Фахівці із Закарпаття крили ґонтом Лянцкорунську вежу Cтарого замку в Кам’янці-Подільському

У Кам’янці-Подільському, третьому в нашій державі місті за кількістю пам’яток архітектури та містобудування, завершено реставрацію Лянцкорунської вежі Cтарого замку.

Фахівці із Закарпаття крили ґонтом Лянцкорунську вежу Cтарого замку  в Кам’янці-ПодільськомуМеценатом виступила європейська корпорація «Техно-Ніколь». Подія привернула увагу майже сотні журналістів. За офіційними даними в Україні сьогодні 60 відсотків пам’яток архітектури знаходяться в незадовільному стані, 10 – в аварійному. У такому стані дісталося нашій державі після розвалу СРСР одне з найбільших багатств. Усього Фонд цінних історичних будівель нараховує понад 70 тисяч об’єктів, на державному обліку 16237 пам’яток, з них 3541 – національного значення. Подальша байдужість до цих цінностей призводить до все прогресуючої руйнації.

Коштів держави катастрофічно не вистачає. Як свідчать фахівці, якби щороку освоювалося 400 мільйонів гривень на відродження пам’яток, за 5 років їх вдалося б вивести з руїн.

Прикметно те, що саме виробництво «Техно-Ніколь» знаходиться на Сході, у Дніпродзержинську. Воно є виробником сучасних покрівельних та ізоляційних матеріалів. Його продукцію ось уже 11 років успішно використовують в різних куточках України та за кордоном, скажімо, широко застосували при реконструкції столичного Майдану Незалежності. Уперше побачивши Старий замок у Кам’янці-Подільському, генеральний директор фірми Олег Ходаковський щиро перейнявся проблемою реставрації і вирішив допомогти, адже, на його думку, таке благодійництво корисне не для кількох конкретних людей, а цілих поколінь.

Вежа Лянцкорунська тепер «одягнута» в належне гонтове покриття, якого вкрай потребувала, інакше б зазнала незворотної руйнації. Гонт виготовлено та покладено за всіма вимогами, свідчить директор міської служби єдиного замовника Борис Кириченко. 18-метрова «шапка» з двохцентнерним мідним флюгером на верхівці над Лянцкорунською закріплена спеціальними скобами та болтами, щоб, бува, не скинув вітер. Для виконання робіт запросили фахівців із Закарпаття, де в гонті знають толк. Строк служби подібного даху, просоченого спеціальними розчинами, в тому числі й протипожежними, щонайменше 50 років. У даному випадку фахівці запевняють, що покриття вежі може прослужити понад століття.

Акція східного бізнесу на заході має «заразити» весь український бізнес, який повинен засвоїти принципи соціальної відповідальності не лише перед власними робітниками чи при акуратній сплаті податків, а й в патріотичному підході до того, що складає особливі цінності України в цілому, на Сході чи Заході, Півдні чи Півночі, у столиці чи на околицях.
Політична Україна
20 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини