважаемый мер вЫ случайно не выросли в "розбестилому" Советскому Союзе,он вАсне выучил,не дал вам образование-стыдно...Вы еще старикам,которые в зиму мерзли расскажите как было плохо в СССР,а они то за вас голосовали,а вы им так мило с экранов улыбались и втирали какой вы хороший,а вы им тепло отключил,правильно субсидий сэкономили и в Киев галочка-индивидуальное отопление-а в Киеве -какие молодцы.Блин денег надо было не тратить на "Вечоры над латорицей"на ту тупую дорогу от лыжки до кладбища,расскажите как вы классно помогли малообеспеченным и пенсионерам установить отопления,и сколько семей получило эту помощь,не думаю, что из 1500000 заявленных в вашей газете денег за продаж майна теплосети,вы дали 1500 семей помощь(2500-3500) в среднем денег,. Тариф на воду тоже стыдно поднимать-да дорожает техника,но пусть эта техника на колымит по частникам тем самым ломаясь.Блин человек так отвечает на вопросы как будто он и не сам должен решать эти проблеммы,отвечает как сторонний наблюдатель-планы,программы...Люди помогите найти сайт где Лендел общается с людьми,дайте ссылочку.Спасибо.

варошський 2012-03-02 / 00:52:07
Розбещений кадровий комуняка та ще й філізоф.
Де живе син комуняки? Ну звичайно, що не на Україні. Фірма Фішер постаралась, шоб синок мейора був забезпечений, а всі інші їм не цікаво.

Читатель 2012-03-01 / 22:09:16
А также можно добавить - цены в СССР были мизерные, поскольку люди тогда не платили олигархам. Ясное дело, что цены сейчас выше - львиная доля прибыли оседает в карманах олигархов, которые икорку жрут, на элитные курорты ездят, и при этом приговаривают: "Уважаемые граждане, вы поэкономней будьте!" Цинизму нет предела!

Читатель 2012-03-01 / 22:03:53
В СССР, потребление воды, газа, электричества было меньше! И о какой "экономии" речь идёт, непонятно! А о том, сколько разворовывается чиновниками - можно умолчать. И если бы вернуть всё украденное, то эта "экономия" была бы просто детским лепетом, по сравнению с этими сказками!

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи