Щоб над останками героїв завше буяли квіти пам’яті

Якщо, бува, чуємо про якісь галицькі формування, на згадку мимохіть приходить радикальний український націоналізм. Хоча не можна брати всіх під одного капелюха зі “Свободою” чи УНА-УНСО, іншими шовіністичними угрупуваннями. Приміром, про молодих членів Спілки скаутів “Галицька Русь” можна розповідати багато, проте звинуватити їх у націоналізмі – навряд.

Із групою юнаків та дівчат, одягнутих у схожу до військового вбрання форму, зустрівся у Свалявському меморіальному парку. Вони прибули сюди пішки, із вражаючими рюкзаками за плечима, і поклали букети хризантем до обелісків угорських чоловіків, котрі загинули у сталінських таборах. Багатьох дивувало, що молодь з Галичини схиляла голову на знак шани до наших героїв.

– У цьому немає нічого надзвичайного, – відповідає на моє запитання голова Спілки Кирило Арбатов. – Коли сім років тому замислились над тим, щоб такого корисного й потрібного зробити людям, в одного із нас зронилась ідея: "Давайте будемо доглядати солдатські могили..."

Правда, думка виникла не зовсім спонтанно, – каже симпатичний молодий чоловік. – Група складається в основному зі студентів-істориків, котрих інтересує вщерть заповнена чорними плямами історія двадцятого століття. Тому й напнули на плечі рюкзаки та рушили в Карпати. Самі дивувались, скільки легкодоступних пам'яток зберігають гори, – продовжує мій співрозмовник. – Наштовхнулись не лише на поховання, а й відкрили для себе чимало слідів бурхливої історії. Під час походу знайшли стоянки коней, бункери, призабуті пам'ятні знаки часів Другої світової війни. І вкотре дивувались, що про них ніхто не піклується.

Ідея ініціаторів знайшла плідне підґрунтя. Студенти створили Спілку скаутів, яку з допомогою релігійної громади офіційно зареєстрували.

– Ми тільки на початку дороги, – наголошує голова. – На щастя, в усіх західних областях, в тому числі й на Закарпатті, знайшли чимало однодумців, за рахунок яких шириться наше членство. Нас поки не багато, але хто з нами, той серйозно сприймає те, чим займаємось.

За словами Кирила Арбатова, до команди влилися і молоді представники угорської та інших національностей, бо бачать, яку потрібну й важливу місію взяли на себе. Скаути оглядають місця колишніх боїв, шукають знакові знахідки. Раніше навіть не відали, можливо й не чули, що і в Карпатах гриміли гармати в роки Першої світової війни:

– Подивувались пам'ятнику полеглим в останній на Ужоцькому перевалі, де покояться бійці, що колись воювали один проти одного. Завважили й жалюгідний стан обеліску. Почали шукати меценатів і, на щастя, знайшли. Керівники одного російського фонду погодились виділити кошти на впорядкування. А ми засукали рукави й оновили пам'ятник. Зворушливо, що тут мирно спочивають пліч-о-пліч російський козак і угорський гонвед.

Галицькі скаути не акцентують приналежність колишніх бійців. Їх основоположний принцип: полеглий воїн – не ворог. У кожного із загиблих була родина, кохані, котрі чекали їх додому, а насамкінець навіть не знали, де покояться тіла. Ніхто не рвався у бій самотужки, а йшов на поле борні під наказом. Війна знищила їх, але шана прийдешніх поколінь належить кожному з них. Саме тому скаути спонукають й інші споріднені формування до співпраці, щоб над останками героїв завше буяли квіти пам'яті.

Чаба Балог

09 грудня 2010р.

Теги: скаути, Галицька Русь, війна, гонвед, солдат, поховання

Коментарі

Чорнота 2013-01-17 / 19:39:25
"Галицька Русь" - це москофільська організація. Москофіли - вороги України, колаборанти. Це вони сьогодні шанують вояків царської армії, які боролись проти Січових Стрільців, які влаштували різню імені генерала Брусилова. Такі організації вигідні мадярам, москалям, всім, але НЕ УКРАЇНІ!!!

ДЕЯ 2013-01-17 / 19:17:49
Правильно галицька русь класні пацани бо є російськими шовіністами...
Все що проукраїнське це погано, нацизм, шовінізм, антисимітизм...
А от ТУКЗ теж класна організація, голова якої має сміливість Україну порівнювати з ""ворожою фортецею частину якої потрібно захопити" так безумовно це слова толерантної демократичної і ніяк не шовіністичної постаті...

