Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти (ФОТО)

На п’ятничне засідання Ужгородської міської ради, серед інших, виноситься одне з найважливіших для майбутнього Ужгорода питань: депутатам пропонуватимуть погодити генеральний план міста в новій редакції. Саме цей архіважливий у плані перспектив та функціонування обласного центру документ визначатиме, як місто житиме й розвиватиметься до 2031 року. Точніше – НЕ житиме і НЕ розвиватиметься, наголошують громадські активісти, які провели експертизу пропонованих коригувань генплану. Бо ж документом, по суті, чиниться спроба «узаконити» усі безчинства у вигляді безконтрольного дерибану земель упродовж останніх п’яти років і закладається можливість для продовження відповідної «роботи» на майбутнє, стверджують експерти.

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п

Сьогодні у прес-центрі «Закарпаття» відбулася неформальна прес-зустріч із активістами Ініціативної групи зі збереження парку «Перемога». Основною темою розмови стала підготовка депутатського корпусу до завтрашнього голосування за коригування до генплану, фактично, за генеральний план міста в новій редакції. А заразом – одразу і за зміни до нього. Тобто, - висловили подив і змусили подивуватися присутніх спікери, - у міській раді не тільки розробили новий генеральний план на зміну редакції від 2004 року, але й подбали вже і про майбутні зміни до нього, які начебто навіть пройшли громадське обговорення. 

Такий поспіх, упевнені активісти, пояснюється намаганнями міської влади приховати, «узаконивши» сесією, фактично кримінальні «земельні» рішення попередніх років. Бо ж упродовж 5 років землі у місті «дерибанилися» безконтрольно і всупереч Генплану від 2004 року, і в такий самий спосіб здійснювалася й забудова громадського простору. Але гірше те, що, окрім узаконення вже здійснених безчинств, міська влада на черговій сесії голосуванням за нову редакцію генерального плану спробує забезпечити можливості подальшого дерибану і на майбутнє.

До генплану в новій редакції у спеціалістів є ціла низка питань, а чималу кількість пропонованих документом моментів активісти пояснюють корупційною складовою. Зокрема, наприклад, новим генпланом запланована забудова чисельних зелених зон, «прописане» зведення багатоповерхівок в історичній частині міста і насичення Ужгорода індивідуальною забудовою. 

«Скажімо, вулиця Гойди, про забудову на якій вже чимало говорилося. Всупереч позиції містобудівної ради, яка не рекомендувала забудову в історичному ареалі, в новому генплані вже намічена тут багатоповерхова забудова, від 4х до 9ти поверхів. При цьому, коригуваннями не визначено жодної санітарної зони у межах згаданої території, тоді як вона чітко виписана історико-опорним планом», – навела приклад у контексті планованих багатоповерхівок в історичному кварталі чехословацької доби на так званій «стоянці Погорелова» голова РМЕО «Екосфера» Оксана Станкевич.

Крім того, згадала й інші катастрофічні у плані громадського простору речі, прописані в новому генплані. Так, територія перед Будинком побуту на площі Петефі, відповідно до документа, буде відведена під індивідуальну забудову. Тоді як розташований неподалік спортивний майданчик віддається під забудову діловими та торговими об’єктами. На розі вулиць Легоцького та 8-го Березня, де нині – резервна ділянка, що може бути освоєна під облаштування зеленої зони в цьому густонаселеному кварталі, генпланом передбачається зона багатоповерхової забудови. Згідно із документом, зникає і парк Перемоги як зелена зона загального користування: ця територія відводиться під торгово-розважальний комплекс, поруч – культові споруди і цілим кварталом – житлові будинки у 5-9 поверхів. Під забудову відводиться і частина площі ім. Б. Хмельницького, де нині діти мають змогу бавитися на ігровому майданчику. Запроектоване генпланом навіть і часткове будівництво у заповідній зоні – у межах Боздошського парку – що напряму заборонено законодавством, демонструвала плановані міськрадою коригування наочно, за допомогою тематичних слайдів, Оксана Станкевич… 

У тому вигляді, в якому він представлений на голосування, генплан голосувати в жодному разі не можна, бо це – «біда і катастрофа», висловився стосовно пропонованого документу колишній головний архітектор Ужгорода Петро Сарваш. За його словами, вносити зміни необхідно, однак – лише після інвентаризації наявних у місті земель та створення містобудівного кадастру. Бо наразі найактуальніше і найперше, що потрібно – це загальна стратегія розвитку міста. 

«Нині місто свої території "з’їло" повністю, й необхідна стратегія, як місто житиме надалі. Є купа депресивних територій в межах міста, про які нічого не говориться і з якими нічого не робиться... Нічого не говориться про реабілітацію занедбаних територій, не згадується нагальна потреба розвитку транспортної мережі, ігнорується питання озеленення, не згадані можливості заведення зовнішніх інвестицій», – наголошував Петро Сарваш.

Для того ж, аби залишити місту можливості для розвитку та й загалом зрозуміти, куди та як далі розвиватися, і необхідна інвентаризація земель, а на час її здійснення, зі створенням містобудівного кадастру – мораторій на виділення землі строком на 2-3 роки. 

Обурення в активістів викликає й те, що, окрім наявності вбивчих для міста кроків, прописаних генпланом, влада має намір «протягти» його через сесію навіть всупереч ухвалі суду. Так, нині діє чинна судова заборона на внесення будь-яких змін до генерального плану. Втім, це не є завадою для влади та «представників думки народу», коли на кону – питання комерції та збагачення.  

Аби зарадити спробам посягання на місто з боку муніципалітету, активісти підготували та передали у міську раду подання із повідомленням про здійснену громадську експертизу генерального плану, за підсумками якої були виявлені підстави корупційних правопорушень. Аналогічне подання активісти направлятимуть до Антикорупційного комітету. За процедурою, після звернення з боку громадськості у міськраді мають попунктово повідомити про результати вивчення подання.

А тим часом, аби спільно висловити протест громади проти спроб віддати місто під суцільну забудову, зі знищенням громадського простору і останніми можливостями для «реанімації» та розвитку Ужгорода, небайдужих закликають прийти завтра на сесію і власною присутністю задекларувати підтримку Ужгороду. 

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
10 вересня 2015р.

Теги: генплан, катастрофа, біда

В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
/ 3У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про «родзинки» цьогорічних «Березневих котів»
» Всі записи