Вікторія Андрусів: “Дебілку” продиктувало життя...”

Не дивно, що прес-конференція розпочалася із обговорення питання, чи не надто сміливою і провокативною є назва книги.

Вікторія Андрусів: “Дебілку” продиктувало життя...”

З цього приводу авторка зазначила: "Ця розповідь — не про розумово чи фізично неповноцінну людину. Таким чином я хотіла узагальнити такий образ, в якому нас хочуть бачити можновладці, тобто ті люди, які нас поставили у ті умови, які маємо. В країні зараз відбуваються такі складні процеси, за яких нівелюються духовні цінності і людина інтелігентна безліч разів потрапляє у ситуації, коли саме так себе і почуває — дебілом чи дебілкою. Це різноманітні ситуації, про які я, власне, і пишу в книжці. Наприклад, гастербайтери, які натовпами ходять по всіх країнах світу, заробляючи гроші,  не зважаючи на покликання і вищу освіту, аби заробити якусь копійчину та прокормити сім'ю. Це все існує, навіть якщо ми боїмося говорити про це. Наприклад, комп'ютерник, який приходить на біржу праці, а йому пропонують перепрофілюватися на фрезерувальника. Вчителька, яка викладала своїм учням етику, але насправді усвідомлює, що справжнє життя і світ, в якому вона живе, зовсім не такі, а вона, виходить, пропонує учням абсолютно абсурдні речі. Я намагалася зібрати в цій книжці всі образи. І от що у мене вийшло. Я впевнена, комусь назва збірки відверто не подобається, але її продиктувало наше життя".
 Книга Вікторії Андрусів видрукувана цього року у видавництві "Ліра" і зовсім нещодавно була представлена на 18-му Львівському форумі видавців. Як повідомила директор видавництва, назва книги викликала в людей і посмішку, і здивування, та все ж зацікавила аудиторію. 

Ця книга є збіркою окремих оповідань, серед котрих: "Надибанець", "Варош є варош", "Гріх", "З поверненням", "Листоноша", "Толеранція", "Мама", власне "Дебілка" та інші. Як зазначила присутня під час презентації директор видавництва Олена Кухарська, Вікторія Андрусів володіє такою майстерністю слова, яка проникає в душу і вміє змінити ставлення людини до тієї чи іншої події. "Мене тішить, що саме закарпатські письменники наразі є активними в літературному середовищі, і що Вікторія — одна з них. Сьогодні ми робитимемо все, аби налагодити реалізацію книги по всій Україні, бо на даному етапі це досить-таки проблема", — зазначила Олена Кухарська. 

Своїм враженням від "Дебілки" поділилася із присутніми письменниця Христина Керита. За словами письменниці, найбільше її схвилювало оповідання "Босорканя". "Я надзвичайно багато читаю і мало чим мене можна здивувати, однак це оповідання просто розхвилювало. Властивість письма Вікторії — творити зримі образи. Я чітко побачила цю нещасну Юльчу, закарпатську жінку, із повністю знищеним життям, і мені стало боляче за неї. Вікторія не байдужа до того, про що пише. Вона не просто підглядає за життям і занотовує це. Вона пише небайдужим серцем, тому, читаючи твори, проймаєшся ними",  — сказала Христина Василівна.

 Вам цікаво, хто ж це Дебілка, і чому вона саме така? Прочитавши книгу на одному диханні, ви знайдете відповідь на це запитання. Придбати збірку можна у видавництві "Ліра" та магазині "Кобзар".

 

07 жовтня 2011р.

Теги: Андрусів, "Дебілка", книга

Коментарі

автор 2012-09-14 / 14:33:50
Алло,люди!!!Не можу збагнути, про що точаться дебати...Яка з мене феміністка чи лесбіянка?!!!Дала почитати ваші тут"шедеври" чоловікові та синові - вони за животи хапалися від сміху!!!То ж треба було створити собі такий імідж!!!А щодо книжок та піару...Цікава книжка і без піару свого читача знайде.На масовість не претендую,адже це - моє хоббі попри основну роботу, так само як теніс чи лижування...На разі як справжня "феміністка"готую своїм пацанам обід і тішуся на поїздку до О.А.Е.за два тижні.І хай вас жаба давить,що хтось встигає все - і сім,ю доглянути,і грошей заробити,та ще й книжку у вільний час написати...Адью...

Нормальний пацан 2011-10-15 / 21:00:00
Для КО. Достатньо почитати Григорія Климова - дослідника дегенерації. І усе встане на свої місця! Якщо ви нормальна жінка - ви усе зрозумієте, якщо ні - Бог Вам суддя.

КО 2011-10-14 / 15:18:00
Нормальний пацан, 13.10.2011 19:21

Добра моя вам порада. Ви ліпше зосередьтеся на собі, щоб якось вирішити на майбутнє свої проблеми із жінками. Сходіть до психолога, врешті-решт.

Нормальний пацан 2011-10-13 / 19:21:00
Якщо уважно придивитися до феміністичного руху, можна зробити висновок, що його активістки - жіночки з проблемами в особистому житті або лесбіянки. НОРМАЛЬНА жінка мріє про боброго чоловіка, здорових дітей та сімейний затишок, і їй щиро наплювати на відсотки жіночої статі, представлені в парламентах та урядах.

Оксана 2011-10-13 / 11:32:00
неНормальному пацану
Чувак, прочитай хто такі феміністки)))))
Судячи з коментарів Вам саме таких і бракує)

Нормальний пацан 2011-10-11 / 20:31:00
Мишці. Якщо ви є прибічницею здорової сім"ї - то я з вами згоден. Уявляєте, якби всі жінки стали феміністками та "мисткинями" - людство припинило б своє існування.

Василь 2011-10-10 / 17:03:00
Книжка варта уваги. Я читав - сподобалось.
А те, що автори змушені придумовувати такі назви, щоб привернути увагу - це наша проблема. Чомусь дуже багато читачів вважає, що хороша література пишеться тільки десь далеко (за океаном) і тільки у 19 столітті. Треба читати наших письменників, що оцінити їх і підтримати матеріально. Щоб написати книгу потрібно мінімум рік - хіба це не коштує 30-50 гривень?

мишка 2011-10-10 / 12:32:00
"Нормальний пацан" як раз вони і займаються мистецвом
а "нормальні жінки" не займаються мистецтвом їм дітей кормити треба

КО 2011-10-10 / 11:38:00
Як почитаєш ті коменти, то й збагнеш краще про цілковиту неадекватність та неспівставність геть позбавлених таланту сприйняття гарного тексту закоренілих провінціалів - типа (начебто) всеїдних наших "потенційних читачів" - та самої авторки, яка, здається, щодалі більше відчуває в цих умовах свою творчу самотність. Найгірше в цьому - ущербна злість невдоволеного, чи самовдоволеного мужиччя, бо як це дозволяти жінці відкрито виявляти себе, а ще й так начебто зверхньо (бо несанкціоноване ними ж!) демонструвати власний жіночий розум. Таке не прощається.

Пан Баклажан 2011-10-09 / 20:56:00
Пацану: не треба мислити стереотипами. Серед феміністок різні є, є й класні, лесбійок там не так багато, як дехто думає, а щодо проблем у власному житті - то в кого їх нема?
Творча людина сублімує їх у творчість, а нетворча - в побутові шкандалі...

Нормальний пацан 2011-10-09 / 19:40:00
Пану Баклажану. Справа не у назвах. Справа у тім, що феміністки, себто жіночки із проблемами у власному житті, себто лесбіянки, не здатні на високе, здорове, світле, благородне мистецтво.

Пан Баклажан 2011-10-09 / 15:42:00
Нормальному пацану: це ще квіточки, перша збірка письменниці крутіше звучала (див. сюди http://bukvoid.com.ua/news/prose/2009/12/08/190231.html).

Я б почитав :)

Пан Баклажан 2011-10-09 / 15:33:00
А чи не можна б хоч пару сторінок, наприклад, "Дебілки" відсканувати? Для промоції, тксзть.
Бо навмання книжку купувати якось грошей шкода, а раптом там звичайна укрсучлітна халтура?

З оцим одразу незгоден:
"Таким чином я хотіла узагальнити такий образ, в якому нас хочуть бачити можновладці, тобто ті люди, які нас поставили у ті умови, які маємо."
- та ні, це ми ЇМ даємо владу, а вони нам створють відповідні (і заслужені) умови. Якщо люди не здатні привести до керма навіть порядного мера в містечку (хіба що сільскі голови адекватні ще зустрічаються), значить,вони цілком заслуговують свого становища

Люся 2011-10-09 / 01:34:00
Дарма Ви так. Почала читати книгу, дуууууууууже подобається.

Нормальний пацан 2011-10-08 / 21:05:00
Воно завжди так буває: чим менше таланту, тим більше понтів і епатажу.

Літератор 2011-10-07 / 19:14:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини