Герой «Дорогою любові», закарпатець Іван Мирон, уперше побачить фільм про себе на недільній прем’єрі (ФОТО)

22 квітня в Ляльковому театрі в Ужгороді презентуватимуть авторський фільм Омеляна Коляджина «Дорогою любові». Напередодні ж презентації у прес-центрі «Закарпаття» з журналістами зустрілись люди, які мали безпосередній стосунок до створення стрічки.

 Герой «Дорогою любові», закарпатець Іван Мирон, уперше побачить фільм про себе на недільній прем’єрі (ФОТО)

Тема фільму, як зауважив під час зустрічі редактор фільму в титрах Іван Ребрик, і на сьогодні не вирішена й великою мірою драматична. Іван Васильович Мирон, про якого, власне, і йдеться у фільмі, за радянських часів чверть століття провів в ув’язненні як державний злочинець. «У режисера був основний робочий варіант назви фільму, який звучить провокаційно, і, власне, акцентує на проблемі – «В’язень незалежної України». Оскільки Мирон і дотепер не реабілітований і вважається державним злочинцем, і на сьогодні в нашій державі немає інструменту, який би міг дати цьому раду. Колись Іван Васильович постав перед комуністичним режимом як державний злочинець. Однак зараз, завдяки фільму, якраз відбувається акт суспільної реабілітації колишнього політичного в’язня», – розповів Іван Ребрик.

9 березня цього року Івану Мирону виповнилось 83 роки. 25 років свого життя він провів у таборах – через те, що свого часу не зрадив національної ідеї, що її сповнився ще в дитячі роки. Іван Васильович – «людина того покоління, хто ще в десятирічному віці спостерігав події Карпатської України», наголошували творці фільму. Покоління, що народилось в міжвоєнний період, в демократичній Чехословаччині, діти, які отримали виховання за дуже сприятливих умовах національного відродження. «Це діти, які свого часу пройшли через Пласт, давали пластову присягу. Власне, це та проблема, яка і спровокувала подальшу драматургію всього життя Івана Мирона», – зазначив Іван Ребрик.

Так, після закінчення війни і приходу на Закарпаття радянської влади, герой, про якого йдеться у фільмі, просто не зміг за повісткою іти в армію: «він же давав присягу на вірність Україні, і давати іншу присягу для нього було немислимо». Тож далі було підпілля, але не дієве антирадянське, «як це змальовують у фільмах про бандерівців», зауважив Іван Ребрик. «Таким чином Мирон, можливо, і наївно, намагався уникнути співпраці з новою владою. Але тоді вже почалось тотальне, навальне полювання на українських підпільників, Івана було зраджено одним із приятелів, після чого заарештовано».

Звільнено Івана Васильовича Мирона з тюрми тільки після довгих 25 років потому – 22 травня 1976 року. І, не зважаючи на те, що він міг бути відпущений в будь-який момент – тільки за розголошення імен товаришів – Мирон не зламався, не зрадив те, у що вірив, не видав жодного. І до нині Іван Мирон лишається «людиною багатої душі, людиною, сповненою добра, духовного багатства, любові до людей», зауважив директор обласного організаційно-методичного центру культури Володимир Рудейчук.

Фільм цей – фільм-монолог, проте герой його стрічку навіть не бачив, розповів режисер «Дорогою любові» Омелян Коляджин: «Все починалось з простого інтерв’ю, коли я зрозумів, що хочу відзняти історію життя Івана Мирона». Задум фільму виник у його автора і режисера ще у далекому 2004 році – під час спілкування із племінницею Івана Васильовича Ярославою Рендер. «Я був у Ярослави в гостях, і коли вона почала розповідати мені за свого вуйка, у мене одразу почали в голові з’являтись оті символи, образи». Далі було знайомство з Іваном Васильовичем і двогодинне фільмування розповіді колишнього в’язня на кінокамеру у формі інтерв’ю. «А потім з допомогою "Гражди", пластунів, телебачення, облдержадміністрації я кожен рік був на Красному полі, куди приїжджав Мирон у дні вшанування героїв Карпатської України. Ходив за ним, як та тінь, переслідував його всюди – не тільки на Красному полі бігав, але і був у «Просвіті», коли Іван Васильович туди заходив. Він не знав, що твориться, чого така увага Коляджина до його персони. Власне, ніхто не знав, чого я так за ним колінкую», – розповів автор і режисер фільму.

Робота над фільмом тривала довгих 8 років. Може, вона мала би бути зроблена трохи раніше, припустив Омелян Коляджин, «але з певних об’єктивних, може суб’єктивних причин цього не сталось. А може, я не був до цього зовсім готовий». Проте нині всі кадри вже відзняті і змонтовані, навіть існує домовленість з Міністерством культури про те, що стрічка (триває вона, до речі, півтори години і є повноцінним фільмом) представлятиметься на тематичних конкурсах.

Призначена і дата презентації – 22 квітня. На неї до Закарпатського обласного театру ляльок «Бавка», як заплановано, завітає герой фільму, тож кожен з присутніх зможе на власні очі його побачити, поспілкуватись з чоловіком, який за жодних обставин не зрадив те, у що вірив, не зрадив себе. І, не зважаючи ні на що, таки лишився людиною світлою, людиною, сповненою добра і любові.

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
20 квітня 2012р.

Теги: Коляджин, Іван Мирон, Карпатська Україна, Пласт, Ребрик

Коментарі

інж.Будівельник Росішка 2012-05-04 / 11:53:43
А цілий фільм де можемо побачити про вуйка Івана?

Андрій 2012-04-20 / 07:50:06
Уривки з фільму можна переглянути тут http://youtu.be/BhvaEW3wUkE

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи