Українська мова – кримінальний злочин?

Українське життя таки багате на несподіванки. Спершу весь світ дивувався захопленню однієї з ОВК "беркутівцями". Звичайних "братків" у цій ролі всі ми бачили вже неодноразово, починаючи з пам’ятних мукачівських виборів майже 10 років тому.

Українська мова – кримінальний злочин?

Але "беркутівці" в Первомайську – в цьому було таки щось нове й величне, притаманне виключно звитяжній епосі президента Януковича і його Сім’ї.

Невдовзі можемо отримати ще один небачений в цивілізованому світі прецедент – покарання за вживання державної мови.

Так станеться, якщо Нацкомісія з державного регулювання в галузі зв'язку і Генпрокуратура позитивно відреагують на вимогу відомого нардепа Вадима Колесніченка відкликати ліцензію у ТОВ "Інтертелеком" і притягнути до відповідальності співробітників цього провайдера.

Ось про що повідомив сайт очолюваної депутатом організації "Російськомовна Україна" http://www.r-u.org.ua/akt/8185-11.html: "До Вадима Колесніченка надійшла скарга мешканця Одеси на ТОВ "Інтертелеком", у зв'язку з тим, що компанія відмовилася надати йому можливість укласти договір на послуги зв'язку російською мовою".

На думку депутата, "такі дії з боку ТОВ "Інтертелеком" є грубим порушенням закону України "Про засади державної мовної політики", гідними суворої санкції.

…Вдумаймося: йдеться не про забезпечення права анонімного одесита на навчання чи отримання інформації рідною мовою, на звернення цією мовою до органів державного самоврядування тощо.

Йдеться саме про цілковите розчищення для цього одесита його мовного поля від будь-яких залишків державної мови, а функцією державної мови саме і є зокрема фіксація юридичних документів з метою уникнення їх різночитання, – а заодно про покарання приватної структури, яка цю державну мову ще використовує.

Це при тому, що і Конституція, і той-таки закон Ківалова-Колесніченка гарантують "забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території держави".

Вся ця справа спонукає до кількох висновків.

Перше. Ті, хто вважав, що новий мовний закон потрібен владі лишень на час виборів, помилилися. Його використовуватимуть і надалі з метою провокування суспільної напруги.

Друге. В разі створення юридичного прецеденту щодо покарання "Інтертелекому", будь-яке публічне використання державної мови, принаймні в тих регіонах Сходу й Півдня, де російську проголошено регіональною, може трактуватися як кримінальне діяння.

Адже завжди поруч може опинитися пильний прибічник депутата Колесніченка, який потрактує це як порушення святого права ніколи й за жодних обставин не стикатися з ненависною українською.

Третє. Кожна дія викликає протидію. Тож дарма "регіонали" дивуються сьогодні захмарним 10% "Свободи". Своїм мовним законодавством і шкільною політикою Дмитра Табачника вони зробили все можливе, аби ці цифри виявилися саме такими.

Четверте. Перспективи держави, де влада свідомо провокує конфлікт між двома найбільшими мовними спільнотами, важко назвати блискучими.

Тож якби на Банковій здатні були аналізувати й діяти виходячи з власних стратегічних, а не хвилинних інтересів, там неодмінно "підкоригували б" (свідомо добираю найлагідніший вираз, невластивий загалом сьогоднішнім мешканцям цього похмурого будинку в стилі сталінського класицизму) поведінку депутата від Севастополя.

А заодно й виконали б публічно дану обіцянку виправити бодай найкричущіші недоречності закону Ківалова-Колесніченка, тим більше, що пропозиції комісії авторитетних науковців давно готові.

Але, на жаль, своїми діями Банкова вже давно не надихає тих, хто ще очікує від неї бодай якихось розумних кроків…

Максим Стріха, доктор фізико-математичних наук, "Українська правда"

 
, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
06 листопада 2012р.

Теги: мова

Коментарі

Мигаль 2018-02-12 / 14:53:26
Сисйа паскудь "исконно русскойазычнайа", куды ступит, там и гадит. Даже німцйам указуйе паскудь "как им обустроить Германию"!

світло 2012-12-07 / 00:20:41
Поважне панство, шановні пані та панове, всіх національностей Руси-України.
НОВА руська, НОВА слов’янська – українська мова наповнена Духом Святим для молитви та спілкування, щоб ми були ЧЕСНИМИ: ОДНОдушними-ОДНОмовними з Богом і людьми. Бо тільки Бог – Дух Святий може нас всіх об’єднати, щоб ми виконали свій обов’язок перед Творцем – побожний «закон Бога тієї (щирої) землі» – Закон Божий. Як законослухняні культурні українці виконують його в інших державах.
Що притаманне та УНІКАЛЬНЕ в спілкуванні культурним слов’янам, і ТІЛЬКИ слов’янам: ПАН та ПАНІ – звернення до будь-якої особи без соціальних, національних, віросповідних, вікових, статевих, службових… Божих різноманіть; те бісе ОРДУ ру-ро-НЕПОНЯТОК, «великих господинов, отцов их» – реги-НЕПОНЯТОК, які свідомо знищили свої етнічні корені: фінські, тюркські, іудейські… отриманих від Бога за дармо. Так «сборище сатанинское» САМІ СЕБЕ канонічно національно стерилізували, тобто НЕ можуть мати вже ніяких національних ознак життя знаходячись будь-де, навіть на Страшному Суді. Тому марно будують ру-ро-реги-Сизифы НЕ смиренно Великую НАДбожную вавилоно-московскую имперскую башню распространения (любого) «греха ДВУязычного»-би-лингво-сексуализма; своим примером сладко искушая все национальности покончить жизнь национальным САМОубийством – продать дьяволу и свою и чужу щиру побожну душу.
Тому національно САМО-обезпліднені ру-ро-реги-трансформеры намагаються зганьбити московским 5.т.-лукавством, богохульным руссссским матом, славящего беса – бес славным ру-ро-реги-эсперанто те чого самі НЕ мають, святі світосприйняття: пан, пані, національне шанування Духа Святого – націоналізм, який є гарантією руйнування будь-якої монархічно-комуністичної вежі «іноплемінного ідолопоклонства».
Національне різноманіття створив Бог, а дьявол нищить національне Боже творіння, виховує таку собі пихату НАДбожную ИНТЕР-нейтралізовану біомасу «сборища САТАНИНСКОГО». Духовна сила від Бога, а фізична сила від сатани. «…ти ні холодний (фін), ні гарячий (тюрк); о, якби ти був холодний або гарячий! Але оскільки ти теплий (ру-ро-реги-орально-анальный), а не гарячий і не холодний, то викину тебе з вуст Моїх».
Український націоналізм, у Бога за пазухою Країна – це ЩИРЕ ПОБОЖНЕ Боже творіння, яке ніде більше не існує. Будемо захищати щиру побожну подобу Божу і Оселю Божу без дозволу на те «тварин безмовних».
Українською мовою, наповненою Духом Святим, не тільки виганяють из чрев и поп реги-аналов бесов с лживым-длинным: бесовским богохульным «языком изменчивым» (лукавым), але вселяють надію та повертають до національного життя, національно воскрешають всі идоло-ЯЗЫЧЕСКИЕ ТИПАнациональности у Богакраїни, особливо ру-ро-«говорящие (хулящие) головы».
Слов’яни ж до «дружби» в СВОЄМУ домі на ЧУЖЫХ правах с БЕЗэтноНЕнациональным божеством московским не знали, що то таке фінські лапті, 750 річна тюркська ямська служба, фіно-тюркська цензура та кріпацьке право «у сусіда бути ГНОЄМ»: «А що ти бачив залізо, змішане з глиною гончарною (фінів, тюрків, жидів, арабів, слов’ян, японців…), це означає, що вони змішаються через сім’я людське, але НЕ ЗІЛЛЮТЬСЯ одне з одним, як залізо не змішується з глиною.»

иван 2012-12-06 / 21:18:02
раньше так было===кто хотел на -русском --а хто украинською===и всем было и понятно и зрозумило=====ПОЧЕМУ ТАКАЯ НЕНАВИСТЬ И АГРЕССИЯ------АБОНЕНТ ХОЧЕТ ОБЩАТЬСЯ НА РУССКОМ ===ЕГО ЛИЧНОЕ ДЕЛО==ОН ПРАВ --И ПРАВ КИВАЛОВ--КОЛЕСНИЧЕНКО===УМНЫЕ ЭРУДИРОВАННЫЕ ДЕПУТАТЫ!!!!!!!!!!

Василь 2012-12-06 / 13:29:09
Відповідь 455. Біжи так, щоб більше ніколи не з₴являвся в Україні - малоросійський (російський) дебіл. Без тебе ми якось проживемо. І чим більше такого гівна відпливе з України, тим вона буде щасливішою й могутньою. Дай Боже, аби ви, ненависники України, скоріше поскрючювалися й повтікали від нас. Дасть Бог, скоро так і буде. Вам китайці морди ще начистять. А спасати вас буде нікому. Й навіщо таке смердюче російське гівно спасати. Хай пливе далеко- далеко - за Уральські гори

455 2012-11-29 / 10:39:09
Шрек, умничка, хорошо написал. Вот потому-то я и умотал несколько лет назад в западном направлении, чтобы никому не мешать. Только проблема в том, что выйти из гражданства "незалежной" невероятно трудно...ручонки длинные и липкие. Думаю, что если бы процесс облегчили, то гораздо больше людей уехало бы.

шрєк 2012-11-26 / 10:52:00
Читаючи коменти приємно відчувати що більшість таки,українці.Ніхто росіянам не навязує нашої мови,в Расєї ж нема закону про татарську чи ще яку? Ми живемо в Україні їмо її хліб і сало,любимо свою мову а кому не подобається так нікого ж не тримають за поли,допобачення !

Михайло 2012-11-22 / 22:33:54
Ганьба, незаконому закону K&K, його й авторів цйого закону час виплюне в політичний смітник.Вже прокидаеться національна гідність, Україна викарабкаеться з пазурів московії.Й кожен громадянин України, незлежно від національності буде гордитись свєю могутнюю ДЕРЖАВОЮ УКРАЇНОЮ.Й не потрібно зараз плазувати й принижуватися перед Московієй,а мати свою національну й людску гордість.Московія не уступить, а газовою дубиною буде заганяти Україну під свою імперську вигоду... СЛАВА УКРАЇНІ.

світло 2012-11-17 / 22:50:22
ру-ро-реги-НЕПОНЯТКАМ, человеко-бого-ненавистникам, богохульникам, а також шановні панове всіх національностей: НОВА руська, НОВА слов'янська – українська мова наповнена Духом Святим для молитви та спілкування, щоб ми, всі національності у Богакраїни, були щирими побожними, чесними: ОДНОдушними-ОДНОмовними з Богом і людьми.
Тому ще нема покаяння під брехливою ширмою «украинская» «сборища САТАНИНСКОГО» написаних на «домах торговли» партии реги-аналолов этно-сраного патриархата режима сабодана-януковича, где канонически продали идолу-дьяволу щиру побожну душу від Бога. Тому в Україні НЕ почуєш української мови ні в молитві, ні в спілкуванні, але всюди чуєш солодку хулу на Духа Святого чужим-противопоЛОЖНЫМ, славящего беса – бес славным языком с тавром богохульного руссссского мата и московского 5 темперамента-лукавства. Поэтому, на искусственном финно-тюркско-церковно-болгарском ру-ро-«эсперанто» «НЕ народа, а скотины, хама…» НЕ ведутся, даже НАДбожные каина-иуды, церковные богослужения, но на «московском ВАРИАНТЕ (изводе) церковнославянского языка».

Ольга 2012-11-13 / 11:35:16
Если бы этот одессит считал украинский язык своею р1дною мовою,он бы не писал такого заявления!Дерьмократы чертовы ! Чем больше будете насильно навязывать украинский язык,тем больше его будут ненавидеть !

українець 2012-11-07 / 08:18:31
Автори закону про мови Ківалов -Колесніченко навіки залишаться зрадниками,історія такі факти не забуває.Їх діти та нащадки мають жити в Україні з цією ганьбою усе життя.Ці прізвища -це невиправна помилка у політиці України.


Спецтема
Публікації:
/ 12Святослав Вакарчук: Кому тут тюрма, кому – Дольче Віта
/ 1Трагікомедія реакцій на "трагедію" у Гельсінкі
/ 12Керівник МВС Аваков взяв у заручники всю країну - Сергій Лещенко
/ 3Марш поліцейського свавілля
/ 1Володимир Горбулін: "Європейськими мають бути не лише амбіції, а і вчинки"
/ 3Денис Бродський: Наша влада – професійні покидьки, які працюють проти нас
/ 12Mr. Petro Incognito: Порошенко витратив на тижневу відпустку на Мальдівах $500 000
/ 2"Рука Держдепу". Хто і як "рятував НАБУ"
/ 8Ренесанс кума Путіна. Медведчук отримує фінансові та політичні дивіденди як від Москви, так і від Києва
/ 1Чи переживе Верховна Рада осінь? Погляд зсередини
/ 5Директор Transparency International: Ми не бачимо розслідувань щодо чиновників та впливових і заможних людей, причетних до корупції
/ 3Країна на паузі, або Місяць на роздуми Порошенка
/ 2Заборонити не можна дозволити
Справа №1. Влада не сприяє слідству у справі розстрілу Небесної сотні
Прокачати партнерство: як «Газпром» перетворюється на спонсора українського газового хабу
/ 3Війна і бізнес. Як друзі Порошенка контролюють мільярдні замовлення Укроборонпрому. Ч.1
Е-декларації: чорний діамант Авакова, церква Матвієнка і мільйони БПП
Ювілейне. Що відбувається і чому так повільно?
Віктор Трепак: "Я передав до НАБУ докази тотальної корумпованості влади"
/ 1Фінішна пряма
/ 11Подвійне життя Президента
/ 1Петро Таланчук: Усі зусилля влади націлені на будівництво України без українців
/ 10Нафта вже по $26: Для Росії це не криза, це – П****Ц
Мурашиний "вир смерті" українського політикуму
"Губернатори" на виборах: адмінресурс партії Порошенка?
» Всі записи