Хто може виховати українську суспільність, або Чому закурив прем’єр-міністр?

Яценюк і Аваков хочуть знищити добровольчі батальйони, щоби ті не прийшли в Київ зі зброєю вимагати реформ

Хто може виховати українську суспільність, або Чому закурив прем’єр-міністр?

Навесні 1996 року головний редактор знаменитого журналу “Культура” Єжи Ґєдройц зі своєї паризької штаб-квартири уважно спостерігав за соціально-економічними процесами на своїй далекій батьківщині: “У Польщі сьогодні бракує державного чуття, розуміння того, що саме служить справі держави. Визначальної концепції, якою повинна бути Польща, не відчувається у жодній галузі. Не розроблена зовнішня політика, бракує військової ідеї. Натомість важливого значення набуває призначення того чи іншого генерала і те, у яких він стосунках з міністром. Особиста боротьба заступає все — економічні, громадські справи. Вона бере гору навіть тоді, коли йдеться про фундаментальні проблеми, головною з яких є захист інтересів держави”.

І далі: “З усією критичністю ставлячись до міжвоєнного періоду, треба визнати, що в Речі Посполитій суспільство мало почуття державності та обов’язку щодо вітчизни. Фінансові службовці, які становили найчисленнішу частину державних працівників, оплачувались дуже низько. Незважаючи на це, хабарництва майже не існувало. Кількість скандалів, економічних афер, пов’язаних з політичними колами, також була мінімальною… До речі, мораль поляків після здобуття незалежності не була бездоганною, зокрема, партійні чвари стали звичайним явищем. Але все це подолав Юзеф Пілсудський. Це означає, що польську суспільність можна виховати”.

Чи можна виховати суспільність українську? Хто її виховає? Порошенко, Яценюк, Гройсман, Ложкін, Ляшко, Тимошенко?.. Неозброєним оком видно, що прем’єр-міністру і президентові складно знайти спільну мову, щоб вивести країну з кризи. Помітних результатів боротьба з корупцією не дає. Бракує українського Юзефа Пілсудського?..

“Боротьба з корупцією — це одне з найскладніших завдань, особливо для країни, яка намагається розлучитися з радянською клептократичною системою, і, відверто кажучи, цю частину шляху Україна досі не пройшла. Немає потреби говорити вам, що практично всі лідери держави з моменту здобуття незалежності тим чи іншим чином або самі грабували народ України, або сприяли такому грабежу”, — зазначила помічник державного секретаря США з питань Європи і Євразії Вікторія Нуланд під час свого перебування в Україні в липні цього року.

Проголошення незалежності виявилося недостатньо, щоб радикально поліпшити життя пересічного українця. В Україні продовжує функціонувати видозмінена Система совєтського штибу, яка володіє чималим запасом внутрішніх резервів і арсеналом засобів, аби чинити запеклий опір усім спробам перезаснувати державу на загальнолюдських принципах Моралі, Закону, Права, Правди і Добра.

13 липня під час закриття Першого Бізнес-форуму США—Україна віце-президент Сполучених Штатів Джозеф Байден, дивлячись в очі українському прем’єр-міністру, порадив: “Зберися, Арсенію, Україна втрачає свій шанс”. Байден назвав корупцію “образою українського народу” і порадив Арсенію Яценюку змінювати країну: “В Україні є стратегія й нові закони для боротьби з корупцією. Залишилося посадити корупціонерів у в’язницю…”

Чи почув український прем’єр-міністр віце-президента США? Напевно, що так. У всякому разі після зустрічі у Вашингтоні з президентом США Бараком Обамою та віце-президентом Джозефом Байденом Арсеній Яценюк закурив разом зі своїми підлеглими. “Я думаю, що йому справді потрібна цигарка”, — написав журналіст телеканалу “CCTV” Roee Ruttenberg.

Хай там як, але відповідь (до певної міри) на запитання, чому боротьба з корупцією в Україні практично не дає результатів, несподівано прозвучала 17 липня під час політичного ток-шоу “Черное Зеркало с Евгением Киселевым” на телеканалі “Інтер”.

Ось що розповів перед телеоб’єктивами один із його учасників народний депутат Олег Мусій, колишній член уряду, екс-міністр охорони здоров’я: “Остання комісія, яка була з депутатської групи з розслідування корупції нашого прем’єр-міністра, чим закінчилася? Нічим… Тиждень тому закінчили комісію державної національної служби з розслідування бездіяльності в міністерстві охорони здоров’я України. На 70 сторінках страшні факти, страшні корупційні факти, страшні факти бездіяльності. Прем’єр-міністр накладає гриф “для службового користування” і воно лягає під сукно, і сьогодні ми бачимо прекрасну дружбу нової влади старого прем’єр-міністра з членом уряду”.

Присутній у телестудії народний депутат Сергій Каплін запитав Олега Мусія: “Були закриті засідання уряду, де Яценюк говорив: “Нам не потрібні в Києві батальйони, бо вони прийдуть сюди зі зброєю і будуть вимагати реформ”?

Відповідь Олега Мусія: “Неодноразово на закритих засіданнях уряду, коли без преси обговорювалося питання, а що робити з добровольчими батальйонами і з тими майданівцями, які пішли воювати на схід і мають зброю, і, на превеликий жаль, до сьогодні не розслідувана трагедія Ілловайська, і ця трагедія спровокована прем’єр-міністром і міністром Аваковим і всіма іншими… І вони говорили в один голос: треба зробити все, для того щоби ці батальйони не вернулися в Київ, зробимо все, для того щоби… (шум, вигуки у студії)”.

Сергій Каплін уже звернувся до Генпрокуратури з приводу почутої від Олега Мусія інформації.

Цікаво, стенограми закритих засідань українського уряду не щезають і не горять?

Олег К. Романчук, публіцист, шеф-редактор журналу “Універсум”, "Слово "Просвіти"

31 липня 2015р.

Теги: Яценюк, Аваков, добровольчі батальйони, реформи

Коментарі

Русин 2015-07-31 / 20:18:32
http://www.cas.sk/clanok/325082/vychodnari-toto-ma-byt-vasa-nova-hymna-bratislavcania-z-nej-nepochopia-ani-jedno-slovo.html


Спецтема
Публікації:
/ 12Святослав Вакарчук: Кому тут тюрма, кому – Дольче Віта
/ 1Трагікомедія реакцій на "трагедію" у Гельсінкі
/ 12Керівник МВС Аваков взяв у заручники всю країну - Сергій Лещенко
/ 3Марш поліцейського свавілля
/ 1Володимир Горбулін: "Європейськими мають бути не лише амбіції, а і вчинки"
/ 3Денис Бродський: Наша влада – професійні покидьки, які працюють проти нас
/ 12Mr. Petro Incognito: Порошенко витратив на тижневу відпустку на Мальдівах $500 000
/ 2"Рука Держдепу". Хто і як "рятував НАБУ"
/ 8Ренесанс кума Путіна. Медведчук отримує фінансові та політичні дивіденди як від Москви, так і від Києва
/ 1Чи переживе Верховна Рада осінь? Погляд зсередини
/ 5Директор Transparency International: Ми не бачимо розслідувань щодо чиновників та впливових і заможних людей, причетних до корупції
/ 3Країна на паузі, або Місяць на роздуми Порошенка
/ 2Заборонити не можна дозволити
Справа №1. Влада не сприяє слідству у справі розстрілу Небесної сотні
Прокачати партнерство: як «Газпром» перетворюється на спонсора українського газового хабу
/ 3Війна і бізнес. Як друзі Порошенка контролюють мільярдні замовлення Укроборонпрому. Ч.1
Е-декларації: чорний діамант Авакова, церква Матвієнка і мільйони БПП
Ювілейне. Що відбувається і чому так повільно?
Віктор Трепак: "Я передав до НАБУ докази тотальної корумпованості влади"
/ 1Фінішна пряма
/ 11Подвійне життя Президента
/ 1Петро Таланчук: Усі зусилля влади націлені на будівництво України без українців
/ 10Нафта вже по $26: Для Росії це не криза, це – П****Ц
Мурашиний "вир смерті" українського політикуму
"Губернатори" на виборах: адмінресурс партії Порошенка?
» Всі записи