У закарпатському Солотвині встановили пам’ятники румунським правителеві та поетові

Сьогодні, 26 листопада, у селищі Солотвино, що на закарпатській Тячівщині, румунська громада краю мала відкрити пам’ятники молдавському правителю Стефану Великому та румунському поету Міхаю Емінеску.

У закарпатському Солотвині встановили пам’ятники румунським правителеві та поетові

На захід були запрошені очільники дипломатичних відомств України та Румунії, представники громадських організацій – усього близько півтори сотні гостей. Планувалося і освячення скульптур.

Як пише у своєму блозі Серджіу Ден, статуя молдавського правителя Штефана Чел Маре відлита з бронзи і встановлена біля магазину "Марамуреш".


Стефан III Великий (також Стефан Великий і Святий, рум. Ştefan cel Mare şi Sfânt, Штефан чел Маре ші Сфинт; 1429 - 2 липня 1504) – господар, один із чільних правителів Молдавського князівства.

Правив країною протягом 47 років. Протягом усього цього терміну боровся за незалежність Молдавського князівства, для чого проводив політику зміцнення центральної влади, придушував боярську опозицію. Успішно протистояв більш сильним суперникам – Османській імперії, Польщі, Угорщині. Завдяки талантам Стефана Великого як полководця, дипломата і політика Молдавське князівство змогло не тільки зберегти незалежність, а й стало значною політичною силою у Східній Єропі.

Міхай Емінеску (рум. Mihai Eminescu, справжнє прізвище Емінович (Eminovici); *15 січня 1850, Ботошані, Молдавське князівство – 15 червня 1889, Бухарест, Румунія) — румунський поет, публіцист, громадсько-культурний діяч вірменського походження.

26 листопада 2011р.

Теги: Стефан Великий, Міхай Емінеску, Солотвино

Коментарі

KK 2011-11-29 / 19:45:23
Я ніколи не знав що Господар Стефан володів на закарпатті; Прикарпатті то так, Покутя, буковина.
Я був ви вдячний якщо хтось міг би уточнити де саме на закарпатті володів добрий цей Господар?...

KK 2011-11-29 / 19:26:00
Петро - дуже цікава стаття написана дружиною покійного Др. Омеляна Пріцака, Лариси Гвоздик-Пріцак,
'Економічна і політична візія Богдана Хмельницького та її реалізація в державі Військо Запорозьке. Київ, 1999' можливо і глибше вам пояснить амбіції і політику Хмельницького щодо Молдавії. Читайте тут: http://litopys.org.ua/coss2/gvpr.htm

Петро 2011-11-29 / 17:36:14
В том же (1650) году тщеславие заставляет Лупу сделать еще одну ошибку. Предводитель украинских повстанцев Богдан Хмельницкий, захватив значительные территории и создав там свое государство, нуждался в том, чтобы обрести легитимность, вступив в родственные связи с каким-либо законным монархом. Претендовать на слишком многое, вроде родства с русским царем, он не мог, а зависимая и уязвимая Молдавия представлялась вполне реальным скромным вариантом. Предложение о женитьбе сына Богдана Тимофея на дочери Василе Лупу Руксанде, хотя и сулило обретение нового союзника, явно не порадовало молдавского князя. Для нового «византийского императора» родственные отношения с тем, кого он, скорее всего, считал предводителем разбойников, могли быть только оскорблением. Уклончивый ответ Василе Лупу (ответить категорическим отказом он при всей своей гордости, надо полагать, побоялся) послужил украинцам поводом для того, чтобы присоединиться к татарским грабительским походам на Молдавию.
Через два года бессильный перед лицом татарских и казачьих набегов, поставленный перед перспективой полного разграбления своей страны Василе Лупу сдался. Свадьба Руксанды и Тимофея состоялась в 1652 г. Но даже уступка дочери диким степным разбойникам не спасла гордого князя. В 1653 г. Трансильвания и Валахия наносят удар по истощенной войнами Молдавии и свергают Василе Лупу с престола, так что он сам теперь вынужден искать убежища у украинских казаков. Предпринятая в следующем году попытка с их помощью вернуть молдавский престол закончилась поражением украинцев от трансильванской и валашской армий.

KK 2011-11-28 / 21:00:54
'Стефан Великий був справжнім приятелем українців, гідно оцінював українське населення на землі Молдавії та показав себе визначним протектором української культури. Всі написи по церквахчи гробах, що залишилися від того часу в Молдавії, є церковно-цлосвянські з місцевим впливами. Широко відомою осталася слов'янська евангелія з манастиря Гумори і Путни. Дла зміщення звязків із Україною, Стефан одружився з київською княжною Євдокією, з якою зив чотири роки (1463 - 1467).
У своїх грамотах і в себе вдома молдавський воєвода вживав церковно-словянську мову зі сильнимим забарвленням. За це його любив український народ в Молдавії; українське населення Буковини складало про нього пісні, а с годом влаштовувало прощі до манасири Путни і фортеці Сучави. 'Пісня
про боєводу Стефана' - це одна з перлин української народньої творчости 16 ст. На підставі фахових досліджень стверджено, що вона виникла на Буковині і написана покутським говором.'* *'Буковина', Квітковський, Бриндзана, Жуковський, 1956 ст. 155-156.

Учитель 2011-11-27 / 13:07:05
Емінеску має и русинське коріня...
И доброй діло вчинили наші румуны, кидь дали поставити памнятник Штефану Великому. Бо по паді Візантії (1453) наші люде у Карпатах як вірникы Церквы Восточного Обряда тримали Молдавське княжество за своє, и поміч водтам мали. И Мукачівька псалтырь дарована нам у 15 столітію из Молдавії. И камяну церьков у Мукачівському монастырю дав поставити мултіанськый князь Константин из своёв жонов Неділею у 1661 році (Мултенія – часть Румунії), а главно майстарша русинська співанка из 16 столітя оспівує Штефана-воєводу:

Дунаю, Дунаю, чему смутен течеш?
На версі Дунаю три роти ту стою.
Первша рота турецка,
Друга рота татарска,
Трета рота волоска.
В турецкі-м роті шаблями шермую,
В татарскі-м роті стрілками стріляю,
В волоскі-м роті Штефан воєвода.
В Штефанові роті дівониця плачет
І плачучи повідала: «Штефане, Штефане,
Штефан воєвода! альбо ме пуйми, альбо ме лиши».

ыыыы

Zubach 2011-11-27 / 02:10:28
Штефан чел Маре був румуном (мoлдoван = румун)
а у Емінеску немає вірменське походження, звідки у вас є така інформація?!

RV 2011-11-26 / 23:46:57

RV, лишіться тої роботи... Або привселюдно вибачайтеся, або йдіть... на Репортер.)) Адмін

се просто жопа 2011-11-26 / 22:26:17
єдин бов молдованином а инший вурмен. До чого туй Солотвино. Майжек румуни готові класти памятник а й Фіделю Кастро, лиш би гроши платили. Казав ми цімбор ож клали іх без дозволу. Мож типирь буде на них слободіштам лляти фарби, а бо палити пуд ними гуму - нич їм за то не буде !!!!

ЕМІЛ 2011-11-26 / 20:56:08
Но, буде Куцин мати, што палити. Ци вун лем на мадярах ся спеціалізує?

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини