Федор Шандор: У парламентаріїв, як і у випускників, — попереду іспити

Зазирнути в недалеке майбутнє ми сьогодні попросили кандидата соціологічних наук, завідувача кафедри географічного факультету УжНУ Федора ШАНДОРА.

Федор ШАНДОР.
Федор ШАНДОР.
— Федоре Федоровичу, у передноворічному бліц-інтерв'ю для «НЗ» ви сказали, що навесні Україну чекають неординарні події. Так і сталось. Прокоментуйте.

— Це було не пророцтво і не ясновидіння, а звичайне соціологічне передчуття, яке базується на емпіричних даних. Те, що сталося, маю на увазі укази Президента України стосовно розпуску парламенту і дострокових виборів, є закономірним, як контрзахід посяганню на президентські повноваження. Зважте, політика — не більше, ніж мистецтво неможливого. Тому всі, хто вважав Ющенка слабаком, тепер про нього іншої думки. Як і ті, хто розчарувався у ньому як «проводиреві помаранчевої революції». Схожі події відбувалися і відбуваються в інших європейських країнах: в Угорщині з урядом Дюрчані, в Німеччині з урядом Шрьодера...

— А який ваш наступний «прогноз»?

— Оскільки соціологи не люблять пророкувати та прогнозувати, то спробую спроектувати різні варіації подій після ЗО вересня. Що вибори відбудуться - вже факт, і те, що до них буде дорога через «соціалістичні тернини», також. Але вже сьогодні можна сказати, що ліберал-демократи, а йдеться про БІОТ, будуть знову в опозиції, а нова коаліція сформується з правоцентристських блоків. І це є нормальним, якщо там не буде «азаровщини» та «кінахоманії».

— У парламентаріїв, як і у випускників шкіл, попереду — іспити (вибори)...

— З тією різницею, що абітурієнти самі обирають собі шлях у житті, професію, за депутатів вибір робимо ми, суспільство.

— Над чим ви зараз працюєте в цій темі?

— Для більшості вибори почнуться у вересні, а для соціологів уже «врожайна» пора. Проводжу дослідження соціуму як стосовно політичних спрямувань, так і маркетингові моніторинги.

— Ви — завідувач кафедри туризму географічного факультету УжНУ. Рекреація, однозначно, — одна з найнеобхідніших галузей на Закарпатті. Кого готуєте?

— Нині на Закарпатті є вісім навчальних закладів, котрі готують спеціалістів туристичної справи. Але відверто, об'єктивно і без перебільшення скажу: найякісніші викладацькі кадри, які можуть дати студентам достойні знання, сконцентровані саме в Ужгородському національному університеті. Ми працюємо у кількох напрямах: готельно-ресторанний бізнес; міжнародний, активний, спортивний, екологічний туризм. Усього їх 12. До речі, нині на Закарпатті існує близько 800 постійно діючих туристично-рекреаційних об'єктів. Проте засади їхньої роботи базуються переважно на старому кадровому ресурсі.

Ресторан чи готель, нехай навіть той, який вигідно розташований на перехресті найпопулярніших туристичних шляхів, — це ще не «туризм». Ці об'єкти — лише складова туризму. Ми ж на нашій кафедрі все по-зиціонуємо науково. Тому все частіше звертаються власники деяких туристичних центрів з метою перепідготовки та підвищення кваліфікації своїх кадрів до рівня нинішніх європейських вимог. Ми з радістю надаємо такі послуги, бо маємо для цього належний ресурс викладачів та тренерів.

— Чому навчаєте своїх студентів?

— Наші студенти вчать психологію. Вони опановують суть соціуму, вчаться його правильно розшаровувати, професійно та якісно надавати послуги. їм треба знати і правові відносини в туризмі, вміти працювати з іноземними гостями та VIР-персонами, правильно прогнозувати, щоб вчасно осягнути зміни в новітньому туризмі. Треба також розумітися на інформаційних технологіях, аби змогти надати послуги туристу із «золотою» пластико-вою карткою, а не тільки готівкою, як це у нас заведено. Важливо знати й екологію, щоб не перевантажити туристів у конкретному рекреаційному місці, мати поняття безпеки, що є найважливішим чинником. Окрім того, фахівцям треба освоїти бухгалтерський облік туристичної діяльності, менеджмент, туропер-рейтинг та особливості технології харчування. Не останнє місце займає і країнознавство, бо «наші» гори знаходяться у семи державах і бренд «Карпати» ще мусимо розкручувати.

Для цього, до слова, створено туристично-інформаційний центр Закарпаття (пл. Жупанатська, 15 в Ужгороді), розроблена електронна туристична база -WWW.TOURINFORM.ORG.UA.

Отож своїм студентам даємо всі ці знання.

Натомість виборцям я і мої колеги-соціологи допомагаємо через призму наших досліджень зробити об'єктивний власний висновок.
Інтерв'ю вела Надія ТЕГЗА, "Новини Закарпаття"
12 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини