"Для забудови Свидовця пропонують вирубати десь 500 га лісів", — закарпатська екологиня (ВІДЕО)

17 січня відбулося засідання Закарпатського обласного адміністративного суду у справі забудови гірського масиву Свидовець. Судові процеси тривають з 2017 року. Про причини позову, екологічні загрози, які несе проєкт будівництва ГК "Свидовець", у програмі "Сьогодні. Головне" на Суспільному розповіла представниця ГО "Екосфера" Оксана Станкевич-Волосянчук.

"Для забудови Свидовця пропонують вирубати десь 500 га лісів", — закарпатська екологиня (ВІДЕО)

Користь і ризики забудови Свидовця

За словами екологині, Свидовець — це природна частина, яка наразі зазнала найменшого впливу людини. "В Європі такі території взагалі не чіпають. Вони є табу для будь-якого втручання. Ті території, які є недоторканними, мають такими лишитися. Адже ми маємо екологічні проблеми".

"Про користь будівництва говорити складно, бо ще невідомо, якою вона буде", — каже екологиня. "В Карпатах вже існує Буковель, зараз реалізовують великий проєкт у Славську. Існує проєкт забудови Боржави і тут ще гігантський курорт на Свидовці. Хто робив бізнес-план? На сьогодні Буковель заповнений на третину. Я не дуже бачу тих потенційних туристів, які би заполонили всі курорти", — розповіла Оксана Станкевич-Волосянчук.

"Попередньо повідомили, що територія займатиме приблизно 1400 га, з них пропонують вирубати десь 500 га лісів. Тобто мова йде навіть про знеліснення. Зараз відомо, що землю, якою володіє місцеве населення, купувати не будуть. Буде використовуватися винятково державна земля: це земля полонин і лісфонду. Тобто земля очевидно буде передаватися безоплатно. І інвестори не будуть вкладати в це жодних коштів", — сказала Оксана Станкевич-Волосянчук.

Як розповіла екологиня, Свидовець — це найбільш збережена на сьогодні територія, гірський хребет Карпат, об'єкт "Смарагдової" мережі". У Свидовці розташовані об’єкти природоохоронного фонду, лісові масиви, які сьогодні є пралісами, тобто охороняються законом.

Які причини судового позову

За словами Оксани Станкевич-Волосянчук, предметом суду не є вплив на довкілля. "Мова йде про недотримання законодавства при прийнятті детальних планів території. Річ у тому, що закон передбачає громадські обговорення детальних планів. Детальний план треба оприлюднити, це не зробили. Детальних планів не було в публічному доступі тоді, немає їх і зараз".

"Представники Лопухова подали в суд, бо вони хотіли бути на громадських слуханнях, але в той день навіть не вказали час початку слухань. Тому на слухання прийшли тільки ті люди, котрі були "за". Детальні плани не подали й досі", — розповіла екологиня.

Що кажуть у громадах

В юридичній адресі території для забудови Свидовця вказані Чорнотисянська сільська рада і Ясінянська селищна рада Рахівського району та Лопухівська сільська рада Тячівського району за межами населених пунктів.

Голова Ясінянської ТГ Андрій Делятинчук розповів Суспільному: "Ми розуміємо, що без залучення інвестора у нашу громаду, бюджет і надалі буде таким скупим, як є. І ми не зможемо розвивати інфраструктуру. Я за те, щоб залучити інвесторів. Однак, я й за те, щоб це все робити якомога правильніше, і так щоб не зашкодило, адже все можна продумати. Можна прописати чіткі умови, правила для того, щоби збільшити дохідну частину бюджету.

За його словами, необхідно, щоб у громаді створили робочі місця. "Якщо це робитись не буде, то ми і надалі стоятимемо на тому ж місці і одне, що залишиться — чекати звідкись допомоги. Будь-яке будівництво можна прописати чітко, що повинні бути водопровід, каналізація, очисні споруди, дороги, місця для випасу худоби. Чомусь у Європі разом існують і гірськолижні курорти, і сільське господарство, і заповідні території. Чому в нас не може так бути?" — розповів Андрій Делятинчук.

