У Свиднику відбулося 64-те Свято культури русинів-українців Словаччини (ФОТО)

Протягом трьох днів – від 15-го до 17-го червня 2018 року – за сонячної погоди у Свиднику проходила найголовніша акція - 64 Свято культури русинів-українців Словаччини. Традиційно організує його Союз русинів-українців СР у співпраці з містом Свидником, СНМ – Музеєм української культури та дальшими співорганізаторами.

У Свиднику відбулося 64-те Свято культури русинів-українців Словаччини (ФОТО)

Кульмінувало Свято у неділю, 17-го червня 2018 р.,  у післяобідній час програмою домашніх фольклорних колективів Повернення та програмою закордонних та домашніх гостюючих  колективів під назвою  Подарунок на закінчення.

Свято відкрив заступник голови Центральної ради СРУСР, голова організаційного комітету Павло Боґдан. Він, між іншим,  звернувся до глядачів в природному амфітеатрі міста Свидника  такими словами:

«Свято культури відзначаємо уже у шістдесят четвертий раз. Воно має свою довгу історію і ним не може похвалитися будь-хто. За ті дотеперішні 63 роки  тут на цій сцені ви побачили сотні цікавих програм, через неї протанцювали і на ній проспівали тисячі виступаючих, за якими треба бачити години і дні наполегливої роботи любителів фольклору, але також гордість за свої традиції і свій народ.

Якщо хтось у теперішній нелегкий час нехтує тими небувалими традиціями і роботою та натхненням наших попередників і організує контракції, де власна культура представляється у мінімальній мірі, то треба задуматись над щирістю їх задумів, які так чи інакше прямують до ліквідації тих традицій і того натхнення.

Колективи  народної художньої творчості  все ще вважають виступи на сцені Свята  завершенням своєї цілорічної наполегливої роботи. Але найголовніше на тому те, що ті люди зберігають і помножують традиції наших предків, виносять їх до майбутнього, показують, що ми не народ нізвідки, і що наші корені на тій території сягають  у сиву давнину і що ми маємо на що і на кого бути горді. І так наперекір усьому ми живемо і будемо жити. Історія нашого Свята, напевно, буде продовжуватися і надалі. Де і як – це питання майбутнього. Але ми і надалі маємо в намірі презентувати на цьому Святі нашу народну культуру у її найширшому діапазоні, у всіх її жанрах і формах».

Серед гостей були присутні депутат Пряшівського самоврядного краю, почесний консул України в СР Станіслав Обіцький, приматор міста Свидника Ян Голодняк і інші представники міста,  один з організаторів традиційних Днів України в Кошицях,  директор об’єднання FEMAN  Едуард Бураш та дальші гості. Із закордонних гостей були присутні делегація Об’єднання лемків у Польщі  на чолі з Василем Шлянтою, представники Департаменту культури Закарпатської обласної державної адміністрації (Ужгород), а делегацію Союзу русинів українців Сербії очолив Йоаким Грубеня.  На Свято завітали представники  Посольства   України в СР – радник Олександр Цупренко та перший секретар  Світлана Гончаревська. Лист-вітання Святу надіслав Надзвичайний і Повноважний посол України в СР Юрій Мушка.

Свято культури розпочалось у п’ятницю, 15 червня, вранці малюванням на асфальті. Змагались команди дітей  дитсадків та основних шкіл міста Свидника.

Після цього в Піддуклянській бібліотеці у Свиднику відбулася бесіда з українським  літературознавцем Данилом Ільницьким (1986 р.н.), який розповів  про сферу своїх наукових зацікавлень, до якої належить  історія української літератури, художня та інтелектуальна творчість Богдана Ігоря Антонича, франкознавство, зокрема рецепція Івана Франка у міжвоєнний період.

Паралельно з тим на пішохідній площі перед СНМ – Музеєм української культури пройшла Школа народного танцю для молоді.

У післяобідній час в СНМ – Музеї української культури відбулось відкриття виставки Світ в українсько-словацьких кольорах. Присутніх привітав директор музею Ярослав Джоґаник, а про картини і їх авторів  розповів   Ладислав Пушкар. В художній програмі виступила капела бандуристок Галичанка зі Львова (хормейстер Руслана Дробот), яка також виступала у програмі Живе запрошення разом зі  свидницькими самодіяльними  колективами.

Перший фестивальний день закінчився виступом в амфітеатрі відомої у Словаччині фольково-фольклорної сатиричної групи Дрішляк.

Суботній фестивальний день (16 червня) урочисто відкрив приматор Свидника Ян Голодняк.

У програмі під назвою Вітання Святу (сценарист і режисер Ігор Крета) виступили закордонні колективи і групи, серед них фольк-гурт Хустяни  з міста Хуста Закарпатської області України (керівник Олександр Анишинець), квінтет Горяни з міста Рахова Закарпатської області,  народна капела Жванґуліс  та народний танцювальний ансамбль Сідабра з Литви і кращий сучасний ансамбль пісні і танцю України Чорнобривець з Миронівки (Україна, керівник Ірина Воронова).

