Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014” (ФОТО)

Нагороду автору книги-переможця Всеукраїнського рейтингу “Книга року” урочисто передав із рук у руки ректор Ужгородського національного університету Володимир Смоланка у присутності головного редактора видавництва “Знання” Галини Курій (Малик) сьогодні у прес-центрі “Закарпаття”.

Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014” (ФОТО)

Книга професора Ужгородського національного університету Сергія Федаки "Історія України з давніх часів до 1648 року", що вийшла друком у видавництві "Знання", стала переможцем XVI Всеукраїнського рейтингу "Книжка року-2014" у номінації "Обрії" (спеціальна література/довідкові видання). Сьогодні в Ужгороді нагорода врешті знайшла переможця — диплом Сергієві Федаці вручали під оплески та у присутності колег по університету та по перу.

Книга-переможець, розповіла під час прес-конференції з цієї нагоди головний редактор видавництва “Знання” Галина Курій (Малик), пройшла нелегкий шлях до читача і студента. Після тривалих перипетій довкола видання підручника, його врешті було випущено невеличким тиражем минулого року. Тож нині видавництво, повідомила пані Галина, розглядає можливість друку додаткового накладу книги. 

Як експерт рейтингу “Книга року”, Галина Малик відзначила: “Номінація “Обрії” — одна із найсильніших, найпотужніших у всеукраїнському рейтингу “Книжка року”. Я знаю, що таке здобути перемогу провінційному — вибачте, але так до нас ставлять в Києві — автору. Відтак, вважаю перемогу книжки, яка абсолютно на рівні суперничала з іншими прекрасними сильними виданнями, великим здобутком нашого видавництва, перемогою Сергія Дмитровича, нашого університету”.

Диплом-нагороду автору-переможцю з рук у руки й під оплески присутніх вручив ректор УжНУ Володимир Смоланка. При цьому, так само зауважив: ця надзвичайна подія — перемога як для автора, так і для видавництва, і для міста й, навіть, області. Маючи вітальне слово перед присутніми, очільник УжНУ розповів: “Одним із критеріїв, коли студенти на Заході визначаються із вступом до того чи іншого вишу, є те, хто у вишах працює. Отаким знаковим прізвищем для УжНУ є Федака Сергій Дмитрович. Це дійсно людина, про яку як випускники, так і студенти, згадують із теплотою та повагою. І це робить цю відзнаку ще більш цінною для нас — адже вона написана такою особистістю”. Принагідно очільник УжНУ повідомив, що в домашній бібліотеці таку книгу має, і, подолавши частину видання, вже готовий складати іспит за розділом “залізний вік”.

Приймаючи вітання, Сергій Федака, будучи також одним із експертів рейтингу “Книжка року”, розповів: конкурс має серйозні масштаби та виправдано може вважатись безперцедентним для держави, а нагородження проходить уже вшістнадцяте. Відзначення книг у межах рейтингу відбувається у 10 номінаціях: Галина Малик є експертом в номінації “Дитяче свято” (дитяча література), тоді як Сергій Федака — у номінації “Минувщина” (наукова література з історії). Відповідно, до номінації “Обрії” згадані експерти не мають жодного стосунку. Тому, зауважив автор-переможець, “ще більш приємно, що незалежні експерти так оцінили, хай і колег своїх, але все-таки людей сторонніх. Дуже приємна несподіванка, бо я все ж таки такого не очікував”. 

“Підручників з історії України видано для вишів багато, близько 100. Але в основі своїй — для студентів не спеціальних факультетів, зі стислим конспективним викладом. І для студентів історичнрих факультетів давно була потреба в підручниках більш деталізованих, із подробицями. Бо ж історія — це, перш за все, вага фактажу, подробиці й деталі. "Історія України..." — один із перших таких підручників, де на сучасному рівні, на основі досліджень буквально останніх десятиліть, я намагався викласти події в Україні від появи тут найперших людей через зміну різних цивілізацій аж до середньовічної історії України включно ну і, фактично, початок 17-го століття. В цьому підручнику — все більш деталізовано, тому, можливо, він і звернув на себе увагу. Інша особливість підручника — увага різним регіонам України. Тут є інформація і про Закарпаття, і про Буковину, про яку, як правило, говорили небагато і крізь зуби. І про Галичину, і про Наддніпрянщину, про Донеччину. Є окремий розділ про Крим, і зараз дуже актуально підкреслювати, що Крим — плоть від плоті України, його історія — плоть від плоті історії України. Третя особливість — посилання на велику кількість наукової літератури, аби студенти могли відслідкувати, звідки взято той чи інший матеріал. І студент цілком може, посилаючись на примітки, спробувати знайти вказану літературу, розширити свої знання”, — озвучив думки з приводу підстав для перемоги саме його книги Сергій Федака.

При цьому, дякуючи працівникам видавництва “Знання”, зокрема, художньому редактору за гарну обкладинку та оформлення книжки загалом, а також — експертам, Сергій Федака висловив сподівання, що “робота ця буде продовжуватись надалі во благо вищої освіти, нашого університету, який того вартий, і традиції якого усіляко треба продовжувати і примножувати надалі”. 

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
12 лютого 2015р.

Теги: професор, Федака, перемога, книга, рейтинг

Коментарі

Ніна 2015-02-15 / 23:07:10
Заслужена нагорода! Вітання талановитому автору!

Ужгородка 2015-02-12 / 21:54:05
Вітаю, це справді заслужена нагорода працьовитому науковцю

Vendeta 2015-02-12 / 21:01:32
Вітаю Сергія Федаку!

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
/ 3У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про «родзинки» цьогорічних «Березневих котів»
» Всі записи