Руский. Не россиянин. 2011-09-02 / 12:19:00

Коментар видалено. Адмін

Сидор-ху із ху 2011-03-17 / 23:07:00
Я Сидор хитро дрибнутий
Карпатську русь я вмить створив
мозги юності змолотив
щоб московській скотині їх запродати
щоб карпатський українець не був паном в своїй хаті
щоб діти їх були в Єропі
зади жикам і уграм підтирали
а ті що лишаться щоб в тюрмах повмирали

бомбажна жаба 2010-12-15 / 12:53:00
зауважу - Цьом, цьом, Цьом!, муй конаний!

бомбажна жаба 2010-12-15 / 12:51:00
Rusyn V, - Цьом, цьом, Цьом!

Rusyn V 2010-12-15 / 12:05:00

/... шкода, що ми не Раша .../





Там на Манежній кричали - "Россія для русскіх".Івани хочуть - "Україну для українців"?Нацизм є нацизмом.Ци він російський,чи від Івана.





/ ... Викурити би від нас приблуд, то життя, ну це вже точно було б наапевне кращим .../





Галичанин у Ужгороді приблуда чи ні?


 



Попередження. Добре прочитайте "Правила коментування". Вони для вас - такі ж, як і для всіх. Адмін





 

зауважу 2010-12-14 / 23:07:00

2 ІВАН, 14.12.2010 20:44
" ... Я є християнином... "

- і то ваша християнська із вашим БІСером віра нашіптує вам :

1. ставити у приклад для наслідування вчорашні "знайомі події на Манежній площі у Маскві та ін.." , ба, навіть симпатизувати їм ?! ;
2. та ще шкодувати за тим, що не можете аналогічно як у Раші діяти відносно знову ж таки ближнього ?! ;
3. називати своїх опонентів свинями та ще із легким натяком на людожерство: «Вона годиться лиш на одне. Це аби її зарізати та наробити зі свинини добрих наїдків. Тож лишайтеся пустої дискусії, бо що свині поясниш.» ?!?!?!?!

Цікаво, яке ж «Святе писання» та який дух надихає вас на такі «християнські» роздуми і прагнення !?

Стосовно ж «бісеру», ви мабуть маєте на увазі гл. 7, ст. 6 Євангелія од Левія Матфея, де викладені слова Ісуса з Нагорної проповіді:
«Не мечите бисера перед свиньями, чтобы они не попрали его ногами своими и, обратившись, не растерзали вас (це, останнє, надзвичайно нагадує ваше: «її зарізати та наробити … наїдків»)».»,
Т О Б Т О не витрачайте добрих слів на того, хто не здатний їх оцінити.

Так ІВАНЕ ! Од вас особисто, стосовно ваших опонентів та представників інших етносів, які по волі провидіння поки ще проживають в цій країні поряд із «титульним», я особисто жодного вашого доброго слова і не прочитав серед коментарів.
А тому, вважаю, що ваші пихаті претензії на сакральну спроможність метати бісер більше схожі на метання БІСеру, яким, як вкотре ви яскраво демонструєте, вщент переповнена ваша голова.

Все це, нагадую, більше схоже на прояв менталітету, побудованого на уламках імперського великодержавного шовінізму у галичанському виконанні, який непереконливо намагаєтесь маскувати удаваною українськістю.

Тому , ІВАНЕ, не дивіться ви за чужими богами, а визначтесь насамперед із своїм.

ІВАН 2010-12-14 / 20:44:00
п. зауважоючому
Щодо побажанння мені "молитися Богу". Особа, котірй не відомий вираз із Святого писання, застований мною (ви, пане, навіть не знали, що він звідти. (бісер - у голові???), чи, принаймні, не розумієте його елементарний зміст (не кажучи вже за сакральність виразу), є натуральним язичником, або атеїстом-безбожником. Тож її побажанння не сприймаю. Я є християнином, а не язичником, тож Вашому Тенгові чи Турулові (котрий є для вас язичника-атеїста замість - Духа святого) молитися не буду. Ви собі там пляшіть, стрибайте навколо ватри, гасайте, падайте до упаду, щось собі бурмочіть, витріщивши із своїм шаманом.очі - моліячися про денонсацію Тріанону. А ми подивимося, наскільки ваш бог-Тегу вам поможе.

зауважу 2010-12-14 / 20:12:00
2
ІВАН, 14.12.2010 18:54
ІВАН, 14.12.2010 19:06

ІВАНЕ, з твоїх слів чітко вимальовується твоя проблема.
Молися Богу і щиро, щоб в твоїй переповненій "бісером" голові нарешті настало просвітлення. Інакше, те що бажаєш ближньому, очікуй невдовзі відчути на власній шкурі.
Подобається Раша, так їжджай туди разом із твоїма однодумцями, скоріш за все, то і буде твоя історична та генетична батьківщина.

