На Закарпатті – жодної виборчої дільниці, доступної для різних груп людей, – моніторинг "Опори"

Із 14 дільничних виборчих комісій, які перевірили представники громадянської мережі "Опора" на Закарпатті, 9 є малодоступними, 5 — повністю недоступними для людей з інвалідністю, батьків з дітьми на візочках, людей похилого віку. Жодна виборча дільниця не отримала статус "доступна".

На Закарпатті – жодної виборчої дільниці, доступної для різних груп людей, – моніторинг "Опори"

Про це повідомив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі "Опора" Ярослав Гулан.

Під час моніторингу перевіряли наявність та стан вбиралень, ширину вхідних дверей, якість дороги, наявність тактильної плитки для слабкозорих людей, ширину хвіртки, а також можливість парковки.

"У цьому контексті до категорії найбільш недоступних можна віднести дільниці у селі Костева Пастіль (Велико-Березнянщина) та у присілку селища Середнє Ужгородського району, – розповів Ярослав Гулан. – Тут біля дільниць немає пішохідної доріжки, приміщення знаходяться на підвищенні, вхід – сходи без поручнів і без пандусів. Таким чином, доступ до цих приміщень фактично закрито людям, які користуються інвалідним візком".

Зали для голосування чотирьох дільниць — у селах Кобилецька Поляна, Великі Ком’яти, Ганичі, Бобовище — розміщені на другому поверсі, що робить їх недоступними для людей з інвалідністю та людей похилого віку – як у ролі виборців, так і членів ДВК.

"Втім навіть розташування приміщення на першому поверсі не означає, що дільниця доступна, – каже Ярослав Гулан. — Наприклад, у селі Тарнівці (Холмківська ОТГ) будівля колишньої сільради має сходи без пандуса, як на вході до приміщення, так і до зали для голосування. У селі Дусино (Свалявщина) бар’єром є сходи та нерівне дорожнє покриття на вузькій доріжці до самої будівлі. На багатьох дільницях першого поверху фіксуються такі бар’єри, як сходинки серед коридору або ж занадто високі пороги внизу".

Дільниці, де пандуси встановлені, не відповідають стандарту повністю, зокрема – щодо куту нахилу та розташуванню поручнів із обох боків на двох рівнях. Наприклад, у селі Боронява частина пандуса має нахил 9,5° при нормі 8°, поручень лише з однієї сторони при стандарті – з обох сторін. У Міжгір’ї на дільниці (місцева школа на вул. Шевченка, 73) нахил відповідає стандарту, втім поручень лише з однієї сторони. На вході є поріг висотою близько 10 см (зі слів керівника закладу, в разі необхідності встановлюють тимчасовий пандус на порозі). У селі Зняцево поручні із обох сторін, втім кут нахилу – 15°.

Загалом не відповідають стандарту наявні пандуси на дільницях у Виноградові (Виноградівська ДЮСШ та інклюзивний центр), у Мукачеві (школа №4) та в Ужгороді (школа №12) — саме в частині кута нахилу та розташуванню поручнів.

Тактильної плитки для слабозорих не виявлили на території жодної із виборчих дільниць, лише на двох із 14 сходи всередині будівлі були промарковані.

За шкалою оцінювання найбільше балів набрала дільниця у Виноградові, що розташована у будівлі місцевої ДЮСШ та інклюзивного центру. Втім і вона не потрапила до категорії "доступна". "Там робочу кімнату для членів ДВК облаштовано на другому поверсі, – повідомив Ярослав Гулан. – Це означає, що людині з інвалідністю обмежено можливість працювати членом ДВК або, наприклад, ще до голосування завітати на дільницю, наприклад – перевірити себе у списку виборців. Водночас фізична можливість розташувати робочу кімнату для членів ДВК на першому поверсі у приміщенні є, тому з цього приводу буде звернення до місцевої влади. У будівлі також на першому поверсі облаштовано вбиральню, в тому числі і окрему для людей з інвалідністю. Покриття пішохідної зони на подвір’ї залишає бажати кращого. Біля території будівлі є фізична можливість облаштувати парковку, включаючи і окремо відведене місце для транспорту людини з інвалідністю".

За словами Ярослав Гулана, проблемою є і відсутність вбиралень, які пристосовані для людей з інвалідністю. У приміщеннях шести дільниць санітарно-гігієнічні приміщення відсутні взагалі. Лише на трьох дільницях із 14 – у селі Боронява, на згаданій дільниці Виноградова та у селі Зняцево – є окремі вбиральні для людей з інвалідністю. Найбільш проблемні виборчі дільниці моніторингу знаходяться у сільській місцевості, переважно – у будинках культури чи у приміщеннях сільрад.

Нагадаємо, згідно з вимогами нового Виборчого кодексу України, відповідальність за доступність приміщень дільниць покладається на органи місцевого самоврядування, термін щодо приведення приміщень у відповідність до стандартів доступності надано до 2025 року.

Суспільне Закарпаття, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
14 серпня 2020р.

Теги: моніторинг, дільниці

Коментарі

Микола 2020-08-14 / 14:10:39
Добре що шарлатанам з "опори" доступні, людям нащо то

В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
/ 7У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
В Ужгороді організували акцію "Фото з Патріотичним Янголом"
/ 1Прем'єр Словаччини фіцо зустрінеться з главою українського уряду Шмигалем у середу в Ужгороді
На Закарпатті суд виніс вирок чоловіку за підозрою у зґвалтуванні жінки з інвалідністю
Закарпатці відвідали могили родичів у День пам’яті померлих
В Ужгороді 27 закладів середньої освіти змінили тип та назву
/ 1Прототипом 61-ї мініскульптурки в Ужгороді став полеглий на війні екскурсовод Тарас Гайдук
/ 1Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
/ 7Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
У Кам’янському на Берегівщині працює денний центр допомоги постраждали від домашнього насильства
У Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові кількох груп
Учні Ужгородського класичного ліцею долучилися до Всеукраїнського уроку єдності
/ 4Кошенята, над якими знущалися дівчата на Тячівщині, – під наглядом ветеринара
"Українська академія лідерства" провела в Ужгороді акцію для підтримки ЗСУ
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
На Мукачівщині провели йога-ретрит "Мистецтво самопізнання"
В Ужгороді актори Донецького театру представили свою 8 виставу
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
На Закарпатській обласній станції переливання бракує крові усіх груп
На Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові усіх груп
На Закарпатті проводять екскурсії з сурдоперекладачем для людей, які втратили слух
Три роки в Мукачеві виготовляють титанові імпланти
В Ужгороді відбудеться українсько-німецька зустріч письменників "Міст з паперу"
» Всі записи