Свидовець і Буковель: в чому різниця

Багато прихильників забудови у Свидовці апелюють до Буковеля. Про це говорив, зокрема, й голова Закарпатської ОДА Віктор Микита на брифінгу 14 грудня.

За словами екологині Оксани Станкевич-Волосянчук, Буковель і Свидовець недоречно порівнювати. "Науковці, які працювали в Буковелі, не знайшли там нічого цінного в природному плані. Буковель — це звичайна природна територія, де немає природно-заповідного фонду. На Буковелі інвестор прийшов і викупив землю в місцевих. На Свидовці інвестори не збираються купляти землю в місцевого населення. Тобто місцеве населення буде сидіти осторонь і дивитись, як забудовується колишня державна земля", — розповіла екологиня.

Що відомо:

  • Справу будівництва гірськолижного курорту на Свидовці в судах розглядають із 2017 року. Торік 29 вересня Верховний Суд скасував рішення Львівського апеляційного, який визнав законними детальні плани території для будівництва, і направив справу на розгляд до суду першої інстанції – Закарпатського окружного адміністративного.

  • Засідання у справі будівництва гірськолижного курорту на Свидовці відбулося 17 січня в Закарпатському окружному адмінсуді. Воно тривало понад годину, далі його перенесли через клопотання позивачів.

  • За словами адвокатки Софії Шутяк, позивачами є троє жителів села Лопухів Тячівського району. Вони вимагають визнати незаконними розпорядження Тячівської та Рахівської райадміністрацій щодо затвердження детальних планів будівництва курорту.

  • Адвокатка Тячівської та Рахівської райадміністрацій Ярославна Іванова сказала: "Шкода на екологію, на яку посилаються позивачі, на нашу думку, є передчасною, тому що для того, щоб робити такі висновки, потрібно провести ряд досліджень і обстежень".

Суспільне Закарпаття, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
19 січня 2022р.

Теги: Свидовець, курорт, олігарх, Коломойський

Коментарі

читатель 2022-02-04 / 18:05:39
Хочуть заволодіти територією, вирубати ліс (500 га ?). Це «відгукнеться» не лише в Свидовці та навколо, а й набагато ширше. Ліс в горах суцільно вирубувати не можна, бо він виконує природно-захисну функцію. ЩОРІЧНІ ЗБИТКИ лише від повеней в зоні діяльності об’єднання «Прикарпатліс» складали 20 млн. руб., а прибутки… 11,8 млн.руб.[Украинские Карпаты. Природа. Киев: «Наукова думка». – 1988.; с. 197]. Снігу все менше, як і перспектив у зимових курортів. Сфера обслуговування потерпає першою при найменших кризах, зарплати низькі.
Хай вкладають кошти у виробництво продукції.

Іва 2022-01-20 / 16:17:51
Була не давно в одному із багаточисельних чанів в Закарпатті , не буду говорити де , їх дуже багато , цілі комплекси із будиночками , із барами , ресторанами і вся каналізація зливається в потічки , а ті в свою чергу , поповнюють більші річки , думаю , що контроль за очисними ніхто не робив і не робить . Ви уявляєте скільки всього зливається у ріки , або просто в землю ?

Наталка Майстренко 2022-01-20 / 14:56:13
Мене дивує дилетантизм голови Ясінянської громади А. Делянтичука. ДЕ? Поясніть, Голово, ДЕ будуть очисні споруди та мережа централізованого водопостачання, а основне водовідведення та КАНАЛІЗАЦІЇ на території вашої громади з чисельністю перебуваючих, більшою в десяток раз від вашого селища? Є такі проєкти? Вам місця прокладення цих мереж та цифри ПКД на інженерну інфраструктуру відомі?
А рівень В. Микити з його "акваторією" - це інтелектуальний треш. Де його помічники та консультанти, забронюйте йому курс середньої школи по предмету географії. А "зеленого поняття" в сфері екології таких територій, розуміння цінності її екосистемних функцій, їх real value (вартість) - взагалі, очевидно, поняття для нього не відомі. Чому? Чому до керівництва президентською вертикаллю в області приходять некомпетентні люди? Не патріоти?

23li 2022-01-20 / 14:43:24
Боже,вже немає слів,руки їм би вирубити і голову їхню тупу.А потім люди в селах дивуються бо їх затопило,Люди що знову будуть мовчати??Ліс це наше життя.

Ужгородець до злий 2022-01-20 / 13:09:55
Від коли цей ополячений галицький діалект став українською літературою мовою?
Це хто цією мовою користувався? Шевченко чи може Леся Українка з Іваном Франком?
Чи може українська діаспора Канади зі своєю українською з англійським акцентом?
Від коли це горобчик став пуцвірком, парасолька стала розчипіркою а гінеколог - піхвозаглядачем?????
Хто цей єб@натик , що з таким збоченим підходом знущається над українською мовою???
Хто??????

Доктор 2022-01-19 / 22:38:47
Полонини вуцям,не роздати членам за откати,най ся зеленіє,

Іванович 2022-01-19 / 18:05:12


Коментар видалено. Адмін


Зима 2022-01-19 / 16:49:28
Знищити легко, нажаль відновити дуже важко, а жителі села Лопухів Тячівського району нехай в себе в селі спочатку лад наведуть, перш ніж нищити безцінний скарб Закарпаття

злий 2022-01-19 / 16:18:25
ungvar, ти відстав :) Це норма нового правопису. І правильна. Бо так колись було в українській мові, поки з неї не почали насильно робити "діалект" російської

ungvar 2022-01-19 / 16:00:44
Тільки не "екологиня"!!! Перестаньте вже вживати цей "новояз", залиште це клоунам типу фаріон, ніцой та іншим креміням... Деб...ли, бл...ть!

777 2022-01-19 / 14:37:08
Пустелі- озеленяються, а у нас , дурний - бо бідний, а бідний- бо дурний. Багатий- ?????

іван 2022-01-19 / 11:32:11
тадь патрійот полосков котрому патрійотка хаятова зад вилизувала продав ваш сраний свидовець, патрійоти хренові)

За правду 2022-01-19 / 10:11:57
А хто це? Чого вона має нам розказувати?

/ 1У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
В Ужгороді організували акцію "Фото з Патріотичним Янголом"
/ 1Прем'єр Словаччини фіцо зустрінеться з главою українського уряду Шмигалем у середу в Ужгороді
На Закарпатті суд виніс вирок чоловіку за підозрою у зґвалтуванні жінки з інвалідністю
Закарпатці відвідали могили родичів у День пам’яті померлих
В Ужгороді 27 закладів середньої освіти змінили тип та назву
/ 1Прототипом 61-ї мініскульптурки в Ужгороді став полеглий на війні екскурсовод Тарас Гайдук
/ 1Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
/ 7Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
У Кам’янському на Берегівщині працює денний центр допомоги постраждали від домашнього насильства
У Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові кількох груп
Учні Ужгородського класичного ліцею долучилися до Всеукраїнського уроку єдності
/ 4Кошенята, над якими знущалися дівчата на Тячівщині, – під наглядом ветеринара
"Українська академія лідерства" провела в Ужгороді акцію для підтримки ЗСУ
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
На Мукачівщині провели йога-ретрит "Мистецтво самопізнання"
В Ужгороді актори Донецького театру представили свою 8 виставу
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
На Закарпатській обласній станції переливання бракує крові усіх груп
На Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові усіх груп
На Закарпатті проводять екскурсії з сурдоперекладачем для людей, які втратили слух
Три роки в Мукачеві виготовляють титанові імпланти
В Ужгороді відбудеться українсько-німецька зустріч письменників "Міст з паперу"
"Карпатський гірський міжнародний кінофестиваль" вчетверте проведуть в Ужгороді
» Всі записи