P.S. З цього приводу пригадались слова живого «класика» (див. - ІВАН, 14.12.2010 10:07): «Свиня - є свиня, чи то мадярська, чи то російська, чи то українська.»

ІВАН 2010-12-14 / 19:06:00
Викурити би від нас приблуд-емберів, то життя, ну це вже точно було б наапевне кращим. Зняли б купу проблем інших. Менше було б прихильників комуняків та янеків. Може б і лад навели, нарешті.

ember 2010-12-14 / 18:58:00
так би полюбили Україну

Ja i teperj ljublju Ukrajinu, a chast jejo – Pidkarpattje – prosto obazhaju. Pravda bez Ivanov-marsijan?))

ember 2010-12-14 / 18:55:00
Posluhsaju Admina.
Vozvrashchajusj k teme. Material o tom, shto mozhno zhitj bez predrassudkov, mozhno zhitj bez nenavisti.
Menja ne interesuet Arbatov skaut ili plastun, russkij (nesmotrja na to, shto s russkimi u vengrov osobye raschoty: 1849, 1956!) ili ukrajinets, kto jevo finansiruet. Menja interesujet to, shto delaet, i rezuljtat jevo raboty. A on ocheviden.
A nekotorye iz tekh, kto kommenty pishet, vmesto tovo, shtoby podcherknutyj: da i tak mazhno i toljko tak mozhno zhitj, prodolzhajut vojevatj, no sami ne znajut za shto, sami ne znajut, protiv kovo.
Mne kazhetsja, jesli vengry pisali i krichali by., shto Ukrajina samaja bogataja, samaja spravedlivaja, samaja demokraticheskaja strana mira, vsjo ravno k chemu to pridralisj by.
Sindrom: pochemu v shljape, pochemu bez shjapy. No mozhno im prostitj, vedj oni vse marsijane:))

ІВАН 2010-12-14 / 18:54:00
Велике число мадярів, візуально відповыдають поняттям російських ментів про "личности кавказкой национальности". Тож шкода, що ми не Раша. Іштвани, ембери та інші особи "кавказькой національності" (зовнішньо), отримали би такий урок чому не треба любити Рашу(включно із расейськими скаутами), що не забули б надовго та так би полюбили (своє життя у ній) Україну. Я, сподіваюся знайомі події на Манежній площі у Маскві та ін..

зауважу 2010-12-14 / 18:36:00
2 Rusyn V, 14.12.2010 18:27

хоч вже стерли і останній ваш коментарій, всеж таки встиг його прочитати. Із змістом погоджуюсь, потрібні інколи в житті і негативні приклади, адже на підставі чого будемо порівнювати речі, дії, вчинки, події.
Нічого крамольного у вашому коментарії я не побачив, виж не називали нікого із своїх опонентів, зокрема від редакції цього сацту, відкритим текстом свинями та бісером не дзвеніли.

Бомбажна жаба 2010-12-14 / 17:14:00
Не доказалам"м. Бо мене, були надули через, перепрошую мою таки "перебачницю", воздухом такі садісту як Иштван. Він хоч кого може надути. Того свої вуха і свої гузиці.уд Иштвана та унших єго приятельов держіт запертими. Знаву, што кажу. .

Бомбажна жаба 2010-12-14 / 16:55:00
Зауважови.
Їчте пасулі менше, а як дуже любите, то кажіть вашій жоні, аби клала бульше капусти. А коли пре, то йдіт не в інтернет, ай в заход. Айбо, коли там будите діскутувати, то нерозпужайте ні сусіду. ні псів сусідськух. Бо вузьмут велику участ у дискусії та переполошат усе ваше село.
P.S. А ще наїчтися вугля. Помагає. Знау по собі.Єден раз ми, жізнь вугля порятувало, Се коли ня були надули.

Адмін 2010-12-14 / 16:35:00

Прошу всіх учасників коментування уважно перечитати "Правила коментування" і повернутися в русло цивілізованої дискусії. Наголошую: дискусії, розмови, обміну думками. а не банального обзивання. Поки ще прошу. Адмін

Rusyn V 2010-12-14 / 15:06:00

Що п.Олеже?Не сподобалося?Правда очі коле?


Ви з ким спілкуєтеся? З самим собою? Вашу "правду" видалили за елементарне порушення "Правил коментування". Хочете спілкуватися з нашим головним редактором - пишіть на електоронну адресу, зазначену на сайті, або телефонуйте на мобільний. Адмін

Rusyn V 2010-12-14 / 14:56:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін