Віктор Щадей: «Стиль, за яким ми збираємося працювати, — на боці людей, в їхніх інтересах»

Продовжуємо знайомити наших читачів із керівництвом нової Ужгородської міської ради, до складу якої ввійшло чимало молодих спеціалістів. Сьогоднішня наша розмова — із секретарем Ужгородської міськради, депутатом Віктором Щадеєм.

Віктор Щадей: «Стиль, за яким ми збираємося працювати, — на боці людей, в їхніх інтересах»

— З чого починається робочий день секретаря Ужгородської міської ради?

— З наради, яку щодня проводить міський голова разом зі своїми заступниками, щоб обговорити всі поточні питання, котрі стосуються життєдіяльності нашого міста. До речі, для рядових працівників міськради, які працювали тут і раніше, це стало новиною. Виявляється, останні кілька років такого поняття, як щоденна ранкова нарада взагалі не існувало. Окрім цього, відтепер щопонеділка зранку — розширена нарада, з усіма начальниками управлінь та відділів Ужгородської міської ради, на якій планується робота та окреслюються завдання на новий робочий тиждень.

— Що допомагає справлятися з покладеними на вас обов'язками?

— Бажання працювати. Ми йшли на вибори не просто для того, аби отримати красиві звання чи посади, а щоб мати можливість реалізувати свої ідеї й покращити життя ужгородців. Тож бажання втілювати ці ідеї і допомагає працювати.

До речі про ідеї... Якими, на вашу думку, є першочергові завдання нової ужгородської влади?

— Їх є два. Перше – врятувати місто, не дати йому остаточно розвалитися, адже в усіх сферах господарства ситуація просто катастрофічна. Друге – працювати над перспективами розвитку обласного центру. Ці напрями  були окреслені нами ще напередодні виборів, і сьогодні вони не змінилися. Це стосується й питання збереження архітектурної спадщини, туристичної привабливості міста. Особлива увага приділятиметься і нашим скверам – "легеням" Ужгорода, збереженню зелених зон від незаконної забудови. На сьогодні багато таких територій уже роздано попередньою владою, і люди навіть не здогадуються, що їхні двори вже завтра можуть перетворитися на будівельні майданчики. Наше завдання – ні в якому разі цього не допускати. Маємо зробити все і для вирішення комунально-господарських проблем. У першу чергу це стосується переходу міста на цілодобове водопостачання та системного відновлення наших доріг. Узагалі ж комунальна сфера потребує реформування, що дозволить уже в найближчому майбутньому суттєво покращити комфорт проживання ужгородців у рідному місті.

— Нещодавно ви були учасником міжнародної зустрічі з представниками наших міст-побратимів з Польщі, Угорщини та Словаччини. Чи є співпраця з європейськими сусідами одним із пріоритетів для ужгородської влади?

— Звичайно, адже нас об'єднує і спільна історія, і спільні традиції. Тобто є всі передумови для того, щоб розвивати співпрацю, використовувати досвід наших європейських сусідів. Ми бачимо, що сусідні міста у багатьох сферах обігнали нас. Візьмемо те ж сміття... У Кошице, Ніредьгазі чи навіть у Міхаловце проблеми з ним узагалі немає, у нас же вона залишається однією з найактуальніших. Хотілося би перейняти в них і досвід проведення різноманітних фестивалів, інших заходів, на котрих можуть якісно відпочити не тільки туристи, а й місцеві жителі. Не слід забувати і про розвиток такої співпраці, яка могла б приносити місту фінансову користь. Європейський Союз із року в рік збільшує суму допомоги в рамках програми східного партнерства. А оскільки ми найближчий сусід для словаків чи угорців, то, зрозуміло, треба спробувати використати цю можливість і якимось чином долучитися до цих програм. Завдяки цьому ми змогли б отримати додаткові кошти, які б пішли на вирішення наболілих проблем міста.

Які рішення нового депутатського корпусу вважаєте найбільш актуальними для громади міста?

— Важливим є рішення про збереження у власності міста "Водоканалу". Минула влада в останні дні свого перебування в кабінетах мерії зробила все, щоб передати це підприємство в концесію невідомій фірмі з-за меж Закарпаття. Ми ж на сесії прийняли відповідні рішення і проголосували за залишення "Водоканалу" у власності міста. Також важливим є рішення про зупинення будівництва так-званих МАФів, яких, за планами попередньої влади, мало з'явитися в місті аж 115. Звичайно, таке засилля "будок" є ненормальним, особливо в центральній частині міста. Тож депутати прийняли рішення скасувати дозволи на їхнє встановлення. Також знаковим вважаю рішення про скасування дозволу на будівництво розважального закладу просто попід вікнами в жителів пр. Свободи, біля магазину "Ювілейний". Люди більше року відстоювали сквер, намагаючись зберегти його для своїх дітей, і дуже добре, що нинішній депутатський корпус підтримав їхню боротьбу, проголосувавши за скасування дозволу, виданого міськвиконкомом попередньої влади. Думаю, що всі ці рішення й показали стиль, за яким ми збираємося працювати, — на боці людей, в їхніх інтересах.

— Розкажіть про роботу тимчасової транспортної комісії, яку ви очолюєте.

— На сьогодні вже вивчено всі складові транспортної проблеми в Ужгороді. Минула влада провела тендер, унаслідок чого перевезення в місті було розбалансовано, вона ж прийняла рішення про підняття вартості проїзду в "маршрутках". Комісія ставить завдання, яке ми, сподіваюся, виконаємо — нормалізувати ситуацію. Бачимо такі два пункти: ціна має бути прийнятною, так само, як і якість перевезень пасажирів. Адже це все наші жителі. Ми відчуваємо підтримку депутатського корпусу, громадськості, тому, думаю, нам удасться вирішити цю проблему й покращити ситуацію у сфері пасажирських перевезень в Ужгороді.

— Разом із вами до складу Ужгородської міської ради ввійшло чимало молодих спеціалістів. Чи стане їхній креатив у пригоді місту?

— Безперечно, так. Завдяки місцевим виборам, тому, що Віктор Погорєлов прийшов зі своєю командою, відбулося значне оновлення кадрового складу міської ради. На  відповідальних посадах тепер багато молодих людей. І відповідно, це так чи інакше повинно дати позитивний результат, адже молодь, люди яким по  25, 30, 35 років, — це ті, хто має енергію, має запал втілювати дійсно нові ідеї, які можуть покращити наше місто. Вірю, разом ми зробимо все, щоб наш Ужгород став комфортним і красивішим.

 

        Розмовляв Андрій Андрусяк

31 січня 2011р.

Теги: Щадей, секретар, Погорєлов

Коментарі

Сашко Рибак 2011-02-01 / 08:17:00
Щадею не вистачає скрипки і його пісеньки сприймаютимитуся "на ура", як і личить "копірці" Сашка Рибака:)

чи треба так робити 2011-02-01 / 07:35:00
Один не знав, про що запитати, другий не знав, що сказати.
Аби раптом чого не "вискочило"

Андрій 2011-02-01 / 00:01:00
Каденція зійде! Щоб потім не верещали!!!

Андрій 2011-02-01 / 00:00:00
Збираємося працювати!?
Що це передвиборча агітація, дуже схоже!
Працюйте Щадей вже ви при владі!!!!!

Порада 2011-01-31 / 18:36:00
Набір звичайних фраз і ніякої конкретики.


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
» Всі записи