Музично-забавна програма Смійтеся на здоров’я (сценарист і режисер Івета Світок) була присвячена фольклору і гумору. В ній організатори дали простір нашим самодіяльним колективам. Сюрпризом були виступи фольклорних груп Люди спуд Бескида з Новоселиці, Тихопоточан з Тихого Потока  і гарний подарунок у подобі пісні і гумору принесло тріо Лабірські бетяре. Під чутливим керівництвом Анни Реґрут співаки здобувають все більші успіхи не лише виконанням, але вмілим  вибором пісень. Спроба акторів-професіоналів  розвеселити публіку дешевим гумором не увінчалась успіхом. 

Пізня пора  в амфітеатрі в заключній суботній програмі  відомої групи Грдза (близько 23 год. вечора) сумно відстукувала  ритмічний холодний подих ночі.

Недільна програма (17 червня) 64 Свята розпочалась святою літургією в дерев’яному храмі св. Параскеви в скансені СНМ – Музею української культури і продовжилась покладанням квітів до Пам’ятника Чехословацького армійського корпусу  на Дуклі, а згодом до Пам’ятника полеглим героям Радянської армії у Свиднику.

В пообідній  час тут же в скансені відбулась презентація художніх творів учасників художнього пленеру Свидник на полотні, а згодом  пройшла фольклорно-етнографічна програма  колективів НХТ Стропківського округу З хыжы до хыжы (сценарист і режисер Анна Кнєжова). Зі скансену колективи попрямували прямо в амфітеатр через відчинену браму. Після  урочистого відкриття Свята у програмі Повернення  (сценарист і режисер Марія Пайзинка) організатори дали широкий простір домашнім свидницьким колективам – Команичка, Маковичка, Маковиця, а також таким як Порачан з Порача, Бучина з Пачі (по-народному –  Паші), Куровчану з Курова і Карпатянину з Пряшева. У всіх колективів дорослих домінували давні традиції і звичаї. Справлялося враження, що успішним кроком йде підготовка дальшого циклу популярного фольклорного шоу РТВС Zem spieva, в якому з неабияким успіхом  виступили колективи русинів-українців Словаччини.

У заключній програмі  Подарунок на закінчення (сценарист і режисер Ігор Крета)  глядачам був приготований золотий клинець у подобі української народнопісенної культури. Виступи  колективів Хустяни, квартету Горяни,  ансамблю пісні і танцю Чорнобривець поповнив добірними танцями і піснями фольклорний колектив Дубрава з Пряшева.

Степан Гій досвідом і вмілим артизмом створив відповідну  атмосферу на сцені, надавши їй належну святковість і урочистість.

Свидник знову підтвердив, що в нього нема відповідних людських потенцій для утримання трьох великих акцій у двотижневих інтервалах.

Всі номери Свята, підготовані нашими колективами, пройшли відповідним відбором. Тому досвідчений словацький фольклорист  Ладіслав Бачинський міг і на цей раз  акцентувати той факт, що у програмі колективів народної художньої творчості явно менше стилізації, а  в більшій – автентичності. Доки нам вдасться зберегти  Свято у такій подобі, як була презентована, доти  воно може жити  і має що показати глядачам. Естрадна сцена призначена для інших цілей і для іншої публіки. І для іншої культури.

Мирослав Ілюк. Фото Ладислава Цупера та автора

Неділя, 16 червня 2018 р. Іван Рудий в рамках програми З хыжы до хыжы  за участю колективів з Стропкова і Свидника  зачитав поезію народного поета Івана Жака (1896 – 1972)  з Вапеника Свидницького округу про те, як треба любити рідне слово

Офіційне відкриття 64 Свята культури русинів-українців Словаччини. Виступає заступник голови Центральної ради СРУСР Павло Боґдан

Вид на сцену Свята культури русинів-українців Словаччини у Свиднику

Танець – гаряча кров життя

Фрагмент програми фольклорного колективу Куровчан з Курова

Ансамбль  пісні і танцю  Чорнобривець з Миронівки (керівник Ірина Воронова)

Тематика Свята культури русинів-українців Словаччини у Свиднику домінувала в Малюванні на асфальті  дітей дитсадків і основних шкіл міста Свидника

Учасники бесіди з українськими письменниками поклали квіти до пам’ятника Олександрові Павловичу у Свиднику

Під час відкриття виставки Світ в українсько-словацьких кольорах в СНМ – Музеї української культури у Свиднику. Виступає куратор виставки Ладислав Пушкар, на задньому плані директор музею – Ярослав Джоґаник

Улюблені співаки з Лабірщини – Лабірські бетяре -  Роланд Ґуба, Петро Зятик, Денис Зятик

Фольклорний колектив Тихопоточан з Тихого Потока

Фольклорний колектив Люди спуд Бескида з Новоселиці виступили на Святі вперше

Учасники і гості Свята поклали вінки і квіти до Пам’ятника полеглим героям Радянської армії у Свиднику

Русини-українці живуть і в  словацько-мадярському пограниччі.  Члени фольклорного колективу з Пачі (по-народному Паші) Рожнявського округу під час виступу на 64 Святі культури русинів-українців Словаччини у Свиднику

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
23 червня 2018р.

Теги: русини, Свидник, фольклор, СРУСР

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи