З початку року самовільна вирубка закарпатського лісу обійшлася державі в 1,5 млн. грн

15 травня у прокуратурі Закарпатської області відбулась міжвідомча нарада керівників правоохоронних та контролюючих органів краю з порядком денним «Про стан додержання в області вимог законодавства щодо охорони, раціонального використання, збереження та відтворення лісових ресурсів».

З початку року самовільна вирубка закарпатського лісу обійшлася державі в 1,5 млн. грн

Так, тільки протягом І кварталу поточного року незаконними рубками у області державі завдано збитків на загальну суму понад 1 млн. 534 тис. грн. У 2011 році самовільними рубками лісу на території області заподіяно збитків на суму, що перевищує 9 млн. грн. Найбільше самовільних рубок виявлено у Тячівському, Великоберезнянському, Рахівському та Міжгірському районах.

У більшості випадків, працівниками лісової охорони лісопорушники не виявляються, у загальному це складає 45% від вчинених незаконних рубок лісу на території області. А у лісах головного державного спеціалізованого лісогосподарського агропромислового підприємства «Закарпатагроліс» таких фактів більшість - 63 % випадків .

Однією із основних причин таких наслідків, залишається неналежна робота державної лісової охорони та відомчої лісової охорони постійних лісокористувачів області, їх зловживання та службова недбалість - зауважив прокурор Закарпатської області.

Про стан додержання вимог законодавства щодо охорони, раціонального використання, збереження та відтворення лісових ресурсів, у краї доповідав заступник прокурора області, який відає цими питаннями, Віталій Роман. Він зазначив, що про незадовільний стан збереження лісових ресурсів свідчать також порушені органами прокуратури протягом минулого року 10 кримінальних справ за фактами зловживань та недбалого виконання своїх службових обов’язків працівниками державної лісової охорони обласного управління лісового та мисливського господарства і ГДСЛАП «Закарпатагроліс».

До того ж, протягом 3-х місяців поточного року прокурорами вже порушено 9 кримінальних справ, з яких 4 скеровано до суду. Віталій Іванович піддав критиці обласне управління лісового та мисливського господарства, а також головне державне спеціалізоване лісогосподарське аграрне підприємство «Закарпатагроліс», які  фактично згорнули роботу щодо вжиття заходів до відшкодування правопорушниками збитків, завданих незаконними рубками лісу. Із року в рік, - наголосив прокурор -  не відбувається суттєвих зрушень у цьому питанні. У першому кварталі поточного року із 855 тис. грн. завданої лісопорушниками шкоди, відшкодовано лише 11 тис грн., що складає менше 1 %.

Також, висловив зауваження і Закарпатському обласному управлінню лісового та мисливського господарства. Адже ними,  при виявленні порушень підприємствами, установами та організаціями природоохоронного та лісового законодавства, заходи щодо обмеження або тимчасового припинення їх діяльності не вживаються.

Критикував заступник прокурора області і Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства, а також ГДСЛАП «Закарпатагроліс», якими не забезпечено збереження земель лісового фонду, більше того, в окремих випадках вказані органи управління своїми діями призводять до вилучення лісогосподарських земель.            

До прикладу, «Закарпатагроліс», за відсутності правовстановлюючих документів на земельні ділянки лісового фонду зобов’язалось надати суб’єктам господарювання із земель лісового фонду без зміни цільового призначення землі загальною площею понад 120 га. (договора про спільну діяльність). Про це Закарпаття онлайн повідомили з прес-служби прокуратури Закарпатської області.

16 травня 2012р.

Теги: прокуратура, ліс, вирубка

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини